Forums : Filosofija

 Comment
Svemir?
Lada123
2011-04-30 01:14 PM
Da li ovde ima matematicara ko može da mi odgovori na pitanje: Da li postoji teoretska mogućnost da se Univerzum sabije u jednu tacku? Ako jeste, kolika treba da bude ta tacka? Kako se uopste može izracunati velicine tacke? Pitam, posto sam procitala jedan clanak o tome, nekako još i mogu da zamislim da se svemir siri i skuplja, ali mi nije jasan taj pojam tacke. Hvala!
putevi
2011-04-30 09:48 PM
„Da li postoji teoretska mogućnost da se Univerzum sabije u jednu tacku?”

Naravno da postoji. To se zove ljubav.
Qubic
2011-05-03 12:19 AM
„Ako jeste, kolika treba da bude ta tacka?”
Ta tacka treba da bude tolika, da se više ne deli.
„Kako se uopste može izracunati velicine tacke?”
Velicina tacke može se izracunati njenom beskonacnom malenkoscu.
Awake
(slikar)
2011-05-03 02:05 AM
A zašto bi iko ko imalo ima Svjesnosti o Sebi pokušao sabiti Univerzum u jednu tačku?

Sabijenje...ne predstavlja li to NASILJE?

Ljubav i nesilje nisu JEDNO.
.
.
.

Istina o univerzumu je da smo (SVI i SVE) već u toj 'jednoj tački'. Međutim, ta 'tačka' nije matreijalne prirode te je kao takvu naš razum koji je projektor fizičkog svijeta za nas ne može osmisliti. Ali ipak, pokušajmo: Recimo da sve što postoji u univerzumu, dakle svaka vibracija, VIBRIRA u Jednom Centru (ne-materijalnom centru)...

To je ta 'tačka' u kojoj smo svi i sve u bilo koje vrijeme prisutni (dok vibriramo a i onda kada smo samo Znanje o Sebi ili apsolut).

Nikada se iz te tačke nismo ni pomjerili.

Šta se onda pomijera?
Kako je moguće doživjeti prostor u kojemu smo ti i ja dva odvojena izraza Sebe?

Pomijera se naša PREDSTAVA i elementi u toj predstavi...dok smo MI (Ja) UVIJEK u ISTOM Centru. SVE JESTE U ISTOM TOM CENTRU.

Izađi iz lične PREDSTAVE Sebe i Svijeta kroz razum, iz predstave univerzuma, bit' će JEDAN sa SVIMA i SVIME. Bit' ćeš UNIVERZUM u Jednoj 'tački'.

Awake.

toplap
(Neumorni)
2011-05-04 12:40 AM
???...
!!!...
Alan-Ford
(Uprkos tome / upravo zbog toga)
2011-05-04 10:40 AM
meni je to potpuno jasno - to što kaže awake.

Lada123
2011-05-05 01:16 AM
Hvala na komentarima! Ipak, ja nisam postavila filozofsko pitanje, nego matematicko. Koliko se secam, tacka je beskonacno mala, znaci, nema kraj, to je beskonacna tacka... Pa kako onda najveci matematicar našeg veka kaže da je na putu da resi problem i da sabije svemir u jednu tacku? Možda je novinar pogresno napisao intervju?
Qubic
2011-05-06 02:01 AM
Haj' sad ti nama lepo objasni, kaži, (na primer),.. kako to jedan puz svoju kucu na ledjima nosi ako sa njom nije vezan za tu jednu tacku?.. I nije li puz, bas kao i taj nas naucnik, nešto svoje, nešto tvrdoglavo i sustinsko?..
toplap
(Neumorni)
2011-05-06 02:29 AM
Covek lepo pitao.
Stiven i Rođer lepo su to objasnili u knjizi „Svemir u orahovoj ljusci”:
... Kad bi se sveobuhvatna masa Svemira skupila u jednoj tacki prostora, zbog mase-gravitacija, prsotor bi bio velicine 100 milijardi biliona biliona biliona biliona biliona biliona puta manji od tacke na ovoj recenici...
Matematika, zakoni fizike Univerzuma...

Primer sa puzem ili drugi komentari su rezultat našeg shvatanja: ako covek uradi nešto mora da je NEKO nešto slično uradio sa Univerzumom... Tako je izrasla religija i nasi pogledi na Svet.

