Forums : Filosofija

 Comment
Filosofija ili filozofija
bedwyr
2011-07-16 04:20 PM
Skrenuo bih paznju da je zvanicno ime u srpskom jeziku Filozofija. U srpski jezik ova reč nije usla direktno iz starogrckog, već iz nemackog.

Postoje pojedina mišljenja kako bi to trebalo promeniti u Filosofija kako bi bilo vernije starogrckim rečima, ali bi onda trebalo slično učiniti sa svim ostalim rečima koje vode poreklo iz starogrckog. Na primer Fizika (Fisika), fizicko (fisicko), mizantrop (misantrop) itd.

Na posletku, u Beogradu, Novom Sadu, Nisu, Podgorici i ostalim univerzitetskim centrima poput Sarajeva, Zagreba, Osijeka itd. nigde ne postoji Filosofski fakultet, već samo Filozofski.
bedwyr
2011-07-16 04:23 PM
Popularan stav među pobornicima Filosofije je kako sofia na starogrckom znaci mudrost, a zofos mrak, te bi Filozofija bila - ljubav prema mraku.

Ali, kako tako nešto ne padne na pamet doktorima nauka ili profesorima na Filozofskim fakultetima, pa da promene ime svoje struke?

Da li se oni koji se zalazu za zvanicnu izmenu reci filozofija u filosofija, takođe zalazu da se i fizika promeni u fisika?
Dovlaa
2011-07-16 04:31 PM
Glupost je prilagodjavati jednu reč njenom izvoru.Bez obzira sto filozofija nije srpskog porekla,i bez obzira sto dolazi iz tako jedne velike kulture.Masa reci u nasem jeziku su stranog porekla,recimo reč istorija,pa je opet nismo prilagodili da se piše i izgovara kao na nekom izvornom jeziku.
Takođe reč banka nije srpska,interes nije srpska reč,pa stomak itd.
Svest i kultura jednog naroda može se meriti i po tome.Nize kluturni narodi zapostavljaju svoj jezik a preuzimaju pravila i reci iz tudjeg.

bedwyr
2011-07-17 03:59 AM
Zašto se onda sekcija koja je podvedena pod NAUKE na SC-u naziva „Filosofija”?

Neko je dosao do nekih saznanja koja nemaju ni profesori sa FiloZofskih fakulteta u Srbiji? U Srbiji ne postoji nijedan FiloSofski fakultet, dok FiloZofskih imamo nekoliko.

Ovde je neko smislio nauku pod nekim imenom pod kojim ona u srpskom jeziku - ne postoji.
Dovlaa
2011-07-17 05:08 AM
Nebitno je kako se ovaj forum zove.Ali starije generacije u Srbiji i u Jugoslaviji,milim još pre Drugog svetskog rata i u 19.veku su cesce koristili reč FILOSOFIJA.
toplap
(Neumorni)
2011-07-17 05:56 AM
Davla je u pravu...

Idi na google ili na biklokoji sajtsatemom „filozofije” necesnista naći ukoliko je sa engleskog govornog podrucja...
bedwyr
2011-07-17 09:13 AM
Neće biti, Dovla, filozofija se još od 19. veka na nasem jeziku izucava pod imenom filozofija.

Ali ni to nije bitno, bitno je kako je sada. Hoće li neko i fiziku da nazove fisikom?

@Toplap: Ja govorim o srpskom jeziku. Na engleskom se i fizika (physics) piše i izgovara sa S.
toplap
(Neumorni)
2011-07-17 10:44 AM
Kad sam gost na radiju ili TV-emisiji, kad je reco „filozofiji”ja je uvek izgovaram - filosofija.

Isto je i kad pišem.
bedwyr
2011-07-17 12:06 PM
Nadam se da si svestan da je to nepravilno.
toplap
(Neumorni)
2011-07-17 12:09 PM
Nadam se da nesvesno procenjujes da sam nesvestan?
Dovlaa
2011-07-17 12:25 PM
Ne bih rekao da se u ranijim vekovima pisalo FILOZOFIJA.Bar ja čitam stare knjige i prodajem ih,pa znam.Pred sobom imam jednu filozfsku knjigu iz Kraljevine Jugoslavije,vidim pecat kraljevine.A možda je sama knjiga stampana još u doba Kraljevine SHS ili Srbije.
Knjiga je od francuskog filozofa Anri Bergsona,i sva je u tom starom stilu od pre stotinak godina.Na koricama je naziv knjige na francuskom
LA MATIERE ET LA MEMORIE.
Na srpski prevedeno to je MATERIJA I MEMORIJA.
I u predgovoru jasno sam odmah na drugoj strani nasao reč FILOSOFIJA.
To je ipak ozbiljna knjiga i Bergson je u to vreme bio izuzetno popularan u filozofskom svetu.

Za Slobodana Jovanovica verujem da si čuo.Bio je profesor na Pravnom fakultetu i značajna politicka licnost pre Drugog svetskog rata a u toku rata i predsednik kraljevske vlade u emigraciji.
I on u svom delu IZ ISTORIJE POLITICKIH DOKTRINA jasno svuda koristi reč filosof,filosofija,filosofski.I tako u svih njegovih 12 tomova sabranih dela.Evo samo jedna primer kad je pisao o Platonu

„Platon nije uspeo osnovati FILOSOFSKU državu,ali otprilike 387 pre Hrista,kad mu je bilo 40 godina ,on je osnovao jednu skolu koja je dobila ime Akademije.”

I dalje u istoj knjizi kaže

„Pravom naucniku,ili,kako je Platon govorio, FILOSOFU bila je potrebna pored jacine duha još i cistota duse.”
Wakan
(Doors)
2011-07-17 11:11 PM
nebitno je ko je kako pisao filosofija. bitno je da kad uvidimo da je nešto zabluda izadjemo iz nje bez obzira na mišljenje vecine, a ne da i pored toga sto znamo da je nešto zabluda nastavimo da je sledimo samo zato što vecina misli da je to ispravno. Ako je tebi ovo problem, šta će biti sutra kada se pojave mnogo teza pitanja u tvom zivotu i kada trebaš odluciti da li da se odvois od mišljenja vecine ili ne.
Dovlaa
2011-07-18 11:26 AM
Nas najveci filozof Branislav Petronijevic,bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.Doktorirao je tu nauku,pisao je knjige krajem 19. i početkom 20.veka.Presao je i Albaniju posle 1914.Citao sam njegovih bar 7-8 knjiga i u svakoj on piše FILOSOF,FILOSOFIJA,FILOSOFSKI.
xyzzz
(...)
2012-04-10 07:04 PM
Ovo Z se koristi od komunista na ovamo. O kakve simbolike, mada je pravilno simVolika. A u šta se filoSofija izvrnula, danas je i pravilno zvati je filoZofija.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.