Forums : Istorija

 Comment
Velikosrpska agresija na Hrvatsku
Vizantijska_krv
2014-08-18 08:05 AM
Nazalost, mnogi Srbi su prihvatili „cinjenicu” da je Srbija napala Hrvatsku.

Meni to nije bas najjasnije.

U II Sv. ratu nad Srbima je izvrsen genocide u NDH koja je bila država u svom punom kapacitetu.

Poslije II Sv. rata komunisti su poceli politiku pomirenja pa su stvorili 6 republika u avnojskim granicama koje su bile administrativne a ne državne.

Tako je između ostalog stvorena i federalna jedinica Hrvatska ali je stvorena tako što su se Srbi i Hrvati sa tih prostora dogovorili pa je ta avnojska Hrvatska bila teritorija na kojoj su postojala dva konstitutivna naroda Hrvati I Srbi. To je Tudjman promjenio 91. tako što je Srbima ukinuo status konst. naroda.

Prije ratnih sukoba pocela je netrpeljivost uperena ka Srbima, Srbi su gubili posao, bili izlozeni prijetnjama čak i fizickim napadima itd.

Srbi su osnvali Krajinu nad kojom Tudjman nije imao kontrolu. Po Međunarodnom javnom pravu kad se priznaje nova država ona se može priznati SAMO I ISKLJUCIVO na onoj teritoriji nad kojom vlada novopriznate države ima kontrolu. Na druge teritorije se to ne može odnositi. Hrvatska je priznata u avnojskim granicama iako nije imala kontrolu na Krajinom tako da su Vatikan I Njmeacka po diktatu SAD-a priznale državu koja se nije mogla u tim granicama priznati i tako pogazile Međunarodno javno pravo.

Znamo da je rat vodjen na onoj teritoriji nad kojom su Srbi imali kontrolu i kako je onda izvrsena agresija na Hrvatsku???

Ja sam čak negdje procitala (zaboravila sam gdje i ne tvrdim da je istina) da je i Vojvodina trebalo da bude dio avnojske Hrvatske.
To onda znači da bi Hrvati branili „hrvatske” gradove Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Suboticu, Indjiju, Vrsac itd

Jedno je sigurno da meni bas i nije to sve zajedno jasno...
Tabanac
(DR.voseca)
2014-08-18 04:26 PM
„Tempora ne culpes,cum sis tibi causa doloris.”

Cato Markus Pritius (234-149)

(Ne optuzuj prilike kad si sam uzrok tvog Bola)
marisav
(Besposlicar)
2014-09-29 08:01 PM
Vizantinko. Ovde vecina diskutana apsolutno nema smisla za promišljanje istorijskih dogadjaja,,pojma nemaju šta je npr hermeneuticki princip. Brkaju kategorije, datume, nisu u mogućnosti da se SMESTE, onako privremeno teme radi, u neki istorijski kkontekst. Otuda i gluposti kao VELIKOSRPSKA,,šta VELIKOSRPSKA,,da nije ATMOSFERA, VAZDUH, ZEMLJA, MORSKA BOLEST, itd,,ali je zgodno takvo sto povezati sa AGRESIJA, NABUSITOST, NEUMERENOST, SILOVNOST, GLUPOST ITD. Pri tome diskutanti toboze nekome se protive a koriste njegov usanceni model poimanja idiskutovanja. Od kako su mi davno ovde neke teme proglasavali promasajem i potom brisali,,,samo povremeno dolazim i ne ucestvujem u tako pametnom okruzju...usputno receno.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.