Forums : Filosofija

 Comment
Šta tera čoveka da čini grešna dela?
Duhovitaxx
2011-01-06 09:51 PM
...čak i protiv svoje volje, kao da je na to prisiljen?

SMISAO: Kao delić i čestica Svevišnjeg, živo biće je izvorno duhovno, čisto i slobodno od sve materijalne zagađenosti. Stoga po prirodi nije podložno gresima materijalnog sveta. Ali kada je u dodiru sa materijalnom prirodom, bez oklevanja deluje na mnogo grešnih načina, ponekad čak i protiv svoje volje.

Jer je veoma značajno, jer se odnosi na izopačenu prirodu živog bića. Mada živo biće ponekad ne želi da deluje grešno, biva na to primorano. Međutim, na to ga ne nagoni Nad-duša, koja se nalazi u njegovom srcu, već nešto drugo.

Šta ???
kockasti
2011-01-07 02:10 AM
Racio i strah. U nedostatku duhovnosti, čovek živi u materijalističko racionalnom svetu, i iz straha od neimaštine mnogo šta je u stanju da učini. Ako odemo korak dalje, iz staha od neimaštine čovek želi i kontrolu nad dobrima, pa i drugim ljudima, a tek tu zlu nema kraja. I takav čovek uvek ima opravdanje - brani vlastite interese, tj. štiti sebe.
Duhovitaxx
2011-01-07 03:01 AM
Ok,
Recimo,koja je razlika između „neimastine” i pozude ???

To je samo požuda, koja nastaje zbog dodira sa materijalnom dobru strasti i kasnije se preobražava u gnjev. Ona je sveproždirući grešni neprijatelj ovog sveta ?

SMISAO: Kada živo biće dođe u dodir sa materijalnom kreacijom, njegova večna ljubav prema Krishni se u dodiru sa zeljom strasti preobražava u požudu. Ili drugim rečima, osećaj ljubavi prema Bogu se preobražava u. požudu, kao što se mleko u dodiru sa kiselim tamarindom preobražava u jogurt. Potom, kada nije zadovoljena, požuda se pretvara u gnjev; gnjev se pretvara u iluziju, a iluzija produžava materijalno postojanje.
Zato je požuda najveći neprijatelj živog bića ? Samo požuda podstiće čisto živo biće da ostane zapleteno u materijalnom svetu. Gnjev je manifestacija zelje neznanja; te zelje se ispoljavaju kao gnjev i druge odlike koje iz njih nastaju. Stoga, ako se zelja strasti, umesto da se degradira u zelju neznanja, uzdigne do zelje vrline propisanim načinom življenja i delovanja, osoba može zahvaljujući duhovnoj privrženosti biti spasena od degradacije uzrokovane gnevom.

Awake
(slikar)
2011-01-07 06:20 AM

Duhovitaxx
06. januar 2011. u 21.51

****
Šta tera čoveka da čini grešna dela?
...čak i protiv svoje volje, kao da je na to prisiljen?

****
.
.
.

Ne postoji niko koji čini išta bez svoje volje.

Postoje doduše, oni koji svoju volju koriste Svjesno ili pak NE-Svjesno...u tome je sva razlika.

Awake.
putevi
2011-01-07 12:26 PM
Svidja mi se tema, i kao kod mnogih sličnih mislim da ne postoji tačan odgovor već samo nasa razmišljanja.

Moram da se ne složim sa delom koji kaže da je covek po prirodi slobodan i da nije predodređen da čini gresna dela. Mnogo puta sam rekla da ne verujem da se covek rodi potpuno slobodan. Naprotiv, mislim da se svako rodi sa odredjenim brojem koraka koje može da napravi oko sebe. U toj medji koiu je dobio se slazem da je slobodan i da u okviru nje leze i njegova najveca iskusenja. Sa tim u tesnoj vezi, mislim da se svaki covek rodi sa odredjenim potencijalom za pogresne postupke koji se u kombinaciji sa nacinom na koji se odrasta i primerima koji se vide oko sebe ispolji u odredjenom obliku.

