Forums : Automoto

 Comment
Ford C-Max hybrid
Starac_Foco
(--)
2014-01-20 09:56 PM
Moj trenutni rental je C-Max hybrid. Vozio sam mnogo vozila ali ovo je prvi hibrid. Zaminljiva kreatura ali jako mala baterija od 1.6kWh, tako da ista može da potraje samo nekoliko km u EV modu.

Nisam bas uspio da upratim po kojoj logici se pali benzinski motor. Stojim npr na semaforu do kojeg sam dosao bez upaljenog motora. Dok stojim, benzinski motor se pali sam od sebe, ko zna sto, onda polazim, motor se gasi ponovo i nastavljam na EV ali ovo bi se moglo objasniti zato što sam tada već bio na blagoj nizbrdici.

Inače vozilo je neobično, vrlo zivahno, izuzetno stabilno i vrlo zanimljivo za voznju. Mjesta naprijed ima sasvim dovoljno, i prtljaznik je pristojan ali zadnja klupa je ocigledno pravljena za dvoje.

Motor od 2L je sam po sebi jak a uz elektromotor snage sasvim dovoljno. No po pricama na internetu deklarisana i stvarna potrosnja u mnogim slučajevima nisu ni blizu, tako da izgleda neki čak tuze ford (class action) zbog laznog navodjena potrosnje koja je i za 30% veca od deklarisane... Ja sam presao tek 50km pa ne znam koliko trosi.
Synyster
(ddd)
2014-01-20 11:15 PM
Kao sam citao po netu, u prvih ~5,000 milja obično prelazi oko 35 mpg. Tek posle toga vlasnici dobivaju fabricku voznju.
Doduse, ovo je Ford pa je samim tim i vise sportski nego vecina hibrida, a tako se i vozi. Nije ovo Prius pa da zaspes za volanom.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
2014-01-21 04:36 PM
Još nisam seo ni u jedan hibridni auto, osim na izlozbi auta.:)
C-max nije dizajnerski po mom ukusu. Izgleda da je namenjen ljudima kojima je bitan prevoz od tacke A do B.
Kakva je preprodajna cena tim hibridima i elektricnim autima?
Starac_Foco
(--)
2014-01-21 07:50 PM
Nije mi jasno sto bi trebao da predje tih 5000 (milja ili km) da bi poceo da stedi. Prošla su vremena kad je trebalo razradjivati motor.

Procitao sam po internetu da kad su se neki zalili na potrosnju da su im fordovi dileri rekli da prvo treba da nauce kako voziti hybrid... He he, tipicna trgovacka prica a evo i zašto:

Jedina korisna energija koju hibrid prikuplja u bateriju je energija kocenja. Inače puniti bateriju benzinkim motorom nije stednja već rasipanje energije.

Dakle, jedina vjestina koju treba savladati je nauciti kociti malo izdalje i laganim pritiskom na kocnicu tako da se sva energije kocenja potrosi na pogon generatora umjesto deranje pakni.

Sto je vrlo lako nauciti jer C-Max ima zanimljiv graficki prikaz toga koji se zove brake coach. Kad se kocenje zavrsi i auto stane, iskoci dijagram koji pokazuje koliko si energije uterao u bateriju a koliko potrosio na deranje pakni. Pri sasvim normalno kocenju kako ja obično kocim bilo koji auto moj je score je od samog početka bio oko 90%. I pri naglom kocenju to nikad nije manje od 50%.

Auto ima takođe lifetime statistiku koja pokazuje koliko je ukupno presao km i koliko je od toga bilo u EV modu od rekuperativne energije kocenja. Na ovome je od 35000km do sad predjenih, rekuperativnom energijom predjeno 1700km, sto je 5%. Pošto renteri kao ja ne znaju bas dobro da koce hibrid (prema fordu) onda se može pretpostaviti da kad bi neki kvalifikovani kocnicar kocio, tih 5% bi možda poraslo jedno 7%.

Međutim, ta razlika od 2% rasute energije nije ni blizu onoga na šta se vlasnici zale, a sto je da umjesto deklarisanih 45mpg dobijaju 30-35mpg a to nije 2-30 već 20-30% razlike...

Inače auto je po meni odličan, ima se „dizelski” osjecaj jer pri ubrzavanju elektro motor uvijek pomaze i snage nikad ne fali. Stabilan, udoban nevjerovatno tih i kad motor radi po meni daleko bolji deal nego prethodna 2 koja sam vozio nedavno, VW golf i jetta.

