Forums : Roditelji

 Comment
Autizam ili..
nadjka
(t)
2011-02-27 09:46 AM
Moja su deca bila kod tetke u Srbiji i tamo njen mali sin (2.5 godine) kažu vrti se u krug, ništa ne govori, nosi dve cucle u ustima, da bi nešto pojeo moraju da ga jure po kuci, jede samo palacinke, nikoga ne gleda u oci, ceo dan gleda tv neki baby kanal gde se smenjuju slike i muzika, zna samo da potrazi cuclu i zove je pogresnim imenom, igracke ga ne interesuju, kao ni knjige, bojanke, bojice. Majka i otac rade, dete cuvaju baba i deda, inače žive u vecem gradu u Srbiji, ali su poreklom sa sela i malo zastarelih shvatanja pa je vrlo teško s njima pricati o nečemu što se tiče zdravlja i razvoja deteta jer oni smatraju da je još mali.
Moja deca dosla kuci s rođendana i zovu me, kažu nećemo vise da idemo kod tetke, njeno dete nije normalno. Ja ih smirujem, polako, možda dete ima autizam, to ne znači da nije normalno, čitam ovde diskusiju autizam, ima jedna slična na Trudnice i mamice, ali nigde ne vidim da neko pominje znake autizma, kako se prepoznaje.
Ja sam pokusala da razgovaram s majkom da joj kažem da ne valja da dete provodi toliko vremena sa babom i dedom, neka ga da pola dana u obdaniste da postane drustveniji i nauci da se igra s drugom decom, racunam, u obdanistu će već otkriti ako nešto nije u redu s njim, ja lično dete nisam u zivotu videla, ali ona kaže da baba i deda ne dozvoljavaju da neko drugi cuva dete da mu se nešto ne bi desilo.
Kako prepoznati znake da li je autizam u pitanju, mene je strah da ne zakasne i dete potpuno potone do polaska u predskolsko tj u skolu.
lasta
(mama)
2011-02-27 03:33 PM
Po opisu bi to dete trebalo pod hitno odvesti na evaluaciju, inače ovako roditelji gube dragoceno vreme za sto raniju intervenciju kada bi se puno toga moglo ispraviti i učiniti za njega.
Može se objasniti babi i dedi da ga oni dobro cuvaju ali da dete mora imati svoje vrsnjake sa kojima će da se druzi a to je jedino moguće u obdanistu pa makar i na 3 sata dnevno.

Ako se sumnja na autizam, ovo su znaci za HITNU evaluaciju deteta:

Do 6 meseci starosti: nedostatak spontanog inenzivnog osmeha ili iskazivanja radosti grimasama na licu
Do 9 meseci starosti: nedostatak ponavljanja ili imitacije glasova ili zvukova koje roditelj pokusava, zatim imitacije osmeha ili drugih grimasa na licu koje prate komunikaciju
Do 12 meseci starosti: nedostatak odazivanja na poziv imenom, nedostatak bebi-tepanja ili bebeceg brbljanja
Do 16 meseci starosti: nedostatak izgovaranja prvih reci
Do 24 meseca starosti: nedostatak izrazavanja dvo-recnih recenica koje nisu deo imitacije i nisu obično 'papagajsko' ponavljanje recenice za nekim ko ih je već izgovario detetu, već su iskazane od strane deteta spontano, kao opis situacije ili izrazavanje lične potrebe.

Obično se gleda da li dete ima zahtevno ili deklarativno pokazivanje prstom ka nečemu dok mi pricamo o istome, znaci dok dete pokusava da kaže nešto u zelji da dobije ono pokazuje na to svojom rukom ili prstom. Ako zahtevno pokazivanje prstom nedostaje i to je znak da ono ne razume tj ne procesuje o cemu pricamo i ne prati pogledom ili svojim prsticem ono o cemu mu pricamo. Npr ako je neka zeljena igracka u pitanju koja interesuje dete npr. plisani meda, mozete napraviti mali test:
postavite plisanog medu na ormar gde ga dete vidi ali je van dohvata detetu i pitate: „gde je meda?” dok gledate u dete znaci ne pokazujete mu vasim pogledom gde je meda, dete treba spontano da pokaze rukom gde je meda, znači da je razumelo vase reci o cemu se radi.
ili drugi test: postavite dete na mesto odakle može videti gde je igracka na ormaru koju ste ranije postavili dok vas dete nije videlo, onda ga pitate: „gde je meda?” ili „daj mi medu!” Dete treba spontano da prati pogledom o cemu pricate i da pokaze prsticem gde je meda, ili na drugu komandu da pokusa da ga dohvati rukama. Ako ovo nije uspelo onda pokusajte još jednom uz istovremeno pokazivanje vasom rukom ka medi da postavite ista pitanja i vidite da li dete prati pogledom vase pokazivanje dok govorite i odgovara na vas zahtev. Ovo sve znači da ono treba da prati o cemu govorite i da procesuje vas govor tj razume šta je receno iako dete ne mora biti u stanju da samostalno izgovara reci.

