Forums : Filosofija

 Comment
Meditacija
kockasti
2011-01-11 04:22 PM
Između ostalih stvari, (svakodnevna) meditacija je alatka kojom se produbljuje svesnost, omogućava prosvetljenje kao konačni stadijum osvešćavanja. Jednom kada se ovlada meditacijom, smatrat ćete je najdražim darom koji vam je život doneo, garantujem vam da nećete više moći bez meditiranja. Pre ćete se odreci seksa, nego meditiranja - ali zaista. :)

Za dobar početak potrebno je malo radoznalosti i malo strpljenja.


http://www.yu-budizam.com/knjige/pdf/Gunaratana.pdf



Kao i svima, u početku su najteže stvari mirno sedenje i smirivanje uma. Otvoreno pišite ovde o svojim nedoumicama i teškoćama vezanim za meditiranje, kada ih podelite sa drugima biće vam lakše. Kako je to Duško Radović odlično primetio i sročio u aforizam - „Potrebni smo jedni drugima. Lakše je nama kad znamo da i vama nije dobro.” :)
SeaLion
(djak)
2011-01-12 04:36 AM
Zezas ti kockasti. Otvorim link i prvo poglavlje
Meditacija-Zašto se muciti? :)
Ne stvarno, aj ti ukratko napisi, kakav si ti tip- ne ono posten,
ljep, u najboljim godinama, već kako si dosao na ideju i kako te spasava ili šta ti radi meditacija konkretno, mislim ne konrektno,
kao kad svi pizde ja sam cool, nego onako uopsteno :)
moca77
(Obozavalac)
2011-01-12 05:54 PM
-Svako za sebe treba pronaći svoju meditaciju koliko ja vidim, jer smo svi razliciti, svako nek kopa u svom pravcu. Nekom se svidjaju razne „energetske manipulacije”, međutim ne vidim kakvi su im interesi u tome posto ih manipulacija u sustini ne čini ni većim ni srećnijim.

- Interesuje me šta Awake misli o molitvi i koje su razlike između njegovog stava i vipassana meditacije (opisane u prilozenom linku)?
mind
2011-01-12 06:55 PM
„prosvijetljeni”je u stalnom stanju duboke meditacije.
Ispočetka pomaze mantra-kasnije,nakon godina,upamtis i usvijis to cisto stanje svijesti,mantra nije neophodna.
Svako ko meditira je na putu prosvjetljenja.Taj put može biti:kraci ,duzi ili bezkrajan.
Moje iskustvo mi je pomoglo da lakse živim i osjetim vise ljepotu zivljenja.Stalno stanje ciste svijesti,jastva nisam dostigao-valjda je to i dar a ne samo postignuce.No nadam se da teznja ka tom cilju
može dati ono sto nedostaje.
Ne moze se nekome naturiti meditacija ako on to iz dubine duse ne trazi.To je kao pjesniku nadolazeci stih koi uhvati i zapise.Znaci sve je to proboj u podsvjesno gdje su skrivene tajne kreacije i znanja.
Zato meditacija je alat za dostizanje i pronalazenje tog blaga.
SeaLion
(djak)
2011-01-13 05:01 AM
Rijetke su osobe koje su u stanju da svoja znanja, spoznaje prenesu na druge osobe, da slozene stvari objasne na jednostavan način.
Najvaznija osobina prosvjetitelja je sto nisu posesivni, dakle energiju i vrijeme koje su utrosili udubljujuci se u jednu oblast podijele drugima.
Drugi su većinom djaci iz zadnjih klupa. Na njih se ne trosi ta energija i to vrijeme, do njih ništa ne dopire osim hljeba i igara. Da li?
Meditacija zato i nije narasla u pokret, ustvari jeste -pokret u sebe. Zato sto nije pokret ostaje marginalna, elitna.
Elitna u smislu da zabravljena znanja pojedinca ne dosezu do kolektivne svijesti.
Zato po meni meditacija nije tocak koji pokrece, već mehanizam koji umiruje jedinke da lakse disu, suzive sa ovima (nama) iz zadnjih klupa.
kockasti
2011-01-13 06:36 PM
Isus i Buda su bili vrsta prosvetitelja, ali to ne znači da svaka svesnija osoba to isto mora biti - niti da ima talenta za to, niti da za sebe bira to iskustvo. Lokalnim suvim racionalcima bi izgledao kao freak, ako bih pisao otvoreno, i onda bi počeli praviti dileje od sebe, a to ne želim. Kada bi diskusija krenula konstruktivno verovatno bih se nadovezao, ali čisto sumnjam. No, knjiga je dobra, mislim da bi bilo dobro da je pročitaju oni koji...
SeaLion
(djak)
2011-01-14 06:21 AM
Ma ne dolaze na F. dileje. Nekako ispade da sam ja najnepristojnija, a vidis i sam da si razmislio i normalno mi odgovorio.
Procitacu knjigu, a ti se sjeti da ponekad navratis na svoj topic ako neko bude imao pitanja.
Awake
(slikar)
2011-01-14 10:13 AM
moca77
(Obozavalac)
12. januar 2011. u 17.54

