Forums : Automoto

 Comment
Waterless coolant
DarkBlue
(istrazivac)
2014-01-05 10:45 PM
Jel' neko od vas probao na autu rashladnu tecnost koja nema vodu i nije bazirana na glikolu ?

Znao sam od ranije da u USA jedna firma to proizvodi i neke kamiondzije su koristili zbog navodne ustede goriva plus to u potpunosti eliminise koroziju.
Sad slučajno naisao na australisku firmu koja isto ili slično to prodaje pa se pitam vredi li probati?
steks
2014-01-06 10:24 AM
Осим елиминисања корозије, мислим и да драстично повећава температуру кључања па тиме елиминише прегревање мотора настало због испаравања течности. Поред тога, течност је трајна (барем тако кажу), па нема потребе за двогодишњим заменама.
steks
2014-01-06 10:47 AM
Ево и видеоклипа о томе па можда помогне.

http://www.youtube.com/watch?v=s-NfA17q0MQ
Komso
(<--)
2014-01-06 11:54 AM
Vozila u EU ili Azije ne mijenjaju svaki 2 godine tekućinu za hlađenje, to je specijalitet vozila iz sjeverne Amerike. Ta stvar dobro zvuči, ali, koliko je otrovna za okolinu? Obične tečnosti za hladnjke, sem da sprečavaju koroziju ili povećavaju obim temperaturnog dejstva su organski, što znači, ako pukne neko crijevi ili u saobraćajki ne treba dekontaminacija terena.
Ako ta tečnost i to može, super.

Gore je ovaj novi fluid za rashladne uređaje u motornim vozilima R1234yf, koje ne samo da je otrovno kao sam đavo, već u najgorim slučavima gori kao luč. Propisano je u EU, zato što je neko podplatio nekog, da bi prodao svoje proizvode, na koje ima patent, a za korisnike, baš briga. Sada Mercedes se sam bori za uređaje na bazi ugleničnog dioksida (CO2).

JM 0,02€
DarkBlue
(istrazivac)
2014-01-06 05:43 PM
Koliko ja znam svaki 'antifriz' je otrovan. A taj r1234yf je plin za 'air-conditioning' sisteme, nema veze sa rashladnom tecnoscu za motor. Nemam pojma na cemu je Evans baziran, verovatno neko specijalno ulje ?
Komso
(<--)
2014-01-07 12:54 PM
Pa, u pravu si,

otrovan je, ali isto kako i alkohol, zavisno od koncentracije. Ne, problem su adativi u antifrizu, ali većima raztalože u prirodi, u svakom slučaju bolje od ulja ili nafte.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antifreeze
I da, ovo drugo je za rasladne uređaje ili klimu, što bi narod rekao :)
DD
(Ministar za klanje svinja)
2014-01-13 08:13 AM
Koliko sam ja tražio, najviše se pominje firma Evans koja pravi te tecnosti za hladjenje što se ne mesaju sa vodom. Mislio sam da tu tecnost stavim u moj Land Rover V8, ali sam odustao jer su neki ljudi imali losa iskustva sa tim tecnostima i Rover V8 motorom.

Šta se zapravo desilo je da je radna temperatura motora sa tom tecnosti povecana za 6-8 stepeni C, kao sto i firma Evans kaže na svom websajtu. Normalna operativna temperatura ovog V8 motora je 92C. Sa 100C radne temperature, ostalo je malo prostora za pregrevanje, tako da su neki sto su to koristili morali da stavljaju vece/deblje hladnjake da bi se to kompenzovalo... Da je Evans, proizvodjac te tecnosti testirao to na Roveru V8 i dao rezultate i preporuke, imao bi neke podatke da baratam i bolje razumem situaciju, ali ovako, nisam lud da isprobavam tudj proizvod, koji na kraju mene može skupo kostati. Nadam se da se razumemo oko ovoga.

Ako proizvodjac automobila stavi takvu tecnost za hladjenje (npr Mercedes), onda OK, testirano je i garantovano, ako ne, koristte preporuke proizvodjaca.

Ovo je samo moje lično mišljenje, a vi radite kako hocete.

Pozz
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.