Forums : Kućni ljubimci

 Comment
Za extra ljubitelje pasa
Maxmen
2012-01-16 09:36 PM
Interesantna novost ko ima para.

Klonirala uginulog psa: „Bio mi je kao sin!” (FOTO/VIDEO)

Amerikanka po imenu Danijel platila je 50.000 dolara kako bi dobila kloniranu verziju svog uginulog psa ljubimca. Klinika u Južnoj Koreji u kojoj je procedura obavljena do sada je proizvela oko 50 klonova.

Nakon što je bila skrhana kada joj je pas po imenu Trabl (nevolja) uginuo, njegova vlasnica je odlučila da učini sve ne bi li ga ponovo oživela. Spakovala je kofere i zaputila se u Južnu Koreju, gde je platila 50.000 dolara kako bi joj klonirali voljenog psa.

Njena ljubav prema psu je tako velika da jedan zid kuće krasi ogromna slika Trabla, kakvu ima i na prekrivaču svog kreveta.

- Volela sam ga više od mnogih ljudi u mom životu. Nemam dece, tako da je on za mene bio praktično kao sin. Srce mi se slomilo - izjavila je žena koja je kloniranog psa nazvala Dabl Trabl (Dupla nevolja).

Kanal TLC snimio je specijal o Danijel i njenom ljubimcu, pod nazivom „Kloirala sam svog ljubimca”.

Kako navodi „Njujork Tajms”, prvog kloniranog psa stvorili su 2005. godine veterinari Hvang Vu Suk i Li Bjeong Čun, i dali mu ime Snupi.

Ali, dvojica saradnika su se posvađala i svako je krenuo svojim putem. U odvojenim laboratorijama oni su do sada klonirali skoro 50 pasa, a obojica su sumnjičeni i za prevare. Suk je čak lažirao rezultate istraživanja u kome je navodno klonirao ljudske embrione. Konkurencija među dvojicom veterinara učinila je da cene kloniranja padnu, a samim tim je porasla potražnja za ovom nesvakidašnjom uslugom.

- Dok je umirao, uputio mi je poslednji pogled i ja sam odmah razumeo šta je želeo da mi poruči. Kao da je govorio: „Ovo nije kraj, videćemo se ponovo uskoro” - opisao je iskustvo jedan od vlasnika koji je izuzetno zadovoljan rezultatima.

Prema procenama stručnjaka, cena kloniranja jednog psa u naredne tri godine mogla bi da padne na 20.000 dolara, što bi uslugu učinilo dostupnom većem broju ljudi. Pripadnici društava za zaštitu životinja se brinu da bi samim tim više pasa bilo korišćeno za surove eksperimente i istraživanja.

Ono što bi vlasnici krznenih prijatelja trebalo da imaju u vidu jeste da isti geni ne moraju nužno da proizvedu i isti karakter psa, jer je veliki deo njegovih navika i osobina stečen tokom života, kroz kontakt sa drugim životinjama i čovekom.

Osim kompanija u Južnoj Koreji, kloniranjem pasa se već nekoliko godina bavi i američka kompanija „BioArts International”. Naučnici iz te kompanije zaslužni su za kloniranje psa Trekera, koji je pomogao američkoj policiji da pronađe žrtve terorističkog napada 11. septembra. Zanimljivo je da se zahvat ugovara sa vlasnikom u Americi, ali se zbog nižih troškova takođe izvodi u Južnoj Koreji.
baxuz
(φεμμινα™)
2012-01-17 06:55 PM
ja lično to nikad ne bi uradila... mogu da kloniraju sve ali ne karakter psa, čemu svrha onda?
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.