****
- Interesuje me šta Awake misli o molitvi i koje su razlike između njegovog stava i vipassana meditacije (opisane u prilozenom linku)?

****
.
.
.

Ono što sam pročitao iz ove knjige je veoma dobro, mada sam primijetio nešto što pisac knjige nije uspio ili uspjela da razluči...

Primjer:

Poglavlje 14, SVESNOST I KONCENTRACIJA...

Veoma je dobro opisano na što da se osvrnemo kada meditiramo međutim, konstantno se ponavlja jedno te isto nerazumijevanje Svjesnosti...

O čemu se radi?

Pisac konstantno naglašava da Svjesnost postaje Svjesna stvari po Sebi, svjesna ovog, svjesna onog...međutim, nigdje nije načinjen pomak u razumijevanju ove podjele u procesu našeg stvaranja (projekcije Iskustva Sebe)...dakle nigdje nije načinjena prava podjela na onog koji upravlja Iskustvom i na onog koji mu služi da to iskustvo iskusi.

Pa i sama meditacija kao akt ne bi mogla da se desi ukoliko onaj koji upravlja mehanizmom projekcije iskustva ne odluči (dakle ukoliko ne upotri...i svoju slobopdnu volju) da pokrene proces.

Ta osnovna podjela nedostaje da bi ono što je opisano dobilo istinsku vrijednost u razumijevanju.

.

KONCENTRACIJA...je osobina RAZUMA dok je Svjesnost osobina BIĆA koje JESAM.

Stoga, ovo je osnova koja se nigdje niti pominje niti smatra postojećom u čitavom obješnjenju.

Dakle, Biće može biti Svjesno ili pak NE-Svejsno nečega.

Biće može biti Svjesno Sebe ili pak može (u ne-Svjesnom stanju) misliti da je njegov ego ono što predstavlja njega samoga.

Svjesnost NIJE postojanje, Biće JESTE.

Biće je ono što svoju pažnju kao 'LUPU' usmjerava na nešto i postaje SVJESNO toga nečega. Ukoliko se ta 'lupa' usmjeri ka 'nečemu' to je znak da je razum usmjeren i da se razum koncentriše te se Biće sad POISTOVJEĆUJE sa razumom misleći da je koncentracija razuma jednaka sa njegovom SVJESNOŠĆU.

Zato, da bi razum bio službi Bića koje JESI, Ti, Biće koje JESI, moraš da budeš SVJESNO SEBE kao i razuma kojeg koristiš.

Tek sada, kad možeš da razlučiš 'Ko si ti' a šta je razum ti postaješ Svjestan šire slike koja više nije ono na što se tvoj razum koncentriše.

Svjesnost je dakle osobina BIĆA koje JESI kod je koncentracija osobina razuma.

Da bi Biće bilo Svjesno ono mora da izađe IZVAN razuma, dok, za isto Biće, da bi doživjelo 'nešto' ono mora da koncentriše razum koji koristi na to 'nešto'.

.

Dakle, ono što je nedovoljno jasno predstvaljeno u obrazloženju je ta podjela...

