Forums : Operativni sistemi

 Comment
Kakse vratiti sa win 7 na win XP
simela
2011-12-01 03:21 PM
Znam da je ovo pitanje milion puta postavljano i isto toliko puta objašnjeno ali svaki put mi to nekako izgledalo komlikovano može li neko da mi to objasni malo prostije ili već kako da to nazovem ,,uprostenije,,. Unapred hvala!!!
rebro
2011-12-01 03:30 PM
Evo ti najprostije.

Uradis backup svojih podataka, uzmes instalacion CD XP, ako ga nemas prethodno ga skines sa interneta i nadjes serijski broj za njega.
Zatim narezes to na CD, ubacis u komp i resetujes komp. Prilikom podizanja kompa držiš dugme F12 da izaberes instalaciju sa CD i pokrenes instalaciju, formatiras disk na kome ćeš da instaliras i to mu dodje to.

E sad, ti bi da neko napravi dokument i da ostavi korak po korak ovde sa sve slikama. Za to imaš internet pa nadji „how to install XP”.

Ono sto bi trebao da znaš je da ako je kompjuter dosao sa instaliranim Win7, onda verovatno nema drajvere za XP pa je samim tim nemoguće da se se natera XP da radi normalno.

A ako nikad nisi radio instalciju, ostavi to nekome ko jeste.
AjTi
2011-12-02 09:28 PM
Rebro je u pravu...postoji gomila instrukcija na Internetu. Evo ti samo jedan od njih:

http://tinyurl.com/ybsx7dr

...ali po tome kako si postavi(la)(o) pitanje i ja mislim da je bolje da to za tebe uradi neko ko ima iskustva.

Pozdrav
Svetomir2
2011-12-03 01:24 AM
Sve je kako su ti objasnili.
Pre bilo čega pogledaj da li za tvoj kompjuter postoje drajveri za XP. Ako postoje skini ih i snimi na CD.
Ako ne postoje ne radi ništa jer ćeš uništiti W7 a XP ti neće raditi.
simela
2011-12-03 02:13 PM
Sve je to u redu sto ste vi bili dobre volje i odgovorili na moje pitanje ali na zalost niste dobro razumeli šta sam ja pitao!!!
Na mom kompjuteru je već postoji instaliran win 7 a ja bih zeleo da ga vratim na win XP sto uopste nije ta procedura sto ste vi meni rekli pa bih zamolio nekoga ko je malo strucniji i koji će razumeti moje pitanje da mi to objasni.Što se tiče drajvera posedujem sve originalne cd-e za sve hardvere.Molim nekog ko zna da mi to objasni šta treba da odradim da bih uspeo da vratim comp na win XP!!!
AjTi
2011-12-03 08:07 PM
Link koji sam ti dao objašnjava kako da instaliras XP na kompjuter (disk, particiju).
(Ukratko: startujes kompjuter sa XP CD-a, sledis korake za novu instalaciju, izbrises postojecu particiju, formatiras je i na nju instaliras XP)...postupak je isti bez obzira na to šta trenutno imaš instalirano Win 7, Vistu, XP...

Ti ocigledno nisi razumeo šta je objašnjeno u postupku i ne poznajes materiju ali dajes sebi za pravo da određuješ ko je strucan a ko nije.
ring
(lozac)
2011-12-04 09:39 AM
neće mu startati instalaciju, kod vindovsa ne možeš instairati stariji preko novijeg vindovsa.
AjTi
2011-12-04 05:18 PM
To bi bilo tačno u slučaju da on hoće da zadrzi Win7 i instalira XP u takozvanoj 'dual boot' konfiguraciji (mada i je i to moguće da se resi čak i kada se XP instalira drugi po redu).
Ali ovde se radi o 'brisanju' Win7 i novoj instalaciji XP-a.
rebro
2011-12-05 05:56 AM
@simela je zenski nik al eto ispade ti musko.

Dalje, DOWNGRADE koji ti hoćeš da izvedes nije moguć. Jel to tebi jasno?

Ne postoji dugme, procedura ili šta već gde ti samo kliknes i ono se Win7 pretvori u XP. Ti moras da obrises kompletno WIN7 i instaliras NOVI XP.
Za to ti tre instalacioni CD i drajveri za WindowsXP. Ako je kompjuter dosao originalno sa Win7, onda je vrlo moguće da NE POSTOJE DRAJVERI ZA XP. Jel razumes ti to?
Ako ne razumes a ti potrazi na Internetu da li tvoja maticna ploca podržava WinXP. Valjda umes da nadjes koja ti je maticna ploca na kompjuteru.

I još nešto, nas nekoliko je ovde razumelo isto, samo sto ti ili ne umes da objasnis ili ne znaš šta hoćeš.

U svakom slučaju, DOWNGRADE nije moguć. Možda bi moglo sa WIn7 na Vistu koja je ispod njega, ali ne i na XP.

