Forums : Kućni ljubimci

 Comment
Hitno-pomoć!
kayleen
(bankar)
2011-07-21 11:02 AM
Treba mi savet,ako neko zna,kako da održim dva mala maceta u zivotu,stara oko 7-10 dana.Majka im je uginula(zgazila je kola),sad su potpuno prepusteni meni.???
Pokusavam da ih nahranim spricem i razblazenim mlekom(kravljim),ali to traje dugo.
Živim u malom mestu,tako da mačije mleko i pet sopovi mi nisu dostupni.
Svaki savet je dobrodosao.
Hvala
PERISTERI
(NEMAM MOTO)
2011-07-21 11:34 AM


Evo ti broj telefona jedne veterinarske ambulante u BG,vrlo su ljubazni i verujem da će ti pomoći-011 264 72 40 Ambulanata GUTA. Imaju i sajt na internetu ali odgovori ne stizu brzo a tebi je pomoć zaista hitno potrebna.
Želim ti svu sreću i nadam se da će macici preziveti krizne dane a posle će sve ići lakse :)
baxuz
(φεμμινα™)
2011-07-21 04:25 PM
nekako mislim da sve dobro radis (i ja bih tako) pa i ako ide sporo, ipak na kraju popiju mleko... imaj stpljenja i na svakih 3 sata hrani nanovo...

nisam ekspert za macke, ali pre ili kasnije pojavice se avlijanerka koja sigurno ima vise iskustva sa mackama...
mimozaaa
(posmatrac)
2011-07-21 05:35 PM
Evo ti moje iskustvo sa četiri maceta koja su se tek omacila a majku isto zgazilo auto. Bila na moru i čujem kako nešto mjauce i jedva nadjoh četiri maceta iza jedne bacve. Nazovem veterinara i on mi kaže da ne treba razblazivati mljeko jer je mačije mljeko masnije. Hranila kapaljkom a kasnije presla na spricu. Nisam znala a ni veterinar mi nije rekao da macicima treba poslije jela mekanom krpom masirati stomak u krug u smjeru kazaljke na satu. Isto to moras raditi i pozadi na analnom otvoru iste pokrete krpom kako bi imali stolicu i praznili crijeva. Macke to rade jezikom. Ja to nisam radila i dva maceta koja su bila sitnije, nazalost su uginula a ova dva koja su bila krupnija prezivjela su.
O svemu muzos procitati na Google kad ukucas ovaj svoj naslov. Naidealnije je da ih hranis mlijekom i flasicom sa odgovarajucom cuclom kupljeno kod veterinara ali kad je takva situacija onda se moras snaci. Macice trebaš grijati pa nekako napravi da stavis neku stolnu lampu koja bi ih grijala odozgo a macice stavi u kutiju i dole stavi novina koje će upijati mokracu. Moras ustajati nocu da ih hranis. Ima puno posla ali se isplati. Obavezno masiraj stomak i analni otvor.
kayleen
(bankar)
2011-07-21 06:09 PM
uff..hvala na savetima. Već sam ih tri puta nahranila danas i svaki put su sve bolji...nisam ih masirala,ali ću sigurno sutra(ako nije kasno),jer dosta mjaucu(probudice mi supruga).
Nadam se da ću uspeti da ih održim u zivotu,zao mi je tek tako ih prepustiti i odustati,mali su i bespomocni:(((
Pa šta bude,bar sam dala sve od sebe.
I samo ako neko zna koliko ml mleka da ima dajem,danas ovako oko 2ml po obroku,cisto da prezive,
pozz
avlijanerka
2011-07-21 06:48 PM
Ako nisu otvorili oci i usi su im još uvek savijene, onda su mladji od 2 nedelje. Ako su im otvorene oci i jedva stoje na nogama, onda su negde oko 2 nedelje.

Drzi ih u nekoj kutiji, negde gde će im biti toplo i bez promaje jer oni tako malo još uvek ne mogu sami da se zagreju niti da regulisu temperaturu. Samo pazi da ne preteras, na ovim temperaturama. Slobodno možeš da ispod peskira stavis termofor sa toplom (ne vrucom vodom), prijace im.

