Forums : Automoto

 Comment
Golf 7 u Canadi?Kada?
flywheel
(driver)
2013-12-21 01:14 PM
Da li neko zna kada Golf 7 TDI dolazi na kanadsko trziste i koji motori će biti u ponudi?Neko govori da će to biti 2014,neko da će biti tek 2015,a kruže price da 1.6 tdi neće biti u ponudi nego samo 2.0 U VW dealershipovima neće da govore ništa jer im je stalo da prodaju sto vise ovih trenutnih modela?
Starac_Foco
(--)
2013-12-21 02:10 PM
VW bi trebalo ignorisati. Sa modelima kasne po 2-3 godine u odnosu na Evropu, 80% njihovih modela se nikad ne pojave na ovom trzistu, stavljaju neke praistorijske motore i uvijek nešto filizofiraju i sviraju qrcu. Ali valjda im se može tako posto im ovo trziste manje vise ništa ne znaci, bilo ga nebilo...
Synyster
(ddd)
2013-12-21 04:44 PM
U Ameriku stize krajem 2014 kao 2015 model. Imace 1.8 i 2.0 (oba turbo) benzince i dva 2.0 TDI dizela (običan i GTD).
flywheel
(driver)
2013-12-21 07:40 PM
U pravu je Starac Foco sto znaci ako bi u Canadi pustili GTD u prodaju bilo bi to pravo cudo nevidjeno
Synyster
(ddd)
2013-12-21 09:41 PM
GTD će biti dostupan u Americi na leto sa cenom od $27,000, pa neće biti iznenadjenje ako ga ponude i u Kanadi.
ring
(lozac)
2013-12-22 02:04 AM
kod nas GTD kosta 32000 evro.
184 konja
380 nM
230 km/h
i 7.5 do 100
dsg inkusive
batoloco
(vozac)
2013-12-22 11:36 PM
Ja sam čuo da se nikakva verzija MKVII ne treba ocekivati u Kanadi prije 2015.
ring
(lozac)
2013-12-25 04:38 AM
el imate seat leon, to je isti auto kao i golf 7 skoro.
Komso
(<--)
2013-12-25 09:42 AM
Pa to je normalno, da ništa ne dolazi u isto na sva trzista svijeta.

I ovdje u EU filmovi i DVD iz USA kasne po 6 mjeseci, isto japanska elektronika.

Kod auta postoji još par stvari vise: za nove modele moraju se obuciti strucnjaci, a ti koji ih uce su ipak ograniceni vremenom. Dalje, za svako trziste treba prilagoditi model, homologacije i atesti, dokumentacija za ovo i ono, pregovori sa osiguravajucim kucama...

Tako, to nije bas tako jednostavno, da VW (ili bilo ko drugi) napravi vozilo i hopla, eto ga vam svima!
Starac_Foco
(--)
2013-12-25 11:15 AM
Ne mislim da je problem samo u tome sto kasne po 2 godine već i u tome sto je broj modela jako ogranicen.

Kakvo to treba, npr, posebno majstorsko znanje da bi se popravljao passat karavan (kojeg nema) u odnosu na običnog sa repom nazad (kojeg ima)?

Ili, npr, golf AWD se do danas mogao dobiti samo u „R” varijanti koja dodje sa turbo motorom od 250KS. Ako već znaju da popravljaju AWD na takvom vozilu, nejasno sto ga ne bi znali da popravljaju i na npr običnom golfu karavanu npr.

Ili, ako u jednom modelu znaju popravljati dizel, u drugom AWD a u trecem karavansku skoljku onda bi trebali znati i kad to sve troje stave zajedno na isti auto. Ali VW karavan, dizel, AWD se ovde nikad nije prodavao, ni passat ni golf.

Na kraju krajeva, ako već znaju da popravlaju golf R verziju koja kosta jedno $50k sa svim dodacima, ili još gore Pheaton W12 i Touareg V10 TDI koji se takođe nekad mogli da se kupe ovde i prodati u ukupnom broju primjeraka koji vjerovatno ne prelazi nekoliko stotina, što ne bi znali popravljati i običan polo koji se no ovom trzistu nikad nije pojavio?

ring pomenu seat. Na ovom trzistu nema seata, skode niti jedno 80% VW modela koji se prodaju u Evropi. Ali iz nekih razloga u zadnje vrijeme vecina audi modela ima da se kupi pa čak odnedavno i A3, Q5 i Q7 dizel.

