Forums : Kućni ljubimci

 Comment
Meni je stvarno vise dosta
Povratak_otpisanih
(KK)
2011-07-28 07:18 PM
Pokusacu sto je moguće krace i konciznije da opisem situaciju. Radi se o mom macoru i o ovom njegovom problemu sam već pisala ovde, naime u pitanju su kristali koji ga s vremena na vreme zapusavaju. Prvi put mu se to desilo pre tri godine i naravno primetili smo da ne može da piski jer je pokusavao i pokusavao, ne vise u njegovom wc-u, nego svuda po kuci, pred nama i to je nemoguće bilo ne videti i ne alarmirati se. Hospitalizovan je i tamo su ga otpusili i ispirali, tako da je kuci dosao ko nov. Racun - 800 dolara. Posle godinu dana opet, ista nevolja ga je snasla. Znaci iako je tih godinu dana imao svoju novu specijalnu ishranu(prepisanu od doktora) i kao ta i samo ta hrana je bas za te kristale(sprečava njihovo nagomilavanje), ista se stvar ponovila. Opet hospitalizacija, ali tada za divno cudo samo dva dana(dve noćiu stvari), za razliku od prethodnih 4 dana, a racun je bio manji za svega 50 dolara. U redu, nikad mi palo na pamet nije da se nešto natezem i cenjkam sa doktorom, on mi uvek na papiru ispise šta sve placam, stavku po stavku i nisam se ni udubljivala mnogo, nego platim i cutim, šta ću? Međutim tog drugog puta sam sa veterinarom pretresala ovaj problem podrobnije i oboje smo se slozili da je ovo drugo zapusavanje već znak koji ima velike sanse da se periodicno ponavlja. Dugo smo o tome diskutovali(na primer, cinjenicu da moj macor je outdoor cat i znaci ide po komsiluku i jede i neku drugu hranu, mada ja lično ne mislim to, jer uvek kad udje u kucu navali na njegove krekere, ali nikad se ne zna..)sve u svemu, zavrsi se prica u nadanju da se ipak vise to neće ponoviti i da se nekim metodama macor drzi sto je moguće vise u kuci ili blizu kuce bar.

Od tada je prošlo godinu i po dana, i opet isto, zapusen(ovo se desilo posle nove godine, dakle nedavno takoreci) i muž i ja smo bili na putu, pa je sve palo na mog sina, eto sreća da ga je on obilazio i to primetio(nasao ga je u skoro nepokretnom stanju i mislio je da je nešto drugo, nešto mnogo opasnije). Kada ga je moj sin odveo kod veterinara konstatovano je da je opet zapusen, a nije mogao da hoda jer je kasno primeceno i mogao je da umre da moj sin nije naisao(inače nije prvi put da ga sin obilazi kad smo mi na putu, svakodnevno dodje kod nas da sipa macoru svezu vodu, dospe mu krekere i malo se poigra s njim). I sve isto, hospitalizacija tri dana, racun 750 dolara, moj sin plati. Nije se udubljivao, niti nešto puno pricao sa doktorom(napominjem da je sve vreme u pitanju isti doktor!) Doktor lepo njemu ispostavio racun, a sin meni!!! uhhhh..
ali, doktor je rekao mom sinu da predlaze sledeći put da se macoru ukloni penis i tako u stvari transformise u macku, jer je u vrhu penisa problem i tamo se nagomilavaju kristali(ionako je kastriran). Ja kažem sinu, pa sto to nije već uradio do sad?!?!