Auto nema obrtomjer (ili možda i ima ali ga ja nisam znao naći kroz podesenja raznih screens), ali ima drugu zanimljivu igracku, kW-metar. To pakazuje trenutnu angazovanu snagu za oba motora posebno, benzinski i elektro. Vrlo edukativna naprava, koja kaže da npr za održavanje konstrantne brzine od 115km/h po ravnom putu angazuje se oko 40% snage benzinskog motora, sto je u ovom slučaju oko 70KS.

Potrosnja zaista nije nešto to write home about ... lifetime prosjek, ako mu je vjerovati (na 35k km) je 6.6L, dok je moja danasnja prosjecna potrosnja bila oko 7.5L, 31mpg, presao oko 200km, 90% autoput pri 110-115km/h i 10% grad.

DarkBlue
(istrazivac)
2014-01-23 10:32 PM
Cuj 'kvalifikovani kocnicar' :) Ta ti je dobra! Nešto mi se mota po glavi da se vozac tramvaja kod nas zvao kocnicar?
Starac_Foco
(--)
2014-01-24 07:53 AM
Ne znam za tramvajdzije, ali vidim da bi po fordu trebalo poloziti za visoko-kvalifikovanog kocnicara da bi auto manje trosio :). Negdje sam procitao da ih je jedan vlasnik C-Max-a pitao kako to da dok je vozio rentanog priusa nije morao imati takvu diplomu pa mu i dalje potrosnja nije bila tako daleko od deklarisane.

I prius je imao a možda i dalje ima problema sa deklarisonom vs. stvarnom potrosnjom, sto je u principu tačno za svaki auto osim možda pojedinih dizela. A pogotovo je tačno u S. Americi gdje su zvanicna mjerenja i dalje obavljaju u nekim nerealnim uslovima kao npr pri testu je prosjecna brzina na autoputu 77km/h. Ko još vozi 77km/h na autoputu osim ako nije guzva??? Ali kako god ta razlika deklarisana stvarna potrosnja na priusu nije bila bas nekih 30% kao sto je na ovome fordu.
xzy
(ing)
2014-01-24 11:45 AM
Kocnicar je bilo zanimanje na zeljeznici. Ne znam za tramvaje
DarkBlue
(istrazivac)
2014-01-24 10:35 PM
Još nisam probao ni jedno vozilo koje ima potrosnju istu kao 'advertised' ili deklarisanu. Mada 30% se čini previse. Jesi bas merio po sipanom gorivu ili po 'trip computer'? U stvari ni jedno ni drugo ne mora da bude tačno. Ovde sam jednom spominjao kako na pumpama jednostavno kradu gorivo preko pogresno kalibriranog meraca. U moj rezervar stane 78l (to je po knjizi pun kapacitet) a nije mi se jednom desilo da sipam preko 80l (jednom čak 84l) plus koliko je ostalo u rezervoaru jer sam do pumpe dovezao auto a ne dogurao sa praznim rz.

xyz! Da znam da je bilo zanimanje 'kocnicar' na zeleznici, mada nekima je to bio i hobi...ono povuku onu kocnicu „za slučaj opasnosti” cisto da provere dal' radi :)))
Starac_Foco
(--)
2014-01-24 11:06 PM
Taj zakljucak o tolikoj razlici nije samo moj već prema pricama na internetu gdje su se mnogi zalili da umjesto deklarisane potrosnje od oko 5L trosi oko 7L, sto je u stvari 40% vise. Kao sto rece vecina auta i trosi jedno 2L vise nego sto po bi po nekom zvanicnom prosjeku trebalo, ali ako se radi o vozilu koje trosi 14 umjesto 12, onda su 2L samo oko 15%, i niko se neće zaliti, ali za 5L su 2L 40% pa će svi kukati... Ocigledno je ford na ovom vozilu imao nekih problema, jer su neki isli kao da im mijenjaju neki program, valjda nešto kao firmware, da im kao manje trosi, pa poslije toga nekima trosio još vise a nekima ubrzavao toliko sporo da je bilo opasno po zivot...

Imace ja vjerujem da je prosjecna potrosnja koju auto pokazuje dovoljno tacna. Ti mjeraci su možda prije 10 godina bili neprezni a sad to na novim vozilima ipak radi posao solidno. Jek ako može da mjeri gomilu drugih paramatera sa dovoljnom tacnoscu, što ne bi i potrosnju Pogotovo ovaj ima lifetime mjerac prosjeka potrosnje, koji i nije los, 6.6L, ali to je nešto koji će bilo koji dizel te velicine vozila pa čak i malo veci sa lakocom da postigne.
Dragan-Manhattan
(Marketing)
2014-01-29 06:17 PM
Još jedan „Prius wannabe”.
Svako auto želi da kada poraste bude Prius. :)
Imitacija je najiskrenija forma laskavosti.
Starac_Foco
(--)
2014-01-29 09:10 PM
Imaš li šta konstruktivnije da kažeš?
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.