Forums : Hardver

 Comment
Formatizovanje HDD
sozina
2011-10-01 03:06 PM
Molim za pomoć!
Na laptopu (HP) se nalazi Seagate-ov hard disk (60GB). Gasenjem laptopa je doslo do ostecenja particije, tako da se Win.XP sa njega više ne može startovati, niti se uopste može detektovati taj HD. Jedino preko DOS-a, pomoću koga sam presnimio podatke na USB. Htio bih i dalje da koristim taj HD, ali ne postoji način da formatizujem HD. Postoji komanda format.com koja javlja da ne može da formatizuje disk, kao ni raznorazni programi pod DOS-om koje sam nasao na Internetu mi ne pomazu.
Može li mi iko pomoći kako da sredim disk, pretpostavljam da moram da ga formatizujem, ali može samo pod DOs-om da se vidi. Obzirom da sam iskopirao podatke sa njega, pretpostavljam da nije fizicki ostecen.
Unaprijed hvala.
Pozdrav!
rebro
2011-10-01 04:06 PM
A kako si pokrenuo DOS?

Evo ovako stoje stvari. Uzmes instalacioni disk za WinXP, pokrenes ga i on ako vidi taj disk, onda ga formatiras. Možeš da uzmes i neki Live Linux i podignes sistem sa njega i formatiras taj disk.

sozina
2011-10-02 05:27 AM
Rebro,
DOS sam pokrenuo preko boot CD-a koji na sebi ima neke razne programe za pristup particijama, disku, ...
Sa instalacionim CD-om od Win.Xp sam već probao. Ali kad dodje do momenta da se odlucim za novu instalaciju windowsa ili restore, šta god da izaberem javlja da nije uredu CD i da izaberem drugi. Probao sam sa 3-4 CD-a, ali uvijek ista poruka. Vjerovatno ne može da pristupi disku.
Naki od ovih programa sa DOS-ovog CD-a ima i format.com, ali ide poruka da ne može da formatizuje taj drajv. Čak sam probao i sa disketama koje na sebi imaju Partition Magic. Tu takođe vidim disk, ali ne može da se formatizuje.
Ima li neki program koji iz DOS-a (jer jedino on „vidi” disk) može da formatizuje disk?
Ima li pomoći?
rebro
2011-10-02 10:09 AM
Iz dosa ima ta komanda format (format.com) ali ako ne može da formatira taj disk, onda uzmi Live Linux CD i tako formatiraj disk a možeš i da skines Gparted live linux sa ove adrese

http://gparted.sourceforge.net/download.php
sozina
2011-10-02 04:40 PM
Rebro,
Imam neku verziju Linux-a, ali ne može da se ucita, već zakoci u jednom momentu („kernel_thread_helper+0x6/0x10”), vjerovatno opet zbog ostecenja diska.
Ono sto me muci jeste da sam uspio da iskopiram sve podatke sa diska, sto znači da nije fizicki ostecen, pa ne mogu da se pomirim da ne može da se formatizuje već da ostane neupotrebljiv. Zbog toga tražim neko rjesenje kako da osposobim disk za dalju upotrebu, makar i formatizovanjem. Pogotovu što se radi o HD za laptop.
Hvala na tvojim korisnim komentarima.
rebro
2011-10-03 05:45 AM
A jel možeš da izvadis taj disk iz laptopa? Trebalo bi da može samo da se odvrne par srafova i da se iskopca iz lezista, upalis laptop, on ne nadje ništa u BIOS-u, ugasis ga i vratis disk nazad i vidis šta BIOS kaže.
Ako to neće tako da radi, onda ti je jedina solucija da kupis adapter za taj laptop disk (2,5 to 3,5). To izgleda ovako:

http://tinyurl.com/6xd6ygn

Dakle, skines taj disk iz laptopa, kupis ovaj adapter i nakacis taj disk kod nekoga ko ima desktop kompjuter i onda ga formatiras iz Windowsa ili Linuxa.

Nakamura
(支持卡扎菲)
2011-10-03 01:36 PM
desava se da ne može iz svakog linuksa da se formatira, mislim da je najzgodniji GParted kao sto je rekao Rebro, mada ga ja koristim sa diska Parted Magic koji ima i druge alate. Bas je danas izasla nova verzija: http://distrowatch.com/?newsid=06916 On inače ima podrsku za sve formate, samo ako može da se podigne. Nebi trebalo da imaš problema sa live CD jer njemu nije ni potreban hard disk, ucitava se samo u RAM memoriji, a hard možeš i da izvadis i da ti radi bez njega. Live linux ne možeš pokrenuti jedino ako su ti se poremetile postavke u biosu, pa boot nije prvo sa cd-a.