*Svejsnost ne može da bude sama od Sebe i za Sebe...Svjesnost je količina (širina) ZNANJA o nečemu prisutna u jednom SADA.

Svjesnost je dakle u SLUŽBI 'NEČEMU'...u službi Biću koje JESAM, kao uostalom i sve ostalo jeste.

Koncentracija je usmjeravanje pažnje razuma na jednu tačku (kao što je i objašnjeno u knjizi)...

.

Ako bi se ovaj dio dodao i priključio knjizi kao objašnjenje, knjiga bi imala znatno moćniju bazu na kojoj je njen ostatak nadgrađen.

Sve u svemu, tehnike meditacije su dobro opisane i skoro se poklapaju sa onim koje i sam znam i koristim...varijacije su dozvoljene i svako treba da sam po sebi stavra svoje metode, onako kako mu najbolje pristaju.

.
.
.

****

Interesuje me šta Awake misli o molitvi...

****
.
.
.

Molitva je sredstvo povezivanja sa 'BOG-om'.

Molitva kao takva ima moć.

Moć molitve nije u izgovorenoj riječi već u vibraciji koju ta 'molitva' (riječ) pokrene i pretvori u OSJEĆANJE...dakle, OSJEĆANJE JE ISTINSKA MOLITVA.

Uz to da dodam...ako se ljutite na nekoga, pa stvorite vibraciju, osjećanje... i to je molitva...i onda kada STRAH zavibrira vašim tijelom (energetskim poljem)...oooo, dakako, izuzetno moćna molitva.

Dakle 'molitva' je vibracija (informacija, NAREDBA) upućena direktno 'BOG-u'...

'BOG' prima ovu naredbu u SADA i manifestuje je (izvršava) za onoga koji mu je šalje u vremenu koje je određeno tom naredbom (molitvom).

Tako ako pošalješ 'molitvu' strahom...manifestacija te molitve će da bude onakva kakvu si je strahom zamislio-vidio.

itd...

Awake.
toplap
(Neumorni)
2011-01-14 11:32 AM
Može mi neko dati savet za tu takozvanu meditaciju?

Od poslednjeg topika i od njegove poslednje napisane reci, polako mi to izgoeda kao „vudu”-meditacija...

Ne tvrdim da sam u pravu...

Hvala na savetima!
kockasti
2011-01-15 02:46 AM
Duhovne dimenzije/univerzum/bog se otkrivaju (samo) kroz unutrašnje iskustvo - pomoću meditacije. Čovekova misao i njegova reč su vrlo delotvorni u stvaranju vlastite stvarnosti, vlastitog iskustva (shvatiti ovo bukvalno, najbukvalnije) - pomoću meditacije.

Klasična molitva je molitva nade i preklinjanja, dok je meditacija „molitva” ispunjenosti i zahvalnosti. Klasičnom molitvom se obracamo Bogu izvan nas samih i time posledično izjavljujemo da (još uvek) nemamo moć da kreiramo svoju stvarnost i svoje iskustvo. Posledica toga je nasumican, haotičan život. I takav čovek koristi samo 10% svoga mozga.

Meditacija je „afirmativna molitva”, njome potvrđujemo sebe kao stvaraoca i njome se obracamo sebi - onom delu nas samih koji nije ni telo, ni racio - duhovnom delu nas samih (za koji se već dugo koristi naziv - bog). Preostali deo mozga je namenjen tom delu nas samih.
toplap
(Neumorni)
2011-01-16 01:34 PM
Kad meditiram - razmišljam!

Kad zakljucim - radim ili secem!

Kad mi je dosta svega - idem na spavanje!

Kad mi je potreban zvucan razgovor (kontakt) - potražim prijatelje ili neku dragu zensku osobu!

Kad mi je dosta virtualnih diskusija - zatvorim sve forume!

Na „Fejsbuku” - nema me! (Tricarija)...