Dakle, sve upucuje na to, ne da americki VW majstori ne bi znali da popravljaju nešto kao običan golf bilo koje varijante, već da VW ovde i nema namjeru da prodaje vozila na onaj način kako to radi u drugim dijelovima svijeta već gradi status neke upscale marke. Gdje bi sad neko trebao biti jako sretan sto će dobiti tako nešto za poskupe pare i sa 2 godine zakasnjenja :)?

Ili još gore, npr, sadasnja generacija VW golf karavana na ovom trzistu (Kanada), a koji se u USA prodaje kao VW jetta karavan, je još uvijek neki hibrid između generacije mk5 i mk6. Tj sasija je i dalje mk5 ali je izgled spolja i unutra malo doteran da lici na običnog mk6 golfa. Isti će se prodavati i u 2014 i čak se i ne zna kad će biti zamjenjen...
Komso
(<--)
2013-12-25 01:02 PM
Foco, sada sam razocaran, mislio sam da se bolje razumijes u tehniku!

SALIM SE...

Ne, ni ovdje nemas sve kombinacije, posto ne možeš ni sve kombinacije da isprobas u razvoju modela ili kod homologacije.

I ovdje u EU nemas za svaki tip AWD ili np. u Njemackoj menozes da dobijes svaki motor sa CNG ili sa Highline. Dalje, ovdje u forumu su auto-gurmani (Barem to pretpostavljam), ali 95% kupaca u Sjevernoj Americi imaju drugi ukus, radje kupiju Jettu, koja opet ovdje, u EU, minimalno prodaje, mada ima super features kao hibrid

Ali, Renault svoje modele u Njemackoj(!) izvodi svoje automobile oko 12 mjeseci kasnije nego u Francuskoj, a i Japanci ili Koreanci čak to i ne pokusavaju, već imaju za razlicita trzista razlicita vozila, koja imaju samo ista ili slična imena.

Ford sada pokusava sa svojom strategijom „World Car” da ista vozila (koja ipak nisu 100% ista) da dovede na trziste, ali np. Maverick kasni ovdje oko 18 mjeseci i zove se KUGA :)
Starac_Foco
(--)
2013-12-25 02:48 PM
OK, možda se ipak radi u mom nepoznavanju politike trzista. Ipak, tvoje objašnjenje bi Komso moralo biti prilično duže da bih ja shvatio zbog čega na npr prakticno nepostojecom bosanskom trzistu izbor VW modela je jedno 3 puta (bukvalno) veci nego u USA i vjerovatno jedno 10 puta veci ako se uracuna seat i skoda koji ovde ne postoje.

Isto tako, ja bih npr prodaju pheaton-a W12 kojeg ovde za 5 godina nisu prodali vise od jedno 100komada, nazvao zay.ebancijom, jer nije da oni ne znaju šta rade, oni se prakticno zezaju i eksperimetisu. Da su za 5 godina pokusavali da prodaju polo vjerovatno bi prodali jedno 100k komada a ne hiljadu puta manje, sto opet potvrdjuje jedno te isto nije njima do ovog trzista.

A sto je tiče popularnosti jette, slazem se, to nije do VW. Ovde je neko običnom pucantsu, a koje se ponasa kao stado i ide za zvonarom, utuvio u glavu da je oblik skoljke auta kao karavan ili hatchback ruzan... sto ocigledno u Evropi nije slučaj. I to ovde vazi za sve velicine a ne samo compact. Ta definicija ruznoce je malo u koliziji da prakticnoscu jer na većim americkim vozilima sa poklopcem nazad, da bi dokucio nešto iz prtljaznika što se odvaljalo prema zadnjem sjedistu moras da bukvano zaronis unutra da ti noge landaraju u vazduhu dok se batrgas da to dohvatis, osim ako nisi duzi od jedno 2m...
ring
(lozac)
2013-12-25 04:29 PM
zato što je bosna u evropi.
pogledaj koje modele nudi tojota u evropi.

doduse, evropa je dizel kontinent, pa zato nema velikih tojota koje su uglavnom benziske, a ameri ne dozvoljavaju dizel običnom narodu.
ko će ga znati?
politika, ali politika koja definitivno ne dolazi od VW.

xzy
(ing)
2013-12-25 05:22 PM
Ovde je neko običnom pucantsu, a koje se ponasa kao stado i ide za zvonarom, utuvio u glavu da je oblik skoljke auta kao karavan ili hatchback ruzan...