sozina
2011-10-04 02:31 AM
Rebro,
Slično tvom predlogu sam i probao. Pribavio sam jedan adapter koji prikopcava hard disk iz laptopa (preko USB-a) kao eksterni disk. Nije kao na tvojoj slici, ali radi sa drugim diskovima i racunar ih prepoznaje. Moj HD
sozina
2011-10-04 02:43 AM
Rebro,
Slično tvom predlogu sam i probao. Pribavio sam jedan adapter koji prikopcava hard disk iz laptopa (preko USB-a) kao eksterni disk. Nije kao na tvojoj slici, ali radi sa drugim diskovima i racunar ih prepoznaje. Moj HD SE NE VIDI iz windowsa kad ga prikopcam.
Nakamura,
ja sam probao sa Partition Magic-om, verzijom sa flopy disketa (koje se naprave prilikom njegove instalacije i može da se pokrene kroz DOS). Kad pokrenem taj Partition Magic, on vidi HD i particiju na njemu, ali opcija FORMA (kroz meni) pocne, ali ne može da zavrsi formatizovanje, već javi neku grešku. Takođe sam probao opciju CONVERT (iz primary to extend, pa iz NTFS u FAT32) a sve iz razloga nebili se na neki način oporavila particija, međutim sve to pocne pa stane. Koliko se sjecam bila je poruka nešto u vezi dismounted particije da nije dobar.
Vidjecu ovaj link koji si mi poslao, ali bih vas zamolio za još neki „univerzalni” softver koji bi možda mogao da formatizujre disk iz DOS-a. Mislim da disk fizicki nije ostecen da ne bi mogao vise da se koristi, samo ne znam cime vise da ga oporavim.
Hvala.
P.S. Izvinite zbog prethodne poruke, slučajno sam, u pola poruke, kliknuo na objavi.
rebro
2011-10-04 03:26 AM
@sozina, u Windows Exploreru neće da se vidi to je sigurno. Ali u Disk Managmentu možda i hoće.
Elem, probaj sa Easus Partition Managerom koji ćeš da instaliras na taj drugi komp.

Evo ti link
http://tinyurl.com/69tsmzn
sozina
2011-10-04 05:59 AM
Rebro,
Već sam probao sa EASUS-om, instaliranim na drugom kompu. Tu su i:
- Get data back
- Magic Recovery
- Recover my files
- AOMEI partition Manager
- RECUVA
- Snapshot Disk Imaging
...
Ako ćeš mi vjerovati sve sam ovo instalisao na drugom kompu. Ništa od tih programa nije vidjelo osteceni HD kad sam ga prikljucio kao eksterni disk preko USB-a.
Skinuo sam ovaj Parted Magic koji ste mi preporucili ti i Nakamura. Možeš li mi objasniti kako se koristi, posto sam dobio .ISO fajl. Kroz WIndows XP sam ga otvorio sa Power ISO. Tu su neki folderi BOOT, PMAGIC i neki fajl MKgriso (bez ekstenizje). Ne sadrže nikakve setup-e. Ovo vjerovatno radi pod linux-om, ali ja nijesam familijaran sa njim. Nakamura kaže da i ne moram imati ništa instalirano, već da se podize sa diska. Ali ja ne znam kako se to radi. Mozete li mi objasniti?
Zapeo sam da popravim ovaj disk, ali mi ne ide, pa mi je potrebna pomoć.
Hvala.
rebro
2011-10-04 06:04 AM
Otvori NERO burning rom (ne exprers) i kad izadje prozor za rezanje nove kompilacije a ti klikni CANCEL i onda idi na OPEN ikonu i nadji taj ISO fajl i otvorice se novi prozor, ti kliknes BURN i nareze se taj ISO fajl na CD. Tacnije raspakuje se.
Taj Gparted jeste Linux Distribucija i veruj mi neće ti biti teško da se snadjes u njemu jer ima graficko okruzenje.

Probaj i javi
sozina
2011-10-04 06:34 AM
Vazi, sad ću oko toga da radim pa javljam.
Nakamura
(支持卡扎菲)
2011-10-04 06:42 AM
imaš na sajtu Parted Magic opisano kako se narezuje Live CD ! Obavezno pogledaj uputstvo i iso fajl nesmes ni da pokusavas da otvaras u windowsu ! On se koristi samo sa cd (ili usb) diska.

