Forums : Politika

 Comment
Prof. dr duško kuzivić: neću rio tinto u sr
e_da
(oʞɐdoɐu)
2024-07-09 05:43 PM
Tubby
2024-07-09 08:34 PM
Rio Tinto accused of environmental damage and human rights violations in Bougainville | ABC News - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=x_ttqdP1Fbg&ab_channel=ABCNews(Australia)

The Human Rights Law Centre has lodged a complaint with the Australian Government over the mining giant's now abandoned operations in the region. It comes as the miner continues to face backlash over the destruction of ancient rock shelters in Western Australia.

kupressrpski
(vozac)
2024-07-09 08:40 PM
Professor seruca srbija mora da se razvija ovi zeleni su isto zlo ko i nasukane ako ne i vece
Tubby
2024-07-09 08:51 PM
Evo šta kaže nas sef parade: „Nikada niko na silu neće da radi ništa, razgovaraćemo sa svim ljudima, hoću da naše društvo u Srbiji donese odluku, ali da ljudi sagledaju sve argumente”, naveo je Vučić.

Inače, Ustav poručuje da suverenost potiče od građana, koji je, između ostalog, mogu vršiti i referendumom, dok Zakon ostavlja više opcija.

https://www.euronews.rs/srbija/drus...-o-iskopavanju-rude-odlucivati-glasanjem/vest
Power12345
2024-07-09 08:54 PM
Hvala za poslati klip...
Molim moderatora da ovaj video , kojeg sam na početku malo pogledao i govori puno

Izdvoji

---

Aleksandre Vučiću,
do juče sam cenio poteze i korake tvoje.

Samo da znaš ...
moje selo, njiva i šuma i ono što je radom i nečijim znojem stečeno...pa bio to kamen sa njive , ili naramak drva iz šume
je ono što je ostalo u zadužbini..
ne mogu i neću to da poklanjam
dajem nekom ko će da ruši i prlja prirodu i zemlju i vode naše
a pogotovu dragi Aleksandre da bageri rove po njivama i traže neku rudu..
da nebi dragi Aleksandre ...ali nekome majku, prodanu dušu i prodano telo ..
Molim te Aleksandre
Urazumi se ...
Urazumi i sve druge i one koji misle da moje selo i moj narod spava..


Tačka

Tubby
2024-07-09 08:54 PM
greška u koracima: https://tinyurl.com/2spu5hax
dituartu
(eng)
2024-07-09 09:34 PM
Samo da znaš ...
moje selo, njiva i šuma i ono što je radom i nečijim znojem stečeno...pa bio to kamen sa njive , ili naramak drva iz šume
-------------------------------
Prijatelju da se ne lažemo i da ne živimo u bajkama, imaš samo dve opcije u vezi ovoga, hoćeš li vaditi litijum kao sto Norvezani vade naftu ili ćeš vaditi litijum kao sto u Africi vade rude za cente po toni.
LITIJUM CE SE ISKOPAVATI samo je pitanje ko će biti gazda , kineski kapital kao nosilac i Srbija kao država ili će biti Cutina ekipa , multikorporacije sa zapada a Srbiji kitara.

Ovo je kao 5G dok nisu na zapadu ovladali tehnologijom protesti po celom svetu protiv Kineza i zracenja, sada ni muva se ne cuje.

Niko tebe druže neće pitati za potok . Cuta kad dodje na vlast ima da vas umlati tenkovima zajedno sa EU pandurima, bicete kao bele lale.
Imate kao sto rekoh samo dve opcije ko će ipravljati rudnikom, Srbija ili Cuta i ekolozi,... birajte
Starac_Foco
(--)
2024-07-09 09:59 PM
Diskusija bi bila zanimljivija da se ne razvodnjava otvaranjem vise tema za istu svrhu (već ima izdvojena tema o Rio Tintu).

Referendum bi bio najpravedniji pa nek narod odluci, ali kao sto sam već komentarisao na izvodjenoj temi, nešto mi ne izgleda da u ovom momentu postoji ekonomska opravdanost investicije od jedno 3 milijarde eura i pet godina duge izgradnje rudnika i fabrike, čak i da narod odluci da može. Jer sadasnja cijena litijuma nije bas veoma stimulativna a trziste 5-6 godina od danas nepredvidivo.

