Forums : Hardver

 Comment
Struja problem
plazma
(danguba)
2010-12-12 05:34 PM
Naglo nestalo struje i kad sam ponovo pokusao da ukljucim komp ne moze da pokrene vindovs piše mi da instaliram vidndovs jeli pregorio hard disk.
hvala na pomoći
rebro
2010-12-12 06:16 PM
Problem nije u nestanku struje već u dolasku jer tada se zgrade, kuce, pune strujeom i dolazi veci napon. Kod nestanka struje imaš pad napona i to neće ugroziti hardaware, mada može da poremeti Windows.

E sad, ako je disk crkao to ćeš najbolje da vidis u BIOS-u, odnosno da li ga tamo ima ili ne.

Ti naravno možeš da instaliras windows ponovo ali ako nema diska, znaci crklo sve. Ukoliko međutim ima diska moj savet ti je da isti skines i odneses kod nekog drugara na komp da ga nakaci pa da izvuces podatke sa njega i onda da reinstaliras windows.

Ukoliko pak nemas gde da odneses disk a ti uzmi reinstaliraj Windows ALI NEMOJ DA FORMATIRAS disk.
Evo i zašto. Dobices novi Windows ali ćeš zadrzati stare podatke, čak možeš da instaliras novi Windows u neki drugi folder(ovo vazi za XP jer ne znam za Win7). Na primer možeš da stavis novi windows u folder NOVI,DRUGI, REZERVNI i slično, cisto da znaš koji je koji i kad se podigne taj novi a ti prebacis sve svoje podatke na sigurno i onda pokrenes novu instalaciju gde formatiras disk i instaliras ponovo samo jedan windows.

A ti javi šta si uradio i SrećNO!
plazma
(danguba)
2010-12-12 06:32 PM
rebro hvala na brzom javljanju javicu šta sam napravio
pozdrav
MAKPO
(uljar)
2010-12-12 07:22 PM
Nabavi neku Linux distribuciju pod uslovom da je Live CD. Dobices normalan OS koji radi direktno sa CD-a. I onda odes nadjes svoje podatke i prebaci ih na DVD/CD il' USB disk/fles.

Pozdrav
rebro
2010-12-13 06:07 AM
Ako znaš da radis sa Linuxom, onda ti je ovo najlakse sto je MAKPO napisao
plazma
(danguba)
2010-12-14 02:28 PM
Evo nešto sam proubo . Kad ukljucim komppise mi ovako Windows could not start because the following file is missing or corrupt.
Kad odem u bios : first chanel master (ST 3160021A) _to znači da hard disk je tu prepoznaje ga
ubiosu pod opcija power piše After AC POWER failure (stay off)
Windows XP unapred hvala još jednom
cnct56
(progr.)
2010-12-14 04:06 PM
pa uzmi dvd Windows i izvrsi popravku sistema, znaci samo se sistem popravi a svi podaci ostaju.
plazma
(danguba)
2010-12-14 04:34 PM
Ne mogu da nađemoriginal dvd od windows jel ima neka druga mogućnost.
hvala
rebro
2010-12-14 05:42 PM
Ti ćeš svakako morati da nabavis instalacioni disk jer bez njega ne može ništa. Ne treba ti original već bilo koji XP Professional CD.

Kad budes nabavio taj disk onda sa njega radis BOOT pa ides u recovery console i tamo se ulogujes. Ako to radi onda ćeš videti svoj Windows sto znači da je sve u redu sa podacima.

Tu možeš da probaš komande
fixboot
fixmbr

I da posle toga resetujes komp ne bi li proverio da li će to da sredi Windows. Ukoliko ne sredi onda ides na Operaciju Zec-plan B :) a to je da ponovo instaliras Windows BEZ DA FORMATIRAS DISK, i to tako da Windows instaliras u neki drugi folder recimo ili da uradis Repair windowsa.

On će da prepise nove podatke preko starog ali neće obrisati niti jedan od tvojih fajlova.

Naravno cekamo te da nabavis XP instalacioni disk i da zapocnes Operaciju Zec - Plan B :)

SrećNO!
plazma
(danguba)
2010-12-14 06:36 PM
Imam CD windows professional ali kad udarim R ništa se nedesava a strah me da ponovo instaliram da neizgubim podatke I H Drive nije podeljen samo je c i valjda ima ona particija gdje je intaliran windows
MAKPO
(uljar)
2010-12-15 04:51 AM
Taj win repair nikada nije radio za mene, tako da sam digao ruke od toga daaavnooo.

Nadji Damn Small Linux, skini ISO image i sprzi to na CD.

Upali kompjuter sa tim CD-om i izaberi (ako pita) Live Boot (il' kako već tačno ide ne znam ni ja sam napamet) i za cas posla ćeš imati Linux OS koji radi direktno sa CD-a.

Pronadji svoje potrebne informacije i sprzi ih na CD/DVD il' prebaci sve na USB.

DSL sam uzeo za primer jer ti je to najmanji Linux i brzo za download. Ja mislim da je negde oko 70mb ISO image, nemoj me drzati za reč, može biti malo vise il' čak manje.