DjuraMutavi
2011-12-05 01:08 PM
Rebro a šta je to DOWNGRADE? Nema neka nasa reč za to?
rebro
2011-12-05 04:09 PM
Ima nasa reč ali on me ne razume ni kad pricam srpski, pa cenim da trazi upravo DOWNGRADE ili ti degradiranje sistema, unazadjivanje.

On prosto ne razume da je između Win7 i XP postojala i Vista i da ako hoće da se vrati korak unazad to ne znači da može da skine neki dodatak sa Majkrosoft sajta i da samo instalira i „ola la” eto nazad XP. To ne postoji.

Razmišljam da prevedem na turski, možda će da me razume.
bove_
(ekonomista)
2011-12-06 12:37 PM
Imaš sreće da sam slučajno pri volji da odgovorim na tvoje pitanje jer obično to ne radim :). Pošto sam radila u CSR za Microsoftove produkte dobro su mi poznata takva i slična pitanja.

Ako si kupio PC sa ugrađenim Win 7 (OEM verzija) onda skini Win 7 i uzmi instalaciju XP sa odgovarajućim ključem od bilo koga ko ima. Što se licence za taj Win XP tiče, ti ćeš licenčno za taj XP biti osiguran jer si već kupio licencu za Win 7. Da bi ponovo aktivirao Win XP, pozovi Centar za korisničku podršku koji pokriva zemlju u kojoj živiš. Broj ti obično izbaci sistem pred samim činom aktivacije ( http://support.microsoft.com/kb/950929/sr-cs )


Instalacioni CD i ključ (product key, zapisan na nalepnici na dnu laptopa ili kučištu računara) moraju odgovarati. Usporedi part numbers na nalepnici i CD.

Ako imaš programe, štampače isl. koji su pre radili u Win XP a sada u Win 7 ne rade, imaš mogućnost da koristiš XP način u okviru Win 7. Win 7 ne moraš ni da skidaš, jednostavno samo skini taj XP Mode i mašine ili šta već će proraditi. Pazi, to je moguće samo ako imaš Windows 7 Professional, Enterprise ili Ultimate. XP radi u virtuelnom načinu zato treba da skineš i Windows Virtual PC. Više informacija naći ćeš na:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/install-and-use-windows-xp-mode-in-windows-7

http://www.microsoft. com/windows/virtual-pc/support/default.aspx

rebro
2011-12-07 04:33 AM
@bove_, slabo ti ide ovo za majkrsoftom.

Ovde se ne radi o virtual masini. Svaki operativni sistem podržava virtual masinu. I na njoj možeš da stavis i Linux i Mac i Windows i šta oćeš.

Poenta je da on hoće da vrati XP a ima WIN7. NE MOžE UNAZAD DA SE IDE. Kapiraš ti to?

Ne možeš ti da „vratis” XP. Možeš da ga instaliras ali ako je Win7 dosao na kompjuteru, onda je velika verovatnoca da taj kompjuter nema podrsku drajvera za XP.
Instalacija XP-a znaci FORMATIRANJE DISKA! Imace praan disk i može da instalira XP, ali nije sigurno da će imati drajvere za njegov komp. Cudi me da vas to nisu naucili u Majkrosoftu.

A i taj mod sto pominjas gde možeš u Win7 da izabres da li će da ti program radi kao XP, Win2000, Win98, to sluzi samo za jednostavne programe i neće uvek da radi.

Probaj da nateras igricu da radi. Nema trika.

Dakle, Virtual masina je jedna stvar a instalacija sistema druga.
bove_
(ekonomista)
2011-12-08 01:08 PM
Rebro, ako je Win 7 kupio sa računarom (znači OEM verzija, preloaded Win 7), onda ide.
Imam utisak da nisi ni pogledao linkove koje sam dodala.
Obrati pažnju na donje stranice, baš od Microsofta :).

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/downgrade_rights.aspx

http://www.microsoft.com/oem /en/licensing/sblicensing/pages/what_to_do_downgrade_rights.aspx

Za FPP verzije downgrade nije moguć. FPP znači da je licenca kupljena posebno u maloprodaji. E, sad fali nam podatak kako je Win 7 licenca kupljena (OEM ili FPP), koji je razlog da korisnik želi da pređe ponovno na XP (spomenula sam neke od njih u prošloj poruci) i naravno koliko dobro razume engleski jezik.
rebro
2011-12-08 04:53 PM
@bove, neće ovo da fercera.

Windows ne radi dobro ni kad se uradi „upgrade” a kamoli „downgrade rights”.

Ja ne preporucujem ovu brljotinu pogotovu što se i sam Majkrosoft gotovo odrekao Viste.

I dalje stoji da je vrlo verovatno da neće imati drajvere jer on može i sad da uradi format C: i da instalira XP i sama instalacija će da prođe bez problema ali onda dolazi pitanje drajvera jer na sreću kompjuter se ne sastoji samo od Windoze već i od ostalih delova a ako je nov i dosao sa Win7, onda je vcrlo verovatno da proizvodjaci „hardvera” nisu pravili drajvere za XP.

Prosto da prostije ne može biti.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.