Forums : Filosofija

 Comment
Podsvest
moca77
(Obozavalac)
2011-02-12 08:15 AM
Šta je to podsvest? Zašto ponekad iz podsvesti izviru nezeljene i negativne misli?
cartensius
(pisac)
2011-02-13 04:49 PM
Svest, podsvest i nadsvest=Um. Nadsvest je kanal preko koga Bog komunicira sa ljudima. Ako je kanal zapušen, zaprljan nemoralom i neverstvom, nadsvest ne funkcioniše. Podsvest hranite dobrom muzikom,
biće vam korisna. Razlika uma i razuma, poznata je u nas oko četrdesetak godina. Makaze vam kroje razne figurice, ali razum odlučuje koje će prihvatiti. Vaša mašta su te makaze. Um će vas dovesti do „trećeg neba”, razum će mu reći kada treba da se vrati.
Pozdrav, Cartensius.
toplap
(Neumorni)
2011-02-19 01:31 AM
Pitanje je:

Koji je razlog sto mnogi od nas svesno ne želi komentarisati o podsvesti?

... I šta je podsvest?
Petar_Gracanin
(genije)
2011-02-20 08:46 PM
Podsvest je sve.

Svest je samo vrh ledenog brega, a podsvest je džinovska masa ispod.

Postoje lična i kolektivna podsvest. Prva se sastoji od potisnutih emocija od kada si se rodio - poznat primer je Edipov kompleks, koji se sastoji od želje za seksualnim kontaktom sa sopstvenom majkom, i željom da se ubije otac. To je iz vrlo ranog detinjstva, ali ponekada dolazi do psihološke regresije na taj nivo. Dobar primer je Šekspirov Hamlet - on kroz 5 činova čeka da izvrši osvetu zbog ubistva oca zato jer ne zna da negde u svojoj podsvesti je to i sam želeo, i to ga koči, A ljubomoran je na strica što je ovaj uradio ono što je Hamlet želeo. Naravno to se nikada ne ispoljava javno, ali se dešava realno na psihičkom nivou.

Kolektivno nescesno je mnogo veće. Ono se sastoji od svih srheipskih slika i predstava koje su zajedničke za celi ljudski rod, pa čak i životinjski.
Awake
(slikar)
2011-02-21 01:39 AM
Ja sam već, tokom proteklih godina pisanja, naglasio da je ova podjela pogrešno razumljena...za to nisam htio da se ponovo upuštam u objašnjenje.

.

Ali evo, danas sam odlučio da vas ponovo podsjetim na ono što znam.

SVIJEST???

ŠTA JE SVIJEST?

Svijest je ono što je pogrešno protumačeno a iz tog tumačenja je onda proizašlo i pogrešno tumačenje onoga što je našim razumom nevidljivo...

*Svijest je SVEUKUPNO Znanje o Sebi ili apsolut.

Za razliku od apsoluta (Svijesti) ono stanje u kojemu smo trenutno jeste Svjesnost.

Zašto bi to stanje bilo Svjesnost o Sebi a ne Svijest o Sebi kako se do sada tvrdilo?

Zato što je Svjesnost onaj dio Svijesti koji zna samo određena Znanja o Sebi (najčešće, Svjesnost Bića predstavlja ono znanje o sebi koje je prikupljeno kroz iskustva, dakle stečeno znanje, iz kojeg se razumom stvaraju logički zaključci o istini o Sebi i postojanju).

Dakle, to nikako ne može da bude Svijest...jer Svijest JESTE svo nepromjenjivo Znanje o Sebi u Jednom odjednom.
.
.
.

Iz ovog slijedi da ne može postojati Pod-Svijest, jer to bi značilo da postoji i Pod-apsolut.

Apsolut jeste Jedan te je i Svijest Jedan ili Jedna.

*Dakle, Pod-Svijest nemože da postoji jer to pobija apsolutnost SVIJESTI KOJA JESTE.

Dakako da postoji Svjesnost, kao količina prisutnih Znanja iz apsoluta u jednom iskustvu Sebe.

Ko i li šta je Svjestan ili Svjesno i čega?

Jedino Biće može da bude SVIJEST ili pak Svjesnost o Sebi.

Iz toga slijedi da jedino Biće može da bude ono što je Svjesno Sebe u postajanjima.

Pri tome, da bi se iskusilo, Biće koristi mehanizam projekcije kroz koji manifestuje Sebe kao iskustvo. Taj mehanizam je razum (preciznije da malo uozbiljim ovo izlaganje: UM-Raz-UM mehanizam).

Jedan dio mu služi da bira i sintetizuje Namjere (dušu) i da manifestuje svoju pojavu a drugi dio Raz-UM mu služi da analizira i Raz-UMIJEto što je UM stvorio.

U svemu tome Biće KOJE JESMO (dakle SVIJEST ili Svjesnost, u zavisnosti od usmjerenja svoje pažnje na određeni aspekt svog postojanja) ima jednu moćnu karakteristiku, koja mu je ujedno i najveći zavodnik u NE-Znanje o Sebi, a to je ona „JA JESAM” kareakterirstika tog Bića, kojom se ono poistovjećuje sa izabranim aspektom Sebe.