A ako narod bude odlucivao, ne sumnjam da će se narodu dosapnuti da je najveci pojedinacni dionicar u Rio Tintu nasa prijateljska država Kina... Uz to Loznica je na neki način već „navikla” da bude zagadjena. Jer decenijama je bila jedan od najzagadjenijih gradova (ili makar nasmrdljivijih) u bivšoj YU... Ko je koga tad pitao steti li Viskoza ili ne...?
Power12345
2024-07-10 10:26 AM
Vidi...

dituartu ,

vozovi prolaze..
Klima, klimatske promene i kad čitav svet ukapira i svati...da G5 ili G6 kao i litijum, nafta , razno razne rude i sve što se iz majke zemlje kopa i vadi je Bumerang.
Pitanje je samo vremena i koje se meri u sekundi
Da nebi svi gazili strojev korak, radi par klošara treba na vreme reagovat .

dituartu
(eng)
2024-07-10 10:46 AM
Tako su i sovjeti razmišljali kad su se pojavili prvi procesori.(vreme će da dodje i prođe )

Rudarstvo je grana privrede u Srbiji, postoje fakulteti za to, nije problem rudariti, nego ocistiti država ako obrati paznju na ciscenje rudarstvo nije problem.
Ovde se radi o cistoj politici sprečiti da se Srbija pozicionira kao proizvodjac baterija. Norveska je pre pronalaska naftnih naslaga u njihovim vodama bila zemlja cobana i medveda. Da su imali ekologe i Cute i razne korisne ... ostali bi i dalje da se druže sa medvedima i pasu organsku hranu.

Norvezani su imali gori problem od litijuma jer je opasnost od izlivanja nafte katastrofalna za okolinu, eto izgleda da su glupi pa nastavili sa busenjima. Danas mogu da diktiraju šta hoće i šta žele.

E vidis takav norveski scenario treba sprečiti u Srbiji i napraviti scenario kao u Africi , iskopavanje ali pod zapadnom kontrolom, tada će nekim cudom ekolozi otici na godisnji odmor a možda i da dobiju koju akciju firmi za vadjenje litijuma.

dituartu
(eng)
2024-07-10 11:00 AM
Baterije će se praviti još decenijama a za divno cudo litijum ima najveci elektricni potencijal, mogu ići varijacije ali će litijum kao komponenta uvek biti tu.
Tehnicar
(Tehnicar)
2024-07-10 01:10 PM
Nešto se razvija velika ljubav prema tim pametnim norvezanima, eno ih vode EPS, nakon što je vucicev kadar, bivši pecenjar, doveo tu najvazniju energetsku kompaniju pred stečaj.

Kako li se isti narativ i argumantacija horski prenosi iz usta sns botova?

Da nije zato što su nato lideri?

Najednom, kao nemamo sposobne kadrove, pa nam stranci moraju voditi (a vjerovatno i otkupiti) ovaj jedini preostali sektor.

Vaditi naftu u zaledjenim i pustim predjelima Norveske, relativo cistojm i usavrenom tehnologijim nije isto i raskopavati plodna i bogata naseljena sela Sumadije, raseljavati stanovnistvo, čiji su preci prolivali krv stoljecima protiv nacistickih okupatora i to 80 km od Beograda i sl.
Nekom nepoznatom tehnologijom, jer jadar je jedinstven mineral, a garancije nam pruza prijateljski svabski nato kadar, koji nam nedavno pokloni rezoluciju o sebrenici . . .
ofarbaniboy
(varim)
2024-07-10 03:43 PM
Evo drtina već sve zna o litijumu...da nema onog kebare on bi bio najpametniji u toru naprednjaka..
Starac_Foco
(--)
2024-07-10 07:27 PM
Naveo bih još par stvari koje su kombinacija cinjenica i mišljenja, premda nisam strucnjak ni za geologiju ni hidrologiju, a ni kitologiju (kitologija je nauka o vjestinama politickog uterivanja kite...).

Sticajem okolnosti poznajem situaciju na terenu oko Jadra.

