Forums : Moj vrt

 Comment
Smaragd tuje
AVF
(diplomirana domacica)
2009-09-13 04:43 AM
Jedno pitanje u vezi mojih nesrecnih tuja. Pre tačno osam dana zasadili smo nekih pedesetak tuja u dvoristu. I za samo osam dana tuje su pocele da se suse. Donji „nazovimo ih listovi” su već pozuteli. Šta bi to moglo da bude i kako bi mogli da sprečimo to propadanje. Koliko ih treba zalivati? Svakodnevno ili redje? Unapred hvala na dragocenoj pomoći.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
2009-09-14 07:57 AM
Domaćice;
Lično mislim da nemas razlog za zabrinutost. Tuje su cetinari, i upravo u ovo vrijeme iglice bas odozdo pocinju da zute i da se mjenjaju.
Zabrinutost bi bila da su pocele otpadati i zutiti one odozgo, onda je znak da je drvo napadnuto odnosno korjen se susi.
Moj ti je savjet otidji u rasadnik gdje si ih kupila, oni će ti dati sva upustva, kao i odgovarajuce djubrivo u obliku stapica koje sluzi za prihranjivanje korjena.
Nadam se da si propisno znala kako se priprema rupa za sadnju, i da su Tuje imale dosta zemlje oko zila, odnosno da si ih samo izvadila iz saksije i posadila, u rastresito zemljiste i da si ih dobro zalila.
Tolikjo i Pozz.
AVF
(diplomirana domacica)
2009-09-14 08:04 AM
Jao i miz mi kaže da kukam bez potrebe i da sacekam malo da vidimo kako će se situacija dalje odvijati a ja odmah u paniku. Fotografisala sam ih ja pa ću otici tamo gde sam ih kupila da me posavetuju, sto ti kažeš sigurno da ima nekog leka i za te muke. Jednostavno bi mi bilo mnoooogooooo zao da se sasuse. Hvala na savetu.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
2009-09-14 08:20 AM
Ako nije teško postiraj jednu fotografiju, volio bih da vidim kako to izgledea.
Jesi li ih sadila u liniju i koliki si razmak ostavljala,?? jer otprilike na 1m idu 2 tuje, i pravi se onda ko fina ziva ograda.

Pozzz. i nebrini.
AVF
(diplomirana domacica)
2009-09-14 08:31 AM
Postavila sam istu temu na sajtu „svet biljaka” tamo ima ljudi koji stvarno imaju „zelenu ruku” i često ljudima kao sto sam ja, laicima, mogu da pomognu.

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=652/postdays=0/postorder=asc/start=165.html

A muž i tata su sadili dve na metar i kopali „rov” oko čitave baste i onda ih ubacivali direkt iz saksije (tako smo ih kupili u saksijama)i unutra ubacivali specijalnu kupljenu zemlju.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
2009-09-14 08:57 AM
Hvala , za post sada mi je sve jasnije.Gdje se nalazis??
Upravo izgleda da su ti prodali nešto sto je sigurno jeftino i ne izgleda kao pravo prirodno oziljena tuja.
Zao mi je može svasta da bude, ali obavezno reklamiraj u rasadnik, jer ako je to samo jednogodisnja tuja a na svakoj imaš njihovu karticu ustvari dekleraciju gdje ti sve stoji.Uzmi tu dekleraciju i njihov strucnjak mora izaci na lice mjesta , i trazi obavezno da ti sve zamjenu , jer to nije simpaticno a pogotovo sto ste se namucili oko iskopa rova.
U Kanadi je garancija 1 god. pod uslovom da su ispostovani svi uslovi kod sadnje.
Gornje slike su one prave i po boji iglica i obliku, ali ove dve zadnje izgledaju bas „bolesne”.

Pozz. i reaguj brzo kod prodavca.
AVF
(diplomirana domacica)
2009-09-14 09:28 AM
Mi u Svajcarskoj. Ma videcu sa muzem šta ćemo sad i kako ćemo, slabo se ja razumem u sve to. Najpametnije je bilo kupiti neku nizu lepu drvenu ogradicu ali posle bitke svi su generali. U svakom slučaju hvala ti na savetu.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
2009-09-14 01:23 PM
Cestitam kad imate kucu u Svici.
Bio sam prošli mjesec tamo i malo gledao cjene kuca, uzasno sve je skupo, skoro ništa ispod 1 mil,SF.
Svi puno polazu paznje na vanjsko uredjenje, i sve mi još i sada pred ocima , zelenilo , cvjece, ograda oko kuca a tek one saksije sa prelijepim bojama cvjeca po verandama i prozorima.
Čak stare Tacke drvene pa u njima cvjece. Zato ne zalite, jer samo nešto tako dolazi okolo.
Sve sam to zabiljezio kamerom, a pogotovo kada sam se vracao autobusom sa ST.Morica.

AVF
(diplomirana domacica)
2009-09-15 02:16 AM
Jeste, ovde je stvarno što se tog bastenskog uredjenja tiče sve pod konac. U gradovima i varosicama se to manje primecuje ali zato je na selima to i vise nego uocljivo.
Bili smo juče da se raspitamo za naše bolne tuje, posavetovali su nam da još jednom „pootkopamo” oko tuje i da obilno zalivamo jedno nedelju dana i ako ne bude bolje da ponovo dodjemo kod njih i onda da vidimo sa njima, tj oni će odluciti, da li će nam oni o njihovom trosku zameniti biljke ili ćemo mi o nasem da ih povadimo i pobacamo. Ja sam obecala muzu da se vise neću nervirati, neka bude kako biti mora, već sam juče pronasla onu ogradu koju sam juče spominjala, visoka je oko 1/2 m, drvena, ništa joj ne fali i sto je najvaznije ne može da propadne.
I za kraj, nemamo mi kucu, mi smo kupili stan sa dvoristem. To je onaj sistem u ulazu ima četiri stana i svi imaju dvoriste.
KUKUREK
(enterijerista)
2009-10-11 01:54 PM
I šta na kraju bi sa tim tujicama? Otkako postadose zvezde na izdvojenim temama ni traga ni glasa o njima!
jojaj
(chater)
2009-11-27 06:20 AM
ja sam čula da tuje ne vole prehranu.
Na jednom uputstvu za sadjenje je pisalo da treba trecina da se odreze da bi navodno rast isao u koren.
Meni je to bilo zao.
A za tuje u saksiji sigurno znam da ne trpe podlosku tj zadržavanje vode u posudi. Ja maknem posudu.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.