od tada je prošlo 6 meseci... i evo ja sad ovo pišem jer je macor trenutno u bolnici(znate i zašto..) i meni je stvarno DOSTA!!! Juče smo ga odveli i doktor mi za tu operaciju promene pola trazi 1500 dolara!! I to povrh one regularne cene za otpusavanje, jer kaže prvo to moraju da urade. Odakle bre meni vise pare?? Ja mu rekoh, JA NEMAM COVECE PARA! I nemam nikakv izbor, ne daje mi covek nikakav izlaz, ja ću da umrem pre tog macora od ovih stresova! Jer ja ne mogu da prevalim preko usana, ne mogu da izgovorim to, a ne znam ni da li je legal, ne znam ništa o tome- htedoh da mu kažem, pa uspavajte ga.. mislim, šta se uopste radi u takvim situacijama?? Šta se radi kad vlasnik nema para? Imam utisak kao da me ignorise, maltene, come on, svi imamo kreditne kartice. A ja sam i sve ovo do sad placala kred. karticom, lako je provuci i naplatiti, ali treba to vratiti! I otplatila sam, sve sam do sada učinila da taj macor živi(a bas i nemam neki attachment, za nas kao njegove vlasnike bas i nije nešto zainteresovan, vise je po komsiluku i ko zna gde sve nije, a jedino duže ostaje u kuci kad su kijameti napolju ili kad je bolestan). I ako imam para, šta ja zapravo vise placam? Bar da se odmah ta operacija uradila, odmah posle prvog zapusavanja, a sada? ne, ne, ja sam svoj limit novcani za macora ispunila. Gotovo je. Imamo mi finansijke obaveze, svekar i svekrva su bolesni i nemaju para, imamo mi kome da damo eventualni visak novca. Macoru više ne. I osecam se prevareno od doktora. Perfidno mi je izvlacio pare, evo sada već CETVRTI put!!

I šta sad? Za par dana ću uzeti macora iz bolnice, opet će doći kuci zdrav i prav, ali sada sam ja u strahu. Ne mogu vise ovako. Uskoro će opet da se zapusi. Ja ne mogu to vise da gledam, ne želim da ga dam NIKOME, ne želim da ide ni u kakav azil, ne želim ni da umire sutra u mukama. NE MOGU DA IZGOVORIM to pred doktorom, ali hoću da ga uspavaju.
Straza
(trazitelj)
2011-07-28 11:33 PM
Znam da ti je vrlo teško :(
Ako si u USA,hitno ovo 'guljenje'da prekines.
Postoji'Humane Society'organizacija ukucaj svoje mesto i državu i dobices u tvom gradu gde se nalaze.
Ponesi sve papire,racune od doktora.Objasni ljudima da vise ne možeš,da neznas šta ćeš,da su bilovi preveliki.
Sigurno će ti pomoći.Idi odmah.Izvedi macora iz te bolnice,neplacaj vise toliko.Oni imaju svoje veterinare,ljude koji nesebično vole zivotine i kod njih rade free!
Znam osobu ciji je pas slomio nogu.Vet je tražio preko $2000 da on to sve sanira.Covek nije mogao da plati toliko.Vet je zahtevao te pare.Otisao je kod njih u Humane Society Platio $75 po prijemu i $75 kad ga je preuzeo :)
Mnogo sreće!!
Straza
(trazitelj)
2011-07-28 11:41 PM
Vidis taj vet je nameravao da te muze dok može a onda predlozi operaciju.I sama znaš da je to znao i ranije,ali mu nije u interesu posto uzima pare dok se nepobunis,a tad ima isto strategiju.
Poslusaj odvedi ga tamo gde sam napisao za tako velike cifre će te ispostovati sigurno..
Povratak_otpisanih
(KK)
2011-07-29 05:40 AM
straza, primljeno k znanju i puno se zahvaljujem na informaciji. Odmah sam ukucala u google humane society i dobila njihovu lokaciju ovde kod mene u Vankuveru, adresu i broj telefona. Zaista nisam za to znala, evo prvi put cuh za tako nešto od tebe. Ali prvo ću popricati sa doktorom, već sam mu rekla da ne mogu da platim operaciju, a depozit za otpusavanje macora sam već dala. U subotu kada odem da ga uzmem odblokiranog i ispranog, platicu ostatak(kao i uvek). Tu ne mogu ništa uraditi, macor je kod njih i stavljen mu je kateter, tako da ne mogu ja tu ništa. Znaš kad imaš kod zivotinje emergency, nemas bas prostora za manevrisanje, niti vremena za natezanje, raspravu i traganje za rešenjem. Ono sto planiram da mu kažem je da mislim da je ON taj koji sada lepo treba da uradi tu operaciju i da mi ništa ne naplati, jer zahvaljujuci njemu sam ovolike pare dala, a da od njegove strucnosti i znanja nisam dobila ništa, već samo troskove koji su mogli biti izbegnuti(to je toliko ocigledno i želim da mu jasno stavim to do znanja i neka vidi da sam jako ljuta).
Videcu kako će on na to reagovati, ali znam sigurno da sledeći nas susret neće biti nimalo prijatan(zao mi je, ali nisam sve ovo zasluzila jer ja sam savesna i odgovorna vlasnica zivotinje i njegova duznost je bila da pomnogne ne samo macoru, nego i meni). Ako ne bude prihvatio moj predlog, onda ću sa svim racunima da odem u humane society i objasniti im moju nemoc da vise i jedan jedini dolar dam, sto je naravno i vise nego strasno kad se zna da macora opet isto ceka, da li za godinu dana, sest meseci, tri, dva? Ja to pitanje moram da resim dok je zdrav, više ne smem a ni ne mogu da se opustim.

