Forums : Operativni sistemi

 Comment
Linux! 1
komscha
(ceface)
2012-04-24 06:11 AM
Kupila sam prije par dana neki lap-top sa linux-om,sa kojim se prvi put srećem i uopste ne znam da ga koristim.Dobro ,ajde,nekako sam uspela da udjem u internet,ali ne mogu ništa da instaliram ,ne mogu muziku da slusam niti ništa,šta je ovo?Šta treba da radim i dali mogu da instaliram Windows umesto ovoga.Ja sam potpun laik što se tiče ove masinerije a ne poznajem nikoga u blizini koji zna nešto u vezi sa linuxom.Molim vas,znaci ono preklinjem da mi pomognete da nekako instaliram ono sto mi treba...
Nakamura
(Junior member)
2012-04-24 10:20 AM
nisi napisala ni koji je linux u pitanju ni koji laptop. U svakom linuksu imaš neki program za instalaciju softvera. Potrazi u meniju Synaptic ili Software manager ili Add/remove programs, reload, pa kad zavrsi izaberes program, oznacis ga za instalaciju i kliknes na Aply i OK i on se instalira.

Windows verovatno već imaš, pa za njega pogledaj na sajtu Microsoft-a „system requirements” i uporedi sa karakteristikama racunara da li odgovara.
komscha
(ceface)
2012-04-24 11:42 AM
laptop je marke acer aspire 5733z i nema windows a drugo nemam pojma:)
Nakamura
(Junior member)
2012-04-24 01:22 PM
odličan izbor za 300 evra. Možeš da instaliras šta hoćeš, a ako ne znaš, onda zamoli nekoga od prijatelja.
A koji mu je linuks instaliran ?
ring
(lozac)
2012-04-24 06:06 PM
vjerovatno ima meego instaliran.
Nakamura
(Junior member)
2012-04-24 06:55 PM
instaliraju mu i Linpus (Gnome) i Mint (?)
nadael-rafal
(no moto)
2012-04-25 08:48 PM
Prvo si trebala nauciti slova pa tek onda kupiti knjigu. Ito neku staru polovnu knjigu da najpre malo usavrsis citanje. Tek onda dolazi lepa nova knjiga to jest Laptop. I ako ne volis Linux zašto si ga uzela?
Mostro,objasni joj lebati,lepo natenane kako da izbaci Linuks i gde da kupi Windows i kako da instalira isti. Iz tvog gornjeg objašnjenja ona neće uspeti ništa da uradi izgleda.
Ne razumem pojedince koji samo odu u prodavnicu i kažu evo vam pare, dajte mi kompjuter,neka se vidi da i ja imam. Niti znaju proizvodjaca ni model ni koji operativni sistem je ugradjen, ništa.
Doduse možda je taj leptop ukrade. Nikad se nezna.
Nakamura
(Junior member)
2012-04-26 11:53 AM
pa da li je ukraden, nije tema. I ja bih napravio isti izbor kao i ona (samo što meni ne treba laptop), a zatim bih instalirao ono što meni odgovara a ne šta mi nameću trgovci. Najbolje je kupiti računar bez OS (eventualno sa linuksom). I meni su u početku drugi instalirali windows i gledao sam šta rade pa sam posle i sam. Danas svako ima nekoga ko može to da mu uradi: kolega sa posla, komšija, prijatelj, rodjak, pa i servis za 10-20 evra.
ludikure
(ofr)
2012-05-01 08:54 PM
Komscha ne obaziri se na zlobne komentare tipa „sto kupujes kompjuter kad ne umes da koristis”. Pojedinci nazalost ovde dolaze da lece neke svoje frustracije, a ne da pomognu ljudima koji traže pomoć sto je svrha ovog foruma.

Ako želiš da instaliras Windows na laptop moj savet je da instaliras Windows 7 jer je najlaksi za instalaciju a i za koriscenje.
Na ovom linku je prilično dobar tutorial kako instalirati Windows 7: http://www.youtube.com/watch?v=JyMWz5UEgoI&feature=related

Ako nisi u mogućnosti da kupis ili nabavis Windows dobre alternative su Ubuntu i Mint Linux koji je već neko spomenuo. Kod oba instalacija je laka i nisu ni malo tezi za koriscenje od Windowsa. Šta vise otporni su na viruse i sto je najvaznije besplatni su. Za slusanje muzike i surfovanje internetom ti ništa bolje i ne treba.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.