-------------------------------------------
a tim istim ljudima je objasino i sljedece:
- da isti taj oblik auta fantastican ako se auto zove SUV, COV ili tako nešto
- da je hamburger divan, još pogotovo ako je krvav unutra a zagorio okolo
- da je dizel bljak
- da se za Bozic moraju kupovati pokloni i pisati čestitke (u skladu danasnjeg dana)
- da se za svadbu moraju kupovati diamanti (diamants are forewer - pa se onda razvedu za godinu, dvije)
- ... ima još toga
Starac_Foco
(--)
2013-12-25 06:11 PM
Mala ispavka: „Ovde je neko običnom pucantsu” je trebalo da piše „Ovde je neko običnom pucanstvu”. Ova hrvatska riječ, pucanstvo, nekako bolje opisuje stado ovaca od srpske narod...

Pa onda za mene nema nade... :). I poslije 20 godina u Kanadi i dalje ne volim auto sa repom, ne jedem hamburgere (osim one sto žena pravi kod kuce a i to rijetko), smatram dizel motore boljim od benzinskih po vecini osnova, ne kupujem poklone za bozic osim onima koji imaju manje od 10 godina a i tih je jako malo na mom spisku, čestitke ne pišem nikako, na svadbe nosim kovertu i u nju stavljam efektivu i onoliko ja mislim da treba a ne šta okolina ocekuje, a za davanje dijamanata skoro da nisam ni čuo...
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
2013-12-25 07:36 PM
Šta su to dijamanti?

Foco, nisi nam rekao jel bozis karavan?
Synyster
(ddd)
2013-12-25 10:06 PM
@Starac_Foco,
Volkswagen pre svega ima reputaciju u Evropi i može još uvek da živi od slave Beetle i Golfa II. U Americi je na veoma losem glasu.
To je prva stvar. Druga stvar je sto zbog već spomenute reputacije VW u Evropi još uvek može da stavlja premijum cene na svoje aute i da ih bez problema prodaje. U Americi VW su među najjeftinijim autima u klasi i opet ima prodaja slabo ide.
Treće, Amerikance ne interesuje 10 razlicitih verzija istog auta. U kompakt klasi recimo - vecina kupaca hoće sedan sa 4 vrata i ništa vise. Ne interesuju ih hatchbacks sa 3 i 5 vrata, karavani i manji MPV (tipa VW Sportsvan). Znaci VW u Severnoj Americi može slobodno da ugasi Golf i niko i nebi ni primetio. U Evropi je druga prica.
I ono poslednje, u Americi nema mesta za te „između” brend kao u Evropi, gde bukvalno 1,000 evra razlikuje VW, Seat i Skodu. Nekada ih je bilo u Americi, ali ih vise nema (zato što su Oldsmobile, Pontiac, Saturn, Plymouth, Mercury i ostali ugaseni).
Starac_Foco
(--)
2013-12-25 11:13 PM
Ja se nešto ne bih slozio da su među najjefinijim. Prije bih rekao da su među najskupljim za isti nivo opreme. To se ne odnosi na sadasnji passat napravljen u Americi koji nije skup u osnovnoj verziji ali su i poskidali sa njega dosta toga i po kvalitetu izrade spustili ga na nivo recimo GM malibu ili chrysler 200. Jeftina je naravno i ogoljela amerikanizovana jetta kojoj su stavili motor i suspenziju sa modela od prije 20 godina. Oba su u stvari nivo kvaliteta tipicnog Budget rental voznog parka.

Za ostale, a pogotovu one koji dolaze iz Evrope, ne bih rekao da su jefitni. Tiguan je vidno najmanji u svojoj klasi a za isti nivo opreme je skuplji od vecine konkurencije. Touareg startuje sa $51k pa ide do jedno 70k, to je već u rangu MB, BMW i lexusa za mid class SUV. CC startuje sa $36k, eos sa $40k. Golf karavan dizel startuje sa $28k pa ide sve do 40k. Čak i buba startuje sa 23k, a šta dobijes? Ovo su kanadske cijene, na koje treba dodati još $1500-2000 za transport i sl i onda na zbir svega toga 13% poreza (Ontario). Americke cijene su vjerovatno nešto nize ali su relativni odnosi tu negdje.