Probaj da ih izmeris, da bi mogla da im pratis tezinu svaka 2-3 dana. To će ti biti najbolji pokazatelj.

Proveri da nemaju buve, na tako malim bebama buve su mnogo opasne, brzo izazivaju anemiju. Ako nadjes neku buvu, skini, pa udavi u alkoholu.

Mleko im daj blago zagrejano, kao za bebe. NIKADA NEMOJ DA IH HRANIS DOK TI LEZE NA LEDJIMA, KAO LJUDSKE BEBE. Obavezno moraju da budu na stomaku, da se ne bi ugusili. Pazi da se ne pojave mehurici iz nosa dok jedu, to znači da im je mleko uslo u pluca ili nisu u dobrom polozaju. Ako možeš hrani ih prvih nekoliko dana na svaka 2 sata, jer je opasno da se prejedu. Bolje cesce ali po malo mleka. Posle toga možeš da predjes na svaka tri sata, ali stvarno ne može redje, mali su. U toku prve nedelje zivota treba da jedu oko 32ml dnevno (to je oko 10 obroka). U toku druge nedelje jedu oko 55ml. Treće nedelje oko 80ml. Ako su gladni, plakace ti stalno i grickace ti prst, kao da sisaju i tada nemoj da povecavas kolicinu u jednom obroku, već hrani cesce.

Šta još. Čim jedu, drzi ih 2-3 minuta uspravno na ramenu, kao bebu, da izbace vazduh. OBAVEZNO POSLE SVAKOG OBROKA MORAS DA IM STIMULISES ZADNJI KRAJ, da bi izbacili i jedno i drugo. Uzmi papirnu maramicu ili pamucnu lopticu za skidanje sminke, namoci u (toplu) vodu i polako masiraj analni otvor. Onako u krug, nije bitno u kom pravcu. Skoro uvek će piskiti, a ponekada i broj 2.

Ne brini, znam da izgleda strasno, ali veoma je veliki procenat macica koji se spasu. Pitaj, ovde će uvek biti neko da ti pomogne. Ako hoćeš, mogu da ti pronadjem i neki video na internetu. Nije to ništa komplikovano, samo dok jednom to uradis. I obrati paznju na ono sto sam ti naglasila, to je stvarno jako bitno. Srećno i tu smo da pomognemo!
avlijanerka
2011-07-21 06:57 PM
Mleko ne razblazuj. Sada sam videla da kažu da može da se napravi smesa od:
- 2,5dl evaporisanog mleka (to ako nema u Srbiji uzmi obično, jer evaporisano kao manje izaziva dijareju)
- 1 kasika kukuruznog ulja (ako nemas, uzmi suncokretovo)
- 3 zumanceta
- 3 kapi pedijatrijskih vitamina za decu

Možeš da dodas i jednu kasiku jogurta, zbog crevnih bakterija.

Kažu da je od kravljeg još bolje kozije mleko (ne izaziva dijareju), samo ga zagrej i ne razblazuj.
avlijanerka
2011-07-21 08:04 PM
Još nešto mi je palo na pamet. Macke su poznate po tome sto prihvataju i tudje mladunce. Ako možeš da nadjes negde zenku koja ima macice istog uzrasta, veoma je moguće da bi ih prihvatila. Samo je bitno da budu otprilike iste velicine i starosti, da bi mogli svi da dobiju dovoljno hrane.
avlijanerka
2011-07-21 11:54 PM
Dok ih hranis, umotaj ih u peskir, biće im toplije i sličnije onome kako bi se osecali dok sisaju majku okruzeni drugim macicima. I obavezno na stomaku, moram to opet da ti naglasim, jako je važno.
mimozaaa
(posmatrac)
2011-07-22 04:14 AM
Ako nemas lampu onda uzmi termofor sa toplom vodom pa pokri peskirom a macici će se grijati i ako im buide vruce oni će se pomaci na drugi kraj. Pazi da ne bude vrela voda. Možeš i sa flasom ovo izvesti ako nemas termofor.
avlijanerka
2011-07-24 05:48 PM
Nadam se da će nam kayleen javiti kako su macici...
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.