Forums : Moj vrt

 Comment
Hemijska analiza zemlje..
dst
(Šopski Srbin)
2009-08-07 01:03 PM
Drustvo pozdrav,
jel neko radio skoro hemijsku analizu zemlje u nekoj laboratoriji?
Jel zna neko kako se krecu cene toga?

Hvala !!!
mostro
(junior member)
2009-08-07 02:40 PM
A gde ?
dst
(Šopski Srbin)
2009-08-07 03:47 PM
Pa u Srbiji...
:)
mostro
(junior member)
2009-08-07 04:49 PM
To o cemu ti razmišljas je vrlo relativno. Kod nas analize zamljista rade samo na nekoliko mesta, ali nisam siguran da rade i po narudzbini. Znam da se time bave Institut za zemljiste u Topcideru, Poljoprivredni fakulteti u Zemunu i Novom Sadu i možda par većih poljo-kombinata za svoje potrebe.
Osim hemijske analize, rade se i mikrobiološke i analize vodno-fizickih karakteristika zemljišta i uzorke mora da uzima stručno lice.
Znači, pitanje je šta je tvoj problem i šta je tu potrebno preduzeti !

Kod nas ljudi još uvek nemaju obicaj da placaju takva ispitivanja, pa se najcesce zemljiste upropascava, gomilaju se razne soli (naročito kalijumove) preteranim djubrenjem, a kolicina humusa u ornicnom horizontu se stalno smanjuje. Djubrenje mineralnim djubrivima svi rade po recepturi, a stajnjak je jako zapostavljen.
U principu, mikro-bioloska analiza može da ti da najtacniju sliku stanja zemljista i čak da pokaze koliki prinos možeš da ocekujes. U nekim zapadnim zemljama odavno postoje kompanije koje se bave i proizvodnjom mikro-bioloskih djubriva koja su jako efikasna u kombinaciji sa ostalim vrstama djubriva. Takav je americki 'Nitragin' na primer: http://www.nitragin.com/homepage.cfm
SnowG
(ing.)
2009-08-12 10:18 PM
Da li imate da kupite zemljisne testove.Recimo na Zapadu postoji Soil Kit test ,kupuju se u rasadnicima i kostaju oko 20-25$,a na snizenju van sezone 10-15$.Evo odvdje ima jedan takav:
http://www.vigoro.on.ca/directions.php
naples
2010-01-03 10:19 AM
Laboratorija INEP u Zemunu radi te nalaze. Nalaze se u Backoj, između Cara Dusana i Ugrinovacke, bas pre naselja Galenika. Cene ne znam. Potrazite ih na google, pa ih onda mozete i nazvati telefonom. Pozdrav!
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.