Pazi, nemoj sa svacim da pokusavas jer možeš napraviti još gore. Lično sam imao sličnih problema, pa te zato i upozoravam da se ne zeznes. Koristio sam Paragon i d-ban za kompletno brisanje diska, ali posle toga nisam mogao da instaliram windows. Znaci, probaj sa nekoliko razlicitih programa za particionisanje, najbolje je sa linuks live cd distribucija, ali sa ovim sto sam ja probao nemoj da pokusavas. Znaci, oprezno i ne idi na radikalne metode brisanja celog diska.
sozina
2011-10-04 07:20 AM
Rebro,
Narezao sam ovaj CD, s tim sto taj CD nije butabilan, odnosno ne pokrece se ovaj Parted MAgic.
Da li mi je potreban ovaj Live CD koji spominje Nakamura i gdje da ga skinem, ili treba od ovog sto sam sad snimio da na neki nacim napravim butabilan CD, i kako to da uradim.
Znaci, Nakamura kaže da mi čak ni disk ne treba da bih pokrenuo ovaj Parted MAgic, pomoću Live CD, ali kako to da uradim?
rebro
2011-10-04 07:38 AM
Gparted jeste butabilan ali zašto se kod tebe ne podize automatski to već ne znam i tačno je da ti ne treba disk za Live CD jer se on ucitava u memoriju. Možeš da probaš i sa Ubuntu CD jer i on može da se pokrene kao Live.
Nakamura
(支持卡扎菲)
2011-10-04 09:47 AM
pa ako tako bude narezao i Ubuntu, neće ni njega podići. Ja sam gore lepo napisao da je način narezivanja live CD opisan na sajtu PartedMagic-a. ISO fajl mora da se nareže na opciji „Image”.
rebro
2011-10-04 09:51 AM
Nakamura, ISO fajl je već image i nećeš od njega praviti novi image. Onako kako sam mu rekao da nareze u NERO tako ja rezem od kad koristim kompjutere i svaki CD je butabilan.
E sad zašto njemu CD uredjaj ne prihvata to kao butabilno, to već ne znam.
sozina
2011-10-04 10:50 AM
evo ovako:
Narezao sam CD kako ste i kazali i podigao sam ovaj Parted Magic. Tu se u glavnom meniju (na mjestu gdje je u Win. XP dugme Start) nalaze: Accessories, Graphics, Internet, System Tools, Run i Logout. U System Tools-u su neki programi: Clonezilla, Disk Health, Erase Disk, Ghost4 Linux, Grsync, i ostali, vjerovatno je i kod vas slično. Kad pokrenem neke od tih programa, ako treba da prepoznaju disk, oni jave taj moj disk i njegovu velicinu, ali ako treba da dodju do particije ili fajlova, to ne ide. Šta treba i koji program treba da pokrenem da bih nešto uspio da uradim od diska?
rebro
2011-10-04 01:41 PM
Pa nadji neki format tool i formatiraj ga kao NTFS ili FAT
Nakamura
(支持卡扎菲)
2011-10-04 02:55 PM
imaš na desktopu MountDevices ikonicu i kad klikneš na nju, otvorice ti se i jedan mali prozorcic sa spiskom particija i svuda klikni na „mount” i onda bi trebalo da funkcioniše i sa programom Partition Editor. Proveri, možda je to u pitanju. Ako bude video particije, možeš da ih brišeš i/ili formatiraš.
sozina
2011-10-05 05:48 AM
Uradio sam kako je napisao Nakamura. Kroz Mount Devices sam kliknuo na dugme i sad pored diska stoji zeleni kvadratic i piše mount (sto vjerovatno znači da je mount-ovan). Kada udjem u Partition editor, takođe slicica na desktopu, taj program prvi put kad ga pokrenem trazi i pronadje disk. Ako izadjem iz tog programa pa se ponovo vratim u njega, vise na pronalazi disk već javlja not devices. Tek kad restartujem racunar i ponovim ovo opet ga prvi put pronadje. Prolaskom kroz razne programe u Parted Magic-u nijedan ne pronalazi foldere, fajlove sa diska, niti omogućava neko formatizovanje. Jedino taj prvi ulazak u Partition Editor, u meniju Partition ima komandu „Format to”, pa nudi razne formate, između ostalih i ntfs. Ne znam da li da je pokredjem da nešto još više ne poremetim, kao sto rece Nakamura.
Šta mi je najbolje uraditi u ovoj situaciji?
rebro
2011-10-05 06:17 AM
Pa jel ti hoćeš da formatiras disk ili ne? Ako nećeš da formatiras već da izvlacis podatke za to ti trebaju programi kao sto su Ontrack Easy Recovery ili R-Studio.

Koliko shvatih do sad ti hoćeš da ga formatiras pa onda pristupi formatiranju bilo da je NTFS ili FAT
Nakamura
(支持卡扎菲)
2011-10-05 06:33 AM
pa neka povadi još podataka ako nije sve povadio. Može da ih prevuce na usb disk ili da ih nareze na cd/dvd sa XFBurn ili ISOMaster, ne znam šta su stavili od programa za rezanje u toj distribuciji.

Inače za pristupanje particijama koristis fajl menadzer PCMan, a možeš da ga pokrenes na ikonicama MyDokuments ili Mount Devices i tu odmah vidis i koje su ti particije i pretrazis po folderima šta ti još treba.