Kada se „JA JESAM” usmjeri na iskustvo, Biće postane Svjesno Sebe kao Raz-UMA jer svu pažnju usmjerava ka procesu projekcije, te odatle nikako ne može da vidi Sebe-apsolut koji je uvijek na raspolaganju ali više nije i u domenu pažnje ili interesovanja. Odavde, sva apsolutna Znanja o Sebi postaju nedokučiva, jer u domenu razuma ona ne postoje, ali zato se stvara kolekcija znanja stečenih kroz iskustva te se odatle kreiraju zaključci (logikom) koji ni po čemu nemaju veze sa apsolutnim istinama.

Pošto se, kako to već rekoh, Biće poistovjećuje sa onim na što usmjeri svoje interesovanje, ono 'postaje' ono na šta je usmjereno. Uistinu, nikada to ne postaje ali zato postaje ROB ubjeđenju da ono jeste to u šta je povjerovalo da jeste.

Dakle, iz ovog stanja Biće sebe doživljava kao Raz-UM.

Zbog toga onda možemo načiniti i podjelu, tj. hijerarhiju Svjesnosti na:

1. Svjesni Raz-UM
2. Pod-Svjesni Raz-UM
3. Ne-Svjesni ili pak univerzalni Raz-UM.

Uistinu ova podjela je podjela Raz-UMA na njegovu hijerarhiju ali zbog poistovjećenja sa Raz-UMOM i Biće (dakle Svjesnost) Sebe dijeli u hijerarhiju, tj. na podjelu zadataka, koje svaki dio Raz-UMa, po Sebi čini.

.

1.
Svjesni Raz-UM služi Biću (naglašavam SLUŽI BIĆU) da čita realnost koja se odvija u svakom jednom SADA. Pri tome, isti dio Raz-UMa služi Biću da s njim MISLI i stvara logičke zaključke bazirane na stečenim znanjima koja su sačuvana u njegovoj memoriji. (Obratite pažnju na riječ 'memorija'...svaki dio Raz-UMA ima i svoju MEMORIJU)...

2.
Pod-Svjesni Raz-UM, kao što to riječ sada jasno i objašnjava, je NIVO Raz-UMA koji je nevidljiv našim Svjesnim Razumom. Ovaj dio Raz-UMA je FABRIKA mogućnosti iz kojih Svjesni Raz-UM BIRA svako jedno novo sada.

U njemu je takođe, memorija 'drveta života', dakle genetika (o tom potom).
Ovaj dio Raz-UMA koristi 'sirovinu' iz NE-Svjesnog (Svjesnom Raz-UMU nesvjesnog) koji u Sebi sadrži sva stečena i sačuvana znanja, da l' kolektiva, da l' univerzuma, dakle u zavisnosti na koji dio NE-Svjesnosg se Pod-Svjesni Raz-UM usmjeri. Pod-Svjesni Raz-UM, dakle, kreira mogućnosti koje Svjesnim razumom doživljavamo kao ono 'buduće' sada.

3. Ne-Svjesni Raz-UM u Sebi sadrži sve informacije koje služe kreaciji iskustava. Svakim novim iskustvom, ovaj dio Raz-UMA se uvećava i širi...Itd.

.
.
.

Dakle, Podsvijest ne postoji ali postoji Pod-Svjesni Raz-UM koji u Sebi sadrži arhitipove ponašanja, sačuvane kroz 'drvo života'. Svjesnim Raz-UMOM ti arhitipovi se BUDE iz 'uspavanosti' i postaju aktivni, gradeći tada (u zajednici sa trenutnim stanjem našeg Svjesnog Raz-UMa) akcije kroz koje shvatamo čemu težimo. Ta akcija po Sebi stvara napon, ili NABOJ koji je uistinu pokretač stvaranja novog sada koje se dešava na nivou Pod-Svjesnog Razuma.
Ovaj NABOJ doživljavamo na svjesnom nivou našeg Raz-UMA kao osjećanje ili pak emociju, u zavisnosti od toga da li Sebe vidimo za ono što JESMO ili pak Sebe vidimo kao pojavu ili predstavu našeg Raz-UMA.
Awake
(slikar)
2011-02-21 01:42 AM
Evo, podijelit' ću sa vama i moj grafički prikaz stvaranja svakog jednog sada, dakle, onu razmjenu između Svjesnog i Pod-Svjesnog Raz-UMA:

https://picasaweb.google.com/simonov...KOyIKJj7DwsgE#

Ako posmatramo ovaj grafički prikaz stvaranja svakog jednog sada koje doživljavamo kao realnost, jasno možemo vidjeti da se svako jedno sada nastavlja na svako drugo sada, bilo ono iznad ili ospod njega. Dakle, svako jedno sada se spaja sa svakim drugim susjednim mu sada sa identičnim elementima koje prenosi iz jednog u drugo sada. Pri tome, svaki put kada se akcija odvija, dakle kada jedno sada [I][COLOR=„blue”]biva manifestovano[/COLOR][/I] i otkriveno našim Svjesnim razumom kao pojava, rađa se osjećanje kroz koje doživljavamo ovaj momenat i relaciju sa svim prisutnim elementima unutar tog spoja, unutar ove matematičke jednačine. Biće, koje doživljava ovu predstavu doživljaja ovu matematičku formulu kao dešifrovanu jednačinu koja mu predstavlja čulnu stvarnost u tom sada, te tokom samog doživljaja, dakle tokom akcije dobija[U] izvještaj [/U](osjećanje) o onome što mu se predstavlja kao njegova stvarnost u sada. Ovo osjećanje jeste vibracvija koja se prosleđuje Pod-svjesnom razumu kao neredba (u isto vrijeme dok postaje) na osnovu koje Pod-svjesni razum stvara novu matematičku formulu koja postaje oličenje svega što je postojeće u prethodnom sada, ali sa usmjerenjem stvaralakog nagona na ono što se doživljava kao realnost tog sada.