Hvala još jednom i srdacan pozdrav
avlijanerka
2011-07-29 08:12 AM
Joj, nije ti lako... Kao sto straza rece, probaj sa tim udruzenjima. Ako si u Vankuveru, super. Idi na petfinder.com i tamo ćeš naći spisak svih tih organizacija u svojoj blizini, nije Humane Society jedini. Zovi ih, objasni situaciju, vidi šta mogu da urade. Poneki od njih imaju i saradnju sa veterinarima koji im rade za mnogo manju cenu. Da bi ti dusa bila mirna, proveri koja udruzenja imaju 'no-kill policy', jer bi tvoj macak na zalost bio kandidat za eutanaziju.
Znam da ti nije lako, ali probaj da izguras sada ovo i onda da hladne glave istrazujes sve opcije. Ima ljudi i organizacija koji su spremni da pomognu samo da bi jedna macka manje bila na ulici.

Srećno i javi nam šta se desava.
Vagabundo_
((bas_tako))
2011-07-29 10:35 AM
Ne mogu ti biti od neke pomoći ali samo da znaš da nisi jedina i mene je kod moje mace obična stomacna infekcija,lezanje od pet,sest dana u bolnici sa pretragama,laboratorijom kostala oko $1400!?!
Radnja desavanja USA.

Ti veterinari su banda nevidjena koriste osecanja vlasnika pa ih deru kako umeju i znaju.
Kada sam kontrolisala papire videla sam da su radili i sto treba i ne treba samo da te mlatnu sto vise po dzepu!

Moje plakanje,strah i emotivnost prema mom ljubimcetu dobro su iskoristili i naplatili!!

Pokusaj sa tom Humane Society organizacijom da im sve lepo objasnis i dokumentujes,valjda će neko imati malo razumevanja i humanosti da pomogne macku.

Straza
(trazitelj)
2011-07-29 01:33 PM
Pisao sam povise da su deraci i da kod njih u principu prvo postoji reč zarada a posle sve ostalo.
Cast ljudima koji rade u tim organizacijama gde se prvo gleda ljubav,a na drugom mestu dolazi zarada.
Cenim ja to da je to njihov posao te da su oni mnogo ulozili u skolovanje i znanje;uredu,postujem.Međutim ovaj način 'zguljivanja koze'je zaista sokantan.
Pokusace sve da te deru dok nekazes stop.Tad će ti predloziti stvari koje su se mogle uraditi pre,ali njih skrivajo ko zmija noge dok ti nepukne film,te onda kažu ajde ovako ćemo i sve će biti rešeno,a to ovako nisu mogli pre?????

Ni trenutka vise neprezaj od ničeg.Vodi macora do neke od organizacija koja će se boriti i za tvoja i njegova prava.Olaksaj zivot sebi i budi srećna :)
marijamhlcBelow viewing treshold. Show