Astrofizicari su pomoću instrumenata d0takli grtanicu vidljivog Svemira na udaljenosti od 13,7 milijardi svetlosnih godina... Oni koji su strpljivi nek sacekaju da prodju ovaj broj godina da vide šta ima posle toga...

Astrofizicari nisu otkrili nikakv dokaz da Bog postoji... On postoju zbog naše nedovoljne informiranosti u glavama hendikepiranih od neznanjem.

Svako živi sa svojim ubeđenjem i snosi posledice nesnanja...

Niko nioje odapeo od neznanja...
900rr
(zxcv)
2011-05-10 01:14 PM
Big bang je bio eksplozija vremena materije i prostora..a ne eksplozija u prostoru.
moje mišljenje je da ako spominjes tacku da onda definises i prostor ...da bi svemir krenuo iz jedne tacke prostor bi morao biti prethodno stvoren da bi se tacka mogla pojaviti .
M theory objašnjava ovo na najlogicniji način...
toplap
(Neumorni)
2011-05-11 01:40 AM
Probajte obuci cipele sa stiklom od 10. cm. na nozi u novu cipelu od 10. cm. ...
Ne tvrdim da da M-teorija nije zanimljiva.Zasada pomalo slici na religiozne tekstove...
Kvantna fizika pokusava da se subatomski svet shvati na drugaciji način, ali...

Ali jedno je sigurno: ne samo logicki ili naučno, već sasvim analiticki - prostor je osnova svega. U ovom Univerzumu postoje 11. razlicitih dimenzija. Mi opazamo 3. plus vreme...

Da je eksplodirala materija (energija) je sasvim ispravno, ali da nije bilo prostora - GDE BI ONA EKSPLODIRALA?

aSTROFIZICARI PROCENJUJU: Ukoliko bi doslo samo do eksplozije materije bez prostora, onda bi Univerzum trjao samo delic sekunde... Tacnije sve oko nas bi bila meterija... Da bisdmo shvatili materiju i njenu svrhu neophodan je prostor...
Qubic
2011-05-11 06:18 AM
pa nije bila ni jedna tacka u vremenu o prostoru da bi osvedocila exploziju vremena i prostora u vremenu i prostoru. explozija je explodirala u samu sebe i tako nastala konstanta. (ovo je samo teorija)
toplap
(Neumorni)
2011-05-11 09:04 AM
„...(ovo je samo teorija)...”

Odmah bi se poveo i podrzao vasu teoriju... dajte mi argumente...
Qubic
2011-05-11 10:21 AM
pa cinjenica je da exsplozija više ne postojim, evo dokaza/argumenta, o njoj se sada samo raspravlja/prica. a kao posledicu imamo shirenje planeta i zvezdanih sistema u prostoru, vreme se tu podrazumeva. odakle je nastao sav taj prostor iz te jedne tacke. iz ničega. kako explozija može da explodira sav taj prostor?, iz ničega. iz nulte tacke vremena, eto.
toplap
(Neumorni)
2011-05-11 11:43 AM
Hvala na objašnjenju...

Molim te, recitije, objasni to što mislis da je tebi jasno...
Qubic
2011-05-11 02:07 PM
toplap, nije stvar u jasnoci, stvar je u moći ideje, ili da, ona u sebi ima tu ili takvu moc da nikada ne postane ili bude „zaprljana, isprljana ili zamucena” pa ma šta mi u tome ili sebi radili. stvar sigurnosti ili poverenja.
toplap
(Neumorni)
2011-05-11 02:59 PM
Ako je tvoja „stvar sigurnosti ili poverenja”, ja ne mogu ništa učiniti.

Blago generacijama koji će te slaviti...

Znaš, pomalo ti zavidim...

Salu na stranu,
nisam tražio verbalne argumente,
nit sam ja tebiu dao matermaticke dokaze da nisi u pravu...

Diuskusija ko' diskusija...

--Dule--
2011-07-20 04:12 PM
Možda svemir ne može da se sabije u jednu tačku, nego može da se sabije u ono što bi postojalo kada bi se sva materija univerzuma sabrala u jednu crnu rupu.

Što se tiče beskonacnosti tu nam ne vredi nikakva diskusija, jer nema coveka koji je može pojmiti. Broj neuronskih veza u mozgu je ogranicen, tako da je ideja o beskonacnosti uvek nepotpuna, a nepotpuna ideja ne može pruziti adekvatno razmišljanje o onome na šta se ideja odnosi.
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.