Coveka na losa dela navodi bol; bol u najsirem smislu reci, bol koja se donese u genima, koja se iskusi rano, bol koja trazi da se „ostvari”. Kod nekoga je ta bol ogromna i samim tim iskusenje za zlo a kod nekoga mnogo manja -zivot nije prema svakome isti. Zlo, samo po sebi, isto kao i dobro, nema nikakvu moc. Ono sto mu treba je nešto za šta će da veze, da se nahrani, da se ostvari i time ozivi. Ljudska bol, prepoznata ili ne, mala ili velika, koja se ostvarila u vidu nekog pogresnog ili cisto zlog postupka je ono sto je i samo zlo ozivelo ili ga održava živim. U vezi toga je mnogo pricano, price o trpljenju, neuzvracanju udaraca, o vracanju hlebom na bacen kamen su sve na metaforican način date sugestije da dozivljena patnja koja se uzvrati sirenjem nje na druge, samo prizvodi još veću, lancanu.

Covekovo najvece iskusenje u zivotu, po meni, zato nije toliko razmišljanje šta je dobio i zašto bas njemu već pokusaj da sto manje primljenog vrati. Samo tada je covek slobodan i iako postoji velika sansa da ne bude potpuno srećan, zakocene uzde su uvek jedan osmeh manje na licu zla.
Duhovitaxx
2011-01-07 04:39 PM
Ne volim kad moram prepisivati, ali...

„Vidje Jahve kako je čovekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvek samo zloća. Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti što je načinio čoveka na zemlji. Reče Jahve: 'Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje - od čoveka do zveri, puzavce i ptice u zraku - jer sam se pokajao što sam ih napravio.' Ali je Noa našao milost u očima Jahvinim.” __________________
Awake...???
Dovlaa
2011-01-07 05:18 PM
Vidis,ako je bog,onda je savrsenstvo.Ako je bog stvorio coveka,onda covek mora biti savrsen.Kako onda covek može biti takav?Ili bog nije bog,ili coveka nije stvorio bog.
Covek gradi kucu,pogresi neki zid,pa mora da porusi.Tako se i bog igra,stvori coveka pa se pokaje.
Problem je sto je covek boga stvorio a ne obrnuto.
kockasti
2011-01-07 05:50 PM
Religioznost nema baš nikakve veze sa duhovnošću. Religije su bajke.
Awake
(slikar)
2011-01-07 05:58 PM


****
„Vidje Jahve kako je čovekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvek samo zloća. Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti što je načinio čoveka na zemlji. Reče Jahve: 'Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje - od čoveka do zveri, puzavce i ptice u zraku - jer sam se pokajao što sam ih napravio.' Ali je Noa našao milost u očima Jahvinim.”

****

.
.
.

JAHVE???

Ako to na hebrejskom uistinu znači 'JA KOJI JESAM' onda je to totana zabluda u opisivanju JAHVE...

Naime, Ja koji JESAM jesam apsolut i nemam lični odnos (SUD) prema onome šta moja Kreacija čini.
Ja koji JESAM, kad sam apsolut, ne sudim, ne optužujem i ne kažnjavam.

Ukoliko bih kažnjavao već bi svi koji su 'grešni' već bili kažnjeni jer JAHVE ne biva u vremenu već stvara Vrijeme te samim tim mu ne treba vremenski period da sagleda ko i gdje i kada dolazi na SUD.

GLUPOSTI.

Da gluposti, jer ukoliko znamo to Biće koje JESAM onda bismo ZNALI i mnogo mnogo više od ovih razumom čovjeka stvorenih dovitljivosti.
.
.
.

Jedini SUD koji postoji je sud koji Biće-čovjek stvara u svom razumu.

Nikakav drugi sud ne postoji.

JAHVE, kao takvo Biće-Bog, prestvalja individualno ili pak kolektivno razumijevanje Kreacije šta njen Kreator JESTE.

