Forums : Kućni ljubimci

 Comment
Krpelj
Ursula-amd
2011-05-31 07:16 AM
Imamo stene od 4 meseca ,zakacila je krpelja i prilikom vadjenja ostala glava od bestije ,sad nikako to ne mogu da izvadim-jel opasno -šta da radim-upomoccccccccccccccc---
aom
((ime_u_kucici))
2011-05-31 07:29 AM
kao i svako drugo strano telo (poput trna), tkivo će ga odbaciti sa blagim znacima upale (crvenilo, svrab, možda malo opadne dlaka, može da se pojavi i gnoj, i na kraju će da zakrasta i zaraste)
mesto gde je ostala glava krpelja ocistite nekim dezinficijensom jer su to otvorena vrata za infekciju, ništa strasno!
ne treba brinuti o glavi!

ono sto je vaznije je mogućnost da je bestija prenela neku od bolesti prilikom uboda!

dakle: na bilo kakav znak slabosti ili bolesti PSA ODVESTI VETERINARU!

PERISTERI
(NEMAM MOTO)
2011-05-31 10:11 AM


Da li znate kako se pravilno vadi krpelj? Ja mojoj kuci prvo stavim 2-3 kapi ulja,tako krpelj nema vazduha,pa onda lagano sa pincetom „odvrcem” u suprotnom pravcu od kazaljki na satu. Najbolja zastita je FRONT LINE,ali nekad ni to ne pomaze.
Ursula-amd
2011-05-31 03:31 PM
Hvala vam,,,
mnogo mi je lakse ,pomislila sam ko zna šta će joj biti)))
Imam kapi koje se stavljaju iza usiju ,rekli su da je to najbolje ali eto ,bestija se zakacila bas kod uva-

Nisam sipala ulje ali sam čula za to ,sledeći put sipam ulje 100000%-
bili smo kod veterinara ali ona kaže da se vise ništa ne može uraditi smrcc-
Hvala vam još jednom!!!!
DearAna
2011-06-02 08:41 PM
Ulje ni slučajno!!! Najbolja mera je pregledanje zivotinje svaki dan posle setnje i ako se neki i prikaci momentalno vadjenje pincetom zavrtanjem u suprotnom smeru od kazaljke sata. Ja sam mog psa bas redovno sisala i to bas na kratko upravo zbog tih zveri. Vole da se kace svuda. Obratite paznju na skrivene delove tela. Znate za one male rupice u spoljnjem delu uveta psa? EEEEEE zveri vole i tu da se zavuku. I tu sam ih obično nalazila kad je Front Line na izmaku dejstva. Prvih 24 sata je kriticno da se krpelj ukloni. Znaci zaboravite na ulje i cupanje iz istih stopaaaa.
PERISTERI
(NEMAM MOTO)
2011-06-03 01:28 AM


Dear Ana,zašto da ne stavljamo ulje?
PERISTERI
(NEMAM MOTO)
2011-06-03 01:28 AM


Dear Ana,zašto da ne stavljamo ulje?
aom
((ime_u_kucici))
2011-06-03 10:10 AM
moj pokojni profeosr parazitologije je umeo da nas uci da krpelja treba omamiti casicom od rakije koju prethodno veterinar treba da eksira.. :)

cela istina je da se otvori za vazduh (stigmatski otvori) na telu krpelja nalaze pozadi na mestu koje viri van koze i da se posipanjem ulja, alkohola, pa čak i vode petroleja i slično smanjuje dovod vazduha i da se rilci krpelja malo otpuste i lakse se krpelj izvuce iz koze
ali da vam kažem moje iskustvo (izvadila sam milione krpelja)
dakle, nekada posle ulja ili alkohola mrcina udje za mrvu dublje u kozu, nekada ulje onemogući da ga uhvatite kako treba

nikakve pincete (koje će ga preseci) niti hemije vam ne trebaju.
samo prstima (ili maramicom ako ste gadljivi) uhvatite za telo i okretom izvucite!

