Forums : Moj vrt

 Comment
Трешња
vitaminE
(kuglanje)
2009-05-21 10:16 AM
Прво свима велики поздрав и да свима пожелим родну сезону. :))
Имам једно питање, ако зна неко да ми помогне било би супер.
Ја се не размем пуно у башчу, тек сам почео са тим да се бакћем тако да ми је мало теже да објасним у чему је проблем.
Жена је посадила трешњу, тј две трешње, прошле године и оне не игледају баш најбоље након зиме. Изџикљале јесу, сада су можда метар и по, али су суве осим при дну где су се појавила два три листа. Имају и као неке пупољке али из њих ништа не излази.
Да ли их треба подкресати и ако треба како и када је најбоље време за то?
mostro
(junior member)
2009-05-21 02:00 PM
Pitanje je kad i kako ih je posadila. Zalivaj, možda krenu. Ti pupoljci sto do sada nisu krenuli, neće ni krenuti i verovatno su zimus izmrzli. Izriljaj oko vocki, ali ne uz samo stablo, i pritom im ubaci i neko azotno djubrivo.
vitaminE
(kuglanje)
2009-05-22 01:49 PM
хвала. Пробаћу да сликам и да поставим како изгледају трешње.
Поздрав
mostro
(junior member)
2009-05-22 03:34 PM
vitaminE
(kuglanje)
2009-05-24 03:49 PM
отприлике :))
mostro
(junior member)
2009-05-24 06:45 PM
Pa bio sam u pravu. To ti je izmrzlo i vidi se na slici da su te grane pobelele. Njih iseci slobodno (makazama za rezidbu) i primetices da su i suve. Kupi malo nekog azotnog djubriva da im pomognes da poteraju vise lisca ove godine, izriljaj oko njih do jedno 50-60 cm od stabla i ubaci u zemlju okolo po par saka djubriva (NPK ili urea) i zalivaj. Imaš u poljoprivrednim apotekama i mala pakovanja od kilo-dva, a još bolje ako možeš negde da nabavis malo kravljeg stajnjaka (takođe se zakopava). A na jesen, pred zimu i mrazeve, ih okreči od zemlje do prvih grana i još bolje ako ih uvijes novinama i najlonima preko novina da ne izmrznu opet, bar prve dve zime dok malo ojacaju.
Kad se sadi nova vocka treba znati kako, a tvoja žena je verovatno to loše uradila. Treba malo dublja i sira rupa, pa se u rupu prvo stavi stajnjak (od goveda !), preko malo zemlje, da to bude u obliku kupe, pa se onda postavi vocka da koren bude raspoređen radijalno preko toga i onda zasipa rastresitom zemljom iz orničnog (povrsinskog) dela zemljista, znaci ne glinom. Taj stajnjak prihranjuje mladu vocku i tako može u toku zime da podnese i nešto nize temperature. Krecenje stabla takođe delimicno sprečava izmrzavanje, ali je i zastita od glodara, insekata i pucanja kore u toku zime. Djubrenje se izvodi pred zimu inače, ali posto je takva situacija, dobro bi pomoglo i sada.

vitaminE
(kuglanje)
2009-05-24 09:51 PM
Брате екстра си :)) Урадићу све како си рекао од а до ш, само ја сам у Канади тамо да немам производе из Панчева, али ћу се снаћи некако за ђубриво.

Kad se sadi nova vocka treba znati kako, a tvoja žena je verovatno to loše uradila.

Колико се разуме добро да су се примила и ова три листа. Он само тако добије идеју и онда ја морам да се после петљам.
У праву си и ово за заштиту од глодара и инсеката јер је то моја жена приметила да је изгледа глодала стабла веверица или ракун или зец.

Имам још нека питања па ћу се јавити, али прво ово сутра да порадим.

Још једном хвала.
mostro
(junior member)
2009-05-25 04:20 AM
Zečevi zimi glodju koru sa mladih stabala, naročito sa onih kojima kora nije gorka.
vitaminE
(kuglanje)
2009-06-16 09:59 AM
урадио сам како си казао и да ти јавим да трешње сада одлично напредују, имају већ пуно лишћа и стабло им је некако очврсло.

Поздрав
Sneksi
(spanac)
2009-07-07 02:21 AM
E, Mostro svaka ti cast.
Vitamin okaci novu sliku da vidimo kako je drvo napredovalo.

mostro
(junior member)
2009-07-07 03:26 PM
Kad je već tema još aktuelna, da kažem da sam u međuvremenu čuo pricu da stablo tresnje ne treba kreciti kao ostale vrste vocaka jer navodno se zbog toga osusi. Za to do sada nisam čuo, možda je i tačno, mada iskreno sumnjam da jeste.
vitaminE
(kuglanje)
2009-07-08 07:23 PM
:))
Поздрав за све велики а нарочито за Мостро од моје жене.

Вишња расте као луда и не може се препознати. Ево и слика.

http://img504.imageshack.us/i/tresnjadruga.jpg/

Питао бих сада мостро шта и како даље јер иде некако у ширину, тј нема оно главно стабло и близу су гране земљи. Да ли треба резати нешто или оставити овако како јесте?

mostro
(junior member)
2009-07-09 05:05 AM
Koliko vidim po slici, ti si stablo skroz otfikario i sada su izrasli mladari iz patrljka koji je ostao. Stablo do prvih grana treba da bude jedno metar do metar i 20 sm. U svakom slučaju ove godine ne seci ništa posto su zime hladne već ostavi za proleće, samo pred zimu izriljaj okolo malo sire (ovo sto vidim na slici je malo) i dodaj stajnjak (da bude zakopan, ako možeš potrazi ga kod farmera) i zemlju nagrni malo uz stablo. tako će lakse pregurati niske temperature. Na proleće kad pocnu pupoljci da se otvaraju, možeš otseci ono sto je visak i usmeravati i oblikovati stabalce i bocne grane. Obično se formiranje krune radi prve 3 godine.
Nadam se da nisi otseko ispod kalema ? Tresnja se inače kod nas najcesce kalemi na podlogu od divlje tresnje, a po nekad i od belosljive, za Kanadu ne znam.
vitaminE
(kuglanje)
2009-07-18 01:15 PM
Хвала, она трења шдруга је мало боља, тј мало је жена мање офикарила.
Не види се баш најбоље али стабло је једно 30цм.

http://img122.imageshack.us/i/tresnjadruga.jpg/

у сваком случају још су живе и има нада да ће на пролеће бити већи напредак.
Поздрав
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.