Awake.
Awake
(slikar)
2011-02-21 01:47 AM
Ukoliko ne možete da otvorite ovu aressu evo ponovo:

https://picasaweb.google.com/simonovakovic/TheWebAlbumOfAwake12?authkey=Gv1sRgCLKOyIKJj7DwsgE#

:)

Awake.
toplap
(Neumorni)
2011-02-21 02:27 AM
Moje vidjenje - kratko:

Mozak-um - razum - intelekt = TO JE HARDVER...

Podsvest = R9O JE MIS (mous)...

Svesnost = SOFTVER...

moca77
(Obozavalac)
2011-02-21 03:13 PM
Ili ram memorija= svest, hard disk= podsvest, procesor= logika a bus= osecanja i misli;)

...

Kada sam pitao šta je podsvest to je cisto zbog nekakvog uvoda u glavno pitanje. Nema velike razlike u razumevanju podsvesti između dva gore navedena vidjenja. Pojmove individualna i kolektivna(univerzalna ili Bog) podsvest neko drugi će nazvati svesnost i Apsolutna Svest.

No da se vratim na pitanje. Da li vam se čini da je puno vise negativnosti, zla, strahova, pogresnih zakljucaka i sl. zapisano u našim memorijama, nego sto je to potrebno, nego sto bi to bilo normalno? Moram priznati da verujem u posojanje pozitivnih i negativnih duhovnih bica koji takođe imaju uticaj u „krojenju” naših iskustava. Interesujeme još recimo kako objašnjavate odsustvo logickog dela mozga, kao krune evolucije kod zivotinja, znaci li to da zivotinje nemaju svesnost, nego samo podsvesnost. Na koji način je jedno drvo svesno sadasnjeg trenutka, ako ga već smatramo za zivo biće...
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 02:28 AM
Odmah sam shvatio značaj tvoje teme. Zbog naše izdvojenosti (po pameti=osecanja i tome slično) mi se izdvajamo iz grupe „zivotinja”.

Drugo, ja sam okoreli ateist!
Sa razlogom.

Neću da se bakcem Bogom još manje Darvinom.

Da bih nastavio (zbog obaveza) moji će komentari biti isprekidani... U vise nastavaka...

Ubeđen sam da nemas ništa protiv?
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 03:41 AM
Sama konstatacija da covek, ponekad (sano njemu poznatih razloga) čini stvari koje homo sapiens-sapiens nikada i ne bi pomislio. Pogotovu ako je Covek zaista Bozja tvorevina i trebao bi biti olicenje dobra. Dobar Bog, bez iskustva za bilo sto loše, morao je stvoriti dobrog Coveka.

Nadalje:
Covek pripada grupi zivotinja sa mnogim dodatnim atributima da se od njih razlikuje (mozak-kora velikog mozga=kao nešto nadogradjeno).
Još na samom poCetku Biblije, petog dana stvaranja, Mojsije (u bukvalnom prevodu: „Potice od...) nam saopštava da je Zemlja Ta koja će proizvesti sve zivo na nasoj planeti.

Još malo:

Svako koji misli da imam nameru diskusiju oduvati u vode koje se u osnovi protive religioznom ili kreonistickom ucenju, neka dohvati Bibliju i na trecoj strani pronadje deo koji istice:

Kad je JAHVE (jevrejska kovanica koja oznacava mnozinu) da su žene co vecjeg roda pristale (lepe i primamljive) da Nefilima-NEFILIMA odobrenje da oh poznaju (seksualno opste)...

Glavno je pitanje:

Ko su bili ti Nefili?

NMavraticu ponovo.”
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 04:33 AM
Sestog se dana:

Bog dao na posao i macionio A=DAM (u prevodu (sa sumerskog) = prvi nacinjen covek -Zemljanin-ne neacinjen od zemmlje - rob-radnik. Pošto je video da je vredan paznje i zbog arogatnog-zivotinjskog odnosa sa svojim saplemenicima, nacini mu druzicu = EVA (materija-majka).

Prica o Kainu i Avelju idu u prilog prve konsdtatacije.
Pravi začetnik covekovog roda bio je Sem, još bolje njegov sin Shem.

Malo detalja:

„Ep o Gilgamesu” jeste akadsko-fenikijsko predanje preuzeto od Sumera. Na jedanaestoj i dvanaestoj ploci (od ukupno 12.), dodata prica o Noe se jasno podvlaci:

U barci-brodu-atka (dugacka 40. metara) se nadvosmisleno nalaze da se u njoj utovari seme svih zivotinja. Nikako zivotinje! Jer, mozete zamisliti kolika zapremina hrane je bila potrebna za period od 40. dana koliko je trajao Potop?