Njihova sadasnja stragegija je uglavnom prezivljavanje na ovom trzistu, a ako ne bi pomogao veci izbor, pri cemu ne mislim da druge marke pod njihovom kapom već sira paleta postojecih VW modela, onda vjerovatno im i nema pomoći za neki veliki napredak. Jer šta drugo može da im eventulano pomogne? Nešto ne vjerujem da će povratak phaetona biti od velike koristi, npr.

VW vjerovatno ne bi ni prezivio na ovom trzistu do sad da se nije uvijek imao poneki dizel motor sto je bilo po ukusu jednog manjeg ali dovoljnog broja kupaca koji su kao entizijasti placali te dižele pozamasne svotice jer na trzistu i nije bilo drugih dizela te velicine. Ne znam sad, ali ranije je fully loaded jetta diesel bivala oko $40k CAD... Da nije bilo toga vjerovatno bi dozivjeli sudbinu fiata, peugeota i citroena koji su se oprobali ali nisu opstali ovde, što ne znači da bi to bilo nešto posebno negativno za njih. Pogotovo sad kad se americko i kanadsko trziste zajedno svelo na jedno od 15% svjetskog.
Komso
(<--)
2014-01-06 12:22 PM
Prvo, izvinjenje, bio sam na putu, pa ne stigoh da napišem nešto

Drugo,

molim vas sve, da jedno pogledate: VW nije uvijek VW

VW za sjeveno-američko tržste kao prvo sa 75% dolazi iz Meksika ili Kanade, sa modelima namjesnskim za ta tržišta, znači, jeftinija i naravno lošija nego EU-Varijante. Tamo su konkurenti Hyundai i Kia, Toyota i Mazda. Isto tako u EU se neće naći modeli Mazde ili Toyote, koji u SAD idu kao ludi. A sada, što su sada naši emigranti naučili na EU varijante, to je druga priča. Samo da podsjetim, da je n.p. Bosna puna Golfa dvojki, ali to nisu oni iz TAS-a, već „Švabe”.

Ista priča sa Audijem ili VW u Kini, ta vozila se ne mogu da porede sa njemačkim, ali njemački sa kineskim: njemački model ne bi doživio onu starost u Kini kao kod kuće, pošto je gorivo tamo lošije, a putevi lošiji. U EU je autoput standard, makadama samo ponegdje, zato imaju kruće opruge i drugačije gume. Kineski model bi se u prvim 30.000 km našao na krovu, pošto je mekši i nije zgodan da se vozi brže od 160 km/h. A naši sagrađani se opet žale, kada sa s tim niskoprofilnim pneumaticima dođu na Balkan i kada se vrate, nađu „gute” na istim. To ne znači da su oni loši, već nisu rađeni za te uslove korištenja.

Odoh sada malo predaleko, ali to su priče, koje sam morao da slušam ovih dana, i nikako da objasnim ljudima, da firme uzimaju tržista u uzak fokus. Ne postoji nešto samo „DOBRO” ili samo „LOŠE”, već samo ono optimalno za uslove korištenja.
Starac_Foco
(--)
2014-01-08 08:38 AM
„VW za sjeveno-američko tržste kao prvo sa 75% dolazi iz Meksika ili Kanade, sa modelima namjesnskim za ta tržišta, znači, jeftinija i naravno lošija nego EU-Varijante.”

VW nema fabriku u Kanadi, nije je nikad ni imao. Prije par godina otvorena je fabrika u US gdje se sklapa Passat. Sadasnji golf za ovo trziste dolazi iz Njemacke dok će novi (oko kojeg je poceo ovaj topik) da se pravi u Mexiku prema onome sto piše po internetu. Nisam bas siguran ali izgleda da se u Meksiku trenutno za ovo trziste sklapaju samo 3 modela, jetta, buba i golf karavan.