Dok sam ovo pisao =- meditirao sam!
moca77
(Obozavalac)
2011-01-16 05:07 PM
Evo prilazem jednu tehniku za uskladjivanje energije. Postacete harmonicni ko harmonika;)

***

MEDITACIJA svakome omogućava da povrati mir, spokojstvo i istinu i da utvrdi prioritete u svom životu...
CILJ meditacije zasnovane na elementima energetske strukture sedam centara u telu:
- Da podigne naš nivo koncentracije i budnosti
- Da poboljšava naše intuitivne sposobnosti, razumevanje i prepoznavanje našeg okruženja i nas samih
- Da omogući proširivanje svesnosti o našim energetskim centrima, kako bismo ih pročistili
- Da nam pomogne da razlikujemo red od nereda u nama samima, kako bismo razdvojili šta je deo naše unutrašnjosti, a šta ne i razdvojili zbunjenost (konfuznost) od realnosti
- Da započnemo proces osvešćenja i otvaranja novih unutrašnjih prostora
- Da se pripremimo za molitvu i najvišu duhovnost.

Meditacija ne objašnjava, ona se živi.
Meditirati ne znači biti nadahnut istinom, to je rad kojim se otkriva vlastita istina.

PROTOKOL MEDITACIJE
1) Smestite se što udobnije u sedećem položaju (jastuk, šoga, stolica)
2) Skoncentrišite se na telo od stopala pa na gore, sve do glave (temena)Osetite energetski snop koji ulazi u vaša stopala i penje se uz kičmeni stub sve do potiljka.
3) Usmerite se na disanje, na udah, izdah sve dok se disanje sasvim ne umiri
4) Osetite Sebe, svoje Biće
5) Odredite temu meditacije
6) Počnite meditaciju po energetskim centrima tako što ćete se usmeriti i osetiti energiju u pojedinim delovima tela:
Crveni centar (noge, karlica, seksualni organi)- izražava se u odlučnosti, borbenosti, jasnoći, agresivnosti, seksualnosti.Uđite u svoj crveni centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš crveni centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite crveni centar i otvorite svoje crveno za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni sve vaše organe crvenog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u žuti centar (debelo crevo, hara- tačka 2 prsta ispod pupka, donji deo bubrega)- izražava se u radosti, optimizmu, kreativnosti, igri, spontanosti.
Uđite u svoj žuti centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš žuti centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite žuti centar i otvorite svoje žuto za energiju teme meditacije.Pustite energiju das ispuni sve vaše organe žutog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u narandžasti centar (jetra, slezina, želudac, tanko crevo, gornji deo bubrega, žučna kesa, nadbubrežna žlezda)- izražava se u motivaciji, organizaciji, volji, smelosti, osećanju realne vrednosti- bez kompleksa niže ili više vrednosti, samopouzdanju, samopoštovanju i poštovanju drugog.
Uđite u svoj narandžasti centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš narandžasti centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite narandžasti centar i otvorite svoje narandžasto za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni sve vaše organe narandžastog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u zeleni centar (srce, pluća, krv i krvotok, rebra, ramena, ruke, timus-grudna žlezda)- izražava se u kontaktu, razmeni, davanju, primanju, otvorenosti prema novom, prema promenama.
Uđite u svoj zeleni centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš zeleni centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite zeleni centar i otvorite svoje zeleno za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni sve vaše organe zelenog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u ljubičasti centar (vrat, grlo, ždrelo, štitna žlezda,jednjak, dušnik, donja vilica, uši)- izražava se u govoru, značenju reči, moći tišine, molitvi.
Uđite u svoj ljubičasti centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš ljubičasti centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite ljubičasti centar i otvorite svoje ljubičasto za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni sve vaše organe ljubičastog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u plavi centar (gornja vilica, nos, oči, sinusi, čelo,mozak, kosa)- izražava se u pozitivnoj viziji, veri, planovima, projektima, ljubavi, prepoznavanju druge osobe.
Uđite u svoj plavi centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš plavi centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja, grčenja tog dela tela..., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite plavi centar i otvorite svoje plavo za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni sve vaše organe plavog centra, da obnovi svaku vašu ćeliju.

