Forums : Operativni sistemi

 Comment
Smrznuta slika(blokiran komp)
zoran68
(e)
2011-09-01 09:58 AM
Da objasnim naslov:bez nekog(vremenskog) pravila komp se blokira i jedini lek je restart na taster.pri podizanju sistema mi kaže da win nije iskljucen kako treba i pita kako da pokrenem ja klik normalno i sve opet radi neko vreme(par sati ili par minuta nema pravila i opet isto.os je sedmica . u cemu problem.
rebro
2011-09-01 10:28 AM
Podigni Windows u SAFE MODE i ostavi ga neko vreme da radi da bismo rasclanili da li je problem do Vindoze ili do hardvera. Može da bude da je hardvare problem da su kondenzatori. Mada bi trebalo da se vindoza ugasi onda.
Pre nego odes u SAFE mode, molim te idi u Event Viewer i proveri da li pod stavkom SYSTEM ima neki crveni kruzic i ako ima njegov sadrzaj prekopiraj ovde.

zoran68
(e)
2011-09-01 12:13 PM
Uf ima ih...ajmo redom:
Kernel-Processor_power
Service Control Manager
Kernel Power
Event Log

Koliko sam ukapirao prvi i treci se ponavljaju svaki put kad kad blokira.Hvala na pomoći
rebro
2011-09-01 07:38 PM
@zorane, tu ne možemo mi da ti pomognemo sem da trazimo po Googlu isto sto i ti ali mi ne možemo da isprobamo rešenja. Ono sto ti još možeš sa tim da uradis je da celokupan sadrzaj ta 2 koja se često pojavljuju iskopiras u Google, pa da vidis šta će da ti ispise. Ili delimicno. Uz to je vrlo bitno da upises i Event ID koji se kod tebe javlja jer su ti problemi tako svrstani.
Ono sto je za tebe najbitnije pre nego primenis neka rešenja sa Google jeste da uradis BACKUP tvog sistema i sacuvas bitna dokumenta, da se ne desi da neka od rešenja zeznu još vise vindozu pa ne možeš da se ulogujes.
Geto
(jebivjetar)
2011-09-04 06:13 AM
Poz.Postoje, otprilike, 2 glavna razloga zašto ti javlja da comp nije iskljucen kako treba.Prvi je nestanak el. energije ili drastican pad napona ispod dozvoljene granice,a drugi je da je forsirani shutdown radjen u toku sistemskog update-a ili rada sa sistemskim fajlovima(to ti sugerise Event Viewer).Bilo kako bilo,u takvim situacijama obično stavljam Win7 iz boot-a i koristim njegov System Recovery Options,i u njemu prvo Start up repair.Ako to ne rjesi problem,onda se ide sa drugim alatima.
zoran68
(e)
2011-09-06 02:42 PM
Hvala na savetu,ali ja mislim da mi ovo piše zato što ja gasim pc na ,,silu,, tj na dugme,a gasim ga tako jer se blokira.Eto nas opet na početku tako da nemam pojma šta je po sredi(nije četvrtak).Ima li ko još koju ideju???Hvala još jednom!!!
drazesni
2011-09-06 06:29 PM
Koji operativni sistem koristis i koliko memorije imaš? Pretpostavljam da je problem u memoriji, ili da je imaš nedovoljno ili da je neispravna. Odradi mu memtest86 prilikom boot-a cisto da iskljucis tu opciju.

http://www.memtest86.com/

Ako je to u redu proveri graficku kartu.
drazesni
2011-09-06 06:38 PM
Kondenzatori nisu sigurno, jer ako oni nisu ispravni racunar se ugasi sam od sebe. Neispravnost harda dovodi do restarta masine, pregrevanje procesora dovodi do gasenja, neispravnost kulera usled povecanja temperature dovodi takođe do gasenja racunara itd. Dakle kod tebe je memorija ili graficka karta, tad se slika zamrzava.
rebro
2011-09-07 04:18 AM
@dražesni, njemu se ne zamrzava EKRAN već kompjuter (Operativni sistem). I još nešto, nedovoljno memorije neće zamrznuti operativni sistem već usporiti rad. Kod neispravne memorije se sistem uglavnom i ne podize.
Ako nisi primetio on ima neke silne error-e u logovima:

Kernel-Processor_power
Service Control Manager
Kernel Power

On treba da trazi po Google rešenja za ove greške.
Geto
(jebivjetar)
2011-09-07 07:12 AM
Poz.Gasenje racunara „na silu” može stvoriti samo probleme.Već sam napisao šta da uradis.Dalje,u takvim situacijama stavljam bootabilni HirenCD(Hirren bootable CD)odakle možeš utvrditi da li je i šta od hardvera neispravno.Osim dijagnostickih,na tom cd-u postoji i par fix softvera,za hard disk recimo...Kada i ako se utvrdi da je hardware ok,sa Win7 boot dvd bih(ako System Repair ne pomaze)jednostavno preinstalirao sistem.Sve najbitnije sa starog sistema bi ostalo u folderu Windows.old.na istoj particiji.Toliko.
drazesni
2011-09-07 12:27 PM
Nisam strucnjak za hardver, da se ne lažemo, ono sam pricao iz sopstvenog iskustva. Dakle, možda si i ti u pravu,možda postoje i takvi slučajevi. Iskreno, namenjao sam se kondenzatora, i kulera i grafickih karti i memorija na svojoj masini i video sam u svakom pojedinacnom slučaju kako mi se ponasao komp.
Inače, nedovoljno memorije može da zamrzne sliku na racunaru, to mi se dosta često desava u virtualu kad skrtarim i zadam sistemu mnogo manje memorije nego sto trazi. Pa se masina prvo uspori, pa kad ga izbombardujes poslovima,nekim zahtevnijim programima, sistem zna da ponekad preklopi memorijske lokacije tokom rada i napravi kurslus, slika se jednostavno zamrzne i ne mrda. To se isto desava i kad imaš neku grešku u memoriji, sistem se može podici jer nije totalno neispravna, ali ima greška na njoj na nekoj lokaciji, pa kad naidje na neki neispravan deo memorije, racunar hoće da upise podatak al ne moze usled te greške i sistem se zamrzne. Graficka karta ako nije integrisana koristi svoju memoriju za grafiku tako da i ona može sličan problem da napravi. Ako nije softverski kvar kod njega, ja ipak tipujem na memoriju ili graficku kartu.
rebro
2011-09-07 01:59 PM
@dražesni, kod virtuelnih masina, memorija jeste bitna ali ovo nije virtuelna :)
zoran68
(e)
2011-09-07 06:33 PM
Hvala puno na savetima.Trenutno nisam u mogućnosti(par dana)da probam neke od solucija ali ću svakako javiti.Pozdrav
zoran68
(e)
2011-09-10 06:28 AM
DražESNI HVALA NA SAVETU.ZAMENIO RAM I SAD RADI BEZ PROBLEMA.HVALA JOS JEDNOM!!!!!
drazesni
2011-09-11 05:49 PM
Nema problema ;)
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.