Forums : Roditelji

 Comment
Šta mislite o ovome?
LeaDiKaprio
(shumska)
2010-05-29 09:54 AM
Zali mi se prijateljica... Kaže majka joj je svojevremeno bila nevidjeni karijerista. Njih troje dece je potpuno zapostavila (otac ih je podigao). Njoj je kao najmladjoj to najteze palo, nemam pojma zašto, možda se i otac umorio jer je velika razlika bila među decom.

Sve u svemu majka je svojevremno vodila neku veliku firmu u Adelaidi. Nema šta nisu propatili zbog njenog posla - selili se s kraja na kraj Australije, ona je odlazila na put po mesec dana i kad dodje kuci opet do kasno u noc radi, ma uzas jedan. Otac ih je hranio i oblacio, vozio u skolu.

Danas, kada joj je majka dosla u posetu iz Perta (tamo je bilo poslednje preseljenje) ona je slučajno u sličnoj situaciji. Prijateljica nema dece, samo muza koji takođe radi svoj posao. Oboje su u 40-tim godinama. Desilo se da se na poslu kod prijateljice zaguzvalo bas kada je majka bila u poseti, pa je sada prijateljica dolazila kuci izmozdena i nervozna, sa majkom za tih par nedelja nije čestito ni kafu popila. Imali su nekoliko vikenda zajedno ali tada se prijateljica polomila da obavi ostale poslove, kao i svi radni ljudi koji privatne poslove ostave za vikend.

Najinteresantnije u celoj prici meni je reakcija majke koja je sve vreme zamerala cerki da zapostavlja muza i da nikada nije kuci. Kaže ti ne živis zivot, kakav ti je ovo zivot, samo radis ceo dan si na poslu.

Šta vi mislite o tome?

Da li imate neki sličan primer da se neko ne slaze sa necim sto je sam radio? I kakav je vas stav po tom pitanju?
variolavera
(social psychologist)
2010-05-29 10:43 AM
pa možda se mama kaje sto je ona zapostavljala porodicu, godine joj pokazale da ta njena karijera i nije nešto vrijedila svega propustenog a pola zivota joj prošlo...i sad pokusava ka kaže kcerci da ne radi istu grešku kao ona.

kcerka ne zna kako izgleda kraj, ona samo zna početak i sredinu ali mama zna...
PustaZelja
(veciti student :))
2010-05-29 07:06 PM
A u cemu je ovde problem? Igrom slučaja, majka je bila ta koja je bila rukovodioc na visokoj poziciji - većinom slučajeva je to bivao otac. U oba slučaja, jedan roditelj se žrtvuje i orijentise na karijeru dok drugi se vise bakce djecom. U ovom slučaju to je majka... Možda su tako i hiljade oceva na visokoj poziciji nedostajali svojoj djeci...

E sad, možda prijateljica i nije bas u istoj poziciji - majka je npr vodila veliku firmu, pa shodno s time idu i velike obaveze ali i dobra plata.

Možda tvoja prijateljica nije na nivou na kom joj je majka nekad bila, a i dalje puno radi, sto vjerovatno u glavi njene majke nema mnogo smisla jer ne vidi adekvatnu nagradu (materijalnu) za ulozeni trud. Možda joj zato govori... A možda joj i salje poruku da ne treba toliko da se posvecuje poslu koliko je ona... A možda joj samo preko muza prigovara za to što njoj ne posvecuje adekvatnu paznju - znaci, možda je samo cangrizava i naucila da joj se povladjuje i poklanja paznja...
BEHEPA
2010-05-29 09:20 PM
Variola, uopste mi nije jasno sto (ti) podobija minuse. Ja se, na primer, slazem s tobom. Majci se obilo o glavu i s godinama je shvatila. Jednostavno, savetuje cerku da ne pravi istu grešku. Inače, ne razumem takve žene. Kome je radjala troje dece?! I zašto?
PustaZelja
(veciti student :))
2010-05-29 10:51 PM
Pa kako kome Venera? Možda ih je bas muzu rodila. Možda ih je on vise želio od nje same...pa da mu učini. Ne razmišljaju svi na isti način. Zašto bi ona morala da se odrekne karijere npr. samo zato jer je postala majka? Gdje to piše da sve žene/majke moraju tako ili žele tako?
LeaDiKaprio
(shumska)
2010-05-31 02:15 PM
Sudeci po nekim pitanjima/komentarima moguće je da su ostale još neke rupe da se popune i nejasnoce da se razjasne.