Nastavljam kasnije.
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 04:58 AM
Ako kojim slučajem prosetate po ogromnom kontinentu Afrike i sretnete pripadnik plemena Zulu (kji se odlikuju visokim rastom i visokim celom), postane mu malcive prijatelj, on će vam bez ustezanja saopštiti da prvi covek potice sa blizene obale jezera Viktorija, tacnije iz danasnje države Zimbabve ukruga Svizelend (ne Svajcarska).
Us to će vam dodati da su bogovi naterali prvi ljude da silaze u okna duboka 120. metara sa zadatkom da kopaju rudu sa zlatom.
Aeholozi su potvrdili njihove i druge navode (pogotovu iz zapisa Sumeraca) i na toj dubini otkrili podzemne hodnike sa uzorcima spaljenog drveta (ugljenisanog) i primitivnih alata za kopanje.

???

Koji su to bogovi bili koji su pre 400.000. godina dosli sa neba i dali se u potragu za zlatom?

Malcice vise:

Stvaranje prema Mojsiju je cist los plagijat sumerskih zapisa i iskoriscen (odobren) od coveka sa podrucja iz blizine Nisa - Konstantin koji je sebe pomalo i zamišljao da će sa novom religijom malcice postati nešto nalik Mojseju. Nešto slično je uvrteo i Aleksan Makedonski (Veliki) kad je po sličnim pricama jurcao do Indije da pronadje izvor vode za „vecan zivot-mladost”

Kasnije = dalje.
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 08:02 AM
Kad sam u prethodnom spomenuo arheologe oni su na osnovu ugljenuisanog drveca i alata potvrdili starost u ta rudarska okana na period između 200. do 300. hiljada godina.

Drugo, kojim naučnim metodama stari Egipcani su proracunali da se mesto Keopsove piramide ustvari nalazi u samom centru nekadasnjeg celovitog kontinanta Pangea koja se pocela raspadati u danasnjih?

Ili...

Ko je brisao (ne sve - na sreću) zapise u hodnicima piramide kad Herodot lepo podvlaci da u porukama najstarijeg Kopstgog svestenika stoji zapis o postajanju te piramide. Taj prvi svestenik bio je blizu do desethiljaditog lanca pokopanih svestenika u katakombama Saharske pustinje?

Ili...

Mozete li objasniti razlog sumerskih zapisa za postojanje bica koji su dosli iz Svemira i to pre 7000. godina?

SZledi nastavak!
toplap
(Neumorni)
2011-02-22 08:43 AM
Rezime:

Ako je geneticarima pre 20. godina uspelo da nacine najpoznatiju ovcu „Doli”, onda...

Ako nas je neko stvorio imajuci za uzorak odredjenu lozu primerka majmuna i geneskog dodatka dosljaka, onda nije za ccudo svo naše dosadasnje ponasanje na Zemlji.

Stvari se naizgled menjaju, ali u osnovi sve ostaje isto. Biologija je iznad svega. Tek onda mozak.

Poslednje procene su da će covek za (najkasnije) 50. godini steci sposobnost za vbskonacno zivljenje, ne preostaje nam ništa drugo da se nasi unuci ili praunuci dice takvog dostignuca...

Ako se sadrzaj mojih postova nekome ne dopadaju - stvar je izbora i shvatanja - koliko je ko konsumirao adekvatno saznanje.

Nije to isto kao konsumiranje case piva.

Hvala na strpljenju.
moca77
(Obozavalac)
2011-02-22 12:48 PM
Ako sam te shvatio želiš reci sledeće:

Mi smo nekada bili robovi, mesavina vanzemaljaca i ajde nek bude majmuna, koji su stvoreni da bi kopali zlato koje smo davali vanzemaljcima i oni to zlato prenosili vasionskim brodovima hiljadama svetlosnih godina do svojih planeta. Sad je to zlato u velikim kolicinama verovatno nestalo a mi rudari nastavili da naseljavamo planetu. Ti vanzemaljci su takođe osmislili piramide, verovatno naredivsi biblijkom Josifu kako da ih sagradi. Dimenzije tih piramida koje su ujedno bile skladista za zito i grobnica faraona, (koji su i oni verovatno bili vanzemaljci) su katastrofalno simbolične i poklapaju se sa odnosima planeta oko Sunca, Isusovog dolaska, Isusovih godina kada je poceo da propoveda i kada je razapet i sl. Ti vanzemaljci su nam preko bezicnih prenosa misli( andjeli i proroci) darovali vise interesantnih religija koje imaju dosta sličnosti pogotovo vezano za psiholosku laznu nadu- Mesiju i usput su nam bez zice transmitovali bezbroj pozitivnih i negativnih misli i osecaja kako bi nas drzali ogranicene, glupe i primitivne, i zaracene to jest pokorne za razne morbidne eksperimente...

Jedva cekam nastavak!
toplap
(Neumorni)
2011-02-23 03:06 AM
Donekle tačan zakljucak.

Vratimo se malcice masonima. U jednoj knjizi se lepo navodi da su koreni masona proteze oko 70. hiljada godina unazad. O tome svedoce zapisi Naakalijaca - zagonetni ostaci nekada starog dela kontineta MU. Oni, nimalo slučajno, u osnovi ne prihvataju da je Isus bilo ikakav Mesija (mesija u osnovi znaci telal=glasnogovornik-nosilac, u vecini slučajeva, pocascen covek-državnik).