Svjesno Biće-čovjek ne sudi...a jesmo li se upitali i zašto???

Svjesno Biće-čovjek ne sudi jer se predaje SVIJESTI (dakle tom apsolutnom aspektu Sebe) koja ZNA da je iskustvo svakog čovjeka ili svake individue samo Kreacija sopstvenih Namjera za koje jedino ta individua (dakle Kreacija Sebe) odgovara...SAMOJ SEBI, dakle Kreatoru tog Iskustva, Biću koje se identifikovalo sa dušom.

Samoj Sebi da, jer sva realnost se dešava kao projekcija onoga što na individualnom nivou kreiramo u Sebi .

Pošto je čulna realnost uistinu projekcija percepcije onoga što JESTE, i Svijet koji projektujemo je samo rezultat percepcije onoga što Jeste te ni u kom slučaju ne mora da bude istinsko shvatanje realnosti apsolutnog Bića, onog koje JESTE...Jahve, mada ni to nije isključeno.

Tako kada spisi govore o OSJEĆANJIMA Jahve...oni uistinu spuštaju Jahve na nivo čovjeka...jer jedino čovjek može da se srdi, da grdi, da optužuje, da sudi i da kažnjava...po svojim zakonima, po stvorenim ubjeđenjima u razumu, da l' individualnim da l' kolektivnim.

Da, čovjek je oličenje JAHVE ('BOG' je stvorio čovjeka po svom obličju), ali i majmun je to takođe...i slon i bakterija i prostor i vrijeme...i univerzum...SVE JESTE oličenje JAHVE, dakle Bića koje JESTE.

Te ako to Biće (u iskustvu Sebe) odluči da izbriše 'SVIJET'...izbrisat' će ga samo kao PROJEKCIJU PERCEPCIJE tog individualnog aspekta Iskustva Sebe dok će druga iskustva Sebe i 'Svijeta' u tom aspektu doživljaja Sebe da postAju ili nestaju po njihovom sopstvenom 'SUDU'-percepciji.

Tako...„je Noa našao milost u očima Jahvinim.”

Dakle, projekcija našeg ljudskog aspekta postojanja kao iskustva nastavila je da postAje zahvaljujući 'Noi', onom iskustvu Sebe koje se po Sebi a opet Sebi činilo vrijednim produžetka.

Sva Iskustva su Iluzije te ni po čemu ne ozleđuju niti ugrožavaju egzistenciju apsoluta. Zlo koje se oformi u iskustvu čovječanstva je samo zlo tog Iskustva ali ne i zlo postojanju-aposlutu.

Apsolut JESTE.

Awake.

No-1
2011-01-07 06:35 PM
Jedna vrsta kulta.

Što je kult?
Moderna definicija kulta kontrole uma jest bilo koja grupa koja upražnjava kontrolu uma i varljive tehnike regrutacije. Drugim rečima kult prevari ljude da im se pridruže i prisili ih da ostanu. Ovo je definicija s kojom će se složiti većina diskutanata. Osim samih kultova, naravno!

toplap
(Neumorni)
2011-01-08 03:42 AM
Dobro jutro!

Nagazili ste me na mali nozni prst...

Ukratko ću ispracati sintezu mnogih knjiga koje obradjuju istoriju i tradiciju Sumera:

Mnogi poznavaoci sumerskih zapisa navode:

„Pre vise od 400. hiljada godina nasu planetu su posetili predstavnici neke napredne civilizacije... Zbog njihovih potreba za radnu snagu oni su pred 330. hiljada godina od primata na podrucju Zimbavea, gpd najnaprednijih primata, genetskom manipulizacijom nacinili/stvorili prvog radnika 'Adama' i nakon prvih rezultata nastavili sa istim postupkom...
Kasnije, kad se njihov broj povecao, ti prvi ljudi su se međusobno pokazivali agresivnost... Onda su dosljaci nacinili, istim postupkom, ženu...'Eva' i ponasanje adamista se najednom promenilo, dobili drugaciji tok...”