Sada premestite svest u indigo centar (centar iznad glave kome pripada eterični mozak)- izražava se u najvišem skladu, miru i harmoniji.
Uđite u svoj indigo centar i prepoznajte sve što smeta da se vaš indigo centar potpuno izrazi.Posmatrajte sećanja koja naviru.., negativne energije, blokade ili prenaglašenosti...Svojom svešću pročistite indigo centar i otvorite svoj indigo za energiju teme meditacije.Pustite energiju da ispuni vaš eterični mozak, da obnovi svaku vašu ćeliju.

A sada, u potpunom miru osetite slobodno kruženje energije teme vaše meditacije u svakom od vaših centara i osetite radost trenutka.
Awake
(slikar)
2011-01-17 12:53 AM
toplap
(Neumorni)
14. januar 2011. u 11.32

****
Može mi neko dati savet za tu takozvanu meditaciju?

Od poslednjeg topika i od njegove poslednje napisane reci, polako mi to izgoeda kao „vudu”-meditacija...

Ne tvrdim da sam u pravu...

Hvala na savetima!

****
.
.
.

Ako si mislio na moj komentar i zadnju rečenicu u njemu:

****
Tako ako pošalješ 'molitvu' strahom...manifestacija te molitve će da bude onakva kakvu si je strahom zamislio-vidio.

****
.
.
.

To nije 'vudu' jer vudu je, koliko sam ja (ne) informisan, kada neko upravlja nečijim iskustvom kroz magiju???
(vudu je moguće izvesti samo na onima koji su već u dubokoj ne-svjesnosti...dok onaj koji je svjestan BUDNO prati svaku viraciju u Sebi i NE-PRIHVATA je (svaku) kao opciju koja MORA da se desi...Na pojavu NE-ŽELJENOG doživljaja Svjestan čovek može da STANE, da se uzdigne IZNAD vibracije Iskustva, eliminišući frekvenciju svog iskustva na koju se 'neko drugi' neželjeno priključio i stim oslobađajući sebe, a u isto vrijeme šaljući frekvenciju LJUBAVI nazad ka IZVORU negativnosti (vudu magu) pri čemu ispunjava njegovo energetsko polje vibracijom (Ljubavi) koja je najbrža postojeća vibracija a koja u Sebi i po Sebi ima jedan jedini cilj; BALANS svega što je IZVAN HARMONIJE POSTOJANJA.

.

Uglavnom, šta gornja rečenica govori a ti možda to nisi vidio, jeste:

SVAKA MISAO (ukoliko preraste u osjećanje) POSTAJE MOLITVA.

Stoga, ukoliko u Sebi stvoriš strah (dakle zatvoriš se u ubjeđenje, u entitet razum-tijelo) stvorit' ćeš osjećanje koje tvom Biću koje JESI daje doživljaj situacije koji kaže: „JA SAM U OPASNOSTI!”

To je ono što strah predstavlja, predstavlja mehanizam blokiranja moguće eliminacije entiteta (razum-tijela). Međutim, namjerena akcija ne služi Biću za samozaštitu kako to Biće doživljava u momentu zamrzavanja i zatvarnja u OSJEĆANJE. Taj, tobož' zaštitni mehanizam razuma uistinu sprečava protok energije svodeći frekvenciju vibracija onoga što je unutar tog zatvorenog ('zacementiranog') entiteta na minimum. Kada frekvencija tvoje projekcije Sebe postane spora (zamrznuta), Ti postaješ nemoćan da se pokreneš, da prodreš u više sfere svjesnosti, koje vibriraju bržom frekvencijom, te ostaješ zakovan u ubjeđenju koje sada postaje vladar nad realnošću tvog iskustva. Sve što sada doživljavaš podređeno je ubjeđenju OPSTANKA, te tvoj razum, u cilju da zaštiti razum-tijelo entitet, učvršćuje opnu (zid) oko Sebe kroz koju SVIJEST nema načina da prodre.

I sve dok se TI, Biće koje JESI, poistovjećuješ sa učaurenim entitetom razum neće otpustiti strah neće, otpustiti stegu kojom drži odbrambeni mehanizam oko Sebe.