Deca prvo uce receptivni govor tj. onaj koji se prvo slusa i procesuje u glavi bez izgovaranja, a tek kasnije ga ispoljavaju izgovaranjem, tzv. ekspresivni govor, prvo tako što ponavljaju i imitiraju izgovorene glasove i reci, zatim ih kasnije kombinuju u prve proste recenice.
Ako dete ima receptivni govor ono će razumeti o cemu vi govorite i pratice znacenje pogledom ili rukom ka onome o cemu pricate bez obzira da li ono fizicki može da izgovara reci. Deca koja imaju autizam ovo nisu u stanju da uce spontano kao ostala deca, ona moraju da se uce procesovanju govora na poseban način intenzivnim vezbama. Zbog ovog nedostatka ova deca ne razvijaju normalno socijalno ponasanje i imaju frustrirano ponasanje jer ne znaju kako da iskazu svoje potrebe. Postoje posebne vezbe uz ABA terapiju kojom ih uce prvo ponavljanju glasova, zatim reci a zatim znacenju reci uz vizuelne slike šta te reci predstavljaju. Nakon te faze deca su u stanju da uce i socijalno ponasanje koje zahteva osnovnu razmenu komunikacije bilo rečima bilo slikama ili gestovima.
nevenka10
2011-02-27 04:09 PM
Moja deca dosla kuci s rođendana i zovu me, kažu nećemo vise da idemo kod tetke, njeno dete nije normalno.
///////////////////////////////////////

Evo od svih stvari meni ovo zapalo za oko...i ne mogu da verujem šta čitam.
Ukoliko tvoja deca imaju vise od 10 godina, a ovako reaguju i komentarisu, ti se odmah obesi, jer si kao roditelj od „normalne” dece vaspitala „nenormalne”. E, zaista ću svasta da procitam na ovom forumu, i ti još KAO trazis pomoć...
Ma, vraga crnoga, trazis informacije da bi mogla da komentarises i ogovaras i prepricavas...ma, bezi bre...ostavi ljude na miru
I ti tetka...o, ne mogu da verujem kakvih ljudi ima...
nadjka
(t)
2011-02-27 05:24 PM
Moja su deca studenti na koledzu, reklo bi se odrasli ljudi, imamo mladi komsiluk i male dece na pretek, vidjamo malu decu stalno, pricamo, salimo se i deca su mogu da kažem normalna, tako da je ponasanje tog malog deteta od 2.5 godine za njih bilo nenormalno, ja hoću da pomognem (to je neka dalja sestra moga muza), ali ne direktno da joj kažem da mislim da dete ima autizam, hoću da joj kažem da dete treba da se druzi sa drugom decom i krene u skolicu, a tamo će verovatno da utvrde da s detetom nije nešto u redu, valjda vaspitacice imaju nekog iskustva, zato i pitam koji su znači da dete ima autizam i kako se ponasati sa takvim detetom, i ja ne podržavam moju decu sto su tako reagovala, ali to je zato što ne znaju ništa o tome i nisu mnogo puta bila u kontaktu sa decom koja imaju neku anomaliju.
Uzgred, moja se deca, iako su sada odrasli, iako su isli u Srbiju vrlo često kada su bili mladji, zgrazavaju obicajima u Srbiji, npr ljubljene i balavljenje tri puta, izuvanje obuce kada se ide u goste, kad te neko sretne sve te ispreslisa gde si bio i šta si radio i još gore gde ides i šta ćeš da radis, a moja deca ne umeju da lažu...
geriatrikus
(zvakac karamelaâ„¢)
2011-02-28 10:31 AM
>>ja ne podržavam moju decu sto su tako reagovala, ali to je zato što ne znaju ništa o tome i nisu mnogo puta bila u kontaktu sa decom koja imaju neku anomaliju.
Uzgred, moja se deca, iako su sada odrasli, iako su isli u Srbiju vrlo često kada su bili mladji, zgrazavaju obicajima u Srbiji, npr ljubljene i balavljenje tri puta, izuvanje obuce kada se ide u goste, kad te neko sretne sve te ispreslisa gde si bio i šta si radio i još gore gde ides i šta ćeš da radis, a moja deca ne umeju da lažu... .<<
--------------------
Kome treba pomoć?
LeaDiKaprio
(shumska)
2011-02-28 11:16 AM
Dete nisi videla, samo si čula šta se o njemu prica?