A u Partition Editoru ako imaš katanac pored zelenog kvadratica, onda na njega napravis desni klik i „unmount”, pa gore u meniju na „Delete” ili ponovo na kvadratic desni klik i odaberes ili format ili delete ili Resize. Zavisi šta ti treba.
sozina
2011-10-05 09:01 AM
Nakamura,
da još jednom pojasnim situaciju. Kad se ucita Parted Magic, i kliknem na Mount Devices, prikazuje se disk (piše: Model: ATA ST960822A (55 GiB ntfs) /media/sda1) i dugme sa crvenim kvadraticem na kojem piše unmount. Kad kliknem na to dugme kvadratic se prebaca na zeleni i piše Mount. Kad udjem u Partition Editor, on trazi disk, nadje ga i piše: /dev/sda1 zatim dolazi zuti trougao sa znakom uzvika, pa ntfs, /media/sda1 i size je:55.89GiB. Used:--- Unused:--- Flags: boot
Ako izadjem iz Partition Managera, pa se vratim u njega, vise se ne vidi ovaj disk sto je vidio, već piše: „No devices detected”.
Kroz slicicu File manager se pojavljuju root,Desktop i 55.9 GB Volume, koji bi trebao da bude moj disk ali klikom na to NEMA NIKAKVIH PODATAKA, već se javlja greška :
Error <i>org.freedesktop.Hal.Device.Volume.UnknownFailure</i>
Više ne postoji niti jedan program kojim mogu pristupiti disku, particiji, fajlovima. Znaci, samo prvi put kad udjem u Partition Editor javlja se disk. Čim izadjem iz njega i ponovo udjem, on se više ne vidi.
Šta mogu da uradim? Kad udjem u Partition Editor, u meniju Partition se nalazi komanda „FORMAT TO”. Da li ona može nešto da pomogne ili će još vise iskomplikovati situaciju?
rebro
2011-10-05 09:16 AM
Vise komplikovano ne može da bude, ali ako hoćeš da izvadis još podataka onda moras da instaliras neki od recovery programa, najbolje oba koja sam naveo

Za Easy Recovery Pro link je:

http://fosi.alphasys.nl/

Za R-Studio link je:

http://hotfile.com/dl/117404870/7cccb17/R-STUDIO_Network_Edition_5.4.134.114.rar
rebro
2011-10-05 09:21 AM
Password za R-Studio link je silentall.com
sozina
2011-10-07 04:01 AM
Rebro, Nakamura
Probao sam softvere koje ste mi poslali. R-studio se pokrece iz Windows-a,pa sam skinuo (ali DEMO) verziju koji se pokrece sa boot CD-a. Preko ovoga vidim disk, particiju i fajlove na njoj, ali posto je demo ne mogu da ih skinem. Nema ni veze, bitno je da se vide, sto valjda znači da disk nije nepopravljivo ostecen.
Zatim sam se vratio na linux-ov Parted Magic. Kroz Partition Editor sam vidio disk (na način kako sam to opisao u prethodnim komentarima). Pokrenuo sam komandu: FORMAT TO i izabrao ntfs.
Formatizovanje krene, moguće je pratiti kako se odvija. U nekom momentu stane i kaže da ne može dalje.
Poruke su:

Format /dev/sda1 as ntfs
calibrate /dev/sda1
path:/dev/sda1
start:63
end:117210239
size: 117210177 (55.89 GiB)
set partition type on /dev/sda1
new partitiontype: ntfs
create new ntfs file system
mkntfs -Q -v -l „” /dev/sda1
Cluster size has been automatically set to 4096 bytes.
Creating NTFS volume structures.
Creating root directury (mft record 5)
Creating $MFT (mft record 0)
Creating $MFTMirr (mft record 1)
Creating $LogFIle (mft record 2)
Creating $AttrDef (mft record 4)
Creating $Bitmap (mft record 6)

Error writing to /dev/sda1: Input/output error
Error writing non-resident attribute value.
Couldn't create $Bitmap:Input/output error
Falied to fsync device /dev/sda1: Input/output error
Warning: COuld not close /dev/sda1: Input/output error

Formatizovanje kroz ovaj Parted Magic nije prošlo. I dalje kroz R-Studio (preko boot CD) vidim particiju i fajlove.
Postoji li neki drugi program preko koga mogu formatizovati HD?
rebro
2011-10-07 05:02 AM
Jel možeš sa Gparted da uradis chkdsk /f za taj disk?
sozina
2011-10-07 08:29 AM
Ne, ne može.
sozina
2011-10-08 06:37 AM
Da li postoji bilo koji program koji se može narezati na CD, podici sistem sa njega i formatizovati ovaj osteceni disk?
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.