Jedan od problema koji se rijetko pominje je da bi se taj rudnik i fabrika nasli u neposrednoj blizini plavnog podrucja rijeke Jadar. A Jadar je nemilosrdan i plavi svake godine, tako da u polju koje se proteze od lijeve obale Jadra pa do predvidjene lokacije rudnika i fabrike, nekih bar 5-6km, nema nijedne jedine kuce jer tu plavi svake godine. Rudnik i fabrika su predvidjeni na malom uzvisenju povrisine oko 1x1km koje je nešto malo visocije od plavnog podrucja Jadra i manje rijeke Korenice. Ali djavo ni ore ni kopa, voda jednog dana može da naraste i do nivoa dje nikad nije bila...

Zbog toga je predvidjeno i da se veliki broj kuca kupi i porusi, jer sve su kuce normalno pravljene na tom uzvisenju. U protivnom mogli su oni da planiraju fabriku i na praznoj livadi bez da toliko naroda iseljavaju, kad bi se poplave regulisale.

Dakle, jedan od razumnih uslova koji država iz nekih razloga Riu nije nametnula, a trebala je, bi trebalo da glasi ovako: dragi Rio, ako bi do projekta ikad eventualno doslo, pripremite se prvo da o svom trosku regulisete Jadar da ne plavi. I to sve od Krupnja pa do usca u Drinu...

Drugom, tokom svog postojanja dugog 20 godina, za projekat Jadar uradjeno je bukvalno stotine studija. Ne bi se iznenadio da postoji i studija o studijama, tj studija koja elaborise cime se su sve bezbrojne druge studije bavile. Elem, jedna od studija se bavila lokacijom i proucavala se opcija da se fabrika za preradu rude pravi na mjestu gdje još uvijek uglavnom uspravno stoji Viskoza, jedan aventinski skup davno napustenih i devastiranih objekata, razvucen uz put Loznica -Banja Koviljaca skoro 2km, i koji već decenijama sluzi iskljucivo za qrcevo zdravlje... A Viskoza je jedno 15km od samog rudnika. Ali Rio zakljucio da im je jeftinije da se fabrika pravi uz rudnik i da je jeftinije isplatiti i istjerati seljake iz G. Nedeljica...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
2024-07-11 01:14 AM
d2r2,

>'E vidis takav norveski scenario treba sprečiti u Srbiji i napraviti scenario kao u Africi , iskopavanje ali pod zapadnom kontrolom,...'
- - -

Поређење са Норвешком је некоректно, јер није исто вадити нафту у неком пич.ковцу, или океану (премда и ту постоји ризик од угрожавања природне средине), са цађењем нафте или руде у плодном пољопривредном крају релативно мале земље и то у близини река и већ насељених места и градова.

То што говориш ти, говори и Вучић, упирући прстом у неке 2 стране службе, а све време се позива на подршку из западних земаља. (!?)
Испада да западним земљама (нпр. Немачкој) баш одговара да јој Србија буде конкуренција у рударењу литијума и прављењу батерија. Али њиховим јаким службама не одговара да се Србија позиционира као конкурент.
Чудно, зар не ?

О каквом позиционирању је реч ?
Да неће, можда, Србија да експлоатише литијум да оснује своју фабрику батерија и сопствену фабрику електричних возила ?

Пропагандисти потурају рог за свећу, говорећи да се у Немачкој већ припрема ископавање и прерада литијума по најновијим, „зеленим” технологијама, а не кажу да су то тек фазе истраживања, одн. да таква технологија још није установљена.

Неки Вучићеви ботови наводе и корист коју има Африка од рудника злата, дијаманата и Уранијума. Да није тужно, било би смешно.

Још се не зна под каквим условима ће Рио Тинто да послује, колики део добити ће остати Србији, а колики ће бити изнесен ван земље.

Рио Тинто се на крају свог НАЦРТА студије о пројекту оградио од евентуалних последица које може да изазове ...

Не би било страшно кад би одлука о рударењу литијума у Мачви била касније поправљива и не би оставила трајне последице и угрозила живот и здравље великог броја становника Србије.


Tehnicar
(Tehnicar)
2024-07-11 08:17 AM
Molio bih one, kojim je do istine o planiranoj exploataciji litijuma, da poslusate ovaj video, jer pruza mnogo informacija i argumenata, koji do sada nismo čuli:

https://www.youtube.com/watch?v=07mZ4_LBTFY
dr-mors
2024-07-13 10:59 AM
dirti k'o drti, odavno je evoluirao u gerbila.
Živi i riska u udebelom crevu Pi.coustog.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.