Zvuci neverovatno, ali iz tih sumerskih dokumenata se tačno nabrajaju broj planeta Suncevog sistema, gradnju kanala i stanbenih objekata i tradiciju drustvenog sistema...

Setite se biblijskog zapisa (treca strana Biblije) „Kad je Jahve video da su žene ”pristale„ Nefili su ih koristili za njihove seksualne potrebe...

Takvi prvi stvoreni ljudi njih su nazivali bogovima: Nije nimalo slučajno što se aktivnost Jahve izrazava u mnozini... ”Nacinimo coverka...„.

Dosta je.
Prestacu odmah da se mesam u vasu diskusiju kad mi neko saopšti da bulaznim...

Nazdravlje praznici! ”
numerouno
(rudar)
2011-01-08 08:01 AM
Da uprostimo...

Šta je to što covjeka, gresno biće, čini razlicitim od ostalih, bezgresnih bica? Tu se krije odgovor.
toplap
(Neumorni)
2011-01-08 08:59 AM
Kratak opis delica jednog filma:

Ulazi osamgodisnji decak u katolicku crkvu da se ispoveda:

„Ispovednik ga pita: Ti, tako mlad, već pocinio neku grešku?
- Nisam ništa pogresio! - odgovara decak.
Ispovednik- To ne može...Bog ne voli bezgresne!”
No-1
2011-01-08 02:07 PM
toplap
(Neumorni)08. januar 2011. u 08.59Kratak opis delica jednog filma:

Ulazi osamgodisnji decak u katolicku crkvu da se ispoveda:

„Ispovednik ga pita: Ti, tako mlad, već pocinio neku grešku?
- Nisam ništa pogresio! - odgovara decak.
Ispovednik- To ne može...Bog ne voli bezgresne!”.
_____________________________
Ovo je tačno 100% što se tiče ispovednika.

No coment.
Duhovitaxx
2011-01-08 11:27 PM
Kad sam sebe može da muci, covek retko propusta priliku da to ne učini.

Zašto???
No-1
2011-01-09 02:06 AM

Predrasude koje ljudi donese na osnovu boje koze,stvarno mi nikako ne idu u glavu. zabrinjavajuce...ti mi ljudi nikako neidu u glavu zašto misle ako je neko druge boje koze da je losi od nas, da je nivo ispod nas...ti ljudi ne razmišljaju da svi mi imamo pravo na zivot,da svi mi imamo pravo da živimo zdravo i u ljubavlju :D ...ah ta ljubav, kao šta X osoba kaže osobi Y: „ Draga/gi ja kad zatvorim svoje oci i pipnem njegovu/tvoju kozu ja nevidm boju kozu ja samo osetim da je to koza kao i svaka druga, ja samo osetim da ga volim bio on chokolada ili ne” ma najbitnije je da se ljudi vole bez obzira na boju koze, nacionalonst, versku opredeljnost, ustvari to ništa nije ni bitno bitna je ljubav, ali ne i ona koliko postovanje jer ja verujem da je ljubav prolazna nakon dugo dugo dugo godina i jedno ono sto će nas drzati u zivotu je onaj mali plamen postovanja koji će čini mi se sad vecno plamititi u nama smrtnicima :D P.S„U ljubavi uvek postoji kapljica ludosti, a opet u ludosti uvek postoji kapljica razuma i postovanja..A možda i ne...?
pobogu
2011-01-09 02:14 AM
:)

Najbolje tako, svako o svojoj temi, pa ni svadje neće biti. :)
Duhovitaxx
2011-01-09 03:15 AM
Čak je i ubica mr izjavio da je omadzijan ali ja NE želIM DA VERUJEM U TO I TACKA!
Ljudi,psiha covekova je cudo,samo to vam kažem.
toplap
(Neumorni)
2011-01-09 03:43 AM
Tačno!