Samo onda kada se TI, Biće koje JESI, izvučeš iz situacije, kada za momenat shvatiš da je doživljaj totalne solidifikacije iskustva (dakle zaleđivanja KRETANJA) besmislen, jer ne vodi nikakvom rješenju, Ti (ne tvoj razum), dakle ti tek tada proširuješ vidokrug spoznaja o Sebi i svom stanju u okolini...te u svoj razum unosiš tu spoznaju (širinu) OTKLJUČAVAJUĆI s njom onaj katanac (koncentraciju na misao o strahu) kojim si u prvom redu zaključao svoje Iskustvo u samo-kreirani ZATVOR.

Kada se to desi, stega se otpušta (koncentracija na strah popušta), frekvencija vibracije tvog iskustva postaje brža a ti postaješ 'pokretljiviji' uzdižući se na više nivoe Svjesnosti, te u takvom stanju bitisanja prolaziš kroz niže frekvencije bez problema (jer ti njihova talasna dužina ne može načiniti prepreku te imaš svo vrijeme da kroz njih, a svojom bržom frekvencijom, prođeš neoštećen da bi na kraju kada postaneš potpuno Svjestan Sebe mogao da biraš kako živiš i na kojem nivou frekvencija se krećeš.

To ti je (u praksi) kao kada se krećeš ulicom...i što si svjesniji Sebe i svoje okoline manje prepreka vidiš na putu ka željenom cilju. Recimo, ako na tom putu naiđeš na znak...nećeš se sudariti sa njim, niti će ti znak predstavljati opasnost...jednostavno vidjet' ćeš znak prema kojemu se krećeš za ono što znak jeste i ZNAT' ĆEŠ da kroz njega ne možeš ali ćeš takođe ZNATI da si ti onaj koji se kreće većom brzinom te ćeš kao takav moći da izabereš i PUT kojim ćeš', zaobilazeći 'STATIČNI' znak, produžiti (bez blokade) ka onom već namjerenom cilju.
.
.
.
Sad, ako shvatiš, da je svaka misao potencijalna cigla u zidu tvoje realnosti onda ćeš da preuzmeš odgovornost na Sebe za svaku misao koju pomisliš ...

Dakle, ako tvoja misao ukazuje na strah od nečega...Svjesni razum će da je proslijedi ka pod-svjesnom razumu, koji će automatski da kreira moguće situacije realnosti za tebe koje su prouzrokaovane STRAHOM, uistinu tvojom misli. Kada iz tog 'lonca zagrabiš' (iz pod-svjesnog razuma) nećeš moći zagrabiti nešto što nije u skladu sa tvojim TRAŽENJEM, dakle sa tvojim Izborom načinjenim tvojom mišlju (molitvom), već sve što ćeš zagrabiti, bit' će ova ili ona varijacija moguće realnosti bazirane na toj tvojoj MISLI, na STRAHU.

To nema nikakve veze sa vudu aktivnostima jer Ti si taj koji u svom Ne-Svejsnom stanju bitisanja izabiraš MISAO koja će da te odvede do 'BOG-a' koji omogućava manifestaciju ŽELJENE Kreacije, tvog iskustva.

.
.
.

****
Dakle 'molitva' je vibracija (informacija, NAREDBA) upućena direktno 'BOG-u'...

'BOG' prima ovu naredbu u SADA i manifestuje je (izvršava) za onoga koji mu je šalje u vremenu koje je određeno tom naredbom (molitvom).

****
.
.
.

To takođe znači da kada ti pomisliš misao, pošalješ je ka pod-svjesnom razumu te iz njega izabereš moguću stvarnost...'BOG' (JEDNINA SVIH I SVEGA, apsolut) tek tada prihvata tvoju misao kao tvoju već IZABRANU mogućnost, koja je u toj formi uistinu NAREDBA (uputstvo) 'BOG-u' za njenu manifestaciju...'BOG'-apsolut kao takav, sada pomaže razumu da manifestuje tvoju željenu realnost...Krug se ovdje zatvara. Ti dobijaš ono što si tražio, da l' znajući to ili ne...to zavisi od nivoa tvoje Svejsnosti o Sebi-postOjanju i Sebi-postAjanju.

Ovako teče čitav proces MOLITVE.

