Forums : Politika

 Comment
Стимулисање војне индустрије САД кроз оружје
BeliVuk
2024-05-29 03:45 PM
ВАШИНГТОН – Америчка помоћ Украјини: Стимулисање економије САД кроз оружје

Већина америчке помоћи Украјини у њеној борби против Русије заправо се „враћа кући у америчку економију за производњу тог оружја”, изјавила је недавно помоћница државног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд.

Новац који се враћа у САД је створио „добро плаћена радна места у око 40 држава широм Сједињених Држава”, рекла је Нуланд у интервјуу за америчке медије.

The Wall Street Journal је потврдио Нуландину изјаву у недавном извештају, откривајући да је у две године украјинске кризе „америчка одбрамбена индустрија доживела процват наруџбина оружја и муниције”.

Индустријска производња у одбрамбеном и свемирском сектору је порасла за 17,5 одсто. Послови долазе од европских савезника који настоје да јачају своје војне капацитете, као и од Пентагона који купује нову опрему од произвођача одбране и допуњује војне залихе исцрпљене испорукама Украјини, наводи извештај ВСЈ под насловом „Како рат у Европи подстиче америчку економију”.

Званичници Бајденове администрације кажу да ће од 60,7 милијарди долара намењених Украјини у додатном рачуну за одбрану од 95 милијарди долара, 64 одсто бити враћено у одбрамбену индустријску базу САД, наводи се у извештају.

Британски одбрамбени извођач BAE Systems планира да отвори 500 радних места проширењем постројења у Минесоти, док ће General Dynamics отворити око 120 радних места у новој фабрици у Тексасу, наводи се у извештају, цитирајући Синтију Кук, стручњака за одбрамбену индустрију у Центру за стратешке и међународне студије, истраживачки центар са седиштем у Вашингтону.

Званичници Бајденове администрације су рекли да су „финансијска средства додељена Украјини обновила америчку одбрамбену индустријску базу, покренула и проширила производне линије за оружје и муницију и подржала радна места у 40 држава”, наводи се у извештају.

Прошлог новембра, Бајденова администрација је такође послала члановима Конгреса мапу „држава које имају користи од војне помоћи Украјини”, по први пут са детаљима како се отприлике 27 милијарди долара војне помоћи Украјини претвара у улагања у војну индустрију у десетинама држава, наводе и амерички медији.

Мапа дистрибуције је углавном подељена на два дела: „Економске користи које доноси војна помоћ Украјини” и „Директна улагања владе у војне базе”.

Према мапи дистрибуције, када се та два дела споје, највише добија Пенсилванија са 2,36 милијарди долара; Тексас је добио поруџбину оружја од 1,45 милијарди долара; Аризона је добила 2,196 милијарди долара наруџби за оружје, а одбрамбене компаније у најмање 25 других држава добиле су укупно 18 милијарди долара.

Нуландине изјаве изазивају бројна питања и критике

Изјаве Викторије Нуланд, помоћнице државног секретара САД за политичка питања, о томе како се велики део америчке помоћи Украјини враћа у САД за производњу оружја наишле су на бројне критике и недоумице.

Многи критичари сматрају да овакав „трансфер новца” из шире економије ка одређеној индустрији није од користи за економију у целини.

„Колико је погрешан цео овај приступ”, рекао је Роби Соаве, ко-домаћин серије коментара на The Hill's web news. „То је само преусмеравање новца од пореских обвезника ка одређеној индустрији. Можда је то добро за људе у тој индустрији, али то не значи да је добро за економију као целину.”
https://english.news.cn/20240228/4b04b67081724ed59cc5f837c7ec38ba/c.html
Критичари указују да није на добит амерички народ само војна индустрија.
C_A_B_O
2024-05-29 05:03 PM
ZAOTO je wucko nastaviJo unistavanje namEnske...da se ne može odbraniti ni od migranata i da ih USELI u srbijicu...još manju od danasnje
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.