Psiha coveka je cudo...

... Pogotovu ukoliko je potkovana psiholoskim/psihijatrijskim saznanjima...
... još vise ako je potkovana obiljem znanja...

I sve to ukomponovano u licnost (mozak)!
toplap
(Neumorni)
2011-01-09 05:43 AM
Molim vas, pogledajde poslednje sekvence filma (muzicki obradjen):
„Poslednji mohikanac”
I imate sve odgovore na mnoga postavljena pitanja...

http://www.voobys.com/video/video.php?q_search=last+of+mohicans&id=Pp957uI31SA&pos=10

Nemojte mi zameriti ako se to neko0me ne dopada!
toplap
(Neumorni)
2011-01-09 05:43 AM
Molim vas, pogledajde poslednje sekvence filma (muzicki obradjen):
„Poslednji mohikanac”
I imate sve odgovore na mnoga postavljena pitanja...

http://www.voobys.com/video/video.php?q_search=last+of+mohicans&id=Pp957uI31SA&pos=10

Nemojte mi zameriti ako se to neko0me ne dopada!
moca77
(Obozavalac)
2011-01-10 06:52 AM
Dakle dva razloga:

Prvi, covek interpretira tudje dobro kao sopstveno zlo i

Drugi, zbog fizicke sile entropije koja tezi ka degradaciji i ne delovanju.
:)

No-1
2011-01-10 04:10 PM
Oni to rade na slepo,kao da nisu svesni sopstvenog zla. ... tudje dobro, jer bi onda bili u situaciji da uvide- svoje ZLO...?
razboritost
(student)
2011-01-12 01:22 PM

E moj laptop; još se palis na cirkuzante.
razboritost
(student)
2011-01-12 01:25 PM

Da se vratiùmo na temu: Šta coveka tera da čini greh?

Odgovor: Nedostatak ljubavi prema pravdi i postenju. Nedostat§ak ljubavi prema casti.
numerouno
(rudar)
2011-01-12 09:38 PM
Svakako, svakako... Ali šta je to što obstruira ljubav za cast i pravdu, sto obstruira ljubav uopste u covjeku? Ili bolje reci „iz covjeka”?
putevi
2011-01-14 12:09 PM
Po mom mišljednju, kao sto rekoh gore, obstruira je bol. Kada sam napisala bol nisam nikako mislila iskljucivo na konkretne ruzne dogadjaje koji su se dogodili nekom pojedincu već na sirok pojam koji svako od nas oko sebe oseca i upija još od najranijeg detinjstva a čak i pre samog rođenja. Ok, to je sira tema. Opet, kao sto rekoh, ja zaista najdublje verujem da se mi ne radjamo „prazni” i slobodni već delimicno izrezbareni onim što neki zovu karma a neki genetsko nasledje i da u zavisnosti od dubine i tezine tih rezova a NaročITO dopunjenih onim što dozivimo u toku odrastanja, mi kasnije imamo pred sobom tezi ili laksi zadatak, prvo i osnovno, distinkcije dobrog od lošeg, sto samo po sebi zahteva mnogo toga pravilno postavljenog pre nego sto smo se nasli u nekoj situaciji, a zatim i zadatak dobrog, covecnog i postenog postupka.

Pošto se ove dileme najviše postavlju u toku nekih kompleksnih zivotnih situacija nije ni cudo što se mnogo puta ljudi nadju u situaciji da ne znaju kako da postupe i onda postupe pogresno. Zlo je uvek prijemcivije zato što je lakse, brze i daje mogućnost da se neka tenzija trenutno oslobodi. Zlo nema svoje „lice”; ono se vezuje za lice svega sto mu se otvori, za strahove, tuge, ono sto je ranjivo, nesigurno, itd. Zato sam i rekla da je bol (pra greh, karma, geni, kako god nazvano..) iskusenje gde se veliki pomak postize svaki put kada mu se bar delimicno odupre. Želim da kažem da su dobrota i pravednost ni malo laki zadaci osim u baznim i jasnom situacijama.
slatkoodsljiva
(glumica)
2011-01-27 01:33 AM
Vidis,ako je bog,onda je savrsenstvo.Ako je bog stvorio coveka,onda covek mora biti savrsen.Kako onda covek može biti takav?Ili bog nije bog,ili coveka nije stvorio bog.
---------------------------------------------------------------