marijamhlc
2011-07-29 03:43 PM
Niko te nije terao da uzimas zivotinju,pogotovu ako nisi svestna koliko to može kostati.
Nas pas nas kosta oko 200$ svaki mesec,i nikad ga ne bi izbacila ili nešto drugo,svestno sam uzela psa,i snosim sve posledice toga,a ljubav koju on meni pruza je NEPROCENLJIVA!!!
Straza
(trazitelj)
2011-07-29 07:12 PM
Ove diskusije postoje da bi pomogli jedni drugima ako neko naidje na problem.Zato postoje i sva ta drustva koja stite same zivotine,ali pomazu i njihovim vlasnicima da sacuvaju njihov budzet te nadju rešenje na obostranu korist.
Jednostavno biti grub i netolerisati tudju muku,te je još vise produbljivati nije u redu,diskusija o kucnim ljubimcima to nezasluzujei.
Ovde smo da bi se edukovali,razmenili mišljenje,pomogli u pronalasku rešenja..
Najlakse je reci idi posecuj veta,sve plati sto moras i ko te ...
Zar je bas uvek tako?
Zar smo stvojevi koji poslusno rade za izrabljivace,nemajuci sopstveno mišljenje.Da li smo neorentisani i izgubljeni u kosmaru koji su nam spremili izrabljivaci?
Zar ne možemo organizovano pomoći sebi?
Pomazuci sebi pomazemo i zivotinjama koje su sa nama.
Ako smo mi srcni srećne su i one.
One osecaju,nasi problemi postaju i njihovi.
Volimo ih,ali znajmo gde je limit,znajmo kako da pomognemo sebi i njima.Oni nas vataju na nasa osecanja prema samim zivotinjama.
Pronadjimo sami sebe,trazimo..
Koga da konsultujemo,koja vrata da otvorimo,gde da se posavetujemo i kako da postupimo.
Ništa ovo nije teško i nedopustimo da nas neko koci u nameri.
Bićemo mnogo srećnji ako vise saznam,necekajmo...
Moj pozdrav i ugodan vikend!
Povratak_otpisanih
(KK)
2011-07-29 10:32 PM
Kao prvo, ja macora nisam narucila, niti jurila i obilazila ko ima macku na poklon. Jedno jutro pre skoro sedam godina(mesec dana nakon što smo se uselili u kucu) sam ga zatekla kako baulja po dvoristu, bio je malo macence, možda mesec, mesec i po dana star. Eto, neko mi ga je ubacio preko ograde(i u ulici ispod mene je potpuno isti macorcic(ili maca), iste starosti, bio ubacen u dvoriste, ali vlasnici su već imali dve macke i hitno ovog nezvanog gosta ekspedovali u azil). Secam se ko da je juče bilo, stajala sam dugo iznenadjena i zurila u njega bespomocno slusajuci to mjaukanje i mjaukanje i tumarao je jadan onako bez majke. Napokon sam mu prisla, uzela ga u narucje i kažem - welcome garavko, kakva je to kuca bez macke, jel'da? I pravac kod veterinara za instrukcije, vakcine i šta sve treba za normalan početak macjeg zivota.

Evo već smo sedmu godinu zajedno i iskreno, nisam ovako zamišljala zivot sa mackom. Uvek sam mislila da je macka dobra da greje noge u hladnim zimskim vecerima, da sedi i prede u krilu, da tamani miseve itd, a ovaj dasa kao prvo neće na ruke, ma uopste! Čim ga uzmem u narucje odmah se uvija i napinje da se iscupa. Takav je i tacka, neće da se nosi, niti da sedi u krilu. Drugo, pravi je antimisolovac, totalno nezainteresovan(da nema macaka okolo, imala bih miseve u kuci). Vankuver je pun miseva i nije ni cudo sto svaka kuca ima po dve macke u proseku, ali meni je bas morao da zapadne ovakav neki na svoju ruku. Jedino sto ga interesuje su ptice i donosi mi ih rascerupane u dvoriste, uzas! A skitara nad skitarama, jedno jutro krenula kolima na posao i vozila sam dobrih deset minuta, i dok sam stajala na semaforu vidim ga bre skace po nekoj travuljini, nisam mogla da se nacudim. Ništa to njemu nije, pojavi se on obavezno kod svoje kuce bez obzira koliko daleko da odluta. Bilo je i perioda kad ne mrda nigde, danima i nedeljama, pretpostavljam da ga neka zverka isprepada i on se onda malo primiri, dok ne zaboravi, a posle opet vileni. Sa mojim prvim komsilukom je ko da su mu svi tamo po kraju gazde. Sedi im satima na pragu, ogradi, merka se sa njihovim mackama(ma sve je to redom kastrirano, ali ipak posecuju se i kao imaju neko „druzenje”), a iz nekog razloga moje dvoriste je svim tim mackama i macorima neinteresantno(možda zato što sam tek ovog leta kupila rostilj? :)

I dobro, šta hoću da kažem? Ma nisam ja nešto mnogo emotivno vezana za njega. Na ivici sam da samoj sebi priznam da mi je maltene svejedno hoće li moje domaćinstvo biti sa mackom ili ne, iskreno. Smatram da je imati psa sasvim neka deseta dimenzija, po meni, to je BUKVALNO kao dete! Sa psom nema zezanja, tu moras biti potpuno fizicki, psihicki i finansijski spreman da živis sa njim, znaci, da ZIVIS, jer to je to, sa psom se bas živi! Pas je tvoj, i ti si njegov/a. Macka ima teritoriju, ali pas ima GAZDU!

