Forums : Politika

 Comment
Ko spomene genocid u Jasenovcu, ne može u Hrvatsku
BeliVuk
2024-07-18 01:08 AM

Odluka crnogorske skupštine da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu izazvala je veoma oštru reakciju zvaničnog Zagreba a u Saboru su izneti i konkretni predlozi za sve one koji su osudili genocidne zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hvatskoj.​
Poslanik „Mosta” u hrvatskom Saboru, Miro Bulj uputio je proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathazen proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj.

fggsdgdsgdsgsdgsdgsdg.jpg
„Uputio sam zaključak da se Vlada RH obaveže da crnogorske poslanike proglasi ‘personom non grata’ zbog instrumentalizacije sećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike ‘Srpskog sveta’, nastavka velikosrpske politike iz 90-ih godina”, rekao je Bulj obrazlažući svoj zahtev.

Ovo je samo jedan od predloga koji se mogu čuti u Zagrebu, a iznete su i pretnje za blokiranje evropskog puta Podgorici.

Milorad Pupovac poručio je da on kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, koji su najviše stradali u Jasenovcu, ističe da nijedna rezolucija nije po meri, ni po srcu: „Oni koji u ovom Saboru uzvikuju ”Za dom spremni„ ili razapinju zastave s natpisom ”Za dom spremni„, najmanje su o tome pozvani da govore,” rekao je Pupovac.

Danica Baričević, u ime poslanika HDZ-a rekla je da je neprihvatljivo da država koju Hrvatska smatra dobrosusedskom i koju je godinama pomagala da uđe u NATO i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman poručio je da će reagovati na rezoluciju i da je Hrvatska Crnoj Gori, nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju, poslala notu i da kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme, a da se još raspravlja sa premijerom Andrejem Plenkovićem, kako da Zagreb postupi.

„Da je bilo sreće, rezoluciju o Jasenovcu bi donela Hrvatska. Umesto toga saborski zastupnik Miro Bulj predlaže da se svi poslanici Skupštine Crne Gore koji su glasali za rezoluciju o Jasenovcu proglase nepoželjnim osobama u Hrvatskoj, što pokazuje da smo pogodili u metu, kaže poslanik Skupštine Crne Gore Milan Knežević.

Prema njegovim rečima, Buljov predlog pokazuje da u Hrvatskoj postoje političke, državne i institucionalne strukture koje negiraju genocid u Jasenovcu, kao i da se kao region i kao Evropa suočavamo sa bestidnim pokušajima revizije istorije.

Politika
************************
Da li je uopšte bitno da ne možeš u Hrvatsku ako ”spomeneš„ genocid u Jasenovcu”?
Da li se Jasenovac kao istoriski dokazano mesto logora smrti, može danas na bilo koji način osporiti a kamoli pretiti nekakvim zabranama.
Hrvatska priprema „odmazdu” nekakvim pretnjama i zabranama u ime EU, kao i blokiranje u članstvo C. Gore i sl.?
Vlada_Dorcol
2024-07-18 03:51 AM
Ne,ne, Hrvatska neće ni jednu reč izgovoriti protiv ulaska Crne Gore u Evropsku Uniju. Da je SFRJ donela rezoluciju kojom je osudila zločine u Jasenovcu i u drugim logorima u NDH Hrvatska 90-tih godina ne bi smela Srbe ni popreko da pogleda a kamoli da ih ubija i proteruje.Tako ni sada upravo zbog ove rezolucije o Jasenovcu koju su crnogorci doneli Hrvatska će ćutati i neće izgovoriti ni jednu reč protiv ulaska CG u EU. Čutače da se ne bi o Jasenovcu pričalo u EU.
keser
(Тешем букве)
2024-07-18 11:32 AM
Они се не питају иначе би већ урадили.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.