ok, ti rodis/napravis dijete. Dijete automatski dobija tvoju genetiku, jel tako? I opet mamu mu yebem ne zna ništa sve ga moras za uho vuc:))) Jel tako? Dok ne poraste, razvije se i sazri, pa čak i tada postoje varijacije bazirano na zivotnom iskustvu.

Ja jesam Bozije dijete ali Bog i ja živimo razlicite situacije, imali smo drugacije puteve sazrijevanja i ja sam mladja. Ali rastem i rastem i jedva cekam da narastem:)))

Zašto ljudi grijese? A šta je ispravno i šta pogresno? Jel to ti tako odlucis pa rezes? Šta je normalno?

Ljudska svijest se razvija na razne nacine, na raznim levelima i razlicitom brzinom kod razlicitih ljudi.

Jednom sam radila test da vidim na kojem sam levelu svijesti/duse. U stvari to ti vise dodje ko emotivna inteligencia ili slično, da ne objašnjavam sad to. Elem po tom testu ima 7 levela i ja zastekala na sestom i ne micem. Sedmi level, dakle najveci, je kada si slobodan od predrasuda, analiziranja, i sudjenja onima koji ne hodaju prema znanju putem koji si ti kao individalac sam za sebe odabrao.

Ja nemam pojma kako i kada ida li c ikada doći u taj „state of mind” ali mi se sve čini da je na tom zadnjem basamaku mnogo lijepo. Ne postoji ni zlo ni dobro, postoji tvoje biće.

i molila bih da se diskutuje brez prepisivanja i citiranja a pogotovo da mi trpate pod nos kojekva imena. Jer i razumijevanje i prenosenje informacije je neki level, mada bih ja to nazdvala samo kao strategija.
Hvala
toplap
(Neumorni)
2011-01-28 08:55 AM
Osoba kao „žele” je u potpunosti u pravu!...
YYYY
2011-02-06 02:10 AM
Šta tera čoveka da čini grešna dela?
-------------

Ђаво!
ма ђаво је крив за сев. Нема човек везе с тим. да није ђавола, сви би људи били безгрешни. А ђаво је неуништив, према томе...

Sharlatan_
2011-02-07 01:30 PM
Is mire sto djavola vire:-)
YYYY
2011-02-28 08:07 PM
Duhovitaxx
Mada živo biće ponekad ne želi da deluje grešno, biva na to primorano. Međutim, na to ga ne nagoni Nad-duša, koja se nalazi u njegovom srcu, već nešto drugo.

Šta ???
----------------

Живот. Закони опстанка.

Објашњење: Да би опстао човек мора да следи одређене принципе. А ти принципи су: тући конкуренцију. Како конкуренција нема милости нити морала, она користи све могуће врсте ГРЕШНИХ метода: ЛАЖИ, ПРЕВАРЕ, КРАЂЕ, УБИСТВА, УЦЕНЕ, ЛУКАВОСТ...Е, сад, да би тукао конкуренцију понекад мораш и сам користити тј. применити неке од горњих ГРЕШНИХ метода.

Крај објашњења.

Иначе, веома добро питање. То јесте својеврстан феномен: човек се роди чист, без намере да лаже, краде и сл. а онда јенога дана постане највећа лопина на свету??! То је оно што упропаштава свет тј. живот: закони опстанка. То јесте страшна чињеница, али је ваља схватити и разумети.

Добро је ово објаснити својој деци док су мала. Јер ово ће им помоћи да боље разумеју живот и његове ОКРУТНА ПРАВИЛА.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.