Forums : Kućni ljubimci

 Comment
Problem sa testisima kod psa
omnia22
2012-02-01 08:00 AM
postovanje,
imam psa, fox terijera, napunio je 10 godina, i veterinar mi je rekao da bi trebao da se kastrira. naime, ja sam otisla do veterinara da pitam za savet posto je pas posle trimovanja-sisanja, na jesen, tj njegova dlaka nije nikako rasla na donjem delu lejda, od repa na gore. pokusala sam sa tabletama za oporavak dlake ali nisam videla poboljsanje, mada, nisam mu možda dovoljno dugo ni davala, kako preporucuju, jer je u međuvremenu tih tableta nestalo, pa sam sad opet pocela da mu dajem od kada su se tablete pojavile, a htela sam savet veterinara da vidim da li je to nešto stetno za njegov zeludac jer je imao i pre tri godine trovanje stomaka. pregledom, veterinar je uocio da su testisi kod psa mekani, mlohavi, smanjeni a pogotovo jedan koji se maltene ni ne oseti, dok kod drugog ima neka mala kvrzica. koliko znam pas mi je imao oba testisa, nikad nije primio neki udarac, a svakim novim sisanjem mi smo primecivali da su mu testisi, tj koza na testisima, ima svaki put sve veću crnu fleku kao veliku pegu. ja nisam mislila da je to nešto ne normalno, jer on inače ima dosta pega i fleka, sa obzirom na njegove godine(kao one staracke u coveka), kao i karakteristicne velike fleke gde mi je dlaka crna. pas se ponasa normalno, nikakvih promena u ishrani, nema temperaturu, jede normalno(čak trazi i vise), ne povraca, veseo je kao i ranije.
interesuje me šta da radim sa psom? da li da ga kastriram? šta to znaci? koliko je to `opasno` sa obzirom da je navrsio 10 god.?
molim vas da me savetom uputite u dalje korake.
unapred zahvaljujem.

Nana101
2012-02-03 12:27 AM
To je vrlo brza operacija, iskusan veterinar može da je zavrsi u roku od 10-15 min (= kratko će biti pod anestezijom, manja sansa od komplikacija). Oporavak je brz. Svaka anestezija nosi sa sobom rizik, a veterinar će utvrditi da li je tvoj pas kandidat za anesteziju. Iz tvoje price zvuci da je doslo da atrofije testisa i da nisu iste velicine, sto može da znači da nA jednom postoji tumor - zato ti vet predlaze da ih odstranis.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.