Ja trenutno vozim VW Golf 2.5L 5 cilindara, rental. Ocekivalo bi se da sa ovim motorom on leti. Međutim masina je prilično anemicna, snage pri niskim obrtajima nema bas previse, a potrosnja mu je poprilicna, oko 10L/100km. Mjenjac automatski 6 brzina. Prije njega vozio sam Grand Cherokee 3.6L V6 koji je možda i tonu tezi, trosio je 2L vise... Prosto je nevjerovatno kako iz tako velike masine, i koja makar na papiru ima dosta snage (170KS) nisu izvukli malo bolje performanse u realnosti. Ja sam nekad davno imao VW petocilindricnu masinu u Audi 90 Q, 2.3L, prije 15 godina taj je u vozilu koje je bilo jedno 500kg teze bio dobro zivlji pri 2000-3000 rpm nego ovaj 2.5L danas...
Komso
(<--)
2014-01-08 02:49 PM
„VW nema fabriku u Kanadi, nije je nikad ni imao.”
Tačno. ALI: Ima ih Krajzler, on on je sklapao neki van za VW, koji je samo tamo prodavao, to sam s time mislio da kažem.

„Prije par godina otvorena je fabrika u US gdje se sklapa Passat. Sadasnji golf za ovo trziste dolazi iz Njemacke dok će novi (oko kojeg je poceo ovaj topik) da se pravi u Mexiku prema onome sto piše po internetu. Nisam bas siguran ali izgleda da se u Meksiku trenutno za ovo trziste sklapaju samo 3 modela, jetta, buba i golf karavan.”

I to je tačno, ali oni prave za juznu Ameriku još neke derivare na bazi Golfa 2-ke, a doskora i VW Bus

„Ja trenutno vozim VW Golf 2.5L 5 cilindara, rental...”

da li to r5 ili VR5? znam da ima tamo neki te vrste, ali nisam se nikad tacnije informisao.
Starac_Foco
(--)
2014-01-08 05:40 PM
To nije bio VW van već bukvano Chrysler van sa VW naljepnicom, i nisam siguran da je bilo ikakvih VW dijelova na njemu osim te naljepnice. I da jeste poneki, ja taj van na ulici oprilike vidim svake prestupne godine, tako su se „dobro” ovde prodavali, jer vjerovatno je bio jedno 50% skuplji od istog kakvog auta pod imenom Dodge ili Chrysler.

Za golf, ne znam koji je, niti znam razliku između r5 i vr5, ali mislim da je sa 5 ventila po cilindru, i ima 170KS pri 5700rpm i 240 Nm @ 4250 rpm. Ne znam kakva mu je kriva obrtnog momenta, biće da nije bas ravna, jer stice se utisak da pri 2000rpm nema ni 20% maximalne snage.
Starac_Foco
(--)
2014-01-08 06:40 PM
ali oni prave za juznu Ameriku još neke derivare na bazi Golfa 2-ke, a doskora i VW Bus

A za ovo mislim da se odnosi na Brazil, ne Meksiko. Fabrika u Brazilu nije koliko ja znam sklapala ništa za sjevernu Ameriku, a i da jeste ja u stvari ne razumijem kako jedno te isto vozilo sklopljeno u dvije države može da se debelo razlikuje. To je jedino tačno ako ti modeli nisu isti, sto kad su motori u pitanju često jeste slučaj, ili ako vecina dijelova koje ugradjuju ne dolaze iz iste fabrike.

U protivnom, ako se radi o istim (ili vrlo sličnom) modelu i ako je vecina dijelova iz istog izvora, zbog čega bi auto trebao da bude bolji ako su ih u Njemackoj na sasiju prisarafili turci i srbi i drugi imigranti, vs. meksikanci u Meksiku? Uostalom zadnjih godina uglavnom privrcu roboti čak i u Meksiku. Osim ako npr dijelovi za modele sklapane u Meskiku svi dolaze iz Kine a za one sto ih prave u Njemackoj dolaze iz zapadnje Evrope. Ali nešto ne mislim da je to bas slučaj.

