Forums : Moj vrt

 Comment
Tusiranje sobnih biljaka
jedna_ana
2009-11-22 12:00 PM
U kojem intervalu i koliko dugo tusirate sobne biljke? Kako resavate problem hlorisane vode koja ostavlja bele tragove na listovima?
ecolid19
2009-11-27 12:50 AM
Pa ja ih bas nisma tusirala, one sa sjanim listovima sam brisala mokrom krpom odnosno papirnim salvetom, ostale ponekad prskala destilovanom tj. dejonizovanom vodom, kao limunovo drvo, a od proleca do jeseni ih je prala kisa napolju, redovno prskanje naravno za orhideje koje su cele godine bile unutra.

One sto imaju dlacice na listovima mogu se nekom finom cetkom ocistiti pa prskati.

Mada mislim da vecini ni tusiranje vodovodnom vodom ne smeta.
jedna_ana
2009-11-28 12:12 PM
ecolid, hvala na sugestijama ali ja imam nekoliko zaista dzinovskih sobnih biljaka, sa velikim brojem listova i oduzelo bi mi nekoliko dana da svaki list prebrisem. Ni jednu od biljaka ne iznosim na terasu iako znam da je kisnica najbolja za tusiranje.
Bas taj dan kada sam postavila pitanje, tusirala sam sve biljke, nakon što to nisam radila 6 meseci. Oduzelo mi je nekoliko sati jer sam morala naizmenicno da ih unosim u kupatilo zbog velicine a trebalo ih je ostaviti i da se iskapaju u kadi nakon tusiranja. Neke od većih biljaka morala sam da okrecem tokom tusiranja da sperem prasinu sa svih listova pa se bojim da su dobile previse vode. Na sreću, nisu ostali beli tragovi od hlora ali listovi još uvek nisu onako sjajni kako bih ja to htela.

Povremeno zalivam sve biljke tako što prskam dobro prokuvanu vodu rasprsivacem, naročito mini kaktuse koje jedino tako i zalivam.
snowg
(ing.)
2009-12-01 01:43 PM
I ja imam lisno dekorativne biljke i ne tusiram ih ,odnosno ne nosim ih u kupatilo ,nego ih prskam vodom ,koja je odstojala ,a može i svim drugim vrstama vode koje je ecolid spomenula.ovlazivanje vrsim barem jednom u 15 dana ,ako ne i cesce zimi kada radi centralno grijanje.
U zavisnosti od vremena nekada prebrisem listove ,a nekada ostavim da listovi upiju vodu ,naročito u zimskim mjesecima.
Jednom mjesecno koristim Neem oil ,a to je prirodno ulje koji daje sjaj biljkama ,a odličan je i prirodni pesticid .Neem oil se koristi u cvjecarama i to tako što možeš da prvo poprskas listove uljem pa onda prebrises ili prvo namokris krpu vodom ,a zatim poprskas malo ulja i brises(na ovaj način stedis ulje.Od Neem ulja listovi se bas lijepo sjaje.
http://landscaping.about.com/od/pestcontrol/p/neem_oil.htm
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.