Forums : Operativni sistemi

 Comment
Linux
zagortehej
(darkwood)
2010-12-27 02:18 PM
Imam W.Vistu na laptopu a sad hoću da instaliram Linux da bih nešto provezbao(da napravim folder sa fajlovima ida ga posaljem preko interneta).Poducite me kako da to najbolje uradim.
DarkStar
(dzabalebaros)
2010-12-28 07:26 AM
Pa ne moras instalirati linux ako ti je potreban zbog par sati rada. Skini ubuntu image (besplatan je) sprzi to na cd, restartuj komp i u biosu promeni bootovanje sa cd-a da ti bude primarno. Onda lepo umesto install opcije klikni na try ubuntu i on ti podigne ceo sistem sa CD-a bez ikakvih instalacija itd itd. Većinu drajvera će prepoznati tako da o tome ne moras brinuti.
Eto valjda sam pomogao pozzz
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
2010-12-28 07:53 AM
Možeš da podignes virtuelnu masinu i unjoj imstaliras linux. Za pravu instalaciju odvoji jedan deo diska, napravi praznu particiju hedno 50MB i tu instaliraja linux. Imaš http://www.ubuntu-rs.org/forum/ tu ti je lepo objašnjeno kako se instalira Ubuntu
Mostro
(junior member)
2010-12-30 08:07 AM
zavisi koji racunar imaš, nije svaki linuks kompatibilan sa svakim racunarom. Ako imaš neki laptop, onda je najbolje da odes na neki sajt gde su spiskovi kompatibilnosti, pa vidis za svoj model koji OS najbolje pasuje.
A za sharing fajlova preko interneta instaliras: http://www.dropbox.com/ iz programa Synaptic ili sličnog sa bazom programa koji imaš u skoro svakoj distribuciji.
U svakom slučaju, najbolje je izabrati neku popularniju verziju linuksa zbog bolje podrske i velikih repozitorijuma programa.
ludikure
(ofr)
2010-12-30 05:42 PM
Zagortehej meni nije jasno šta želiš ti da uradis sa linuxom.
„da napravim folder sa fajlovima i da ga posaljem preko interneta”
Ja sad ne znam da li ti želiš da napravis file sharing na svojoj lokalnoj mrezi ili da instaliras file server/client tipa ssh ili ftp pa tako da delis foldere.

rebro
2010-12-31 09:59 AM
@ludikure, a možda hoće da ga spakuje u tarbal i posalje na mail :)

Ko će ga znati :)
zagortehej
(darkwood)
2011-01-05 03:15 PM
Bas to i hoću, jednostavno da, radi običnog vezbanja i upoznavanja jednog novog(za mene) operativnog sistema, napravim jedan običan folder sa fajlovima i posaljem ga nekome preko zice.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.