Druga stvar.

SDetite se najnovijeg filma „2012”. Ne vredi p;osebne paznje osim jedne zackoljice. Radi se o posebnim ljudima sa „plavom” plazmom krvi. Koreni price poticu od Hindusa - tacnije od pripadnika ucenja Veda. Znaci iz Indije.
Englezi, tacnije Britanci i nekoliko drugih zemalja iz Evrope, dvor-velikoposednici, obično sebe smatraju za nosioce plave krvi.
Pocetak te price:
Pre pet hiljada godina prica zapocinje sa boginjom Borat (hinduisticko poreklo boga Barat, kolevka ucenja Veda). Na starim monetama isti lik (preokrenut za 180 stepena) koji su se upotrebljavali u Britaniji bila je glavna religiozna oznaka.

Nadalje:

Stari britanski kraljevi nosili su predznak „Catti” koji je upotrebljavan na novcanicama. Istoriski zapisi govore o tome da se jedan od dinastije velmoza Troje, sa svojom zenom Scoti, naselili na Britanski otok i isto podrcje prozvali Scotija-Skotska. U početku se London nazivao Novi Vavilon ili Nova Troja.

Da ne budem dosadanL

Setite se novcanice od jednog dolara sa oznakom vrha piramide i oka.

Upozorenje:

Pre nego sto kupite bilo kakav hranljiv proizvod dobro pogledajte da li je na njemu otisnuta piramida!!!...

Jel' dovoljno za sada?

toplap
(Neumorni)
2011-02-23 04:58 AM
Obično ne ulazim u filosofskim raspravama.
Razlog?
To je mišljenje pojedinca na pojave i način zivljenja u blizem okruzenju (država-religija).
Nema filosofa koji je ujedinio sve na ovom svetu - pogotovu sto Svet još ocekuje da bude otkriven.

Zbog čega ovaj uvod?

Jednom prilikom, kad sam otseo u Pariz, upoznao sam, sasvim slučajno vrsnog biznismena. Nismo bili sami. Tokom diskusije upamtio sam jedan njegov savet;

„Nikada ne treba trgovati sa Turcima, Italijancima ili Grcima!”

U potrazi sadrzaja takvog mišljenja, dosao sam do otkrica. Ne slučajno ću pricati o Grcima:

Vecina filosofa su osnovnu promisao pozajmljivali od fenicana, Akadejaca ili drugih pametnih Arapa. Kad su sledbenici Islama prodrli u Spaniji tek se onda saznalo za delimicna pisanija Grka-Eladjana. Međutim, kasnije se saznalo da nisu svi bili pravi Eladjani.
Neću u tome.

Razlog uvoda?

u jednoj ozbiljnoj TV-emisiji (biću kratak) postavio sam sledeća pitanja:

- Da li je Dzordz Vasington napao USA?
Gosti emisije su me pogledali zacudjeno i odgovorili: - Ne!
-U redu. Da li Napaleon napao Francusku?
Ponovo negativan odgovor.
- Da li je Vinston Cercil napao Englesku?
Isti negativni odgovor.
- Ako je tako, onda kako je mogao Filip (otac Aleksandra Makedonskog) napasti Eladu?
Tajac.
- Da li se predsednik Amerike ili drugih naprednih zemalja kunu sadrzajem Biblije kada daju zakletvu?
- Da!- usledio je odgovor.
- Onda gde se u Bibliji uopste spominju Grci-Eladjani?
Finale:
Grci su deo danasnje Makedonije dobili za zelenim stolom.

Obično nijedan „zeleni sto” nije zelen = trebao bi biti presvucen crvenom cojom - pojam krvi.

Makedon je formirao Prvu makedonsku državu u 6. veku pre Hrista kiad su Hdeleni živeli u malim državicama kao sto je to pre tristotine godina bio slučaj sa Nemcima.
Svi makedonski kraljevi su uvek branili interese Aladjana od najezde Rimkog carstva.

Ovaj deo „politike” je samo uvod u postiranje drugih detalja bez upotreba poima „Makedonija-Grcka”.

Zasad toliko.


Awake
(slikar)
2011-02-23 10:37 PM
moca,

(Obožavalac)... nešto ovdje moram da objasnim, nešto što mi je posmatranjem postalo kristalno jasno...

Naime posmatrao sam ovu otkucanu riječ: 'OBOŽAVALAC'...i do čega sam došao?

Evo ovako: :)

Obožavalc je izvedena riječ i riječi obožavanje.

Šta ta riječ 'obožavanje' uistinu znači???

To znači da se 'nešto' postavlja na pedistol, tamo gdje jedino 'BOG' jeste (kreacija 'Božanstva' od nečega).

Dakle, o-božavanje...je uistinu DAVANJE Božanskih 'O'-sobina 'nečemu'...

Šta je to 'nešto'?

A šta je to što svako 'nešto' jeste?

'Nešto' predstavlja OBJEKAT našeg interesovanja. Nešto je projekcija subjektovog shvatanja materijalnog, iskustvenog postojanja. Dakle, 'nešto' jeste PREDSTAVA kojom Biće kroz svoj razum projektuje Sebi ono što uistinu JESTE.