Roditelji deteta su malo zatoocani i sa sela, a dete cuvaju baba i deda koji detetu nedaju da se pridje.

Rodjaci su inače dalji rodjaci tvoga muza i sada nameravas da iz daljine i sa drugog kraja planete utices na dalju rodjaku da joj nešto nije u redu sa detetom te da ne radi ono sto je do sada radila nego da poslusa tvoj savet.

????????
lasta
(mama)
2011-03-01 08:43 PM
Koliko god ovo zvucalo nezahvalno ili čak uvredljivo, neko mora toj majci reci na primer da je njen sincic u poredjenju sa svojim vrsnjacima zaostao u razvoju govora ali ovo sve na pazljiv način tako da se majka ne uvredi ali treba da se zabrine za zdravlje svog deteta. Treba je pitati je da li bi ona pomogla svome detetu ako bi znala da ona to može da uradi i kada bi znala da je njenom detetu neophodna pomoć da bi naucio da govori kao i njegovi vrsnjaci.

Nije važno šta ko drugi misli o tom detetu ili o njegovoj familiji, već da se to dete odvede kod decijeg psihologa, psihijatra i logopeda da se ispita šta je u pitanju i da mu se pomogne jer ono je nemocno i njegovo zdravlje i sav buduci zivot zavisi od pomoći odraslih koju mu sada pruzaju i budu radili sa njim.

Odrasli mogu i da se svadjaju i ogovaraju i slazu i ne slazu ali ovo dete je JEDINA prava žrtva i to nevina na dusu svih onih koji ga takvog gledaju a ne pomazu mu.

Nadjka možda mu vi čak iz druge države mozete pomoći bolje nego neko ko je blizu njih a daje nekorisne komentare o detetu ili o toj familiji, što ne vodi nikuda. Ako mozete za spas tog deteta nadjite način da neko razgovara sa njegovom majkom koja će kao i svaka prava majka znati da se bori za svoje dete ako mu je potrebna pomoć. Ni baba ni deda, ni roditelji nisu uzrok sto dete ne može da se razvija kao ostali vrsnjaci, njih ne može niko da krivi već treba da apeluje na njih da mu pomognu tako što će ga odvesti strucnjaku.

Svaki deciji zivot je u rukama nas odraslih. Deca uvek nevina ispastaju, a pogotovo bolesna kojima se može pomoći a to se ne učini. Greh na dusu odraslima koji takvo dete ignorisu i tako ucestvuju u unistenju jednog neduznog zivota jer znaju da nešto nije u redu a ne cine ništa da se ta nepravda ispravi prema jednom sasvim neduznom biću koje je tek pocelo svoj mukotrpni zivot. Mukotrpni je mala reč da opise kako izgleda zivot autiste koji nikad nije imao sanse za terapiju, to su neizmerne patnje i to one najdublje dusevne.

