Forums : Moj vrt

 Comment
Vashi na ruzama
Ona_71
(no comment)
2009-06-25 05:00 AM
Pozdrav citaocima ove rubrike,

Moj otac je imao „zelene prste”, kako pojede neko voce, baci kosticu u vrt i zaista poraste stablo. Posebno je bio ponosan na svoje ruze, koje je doneo iz rodnog mesta, a jednu ruzu je dobio iz Irana od jednih prijatelja, ona cveta i preko zime...
Tata je umro prošlog leta, uskoro će godisnjica. Te zadnje godine me naucio kako da „shisham” lozu, šta je korov a šta ne, i ja zavoleh tako malo da „prckam” po basti. Prinudjena sam da prodam ocevu kucu, pa namislih jesenas da nešto od cveca prenesem kod sebe na balkon. Iskustvo nula, pa sam ogrommne ruze iskopala i prenela autom, posle sam tek čula da sam mogla da odsecem slobodno grane, i da sam se namucila bez potrebe...elem,

pre neki dan su pocele da cvetaju bele ruze, desetak mladih ruzica, predivne su, one su ziva uspomena na moje roditelje.

E sad, pojavio se mali problem: vaske. Ne znam kako da ih se resim, svud su na pupoljcima. Frka me da koristim bilo šta agresivno, najradije bih neki „narodni lek” da koristim. Čula sam za buba mare, ali posto živim u gradu, nisam bas nešto u prilici da ih „jurim” u okolini. Imate li neku ideju?

Isto tako sam čula da je dobra kora od banane kao djubrivo. Šta radim sa tom korom? Gde je stavim? Da li se izmrvi, zakopa, koliko duboko? Hvala vam na odgovorima!

Pozdrav!
mostro
(junior member)
2009-06-25 10:04 AM
Na ruze napadaju vaske kao i na voce. Ja i njih isprskam insekticidom kao i voce, pa i fungicidom kad prskam lozu. Tako da mislim da je bolje nekim insekticidom da ih isprskas. Ima onih malih pumpica sa flasom po samouslugama, bas za cvece, a možeš iskoristiti i flasicu sa pumpicom od tecnih deterdzenata. Insekticid možeš uzeti od nekog komsije koji prska voce, ne treba ti mnogo za rastvor.
Isa
2009-08-11 02:38 PM
Probajte da u sprej flasu sipate puno vode i da malo u nju stavite deterdzent za rucno pranje sudja, kao Palmolive. Sprejajte sapunicpom svaki dan - to će pomoći. Moja svekrva mi je dala ovaj recept za sve bube koje jedu mlado lisce i pupoljke.

odimidodjimi
(robokop)
2009-10-21 02:49 PM
Ostavi čikove od cigara u jednu posudu i namakaj ih danima a onda procjedi i sipaj u flašu sa rtaspršivačem i time pošpricaj sve ruže.
lilibert
(penzos)
2009-12-15 09:36 AM
pored ruze zakopam koru banane malo dublje,po neki put stavim gustis od kafe i jednom mesecno zalijem jakom hladnom kafom ujedno sam uz ruze posadila lavendu,koja ih stiti od raznih buba.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.