Forums : Politika

 Comment
Прочитајте: НАТО наноси огромну штету Европи.
BeliVuk
2024-06-05 10:46 AM
НАТО наноси огромну штету Европи и требало би да буде распуштен.

Експанзионизам Вашингтона према Русији, који су посматрачи назвали „најфаталнијом грешком у америчкој политици у читавој постхладноратовској ери”, био је вођен жељом за доминацијом над Евроазијом. Упућени критичари указују на то да је НАТО алијансу требало распустити, јер наноси огромну штету Европи и уништава Украјину. Међутим, готово нико се не усуђује да устане и о томе проговори.

У интервјуу Такера Карлсона са америчким економистом и политикологом Џефријем Саксом, Сакс је осудио америчку администрацију због кршења обећања датог бившем совјетском лидеру Михаилу Горбачову од стране САД. Обећање од САД да се НАТО неће ширити и „прогутати” бивше совјетске сателитске државе у источној Европи.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је са амбасадорима у Москви изјавио да су историчари и политиколози на Западу коначно схватили да је проширење НАТО-а грешка. Проширење НАТО-а после хладног рата довело је до сукоба у Европи, зато што САД има неодољиву жељу да доминира континентом.

Према Саксу, како САД размишља „да ћемо проширити НАТО тако да свака земља у Црном мору око Русије буде земља НАТО-а. Добијамо Румунију и Бугарску, добијамо Украјину и добијамо Грузију ” - Разлог је био врло јасан. Ово је наш начин да у основи доминирамо Евроазијом. Ми смо једина суперсила. Ми смо неугрожени.

„Међу онима који су се супротстављали експанзионизму Вашингтона били су политиколог Џон Миршајмер и стратег хладног рата Џорџ Кенан, који је ту идеју назвао ”најфаталнијом грешком у америчкој политици у читавој постхладноратовској ери„.” - и Вилијам Бернс, актуелни директор ЦИА-е, који је 2008. понуду НАТО-а о могућем чланству Украјини описао као „најоштрију од свих црвених линија” за Москву.„

Обраћајући се новинарима након што је НАТО у Букурешту 2008. године понудио будуће чланство Украјини и Грузији, руски председник Владимир Путин је изјавио да ”Москва види појаву моћног војног блока на нашим границама као директну претњу безбедности наше земље„.

Када је Путин послао америчком председнику Бајдену нацрт безбедносног споразума крајем 2021, Џефри Сакс је контактирао саветника за националну безбедност Џејка Саливана и позвао га да тај документ третира као основу за преговоре.

- Суштина тога је била да се заустави ширење НАТО-а. Лично сам у то време назвао Белу кућу и рекао: ”Немојте да водите рат око овога. Не треба нам ширење НАТО-а за безбедност Америке. То је заправо супротно безбедности Сједињених Држава. Требало је да распустимо НАТО. Она прави огромну штету Европи, уништава Украјину и скоро нико не устаје и не говори о томе.

Сакс је био саветник три генерална секретара УН, влада Русије и Украјине и других постсовјетских земаља током 1990-их. Од почетка сукоба у Украјини 2022. године, он је доследно позивао САД да престану да финансирају украјинску војску и уместо тога инсистирају на прекиду ватре.

И поред тога што је то информација која би требало да буде доступна јавности, то, нажалост, није нешто о чему пишу масовни медији на Западу, ни остатак естаблишмента, јер се не уклапа у пропаганду којом се свакодневно хране НАТО и њихови пулени, покретачки фактор јесте да је мир лош за посао.
D-Man
(U prolazu)
2024-06-05 02:09 PM
То што Џефри Сакс и Такер Карлсон можда и прижељкују распуштање НАТО пакта сасвим сигурно нема никаквог утицаја на политику Вашингтона. НАТО ће постојати док год не буде војно поражен а питање је да ли ће доћи до рата у којем би они могли бити потучени до ногу.
BeliVuk
2024-06-05 02:45 PM
D-Man, Нема Русија огромно атомско оружје за ишта друго него да се НАТО затре. Огроман број арапа што прави огромну штету Немачкој, Француској, Енглеској и многим другим Западним земљама је уживанција и поетична правда.
Tubby
2024-06-05 04:17 PM
Да ли Србија може забранити пролаз НАТО трупама? Постоји могућност да би у НАТО „војни Шенген”, поред пуноправних чланица, биле укључене и државе које то нису, али учествују у „Партнерству за мир” и потписнице су ИПАП и СОФА споразума
https://rt.rs/srbija-i-balkan/93784-nato-vojni-sengen-srbija/
e_da
(oʞɐdoɐu)
2024-06-05 05:35 PM
Srbija to nikada neće uraditi jer na jugu Srbije/ takozvano Kosovo su se ustalili.
ZorrkoBelow viewing treshold. Show

Zorrko
2024-06-05 07:58 PM
-----
D-Man
(U prolazu)
05. jun 2024. u 14.09

То што Џефри Сакс и Такер Карлсон можда и прижељкују распуштање НАТО пакта сасвим сигурно нема никаквог утицаја на политику Вашингтона. НАТО ће постојати док год не буде војно поражен а питање је да ли ће доћи до рата у којем би они могли бити потучени до ногу.
-------

znaci, najbolje je i da dalje svi skidaju gace i zavrcu rukave pred svakim samozvanim autoritetom, bez obzira koliko takvi bili ocigledni glupani, egomanijaci i psihopate?
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
2024-06-08 04:06 PM
BeliVuČe,

>'Нема Русија огромно атомско оружје за ишта друго него да се НАТО затре.'
- - -

За нуклеарни рат никад није касно.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.