Ne moras da koristis DSL, možeš bilo koju Linux distribuciju, pod uslovom da je Live CD. A hvala Bogu skoro pa sve imaju Live opciju tj. probaj pre nego sto instaliras.

Ne znam dal' imaš il' si nekada koristio BartPE, to je slična funkcija kao Live CD, na mome imam neki File Management, gde pronadjem datoteku i onda sve sacuvam na spoljasnji hard disk.

Pozdrav
MAKPO
(uljar)
2010-12-15 04:54 AM
Zaboravio sam da ti napisem još jednu opciju.
Ako imaš drugi kompjuter il' možeš da odes kod prijatelja...
Izvadi svoj HDD (hard disk), i prikljuci ga na drugi kompjuter i trebao bi da vidis svoj HDD, ako ne vidis, proveri 'jumper' na hdd.

Al' to je već stara skola, neće mladi da fizikalisu ;o)

Pozdrav
rebro
2010-12-15 05:51 AM
@plazma,

Slusaj me dobro. Reinstalacijom Windoze NE GUBIS PODATKE. Jedino ako formatiras disk oni će da se izgube a tebi to ne treba. Možeš da reinstaliras Windows a možeš da ga stavis u neki drugi folder.
Kapiraš?

I opcija R odradjuje posao a pogotovu ako se izabere Recovery Console

Evo ti link gde je objašnjeno po slikama

http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/wxprcons.html

I zapamti, sve dok ne formatiras disk podaci nisu taknuti!

plazma
(danguba)
2010-12-15 07:00 PM
Kod mene isto neradi ovaj repair mogu ja staviti hard disk u drugi komp ali ako sacuvam podatke opet nemam original windows opet ga moram izbrisati i snimiti drugi windows koji nije registrovan a nebi da se zezam nikad se nezna.
pozdrav ljudi
rebro
2010-12-16 03:27 AM
@plazma, ako je windows ostecen, tj, ako su neki fajlovi osteceni i ako tebi ne repair, ti svakako moras da reinstaliras windows. Nema nacina da ti nekako popravis Windows a ne radi ti repair. Znaci samo ponovna instalacija.

E sad prijatelju to što neće biti originalan je potpuno nebitno. Ako ne može repair onda mora da se instalira novi Windows.
MAKPO
(uljar)
2010-12-16 06:12 PM
plazma, j380g@ ti!!! ;o)
Mi se ovde ubismo da ti objasnimo kako da iscupas svoje informacije, a on se zabrinuo za WinXP. ;o)

Reci ti meni za koje svrhe ti koristis kompjuter. Ako je net, office, muzika, download, jednom recju z@j38nc1ja, onda otidji i skinu Ubuntu poslednju sigurnu/stojecu verziju, instaliraj pa si miran.

I to ti je sve legalno i za dzabaka.

Pozdrav
rebro
2010-12-16 07:22 PM
@plazma, pokusacu plasticno da ti objasnim - NEMAS WINDOWS VISE!

Ako repair ne radi a ti nemas tvoj originalni DVD, ne postoji način na kugli zemaljskoj kojim ti možeš da popravis svoju vindozu. Stoga predji na neki od postupaka koji smo objasnili i to sa krekovanom vindozom, skinutom sa Interneta. Ima ih jedno 9000 miliona tako da Microsoft neće ni primetiti a i nešto se ne potresa.

Lepo ti rece MAKPO, opali UBUNTU i sve ima da sljaka. Prethodno ipak izvuci podatke da ne bude posle kuknjava :)
plazma
(danguba)
2010-12-17 08:59 PM
Danas sam ovaj moj prokleti hard disk stavio u drugi kompjuter prepoznaje ga ali nema ništa na njemu izgleda da mu je kraj. Kapacitet hd je 160 gb a sada pokazuje ovako free space 2.97 MB total size 10.1 mb jel tako ljudi da mu nema spasa.
kad kliknem na hd pokazuje samo neki folder tempo i to je to.pozdrav
rebro
2010-12-18 11:43 AM
Uzeces Easy Recovery ili R-studio da povratis podatke. Vrlo moguće da će oni da nadju tvoje fajlove

Ovde imaš Easy Recovery
http://fosi.alphasys.nl/
A ovde R-studio

http://hotfile.com/dl/89670600/6708ff0/R-Studio_5.3_Build_132965_x86x64.rar.html

Instaliraj to na komp gde si stavio tvoj disk i skeniraj prvo sa Easy Recovery da vidis šta će on da nadje. Izaberes opciju „recover deleted files” a ako to ne uspe onda „recover format”

Kasnije uzmes R-studio i skeniras disk da vidis šta će da nadje.

I najbitnija stvar je ako nadje ista, sve podatke vracas na NEKI DRUGI DISK. Ne možeš da vratis na disk koji si skenirao. Znaci ili USB ili taj disk od kompa na koji si nakacio tvoj disk.

Ajd javi šta je bilo
plazma
(danguba)
2010-12-20 06:02 PM
Ništa nisam uradio.Nisam uspio sacuvati podatke .Izbriso sam sve i stavio novi windows. Hvala svima sto ste se trudili da mi pomognete.
pozdrav
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.