Rekla sam malopre šta mi je svejedno, ali moram da kažem i šta mi nije svejedno. Nije mi svejedno da zivotinja pati, da ima bolove i da se muci. To je razlog zašto sam svaki put problem ekspresno resavala, a ne zato što sam emotivno vezana za macora. Nije meni cilj da macor posto poto dugo živi(ako može, nek je ziv i zdrav, meni je drago naravno!), nego da to koliko živi, živi normalno i prirodno, bezbedan i u srećnom okruzenju, da ne jauce i da se ne muci i traumira. I hvala Bogu do sada je tako i bilo. Na zalost, njegov organizam i problem koji ima sa nagomilavanjem kristala, od sada ne zahteva vise samo pomoć njemu, nego i meni. Učinicu sve sto je u mojoj moći da tu pomoć nađemi strucnim ljudima koji imaju razumevanja predocim moje finansijske prioritete i moju nadalje nemoc da novac usmeravam na macora. Zaista, nemam vise para za intervencije. Šta će biti, videcemo.
Straza
(trazitelj)
2011-07-30 01:34 AM
Story je zaista kao da čitam neku u isti tren i smesnu i tuznu pricu..
(__/)
(='.'=)
(„)_(”)

Biće bolje :)
elektra4-
2011-07-30 03:48 AM
Ako je i autdor ket svejedno jedno samo kod tebe jer nema potrebe,takva je i nasa macka-sita je i okolo samo njuska i gleda-nikako ne jede vani.
elektra4-
2011-07-30 03:58 AM
jedno -jede
I jas sam moju macku pre ove kastrirala i platila i ona nestala ( ...previse si placala za tu macku i nije sramota nemati niti reci veterinaru da su to enormni troskovi i da se dovede u realu i on i njegov pristup prema mackama i ljudima)
avlijanerka
2011-07-30 09:35 AM
Sad sam se setila, da li u BC postoji i veterinarski fakultet? Ili u Sijetlu? Raspitaj se i ako imaš neki u blizini, idi kod njih za tu operaciju, oni jedva cekaju da studenti imaju na kome da vezbaju. Obično su oni upola cene, a sve je bezbedno, mislim, ne operise ih neki totalni anonimus od studenta, već je tu i gomila profesora. Mislim da bi ti to bila najbolja varijanta.

A tvoja macak bas puno vremena provodi napolju, tamo mu je interesantnije, pa nije ni cudo sto nije vezan za vas. Kucne macke su mnogo pitomije, iz prostog razloga sto su im ukucani sve na svetu. I izvor hrane i izvor zabave.
avlijanerka
2011-07-30 09:52 AM
Čini mi se da BC SPCA ima mnogo nize cene od regularnih veterinara, evo pogledaj:
http://www.spca.bc.ca/veterinary-services/vancouver-animal-hospital/adopt.html

