Forums : Filosofija

 Comment
Savrsenost
djavo666
2011-07-11 05:18 PM
Covek tezi savrsenosti...ali može li se do te savrsenosti uopste stici?
paskal
(konturolog)
2011-07-11 07:29 PM
Djako, pravi si mudzahedin alal vera.
Čak i ako je stignesh hvataj se brda, u cemu je problem?..iebote kakvo je vrijeme doslo, nema većeg vijernika od preglasnog ateiste..gde bre od svih konfesija i frakcija da odaberesh da budesh djavo na serbiancafeu..propast djavole brate..
toplap
(Neumorni)
2011-07-12 08:56 AM
Definisi savrsenost!

Tehnologije? - iza koje stoji covek...

Nauke? - ponovo covek...

Ili:

Bog-religija? - teisticko ili ateisticko...

Porodica - kao zajednica? - od dve ilivise osoba...

Ti - Ja - drugi clanolvi? - oni kojima tema mozebitizanimljiva...

Izbor je velik -pokretac teme ste Vi!
Qubic
2011-07-12 10:12 AM
moras da imaš mnogo ciste namere moj djavole za to, a to su cisto srce i cista dusa, ili bar cist um,.. i da ti se sve te namere jednom poklope sa namerama univerzuma. (to se u zargonu zove „saglasje”),.. a to ide teško. zato svi mi (pre ili kasnije), idemo na cistiliste...
Lilit
(Spoznaj sebe)
2011-07-12 10:58 AM

Treba teziti boljem, a ne savrsenstvu. Nikad ne možemo imati sve! Važno je imati dovoljno!
djavo666
2011-07-12 02:12 PM
Kada je još davno,davno, jednom, premudri Dekart razmišljao i mudrovao na koji način bi se moglo dokazati da li bog postoji, dosao je do jednostavnog rešenja. To rešenje je bilo savrsenost. Covek uvek tezi savrsenosti...ali kako je to moguće s obzirom da ništa oko nas nije savrseno?
Savrsenost je ideal, ideja kroz koju prolazi sve sto nas okruzuje, bilo prirodno ili vestacko,u odnosu na šta, merimo sve ostalo.
Merimo u kojoj meri se to sve sto vidimo i osecamo priblizava savrsenom.
Tako je i dobri Dekart dosao do zakljucka da je samo bog mogao staviti to osecanje u nas i da je to dokaz njegovog postojanja. To je taj kamen od koga sve pocinje a koji se u svojoj konstrikciji ne oslanja ni na jedan drugi kamen.
Dobri moj Paskale, bejah i u planini i u pustinji...dzabe. Nema vise Jezusa da mi dodje, da ga ucim kako da pretvara pesak u hleb,vodu u vino i olovo u zlato. Tu i tamo neka vestica, ali trecorazredna koja bi dobro da se uda i to je sve.
Ehhhhhh zivote...
Dovlaa
2011-07-12 03:16 PM
Za savrsenost je odgovor vrlo jednostavan.
Kad mislimo na savrseno,mi mislimo samo na dobro,na pozitivno.
Problem je sto sve tezi svojoj suprotnosti,i sve se i pretvara u suprotno.Ili isto receno sve se radja iz svoje suprotnosti i opet ide u suprotnost.
Pa i dobro i sreća nikad nisu sami,i ako je u jednom momentu samo sreća,negde nevidljivo pritajeno vreba nesreca i ona će doći.
Sreća se kupuje nesrecom,dobro zlim itd.
To je logika nelogicnosti,ili nelogicnost logike.
blueflower
(Accounting)
2011-07-12 03:48 PM
Svakim danom u svakom pogledu napredujem; ne pitam se pitanja o savshenstvu i dobro se osecam:))))

Poz
toplap
(Neumorni)
2011-07-12 03:52 PM
To je isto kada jedan kamen pomerimosa jedno na drugo mesto...
Ili kada iskopamozemlju da bi zasadili cvece... Ostatak zemlje semoranegde skloniti...
Dovlaa
2011-07-12 03:59 PM
Da,dobro se osecas,ali kad prodju ove vrucine:)
Ljudi koji sebe ništa ne pitaju,koje ne zanima smisao zivota i zašto postoje,oni su prividno srećniji,opusteniji.To se zove bekstvo od slobode,jer sloboda obavezuje,kaznjava.Sloboda puno naplacuje za dobro koje daje,sloboda vodi u strah,nervozu i neizvesnot.
A čim covek postane skeptik,pocne zapitkivati sebe i druge,on tada trazi slobodu.
Ko se odrekne slobode,ne pripada sebi,pripada drugima i on ne snosi odgovornost ni za sebe ni za druge.O njemu brine vrsta i priroda.
Oni koji beze od slobode beze od svoje individuacije,sličniji su zivotinjama.Drže se instinkta i nagona.Njima je ravno sve do mora.
blueflower
(Accounting)
2011-07-12 05:13 PM
Dovlaa, sve mi se čini da si mene prozvao u zadnjem pisanju, pitam se ja pitanja, naravno, ali meni bitna za moj napredak u mom licnom razvoju, samo se ne pitam pitanja o savrshenstvu, jer to su apsolutna pitanja kojima ne tezim, vise mi je dragoceno moje zivotno iskustvo i napredak u mom pogledu, nego neko savrshenstvo... Ne bih svoje iskustvo menjala za bilo kakvo savrshenstvo, jel;)))

