Forums : Moj vrt

 Comment
Kako da zastitim ruze
Sneksi
(spanac)
2009-10-16 02:50 AM
Molim vas ako neko zna kako da zastitim ruze od zime. U Kanadi se nalazim, u Alberti.
Da li je mulch dovoljan ili mora još nešto?

mostro
(junior member)
2009-10-16 06:02 PM
Zdravo Sneksi. Slabo ko dolazi ovde na diskusiju :)
Pazi, morala bi prvo da ih skratis. Ne znam kolike su, ali mislim da slobodno možeš da ih skratis na jedno pola metra visine od zemlje. Potom bi trebalo da se skupe te grane koje su ostale i da se stavi mlo vise suve kukuruzovine oko njih i između njih ili slame još bolje i sve zavezes kanapom. Mogu i stare novine jer odlično cuvaju toplotu. To sve treba zaviti debljim najlonom tako da ne propusta vlagu (jer voda može nakvasi tu slamu i smrzne). Taj najlon takođe treba obmotati kanapom i vezati. Kad to uradis, nagrnes još i zemlje sa svih strana i to je to. Samo mulčiranje je slaba zastita za te zime, a zavisi i šta ti pod tim podrazumevaš jer se radi na više načina.
Sneksi
(spanac)
2009-10-18 09:57 AM
Puno hvala na informaciji.
snowg
(ing.)
2009-10-19 01:11 PM
Obične ruze mozete ,a ne morate daorezujete,to ćete svakako morati raditi na proljece .
U principu svi koji su u zoni hladnijoj od 6 (dobar dio Ontarija je zona 5)trebalo bi da otprilike mjesec dana poslije zadnjeg mraza nagrnu 7-8„ zemlje oko ruze ili malca ,a onda otprilike mjesec dana kasnije da umotas burlap,vjerovatno znaš da se to ima da kupi u svim gardencentrima.
U zadnje vrijeme vidjam u ,recimo canadian tire kao neke posudice koje se samo nataknu na ruze ili na manje zbunje
Ako imaš ruzu penjacicu ,ruzu bi trebalo spustiti na zemlju i prekriti nekim malcom,burlap-om i sl.
Ako nema kisa ,ruze kao i crnogoricno drvece obavezno zalijevati.”
Aleksina
(kritricar)
2009-11-16 04:18 PM
Moj problem kako da ih, i na Đurđic sa +18 oC,nateram da miruju ,iako je bio mraz pre nedelju dana i čajevke ,polijante,a da za penjačice i poleguše ne pruičam i dalje bi da izbijaju nove pupoljke .Jeste da kalendasrski nije zima ,ali jesen -kasna ,a ni snega ni zime ni na vidiku .
Iduće godine neću imati nikakav vrt.Sve će to ako se ostvare prognoze meteorologa o toplom decembru -otići do vraga .
Taman sam planirala da se Vrtu sa oko petsto ruža iduće godine posvetim više ,jer mi je za planirano porodično slavlje potreban i vrt u punom sjaju ,Imaću ja više muke ,sigurna sam od vas koji ih morate utopljavati -da prezime onda kada su u fazi mirovanja .Kada li će moje ruže da uđu u tu fazu ?.Pozdrav iz Šumadije.
snowg
(ing.)
2009-11-17 12:44 PM
Nemate razloga za brigu.:)Ruze će uci u fazu mirovanja kada i trebaju ,a to je kada se temperature spuste.I kod mene u ontariju ovih dana ima ruza ,ne rastu ,ali imaju pupoljke i cvjetaju.Kada se temperatura spusti i one će prestti cvetati.Možda bi bilo dobro pripaziti na prve jače mrazeve ,pa ih umotati ,ako to uopste radite preko zime .Mi ovdje umotavamo jutanim pokrivacima.Znam da kod nas se to rijetko radi ,ali i nema puno mjesta gdje temperatura pada ispod -25 .
To sto ruze cvjetaju ,nema nikave stete ,jer najgore sto može da se desi je da mraz odnese pupoljke i cvijet.Ako ruze rastu i pustaju mlade izbojke uvisinu ,možda će i doći do njihovog izmrzavanja ,ali to je svakako dio koji biste i sami orezali ,tako da biste i u tom slučaju imali cvjetne pupoljke na zrelim granama za sledeću godinu.
Kada ste zadnji put djubrili i orezivali svoje ruze?
s|ve najbolje sa ruzama i slavljem:)
Pozdrav
lilibert
(penzos)
2009-12-15 09:44 AM
ruze zavijem dzakom od jute i odozgo stavim grancice od borovine.Ruze penjacice se ne seku,uopste ih ne stitim i cvetaju svake godine(kod mene je zimi -10).
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.