Bila bi dobra ideja i da proveris sa nekim drugim veterinarom da li su tolike operacije zaista potrebne. Ako ne verujes jednom veterinaru, ima drugih, uvek se treba rukovoditi svojim instinktima.
struktura
(Bene Gesserit)
2011-07-30 10:53 AM
Veterinari su ubedljivo gadne derikoze. Ovde kod mene na svakom cosku veterinar. Ali, rade samo macke i kucice. Za pticu mora da se ide kod jednog Jeshe. Taj je strucnjak za egzoticne zivotinjke i tim redom. Pregledao mi papagaja pre dve godine i uzeo 120$, još mi rekao da treba da ga dovodim redovno na kontrolu a ptici ništa ne fali, tada kada sam ga nosila imao je neku ranicu kod repa, dzarao od dosade pa ja reko' da proverim šta se desava. Znam macora koji ima 17 godina sto znači da oni mogu da pozive iha ha. Prema tome KK, gledaj šta ćeš jer te cifre su veliki bezobrazluk.
barker
(istrazivac)
2011-08-02 06:10 AM
Ja imam macka sa identicnim problemom. Dva puta je hospitalizovan, kateter je drzao i po tri dana, ja ispirala, mnogo se mucio. Neka hrana je pomagala neka ne. Ono sto prvo moras da uradis je da insistiras da utvrde koji kristali su u pitanju sto je jeftino jer samo stave pod mikroskop. U 90% slučajeva su struviti a 10% oxilati i lece se potpuno suprotno: ili podizu ili smanjuju ph mokrace.
I moj macak je bio spoljni. Ali ja sam ga sterilisala i tada su se problemi i pogorsali.
Sada je samo u kuci, jede iskljucivo Hills C/D za održavanje i RC S/O high za topljenje kamencica, kada mogu dajem mu iz kesice a ne granule mada on pije dovoljno vode(bilo je dana kada sam mu daval;a na silu spricem jer je to najvaznije!) i evo već godinu dana nije imao problem.
Ta operacija resava samo problem donjih kanala ali ne i gornjih sto znači da ćeš i dalje morati da ga specijalno hranis. A razmisli da li možeš da ga ostavis samo u kuci jer po meni to je jedini način da ga imaš po kontrolom.
Ta bolest nije neizleciva ukoliko je pod kontrolom tako da je besmisleno uspavati zivotinju. Znam da ste podelili minuse gornjem komentaru ali delimicno je tačno. Ali vi ste u očaju poželeli da uspavate macora jer nemate vise ni novaca ni snage da se borite. Gresite, rešenje postoji.
Lina
(registrovani clan)
2011-08-22 10:54 AM
Koleginica imala isti problem sa macorom ,njen je bio persijanac i boravio je od prvog dana samo u kuci i jeo specijalnu hranu i nije mu bilo pomoći,naplacala se racuna i racuna zbog kristala koje je macak imao svaki cas i na kraju poslednji macorov boravak u bolnici pred smrt je kostao 2500$.
Koliko god surovo zvucalo,ali jedna moja prijateljica koja takođe ima macka kaže na tu temu:Ja sam mu omogućila lep zivot ali ako dodje do toga da mora da zakinem svom detetu ili sebi da bih platila basnoslovni racun kod veterinara,to se neće dogoditi.
barker
(istrazivac)
2011-08-22 05:22 PM
Sigurna sam da nemate potpuno istinite podatke. Ukoliko je u pitanju bila ista bolest lek postoji. I moji macori su polu-persijaneri i jesu osetljiviji nego drugi. Niko i ne kaže da treba odvajati od deteta. Ali onaj ko nije spreman i psihicki i fizicki i mentalno da ima kucnog ljubimca makar to bio i kanarinac neka kupi gumenu igracku. I to je postenije.
Lina
(registrovani clan)
2011-08-22 10:48 PM
Barkeru moja prijateljica je tog macka dva puta uzimala iz Humane Society i platila po 200$ za njegov boravak tamo,ali ja joj ne zameram sto kaže da materijalno ne bi bila sposobna da podnese troskove lecenja macke koji dosezu nekoliko hiljada,i nisam joj lupila minus kad mi je to rekla :-p
šta predlazes da se uradi u takvoj situaciji?
barker
(istrazivac)
2011-08-24 04:15 PM
Nisam vam ja lupila minus, bio je tu i pre mog posta. Ne znam šta je uzrok bolesti tog macka ali ako je to što ste vi naveli i sto je postavljac teme naveo kao bolest svoje macke onda je vrlo jednostavno. To je bolest koja se nazalost često javlja kod macora i lek je u nekim slučajevima prilično jednostavna operacija i obavezno da unos hrane (specijalna dijeta) i vode budu pod kontrolom vlasnika do kraja zivota. To znači da macor mora da ostane ceo dan u kuci. Da, svaka zivotinja zahteva ogromno odricanje pogotovo kada se razboli. Ali zato i kažem ko nije spreman na to ne treba da uzima zivotinju samo zato što je „slatko” i „umiljato”.
Zivotinje kao i mi se nekad razbole i obaveezno ostare. I to zahteva mnogo vise naše paznje nego kada su zdravi.
Gospodjo, ja sam u svom zivotu uspavala tri svoje zivotinje i to onda kada ni jedan doktor a ni lek nije mogao da im pomogne.
bubba
2011-08-28 01:05 PM
strasno!!!
Ja ipak mislim da je mnogo humanije i vama lakse jer se necete muciti a nama jer neće postojati takvih bezdusnih ljudi, da same sebe uspavate... Lepo koknete tabletice i Zzzzzz!!! God bless your empty soul!!!
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.