Poz
Dovlaa
2011-07-12 05:35 PM
Da,o tebi sam pisao.
Ne bavis se ti svojim ličnim razvojem,naprotiv.Još uvek si deo grupe,deo vrste.
Apsolutnim pitanjima ko se bavi on radi na sebi i svojoj individuaciji,a time je sve dalji od krda.To je sa jedne strane lepo ali i boli.Bas kao sto sam gore i opisao,jedna sreća donosi najmanje jednu nesrecu.
Njegos je to lepo rekao u onim stihovima
JOS NIKO CASU MEDA
NE POPI DA JE CASOM ZUCI NE ZAGRCI-parafraziram.
blueflower
(Accounting)
2011-07-12 05:41 PM
Dovlaa,

Izvini, ne mogu da pratim niz tvog pisanja, sve je napisano nepovezano i bez smisla, ovim zavrshavam nas razgovor.

Poz
djavo666
2011-07-12 06:18 PM
Zašto u svom licnom napretku ne postavljas sebi pitanja o savrsenstvu?
Zato sto šta god uradila i kako god uradila, shvatas da je sve to daleko od savrsenstva.
Nekome drugome možda može izgledati savrseno,nekome ko je na nizem nivou razvoja, ali tebi ne.
Tako se i ti divis onima koji vladaju nekom vestinom i umeju da urade nešto sto te prevazilazi, ali je njima samima sve to banalno i puno mana.
blueflower
(Accounting)
2011-07-12 06:23 PM
Djavo

Možemo mi i o kolektivnom napretku, samo kaži, ali o savrshenstvu možeš ti vise da nam kažeš, ako želiš, samo bez kritike drugih molim lepo.

Poz
Dovlaa
2011-07-12 06:37 PM
Savrsenstvo dostizemo kad umremo,valjda.Pre toga sigurno ne.
Zato filozof rado umire,kako rece Sokrat.
djavo666
2011-07-12 06:44 PM
Filozof rado umire kad shvati da je postao samo jedna bajata ideja.
Jednom kad shvati da vise vredi mrtav nego ziv.
djavo666
2011-07-12 07:02 PM
Najcesce oni koji ne govore,nemaju ništa ni da kažu,(kao Sokrat)barem ne nešto posebno pametno...tek posle kad dodju njihovi sledbenici (Aristotel), pocnu razna filozofiranja tipa...nas ucitejl nije ništa rekao jer su najvece istine neizrecive itd.
Njegov primer je tipican za sve one koji kao i on, muljaju po krajnostima sve ili ništa,ostavljajuci drugima da sami pronadju istinu između te dve suprotnosti.
Znam da ništa ne znam i ne znam jer sve znam. Samo je jadan riknuo pre nego sto je uspeo da dovrsi celu recenicu...pa je ostalo poznato samo „znam da ništa ne znam”...trt.
djavo666
2011-07-12 07:08 PM
Cveticu plavi...do savrsenstva se ne stize. Ono sto je nesavrseno nikada ne može stvoriti savrseno.
vodena
(.)
2011-07-12 08:33 PM
Savrsenstvo može lako da bude mac sa 2 ostrice. Tezeci mu covek pred sebe i druge postavlja nerealne zahteve koji kada se ne ostvare frustriraju, dovode do sukoba i, najvaznije, dubokog nezadovoljstva sobom. Na tom putu koji se, kako su mnogi rekli, najcesce ne ostvari mogu da se izgube vredni i lepi momenti.

Savreseno uopste ne mora da bude i znaci idealno. Po meni ono predstavlja harmoniju između svojih dubokih stremljenja i truda koji smo ulozili u neki cilj i onoga sto iz okoline primamo kao odgovor na sebe i ono sto emitujemo.
Dovlaa
2011-07-13 04:00 PM
Zahtevi se postave,i ako se ne ostvare onda covek biva frustriran.Svi to tako gledaju,plase se frustracije od neuspeha.I taj straj od neuspeha je jedina kocnica da se ponekad ne želi puno,da se postave mali ciljevi.
Malo ko se seti da je još veci problem kad se zahtevi i planovi ostvare,i mali i veliki.Kratka je sreća posle ostvarene zelje.Jer odmah nastupa dosada,covek brzo zaboravi šta je do skora bio,da nije imao ono sto sad ima,da je mislio da će zauvek biti srećan ako mu se to ostvari.
Ostvarena zelja dovodi odmah coveka u stanje prihvatanja nove situacije kao nečeg redovnog i normalnog.Tako ako bedni sirotan postane milioner,on vrlo brzo uobrazi da je to sasvim normalno,da on to zasluzuje i da tu nema ničeg posebnog.
I onda se javlja nešto još gore od frustracije posle neuspeha,javlja se nova zelja,nova glad.O tome svedoce bezbrojni primeri depresija i saubistava izuzetno mocnih,slavnih i bogatih ljudi.
hakermaher
(Master Yoda)
2011-07-14 05:17 AM
Nazalost Dovlaa je u pravu.
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.