PREVENTIVA JE MAJKA!
DearAna
2011-06-04 03:23 AM
Citala sam negde, ne znam koliko je tačno, da kada se krpelj premaze uljem pospesis ga da izlucuje vise tih svojih otrova (misli se na zarazene krpelje) u telo zivotinje. I plus zver se zarije još dublje. Ja još nikada nisam presekla krpelja pincetom, zilave su to zverke. Ali sve jedno biram neku pincetu koja nije mnogo ostra. Ma samo ga uvrnes, cap i gotovo. Sa svog psa nisam imala prilike da ih skidam, samo jednom davno i to se uvukao bas u onaj dzepic od uveta koji sam pominjala a psa sam pregladala iz straha po nekoliko puta dnevno. I kad sam ga ugledala u uvetu kad me slog nije strefio. Ali eto.. hvala Bogu nije bio zarazan pa se ništa nije ni desilo. Ali sam zato sa lutalica poskidala gomile. Uvek mi je bilo gadno da ih diram prsima pa sam to radila pincetom. I to pincetu namestim bas do koze, zavrtim u levo i gotovo :)
mimozaaa
(posmatrac)
2011-06-04 07:21 AM
Ja imam plasticnu spravicu s kojom vadim krpelje sa svojih pasa. Kupila sam ju kod veterinara a izgleda kao mala lopatica koja je dole rascjepljena tako da se to podvuce pod krpelj skroz uz kozu psa i polako ovrces u smjeru kazaljke na satu. Imam dvije spravice veću za vece krpelje i manju. Inače krpelje ne treba kapati uljem nego uzeti papirnu maramicu staviti preko krpelja i prstima blago uhvatiti krpelja i polako uvrtati u smjeru kazaljke na satu ali niposto potezati na gore. Znaci samo ga drziz i polako uvrces a on se sam otpusti i izdaje čitav. Ima vakcina koja se daje dva puta godisnje psu protiv bolesti koje krpelj prenosi. Ov a vakcina stiti psa da ako bude zarazen može dobiti bolest u nekom blazem obliku. Moji psi ovu vakcinu redovno primaju a krpelja ima ijako im ukapavam ampule.
smok
(student)
2011-07-06 05:36 AM
Zašto ne ulje, alkohol i slično?

Nekada su i sami lekari preporucivali koriscenje omamljujucih sredstava, pa vadjenje. Već nekoliko godina savet je posve drugaciji! Vadjenje pincetom, okretanje ulevo BEZ upotrebe ulja i omamljujucih sredstava. Naravno posle vadjenja sledi dezinfekcija ranice, pracenje stanja mesta uboda i opsteg stanje organizma. Ovo vazi i za zivotinje i za ljude.

Ali zašto? Oko 30% krpelja, prema istrazivanjima u okolini BG-a je zarazeno Lajmskom bolescu, koju dobijaju sisajuci krv sa glodara. Postoje naravno i druge zarazne bolesti koje mogu preneti. Kada se krpelj zakaci on sisa krv i u prvo vreme vas najverovatnije neće zaraziti ali ako ostane duže može ispustiti pljuvacku koja sadrzi bakterije, viruse raznih bolesti. Zbog toga je bitno ukloniti krpelja sto pre i zbog toga se radi pregled odmah nakon provratka iz prirode.

E sad, ako vi stavite recimo alkohol na krpelja, on ne može da dise i pre nego što se osamuti on će skoro sigurno povratiti sadrzaj pravo u krv. Ako je zarazen skoro sigurno će vas zaraziti. Naprotiv, ako ga naglo, fizicki iscupate i to što pre, najverovatnije vas neće zaraziti. U tome je poenta. SMANJITI mogućnost da vas zarazi.
Čak i da ostane glava u kozi i to je bolje nego da vas direktno zarazi. Eto to je prica.

Pozz...
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.