Forums : Veb dizajn

 Comment
Радни оквир за развој веб апликације у Јави
Jelen_Pivo
(www.srbizasrbe.org)
2010-11-17 04:52 AM
Поставих ово питање на дискусијама „Програмирање” па ми је неко предложио да га поставим и овде.

Укратко: треба ми помоћ у избору радног оквира* за веб апликацију коју бих радио у Јави.

Опширније:
У скорије време бих желео да реализујем једну идеју коју већ дуже време разрађујем. Идеја се своди на нуђење одређене услуге преко веба што би захтевало прилично опширну веб апликацију у комбинацији с одређеним веб услугама** које би услуживале мобилне апликације. За почетак би услуга била само на вебу и у пробној верзији како би се испитало да ли вреди наставити с развојем или не.

Услуга би захтевала регистрацију корисника, свакодневну (или приближно свакодневну) интеракцију с корисником, приказивање података који су записани у датабази, састављање разних врсти рапорта и дијаграма и сл. Већина ових ствари вероватно спада под стандардне захтеве које једна просечна веб апликација поставља али покушавам да вам објасним шта је то што ми треба како би нека добра душа овде лакше могла да ми помогне.

Прва дилема коју сам имао је у ком ћу језику да урадим ово решење. Кандидати су били ПХП и Јава. Изабрао сам Јаву из простог разлога што се њом бавим у свакодневном раду, познајем алатке, синтакса ми лежи... па мислим да ће ми бити лакше и узеће мање времена да понекад одрадим нешто и за овај мој приватни пројекат.

Проблем који имам је што у Јави нисам радио веб апликације. Оно мало искуства што поседујем у вези програмирања за веб је ПХП у комбинацији са КодИгнајтером, а ни то искуство није неко претерано. У Јави сам само радио сервлете који су испуњавали једноставне задатке.

За сада у оптицају имам две могућности које ми делују интересантно:
1) ЈСФ (у некој форми, рецимо Апач МајФејсез или чист ЈСФ 2)
2) Апач Викид
(Можете слободно препоручити и трећу опцију)

Оно што захтевам од радног оквира је:
- да не успорава апликацију
- да је лако савладати га
- да је лако бити продуктиван користећи га
- да је лако одвојити веб-дизајнерски посао од програмерског
- да је рад са сесијама једноставан

Можда вам ови критеријуми не говоре много, али то је најбоље што могу с обзиром на количину незнања које поседујем у овој области. Оно што бих волео је да се покрене дискусија по овом питању. Што више мишљења (различитих или истих - није битно) и аргумената, то ћете ми више помоћи.

Унапред хвала!

---
Пошто се инатим и терам српске изразе што више могу, прилажем и мали речник за оне који нису успели да ме разумеју

* радни оквир = framework
** веб услуга = web service
Jelen_Pivo
(www.srbizasrbe.org)
2010-11-23 05:11 AM
Hvala na odgovoru. Još nisam se udubljivao u ove clanke ali deluje mi da ima par njih koji bi mogli da mi budu od pomoći. Hvala!
vinvad
(Perkusionista)
2011-08-05 12:45 AM
bnmnb
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.