Forums : Toronto

 Comment
Sabor i posle šta se desava
lokvanj
2014-05-28 08:40 PM
Mogu li istok i Vatikan pod jedan krst?

R. Dragović | 28. maj 2014. 20:57

Susret pape Franje i patrijarha Vartolomeja u Jerusalimu ponovo je otvorio pitanje zbližavanja katolika i pravoslavaca. Potpisana deklaracija ne donosi ništa epohalno, a razlike i dalje velike




Pomirenje istočne i zapadne crkve pitanje je o kom se poslednjih godina često govorilo i u Vatikanu i u Carigradu. Niko ne krije, pritom, da je reč o mukotrpnom poslu ispravljanja zavade koja traje još od Velike šizme 1054. godine, završene trajnim razlazom hrišćanskih crkava. Kraj prošlog veka, međutim, doneo je otopljavanje odnosa između katolika i pravoslavaca, pa se danas gotovo otvoreno govori o planovima za ponovno ujedinjenje.

Akt koji su potpisali papa i poglavar Carigradske patrijaršije, koja se smatra prvom u pravoslavnom svetu, ocenjuje se kao istorijski događaj u hrišćanstvu. Pečat na ovaj dokument udaren je na zajedničkoj molitvi u Crkvi Hristovog groba. Da hrišćani tokom više od 10 vekova nikada nisu bili bliži, potvrdila su obojica verskih poglavara, koji su naglasili da je put ekumenizma, iako dugačak, ipak put - neizbežan.

Da je, bez obzira na sve prisnije odnose Vatikana i Carigrada, reč pomirenje još uvek daleko od crkava, smatra i profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić. On, međutim, kaže i da je realno očekivati i praktično približavanje dveju crkava u skorijoj budućnosti.


PATRIJARH IRINEJ ZA POMIRENjE

Među najvećim zagovornicima trajnog pomirenja i zbližavanja katolika i pravoslavaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jeste patrijarh Irinej. On je više puta isticao da je prevazilaženje razlika najbolji put ka budućnosti.

- Moramo da učinimo sve da se ove dve hrišćanske crkve vrate sebi i da ih putevi koji su ih razdvajali ponovo približe. To je i želja Božija - jedna je od prvih izjava patrijarha srpskog po ustoličenju.

kacavendic
2014-05-29 01:36 PM
Evo šta se posle desava.Bog udari po usima.Ko ima oci da vidi neka vidi.

http://borbazaveru.info/content/view/6818/1/
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.