Ako nešto nije u redu sa tim detetom, mora mu se pod HITNO pomoći dok još ima vremena. Sa intenzivnom terapijom može se totalno preokrenuti zivot tog malisana koji sutra može voditi normalan zivot.
Pomislite samo za tren da je to vase dete, da li biste sedeli skrstenih ruku.
curice
(trazim informacije)
2011-03-01 10:30 PM
Nadjka,
jako je teško na našim prostorima nekome ukazati da dijete ima odredjene poteskoce. Ima dosta ljudi koji se uvrijede na ovakva ukazivanja i treba biti mnogo oprezan pri tome.
No, bez obzira na sve, mislim da jeste potrebno, neki pazljiv način, ukazati im na to. U ovakvim slučajevima vrijeme igra neprocjenjivu ulogu i to je jedina stvar koja se nikada kasnije ne može nadoknaditi.
Mnogi roditelji će zabijati glavu u pijesak i neće možda prihvatati cinjenicu da je dijete sa problemom, ali malo koji roditelj će odbiti da pomogne djetetu i da ga ukljuci u bilo kakvu intervenciju, čak i kada misle da djetetu to ne treba.
Potrazi pod prvi znaci autizma ili milestones, naći ćeš sigurno na internetu, imaš i dve velike diskusije ovdje i na trudnicama, dosta ćeš toga saznati ako procitas. Lijepo od tebe da se interesujes da pomognes.
nadjka
(t)
2011-03-02 10:45 PM
Lasta i Curice, guglala sam ja pre nego sam postavila pitanje ovde, ali jedino sto sam nasla kao prve i univerzalne znake autizma je da dete ne govori uopste sa dve godine, da ne može da mu se uhvati pogled, da ne ume da se igra igrackama nego ih redja u red, da dete igracke ne interesuju nego da drzi u rukama samo jednu i u nju gleda, da ga ne interesuje da sedi i nešto radi nego trci ili hoda u krug, da i ako u neku ruku govori, ponavlja ono sto cuje, da ne voli svaku vrstu hrane, naročito onu na kasiku (pa čak ni onu sto sva deca vole, jogurt, puding itd) dobro sam procitala obe diskusije o autizmu i na Trudnicama i ovde, ali niko ne pominje prve znake, kako prepoznati, kako znati zasigurno da je to bas to, a ne nešto drugo. Verovatno bi mi trebalo da provedem celu nedelju sa tim detetom da bi onako laicki mogla da kažem da nešto nije u redu s njim. Ovako samo nagadjam, a stvarno želim da pomognem, mada mi neki ovde izudarase minuse na pravdi Boga.
Plasim se da ne zakasne i dete potpuno ne potone u neki svoj svet, iako i nije autizam, mora biti da je nešto, pa to je nemoguće da se u dve i po godine nicim ne igra i da ga igracke uopste i ne interesuju, da ne može da sastavi prostu recenicu od dve reci, mogu da prihvatim da se ne igra s drugom decom i da neće da jede, to je uobicajeno u tom uzrastu, ali igracke...
curice
(trazim informacije)
2011-03-03 10:46 AM
Nadjka,
sve ovo sto si nabrojala i jesu prvi znaci. To je jako teško definisati i utvrditi i vjeruj da i strucnjacima ponekada treba mnogo vremena i vidjanja djeteta vise puta da bi to utvrdili. Ali ovo sto si nabrojala jesu prvi znaci. Još je specificno da dijete ne pokazuje prstom na predmete oko sebe, niti u knjizi npr, ne prati pogledom automobil koji se kreće npr, ne okrece se na poziv, na iznenadne zvukove, djeluje kao gluvo...itd
Pokusacu ja malo da potražim testove koje smo mi popunjavali on line, ,pa ću postirati ovdje kad budem imala vremena.
pozdrav
mmmala
2011-03-03 03:43 PM
ZVuci kao autizam.

Ja mislim da je najbolje predloziti da se dete vodi kod logopeda pod hitno jer to neće zvucati strasno kao autizam a opet će se nešto konkretnije uraditi. Ako to ne funckionise ja bih onda rekla autizam. Ponekad treba reći da se ljudi probude iz sna.
Sanja1313
(autizam)
2011-03-05 12:12 PM
Ako postoji sumnja da dijete zaostaje u psihofizickom razvoju,to dijete treba podvrgnuti hitnoj evaluaciji, da se utvrdi razlog zaostatka u razvoju i da se djetetu ukljuce programi.Da li se,kod ovog djeteta, radi o autizmu teško je reci,ali se svakako treba, na suptilan način, skrenuti paznja roditeljima da pogledaju malo dublje u problem zašto njihovo cedo ima problema u razvoju.
ahha
(nemam)
2011-05-09 09:42 PM
jako osjetljiva tema i za onog ko misli da primjecuje znake nekog drugacijeg ponasanja a i za onog cije je dijete.

Šta uraditi???
Mislim na način na koji oni vaspitavaju dijete kod bake i deke ne treba dirati ali ... ..ovo drugo da možda dijete ima neke znake autizma jako teško srociti i reci.

Ako stvarno mislis da dijete ima znakove takvog ponasanja stisni petlju i reci samo pazi na koji način da ne ispadne da ti uspostavljas dijagnozu. Reci na nekakav način da obrate pazu ili sl. ma ne znam . .. .
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.