Šta je to što jeste?
___________

SADA JESTE.
___________

A šta jeste u tom SADA?

SVE što postoji i što postaje uvijek jeste u sada.

Ono 'nešto' što doživljamo predstvlja polarizovanu sliku onog SADA.

Stoga, polarizacijom dobijamo: sada i tada, ovdje i tamo, JA I TI.

A Istina je:
Postoji samo SADA.
Postoji samo OVDJE.
Gdje?
Ovdje, u meni, u Jednom-Centru...u Biću KOJE JESAM.

JA JESAM SVE.
_____________
.
.
.

Kako je onda moguće OBOŽAVATI...nekoga ili 'nešto'?

Šta to znači...obožavati?

Kada se Biće KOJE JESI spusti u iskustvo, u razum, ono polarizaciju (dakle, ovo-ono, Ja-Ti) doživljava kao svoju stvarnost jer i svoju Svjesnost usmjerava ka tom aspektu postojanja i postaje SLIJEPO, ne može više da vidi širinu Sebe-apsoluta KOJI JESTE. Njegovo slepilo je privremeno, traje onoliko koliko i poistovjećenje sa iskustvom Sebe traje. Ali svo vrijeme dok je poistovijećeno sa iskustvom Sebe ono nije i ne može da bude svjesno Sebe KOJI JESTE...Svjesno je samo onog što obuhvataju njegova čula i memorija razuma tproživljenih iskustava.

Odatle, šira stvarnost mu postaje NEPOZNATA te ono ima tendenciju da klasifikuje ono što mu nije dostupno i da to 'nedostupno' postavi u domen NAD-Prirodnog.

'BOG' je očiti primjer NAD-prirodnog.

A šta je 'BOG' za Razum?

Za razum 'BOG' je O-ličenje IDEALA, 'nečega nedostižnog', nedokučivog.

Tako, ako ovaj princip, princip O-ličenja, upotri...imo na bilo koji primjer stvaranja IDEALA...iz njega uvijek dobijamo isti rezultat:

„OBOŽAVANJE”.

O-BOŽ-davanje...predstavlja O-(ličenje)-BOGO-ličenje (tvorenje) onoga čemu pre-DAJEŠ svoju MOĆ.

Obožavanje= Davanje Božanskog lika 'nečemu' ili 'nekome'.

Dakle, Centar moći koji je uvijek u Tebi Ti uistinu svojevoljno premiještaš u 'TO NEŠTO'.

S tim, sam postaješ za toliko slabiji.
.
.
.

Poenta???

„OBOŽAVAJ SEBE KOJI JESI”.

TI Sebi JESI JEDINI 'BOG'.

Sva Znanja i Principi življenja su u Tebi.

Awake.

Awake
(slikar)
2011-02-23 10:58 PM
Kakve veze sve ovo što sam napisao i što pišem ima sa Pod-Svjesnim?

Pod-Svjesno, kao što i sama riječ kaže nije na površini...nije vidljivo.

A pošto nešto nije vidljivo nad njim se NE-MOŽE upravljati.

Ono upravlja nad nama.

U tom stanju Biće više nije u moći nad situacijama već se situacije 'same po sebi' nameću Biću.

Iz toga slijedi da naša realnost, kada nije viđena na površini (Svjesnim razumom), dakle kada postane manifestacija projekcije onog Ne-Svjesnog u nama, vlada nad našim iskustvima Sebe...što će reći:

ROBOVI SMO.

To je istinsko značenje riječi ROB.

ROBOVI SMO, dakle, svom Ne-Svjesnom.

A robovanje je ne-moć da kontrolišeš svoju stvaranost...svoju SUDBINU.

Sudbina roba je u rukama onoga čemu je rob pokoren...dakle Sudbina roba je u rukama NE-Svjesnog u Sebi u koje Biće postavlja svoj Centar MOĆI.

Tako, sve teorije o vanzemaljcima, Anuanaki rasi, vladarima iz sjenke...SVE to pada u vodu kada spoznamo KO SMO i kako se ova realnost uistinu manifestuje.

Kada to znamo onda moramo da preuzmemo odgovornost na Sebe; odgovornost je u IZBORU.

Jedino kada smo Svjesni svih prisutnih elemenata u jednom sada možemo da načinimo i Svjestan IZBOR...drugačije to NIJE MOGUĆE.

Awake.

Awake
(slikar)
2011-02-23 11:11 PM
Iz ovog slijedi:

BUDI SEBI 'BOG'!

Kako?

BUDI!

*BDIJ nad SADA...BUDI BUDAN i PRISUTAN u SVAKOM SADA...vidjet' ćeš sve što JESTE u njemu kao i sve ono čemu težiš.
Tvoje težnje (namjere) su kreatori novog SADA.

Sada, u ovom momentu dok ih primjećuješ...SADA je i jedino vrijeme kada možeš da budeš u moći nad njima.

Kako?

Odluči šta hoćeš da činiš sa njima...da im dopustiš da postanu ili da im kažeš NE!

Ako kažeš NE!...onda se usmjeri ka onome što po tebi jeste DA!

Usmjeri se na ono što istinski želiš...TO ĆE POSTATI TVOJA STVARNOST.

To je sva čarka i misterija SLOBODNOG IZBORA.
.
.
.