Strah je samo jedna moguća opcija manifestacije...sve ostalo se takođe manifestuje na isti način, kroz isti princip, Princip Projekcije.

A Princip Projekcije kaže:

„Promijeni (izaberi) misao, promijenit' ćeš (izabrat' ćeš) realnost u kojoj živiš!”

:)

Awake.

toplap
(Neumorni)
2011-01-17 01:45 AM
Awake,
odlicna lekcija...

Hvala!
900rr
(zxcv)
2011-01-17 04:14 PM
ja meditiram evo već godinama... tačno je da treba vremena i strpljenja da se uvezba tehnika. nemojte pratiti uputstva od reci do reci .jednostavno nadjite svoj način i budite uporni.meditacija mi je promenila zivot na bolje i definitivno je preporucujem svakom.
pozdrav svima :)
SeaLion
(djak)
2011-01-18 05:16 PM
Procitala sam knjigu. Upravo ovih dana mi je pala pod ruke i jedna knjiga nekog popularnog djecijeg pisca, koji je napisao knjigu za odrasle „Kako biti srećan”. Inače ne čitam te knjige za prvu pomoć, ali posto smatram djecije pisce srećnima ljudima, nasla se u mom posjedu. Za meditaciju sam poslje citanja znala da to nije moja formula, ali šta mi je to zapravo smetalo nisam mogla definisati.

Dakle šta nam to kaže ovaj pisac (moj slobodan prevod, pomalo stur, pomalo zaboravljam srpski, nadam se da neće zvucati rogobatno)

Ko živi uceci od drugih, o drugima i sa drugima ima bogat zivot, ko je u potrazi za dusom našeg fascinantnog svijeta, a ne u potrazi za svojim JA ima dobru sansu da bude srećan. Ko prepozna tudje strahove, udubi se i u druge duse nije vise ksenofobičan, tako da njegov svijet postaje srećnije mjesto.
Bolji zivot. Prema mojoj ideji to se ne postize drugacijim disanjem, u potrazi za sobom ili meditacijom. Drugacije disati je dobro za ljude koji imaju disajne problem, ali ja sam ubjedjen da vecina ljudi dobro dise. Kada bi se meditacija postavila na principu ucenja a ne „oducenja” shvatio bih korist od iste. Kada bi ucenje da „ne mislis” imalo obrnut proces da „mislis” shvatio bih ćeš time poboljsati svoj zivot. Ako se covjek osjeca prazno, treba staviti nešto u tu prazninu. Čitave biblioteke vas cekaju. Muzeji su otvoreni za vas, koncertne sale. Nije važno da li je tvoja pasija Van Gog, fudbal ili sakupljanje rijetkih pecuraka, bitno je da ne zakljucas svoje Ja od drugih Ja.

Dakle to bio bila neka njegova postavka, nešto sto mi je razumljivije. Mislim da je ustvari dobro sto covjek razmišljajuci o drugim izborima dodje do neke svoje magicne formule, shvati da za njega i ne postoji izbor. Kao vi sa meditacijom npr.
Ili nastavlja tragati.
kockasti
2011-01-19 02:13 AM
SeaLion: „...Za meditaciju sam poslje citanja znala da to nije moja formula, ali šta mi je to zapravo smetalo nisam mogla definisati...”

Da nisi imala osećaj da je cilj meditacije - odricanje samog sebe? Odricanje od svojih želja i svojih snova? Kao da je meditacija put da se postane zombi?
kockasti
2011-01-19 02:30 AM
Ljudsku sreću i ljudsko ponašanje nema smisla pokušavati standardizovati, iako savremena psihologija baš to pokušava. Svako treba da pronađe svoj put, naravno. Jedino što bih dodao je da možemo upasti u zamku - svoj put tražiti raciom i gledajući šta je isplativije u životu. Dobar put za sebe možemo naći jedino srcem i gledajući šta nas više ispunjava u životu.