Ovde takođe postoji urbana legenda o tome da su vozila koja su sklopljena ponedeljkom gora od onih skoljenih drugim danima u sedmici, jer ko biva ponedeljkom su radnici mamurni pa slabo privrcu sarafe. Možda, ali roboti mnogo manje piju a i ne boluju bas dugo od mamurluka. Čak i da se sve rucno zavrce, 90% tipicnih kvarova nema veze sa mamurlukom. Npr, za VW se ovde elektika smatra nepouzdanom, ali kojekakvi moduli i senzori definitvno ne crkavaju zato što su loše privrnuti. A tako je i za gomilu drugih dijelova.

batoloco
(vozac)
2014-01-09 09:00 AM
Ne bih da se svadjam,ali mislim da se Golf za USA i Kanadu proizvodi u Brazilu.U novoj fabrici u SAD-u se proizvodi Jetta.
Jedno je sasvim sigurno:Folcikina politika i nastup na trzistu Sjeverne Amerike je veoma često zbunjujuca, da ne kažem da je van pameti.
Starac_Foco
(--)
2014-01-09 11:13 AM
Ja obično, ali ne bas uvijek, provjerim ono sto napisem ako nisam siguran. Evo šta kaže za ovaj golf koji trenutno vozim:

1% parts made in the USA
Final Assembly Point: Wolfsburg, Germany

http://autos.aol.com/cars-Volkswagen-Golf-2013/overview/

This present day Golf is assembled in Wolfsburg, Germany

http://www.theautochannel.com/news/2012/12/05/059088-2012-2013-volkswagen-golf-drive-and-review-by-larry-nu... on.html

Country of Assembly: Germany

http://www.kbb.com/volkswagen/golf/2013-volkswagen-golf/25l-specifications/?r=991774767190157600

Takođe, po raznim forumima može se naici na kuknjavu zato što će novi golf (novi za USA, inače već par godina star u Evropi) da se pravi u Meksiku umjesto Njemackoj gdje se pravi sadasnja verzija.

Ko zna sto oni to okrecu malo 'vako pa malo 'nako. Prije 10-tak godina golf se i jeste pravio u Meksiku ali je karavan (ovde zvan jetta ali u EU golf) dolazio iz Njemacke. Sad je obratno, karavan se pravi u Meksiku, a golf u Njemackoj. Ne znam gdje će praviti novi karavan (VII), i boga pitaj kad će se i pojaviti, a ovaj sadasnji iz Meksika je vise generacija V nego VI...
Starac_Foco
(--)
2014-01-09 11:27 AM
„U novoj fabrici u SAD-u se proizvodi Jetta.”

Da je ova recenica napisana u buducem vremenu, i povjerovao bih da će možda biti tako. Ne znam šta prave u ovome momentu, ali me mrzi da pretrazujem dalje posto prvi link na koji sam naisao pominje samo passat (prica stara 6 mjeseci):

http://www.autonews.com/article/20130419/OEM01/130419877/vw-lays-off-500-in-chattanooga-as-passat-sales-fal... short#axzz2pv1YGw8O
batoloco
(vozac)
2014-01-09 08:31 PM
Vjerujem ti ja, Foco, nego se sada pitam postoji li mogućnost da VW periodicno mjenja proizvodne programe u svojim fabrikama, jer ono sto sam rekao je poneseno sa ovih diskusija od prije tri ili četiri godine.
Možeš li da rezimiras sve ovo i da mi kažeš mjesto proizvodnje za svaki model koji se prodaje u Kanadi?Ako ti nije mrsko.
Starac_Foco
(--)
2014-01-09 10:29 PM
A bogami mi je mrsko :). Sto bi ja to trebao da znam, i ja saznam sto mi kao „treba” guglajuci uglavnom. Mislim da sam gore i napisao to što kao znam ali evo kako izgleda da je trenutno stanje: sve su prilike da iz Brazila ne dolazi ništa osim vjerovatno razni dijelovi. Iz Meksika dolaze Buba, Jetta i Golf Karavan (takođe zvani Jetta karavan u USA). Passat sadasnji je iz USA. Golf još uvijek dolazi iz Njemacke kao i Tiguan a možda i CC (u svakom slučaju i on je iz EU), Touareg ne sjecam se možda Ceska ili Slovacka. Onaj Chryslerov van sa VW naljepnicom iz Windsora je ukinut. Veliko je cudo da je uopste i postojao.
batoloco
(vozac)
2014-01-09 11:03 PM
Hvala, Foco.
ring
(lozac)
2014-01-11 04:10 AM
Tuareg dolazi iz Gyor Madjarska.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.