BIRAJ i IZABERI...da obožavaš Sebe KOJI JESI!

U OVOM SADA TI JESI SVI I SVE.

TI Sebi JESI 'BOG'.

:)

Awake.
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 01:54 AM
Awake, dobro jutro.

Potpuno te shvatam. Delimice toga sto si postirao može se svesti jednom porukom iz Talmuda (koju često upotrebljavam-preradjenu):

Dok sam ja ovde - sve je ovde!
Kad nisam ovde - ništa nije ovde!

Može ti se ne dopada, ali, kad jednog dana mene više ne bude bilo, neću moći odgovoriti - šta je ovde...

Raduje me što se uporno držiš svojih svetogleda!
moca77
(Obozavalac)
2011-02-24 03:53 AM
Budi sebi Bog je princip svakog ateiste. Sve je to verovanje dragi Awake, a ja bih zeleo da znam šta je svrha i šta je apsolutna istina pa onda da nastavim da živim kako treba. Ne ide mi u glavu da svrha i istina ne postoje. A i da postoje ni jedan covek to neće saznati, jer je ocito da su takve stvari sakrivene od nas. Živi sada kao neka zivotinja...okej, ali pod uslovom da znamo šta je svrha, a posto ne znamo ljudi kao ja ne mogu biti ispunjeni. Ne mogu živeti kao zivotinja i da me samo zivotne sitnice ispunjavaju, potrebno mi je nešto mnogo vise. Ja sam kao i ti verovao da znam, imao sam svoje dokaze (sve jedno da li sam verovao jesam li ja Bog ili neko drugi) i onda sam postao iskren, shvatam da su sva ta znanja i vere NEDOKAZIVE...
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 04:15 AM
Nas se troje donekle dobro izjasnili...

Ne mogu da tvrdim, ali tu valjda pripada i Dovlaa...

Videcemo?...
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 07:21 AM
Vratimo se piramidama.

Vise od pedeset godina ljudi koji se bave slikovitim pisarijama u unutrasnjosti piramida ili sličnih starih objekata, nikako ne mogu da objasne sledeći prikaz;
Bez ikakvih ostecenja, na jednom monolitnom kamenu privukli su paznju zbog cudnovatih karakterista pojedinih znakova. U toj grupi lepo se vidi uklesan izgloed modernog automobila. Iza toga profil sadasnjih ratnih vazduhoplova. Ne izostaje niti tenk. Kruna svega su lepo uklesani konture nosacca aviona...?
Procena starosti obradjenog kamena je vise od sedam hiljada godina.

Nadalje:

Pitanje koje više ne zbunjuje egiptologe: Zbog čega se u svakoj grobnici nalaze vece ili minijature klasicnog broda?
Odgovor je zanimljiv: Oni su verovali da će duh i telo upravo takvim brodovima krenuti putem bogova koji su bili na Zemlji.

Ako sam preterao0 - prestacu.
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 08:32 AM
Pošto niko ne zna na osnovu kakvih provokacija ili nacrta su klesari urezali te zaganonetne slikovite poruke, vratimo se nekim artefaktima:

Arheolog kineskog porekla je davne 1939. godine odlucio da pretrazuje mnostvo pecina na obroncima Istocnog Tibeta. Jednog dana u dubine jedne pecine naisao je na humke bez ikakvog verskog obelezja. Bilo ih je vise od dvadesetak. Kad je pazljivo skinuo stari prasnjasti nanops, naisao je na skelet bica dugacak ne vise od 1,20 santimetara. U predelu pored glave neobičnog izgledao ugledao je ovalni lepo izradjen disk sa nerazumljivm poruka spiralno ucrtani od centra sa rupom prema vanjsom rubu.
Otkopao je još nekoliko humki i uvek nailazio na ista otkrica.
Tek posle Drugog svetskog rata obznanio je svoje otkrice i mnogo kasnije, na zahtev paleontolga, kompjuterom su desifrirani sadrzaj pisma koji je bio potpuno ist kod svih diskova:

„Zbog kvara na letilici morali smo da se spustimo na ovaj planet. Kako posle duzeg perioda nismo uspeli da otklonimo kvar i da odbijemo neprijateljsko ponasanje domorodaca, postali smo perijatelji i morali da ostanemo ovde...”

Nastavak:

Pre oko 40. godinina u SFRJ je izlazio zagrebaCki mesecnjak dzebnog formata „IZBOR”. Jednom prilikom paznju mi je privukla pozamasna informacija o najintelegentnijim stanovnicima naše planete.
Prvi se bili stanovnici plemena Zulu. Iza njih Kinezi. Balkanci su bili 12. u toj tabeli//

Da prestanem?
pobogu
2011-02-24 11:40 AM
Bilo bi lepo.
pobogu
2011-02-24 11:45 AM
Toplap, tvoji tekstovi i tvoja interesovanja su za diskusiju Zona sumraka, slažeš li se?
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 12:26 PM
Slazem se!

Tu ne stajem.

Pitanje je:

Šta se po tvom mišljenju krije iza te tvoje „Zone sumraka”?
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 12:47 PM
Boli istina?
Ili:

Boli zabluda?
pobogu
2011-02-24 12:56 PM
Bole glupost i dosada, da izvineš na iskrenosti.
toplap
(Neumorni)
2011-02-24 01:06 PM
Hvala!