Karlos Kastaneda, Učenje Don Huana:

„...Zato moraš uvek da imaš na umu to da je jedan put
samo jedan put; ako osećaš da ne bi trebalo njim da
podeš, onda nipošto ne smeš ostati na tom putu. Da
bi ti stvari bile tako jasne, moraš disciplinovano
živeti. Samo tada ćeš znati da je bilo koji put samo
put, i nema uvrede ni za tebe ni za druge ako ga
napustiš, pod uslovom da ti to tvoje srce nalaže. Ali
na tvoju odluku da istraješ na jednom putu ili da ga
napustiš ne sme da utiče ni strah ni ambicija.
Upozoravam te. Razmotri svaki put dobro i razumno.
Isprobaj ga koliko god puta misliš da treba.
Onda postavi sebi, ali samo sebi, jedno pitanje. To
pitanje je ono koje postavlja samo veoma star
čovek. Moj dobrotvor mi je jednom o tome govorio
kad sam bio mlad, ali moja krv bila je tada suviše
jaka da bih to razumeo. A sad razumem. Reći ću ti
koje je to pitanje: ima li taj put srca? Svi su putevi
isti: nikud ne vode. To su putevi koji te vode kroz
šumu ili u šumu. Mogu reći da sam u životu prešao
duge, duge pute, ali nigde nisam stigao. Pitanje mog
dobrotvora sad ima smisla. Ima li ovaj put srca?
Ako ga ima, to je dobar put; ako ga nema, ne valja.
Ni jedan ni drugi put nikuda ne vode, ali jedan ima
srca, a drugi nema. Na jednom je putovanje radosno,
dok god se po njemu krećeš, dok god si s njim sjedinjen.
Drugi put će te naterati da proklinješ svoj
život. Jedan ti daje snagu, drugi ti je oduzima...”
SeaLion
(djak)
2011-01-19 08:17 AM
Radila sam u jednoj ogromnoj fabrici sa fabrickom zicom. To je jedna od onih fabrika sto je svoju utrobu izvrnula napolje, cijevi i cjevcuge što se motaju nekud dolaze i nestaju, sve huci i dimi, i ljudi sa njom huce i dime, ogradjeni.
U varos pored fabrike stigla je meditacija, tj. casove meditacije pocela da drzi profesorka, mlada i neudata pristigla frisko iz velikog grada. Malo je reći da je muski dio varosi koji je drzao do sebe revnosno mantrao sa profesorkom.
Zenska populacija je trgla oruzje i digla se na bunu. Kad sam ja upala u tu pricu prošlo je nekoliko godina, nije se vise meditiralo, već su nas bili skuvali u ratnom loncu. No žene nisu zaboravile i oprostile. Vidis i njen muž je „isto isao”, kazivale su.
Zašto mi je sve ovo palo na pamet. Zbog D-a.
D. je radio nocne smjene u nekoj maloj kucici, na mjestu gdje najviše huci i drobi. Noc i zvukovi i rat koji se priblizavao. Strah.
I tako. Kad je sve opet proradilo D-a su premjestili u kancelariju na lakse poslove. Mene je nekako gotivio. Sa ostalim je bio na O-ruk.
Za njegovih dobrih dana, mi kancelarijski pacovi tjerali smo ga da nam prica o meditaciji. Otkako je obolio nije je upraznjavao ali o svemu tome je mudro cutao.
Drugim pricama je nama lajavcima prekracivao dosadne sate, drugih tajni nije imao. Ovu knjigu sam i procitala zbog D-a. Ima tu nešto.
toplap
(Neumorni)
2011-01-20 02:43 PM
Vidim,

Svi meditiraju!...

toplap
(Neumorni)
2011-01-22 07:56 AM
.. Ili nedostaju ideje?

Imam li ih?

Puno.

Pre vise od mesec dana postavio sam delic (nekoliko)...

Nisu izazvali nikakvo interesovanje?...

Ako je zadaca filosofa objasnite ne[to što je kod većinu ljudi pod znakom pitanja, treba zasukati mozak...

Ovde?

Izgleda da smo svi vise neko filosofi...
YYYY
2011-02-06 02:08 AM
kockasti...Pre ćete se odreci seksa, nego meditiranja - ali zaista. :)
----------------

е, да није „zaista”, ја бих прешао преко овога. Ако је zaista, онда ти узми медитацију, а ја ћу секс.

Па нека свако ужива колико му драго.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.