Majka je svojevremeno daleko vise bila zaposlena nego cerka. (Ovaj deo mene najviše i cudi). Cerka je menjala firme (nije radila u jednoj kao majka) pa je imala periode gde je bilo shaj rode, a negde je moralo da se zapinje. Ali ovakvu guzvu nije imala nikada u svojoj karijeri. Stavise, cerka nije ni nalik majci - ako bude previse zahtevno naći će drugi posao. Meni se čini da je cerka već naucila lekciju na majcinom primeru buduci da je jedna od onih kojima je racun ispostavljen, za majcino redovno izbivanje iz kuce. Majka je ocigledno bila zauzeta karijerom pa nije stigla da upozna svoje dete, a kada se cerka udala onda je bilo kasno za bilo kakvo upoznavanje.

Prema tome, tu neku „lekciju” isplati li se žrtvovati porodicu ili ne cerka već zna. Majka ne zna da cerka zna - to je minus ko vrata majci, zar ne?
LeaDiKaprio
(shumska)
2010-05-31 02:24 PM
Druga stvar, da li majka ima prava da se uopste mesa? Da li je majka svesna da može da napravi vise stete nego koristi?

Kako? Evo kako:
- time sto pokazuje da ne razume cerku, sto je noz u staru ranu cerci
- time sto svojim stavovima može dati municiju zetu, ukoliko se zet uzjoguni („i tvoja rođena mati se slaze...” i taj rad)
- time sto ruinira ono malo zajednickog vremena koje im ostane kada cerka odradi posao
- sto je sebična, i dalje („igraj se sa mnom, pa kad ja odem ti radi šta hoćeš” - a mama se NIJE igrala sa cerkom kada je cerki bila potrebna mama)

I koliko je uopste relevantno majcino iskustvo???
Cerka živi potpuno drugaciji zivot - drugi covek, druga porodica, drugi posao, druga osoba donosi odluke.

Sigurna sam da su u vreme kada je majka bila karijerista bilo žena koje su posle tim putem pre nje, i koje su imale negativno iskustvo. Zašto majka nije poslusala njihov savet? Zašto samo ona ima pravo da naravi svoje greške? Zašto cerka ne može da ima svoje iskustvo - zato mora da poslusa majcino?

Kladim se da ni 10% ovih pitanja majka nije sebi postavila...
LeaDiKaprio
(shumska)
2010-05-31 02:31 PM
Proveravam da li sam svima odgovorila i vidim da sam Pustu Zelju preskocila...
Pusta Zeljo, j.bes ti to kad se otac „BAKCE” sa decom.
Kojmoj su ih radjali ako će se jedan onda BAKTATI sa njima.

Deca se zalivaju ljubavlju i paznjom dokle god je zivota u nama roditeljima. Mi smo kao pritka uz koju se savija mladi paradajz: lagano im sugerisemo pravac i pridržavamo ih da ne padnu u blato.
JohanaTheGreat
2010-06-08 03:00 PM
Možda je momenat da ta sva pitanja tvoja prijateljica postavi svojoj majci, a i samoj sebi.

Ako i bude suza i zameranja zagrljaj će na kraju biti sladji. Vreme je da se te dve žene napokon upoznaju i zavole bez prebacivanja i neshvatanja.
Ankh
2010-06-14 06:07 PM
Šta vi mislite o tome?

=====

Kakva majka, takva cerka...
pata
(milijarder)
2010-06-18 11:56 AM
ovde u stvari nema problema, cerka radi -> sve OK i normalno, majka bi trebalo da je hepi
majka radila ceo zivot -> isto sve OK i normalno, cerka bi trebalo da je hepi

ne kapiram zašto su obe nezadovoljne onom drugom?
konyche
2010-06-21 02:30 AM
Zato sto su žene, a one su uvek nezadovoljne!
MilojkoTheGreat
(srbin u americi)
2010-08-27 10:28 AM

Na ovaj forum sam svratio nekoliko puta u nekoliko godina.

Ove teme se secam od pre nekoliko godina . Da li si sacuvala ovu temu i namerno je postvila ponovo samo da bi popunila prostor ili da bi istrazivala šta novi diskutanti misle.

inače..tema deluje fabrikovana.

 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.