Pretpostavljam da si ti veoma pametna osoba?

Izuzetan primerak.
lapislazuli_
(ne zanimam se)
2011-02-25 11:04 AM
sveprijemchiva i neselektivna banka informacija u kojoj se gomilaju neupotrebljive info. u konkretnom zhivotu.
lager podataka .
koren drveta.

i josh shtoshta...
toplap
(Neumorni)
2011-02-26 01:13 PM
Posle sitnog sljunka na podatke koje iznosim (nezameram), malo ću biti konkretniji.
Nazalost, kako vidim nekome nisu jasni podaci koje iznosim, pocecu preciznije:

Malcice sa Makedoncima:

Znak iz Virgine? To je cisto makedonski simbol.
Kako?
Prvi kralj iz setog veka pre Hrista bio je Makedon.
Poteklo imena?
Mak. Isti onaj iz koga se febrikuje hemikalije i opojne droge.

Nadalje:

Aleksandar Makedonski je posedovao hrabru armiju koja se posle bitaka brzo oporavljala jer su koristili (u malim kolicinama) upravo taj mak.

Još nešto - Virgina.
Kad se caska Maka poprecno presece upravo dobijate slikovit prikaz makedonske oznake koju je prvi upotrebio Filip.

Junaci koji, po balkanskom obicaju, opovrgavaju ono sto i sami ne znaju, obično se protiv novih saznanja koriste izgovorom da to nije tačno.

Za sledeći put:

Balkanci nisu dosli sa severa...
toplap
(Neumorni)
2011-02-27 02:11 AM
Preskacem obecanje... O tome možda drugom prilikom.

Lepo pitanje za postavljaca teme:

Iskreno, ko je (jezgrovito - mene u to svrstaj) ko0mentare iznosio podsvesno ili je to svesno radio-pisao?...

Što se mene tiče - ja sam sve svesno iznosio i ocekivao sam neke neumesne procene.
To i nije važno - koliko ljudi-toliko cuda. U toj sarooikoj gomili spadaju i moja neverojatna pisanija (koja su potpunosti tacna) jer ih iznose ljudi koji sju poznatiji nego sto smo mi ovde na ovoj temi ili bilo kakvoj filosofiji.

Ja ne odustajem.

Uporan sam kao valjak koji se bilda suncevom energijom.

I?
toplap
(Neumorni)
2011-02-27 04:08 AM
Da ne bih bio pogresno shvacen, predlazem da se dobri poznavaozi naučne istorije daju prikaz prve formirane države Srbije...

Ništa lakse.
toplap
(Neumorni)
2011-02-27 04:11 AM
Valjda ne ocekujete da se hvalisem?

Da li ćete u pomoć pozvati svesnost ili podsvest - to je vas izbor...
toplap
(Neumorni)
2011-02-27 05:11 AM
Ne odustajem...

Predlog:

Luzicki Srbi.

Zbog čega u čitavoj Rusija (oko Kavkaza) nema starih zdanja kao artefakti da su nekada tamo živeli bilo koji-kakvi Slavjani-Sloveni.
Zato na tlu ima puno blata-barustina-sitne grane i grancice - nema nikakvog zdanja!...
toplap
(Neumorni)
2011-03-02 06:07 AM
Izgleda da je vreme da se povucem.
Ovo nije samo monolog - ispada da popujem...

Kome zašto (itako dalje) smetam vise me ne zanima.

Pre oko 60. dana sam reakao da napustam o0vaj forum...

Doslo je vreme da to ispunim.

Novi clanovi će nastaviti posao kako znaju i misle da znaju.

Hvala na svemu.
YYYY
2011-03-03 11:35 PM
Подсвест не постоји. То је пре 150 година погрешно измислио Фројд, да би тиме прикрио све непознате у вези свести. И то још увек стоји. Из истог разлога. Наука нема појма о свести нити мозгу, те трпа у Тѕв. подсевст све што не зна.

Ако је подсвест онда значи да је ван граница свести. Те како неко може бити свестан нечега што је ван граница свести??

Глупост!

Постоји само свест и несвест. Подсвест не постоји.
ZELENOPLAV
(Mislilac)
2011-05-13 07:02 PM
PODSVEST-----ENERGETSKI SADRZAJ ZNANJA, KOJU JE PROIZVELA SVEST I KOJE MOžE DA SE MENJA U FORMI NOVE SVESTI!
Awake
(slikar)
2011-05-14 11:10 AM
moca,

Ako prijeđeš okom po mojim pisanima nigdje nećeš naći da ikome sugerišem da VJERUJE u bilo šta. Ono što ja govorim jeste: TRAŽI! Tvojim traganjem za istinom NAĆI ĆEŠ JE. To je neminovno. To se neće desiti ako postaneš VJERNIK...jer vjernik je živ čovjek zakopan u grob. Odatle nema izlaza. Jedini izlaz je kroz TRAŽENJE. Nastavi da tražiš, ali pokušaj i da se DAJEŠ...nečemu što osjećaš da postoji...kao što to slutiš a ne znaš za sigurno. Samo je pitanje vremena kada će ti se 'to' čemu se obraćaš svojim otvaranjem javiti...i osvijtliti ti SEBE.

Awake.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.