Forums : Neplodnost

 Comment
Kako umanjiti miome?
NadaII
2011-10-15 09:34 PM
Pozdrav svima,

Po prvi put sam na ovoj diskusiji i odlucih se da postavim pitanje ovdje jer mi se čini da bas vi imate dosta znanja o sličnim problemima.
Nisam još pokusavala da zatrudnim, ali se nadam da ću jednog dana imati svoje dijete. Problem je sto imam 2 velika mioma, od po 8 cm i oni u zadnje vrijeme vrse pritisak na mokracni mjehur, a ponekad i na crijeva. Kao sto sam se i pribojavala, doktorica mi je rekla da mi miomi mogu praviti problem za trudnoću. Imam 41 godinu i dakle ne bas puno vremena da popravim ovo stanje i steknem potomstvo. Citala sam da se miomi mogu skupiti pomoću ultrazvuka kao i laparoskopskom operacijom. Gledala bih da izbjegnem bilo kakvu operaciju i čula sam da pomaze kantarionovo ulje koje se nanosi na tampon, kao i neki cajevi. Kako da, po mogućnosti prirodnim putem smanjim miome do te mjere da ne predstavljaju problem za trudnoću. Da li neka od vas radila smanjivanje ultrazvukom i kakvi su rezultati? Ako je uklanjanje mioma neizbjezno, koliko dana traje oporavak i kakve mogu biti posljedice?
Puno bi mi znacilo ako bi se javila neka od vas sa sličnim iskustvom, kao i neki ginekolog ako takav posjecuje ove diskusije.
Hvala i sve najbolje
ciba
(brrrrr)
2011-10-16 02:19 AM
Ja bih ti preporucila da proveris ostale stvari kao hormone (FSH, AMH su vrlo bitni pogotovu u tvojim godinama) i muzevljev spermogram. Ako bilo šta treba da se popravlja, za to treba vremena a vi ga nemate toliko da lagano resavate jednu po jednu stvar.

Za miome ne znam ali mi se nešto čini da za tako velike domaći lekovi ne bi bili dovoljni. Valjda će ti neko reci pozdanije.

Neka ti je sa srećom.
Milica83
(raspevana)
2011-10-16 06:24 AM
Koliko sam informisana toliko veliki miomi se otklanjaju uglavnom operacijom.Nisam čula za neke alternativne metode lecenja. Srećno!
Milica83
(raspevana)
2011-10-16 06:26 AM
NadaII
2011-10-16 12:05 PM
Hvala na javljanju i linku,

Ciba, evo jedno glupo pitanje, ali nova sam pa zaista ne znam nešto o FSH, a za AMH pojma nemam šta je. Možeš li ukratko da pojasnis šta je šta? Kako rekoh do sada nisam ni pokusavala trudnoću, tako da nisam ni upoznata sa tim testovima i problematikom.

Malo sam istrazivala po internetu, ultrazvucni zahvat se ne preporucuje osobama koje žele trudnoću :(
Izgleda da svi putevi vode ka operaciji mioma (abdominalnoj ili laparoskopskoj), a toga se uzasno plasim, pogotovo abdominalne jer nešto ne vjerujem doktorima. Citala sam da je neka žena otisla kod homeopate i da su joj od lijekova koje su joj dali nestali miomi. Da li neko ima slična iskustva, bar da probam sve prije nego sto odem na operaciju ako bas moram.
Citala sam i da su dobre tople obloge od ricinusovog ulja i makrobioticka ishrana kako bi se regulisao nivo hormona. Da li znate za slučaj da je to pomoglo smanjivanju mioma?

Izvinite zbog poplave pitanja, ali ne znam šta ću i potrebna mi je pomoć hitno.
ciba
(brrrrr)
2011-10-16 12:39 PM
Nadal,

AMH je hormon koji daje indikaciju koliko jajnih celija ti je ostalo: http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-M%C3%BCllerian_hormone#Application

FSH je isto hormon koji regulise razvoj jajnih celija http://en.wikipedia.org/wiki/Follicle-stimulating_hormone

Imaš dosta o njima po fertility forumima.
Pogledacu tačno šta su mi tražili sutra mada u svakom slučaju moras da odes kod ginekologa/fertility specialist-a. Oni bi ti verovatno i rekli koja je solucija najbolja za miome.

LeeLu
2011-10-16 10:36 PM
Slazem se da treba da proveri FSH, spermogram i generalno hormone i to što pre. AMH je relativno nebitna stvar za osobe u našim godinama (rane cetrdesete) jer AMH neće reci ništa novo, u 41. godini rezerva jajnih celija je sigurno mala, ne treba joj AMH da bi to znala.

Želim ti sreću u pohodu da ostanes u drugom stanju i ja sam zatrudnela konacno uspesno u 41. godini. Vremena nemate puno i ni ja ne verujem da alternativnim metodama možeš da se resis mioma te velicine.
ciba
(brrrrr)
2011-10-17 10:22 AM
evo šta su nama tražili:

Mikrobiollosko ispitivanje oba partnera:

-bakterije (cervikalni bris supruga a uretalni bris I spermokultura suprug), Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma – izolacija

-HbsAg, HCV, HIV, VDRL – serologija

-Rubella I Taxoplasma (samo supruga)

Uraditi od 2-4 dana od početka menstrualnog krvarenja (supruga):

-FSH, LH, E2, Pg, T, Prolaktin

-T3, T4, TSH

-Inhibin B, antimilerijan hormone



Papanikolau nalaz

NadaII
2011-10-17 11:13 PM
Hvala svima. Uzece dosta vremena dok ja sredim te miome. Ne znam do kada mogu ovako da se zezam. Najviše se bojim da će doktori nešto zeznuti ako budem morala na operaciju.

Zna li iko nekog dobrog homeopatu u Torontu, ili nekog tradicionalnog kineskog doktora, da probam i to u međuvremenu dok cekam na puni ginekoloski pregled?
ciba
(brrrrr)
2011-10-18 11:16 AM
Nadal, pogledaj malo bolje http://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid .
Koliko ja vidim, kažu da u vecini slučajeva nije problem za trudnoću. Ako se odlucis da probaš trudnoću prirodno, ja ti savetujem da radis testove za ovulaciju da bi povecala svoje sanse.
Sanduche2010
2011-10-18 01:25 PM
Draga Nadall,
Pošto si u Torontu, mogu da ti dam par savjeta.
Najbolje bi bilo da se obratis jednoj od fertility klinika u Torontu. Neke koje su poznatije su TCART, LifeQuest itd.. a ti svakako možeš da izaberes bilo koju kliniku koja ti je blizu stanovanja za početak.
Nisam shvatila da li trenutno imaš partnera ili ne, sto nije mnogo ni važno jer na fertility kliniku možeš i da dodjes potpuno sama. Jedino sto treba da uzmes je od svog family doktora uput za fertility kliniku i da zakazes appoitment preko family doktora ako želiš da ne placas, ili možeš direktno da se obratis fertility klinici ali u tom slučaju taj prvi consultation appoitment ćeš da platis oko 200$ u prosjeku. Na koji god način dobijes appoitment nije bitno, jer posle toga sve istrage i testove nećeš placati jer su pokriveni OHIP-om.
E sad zašto ti ovo savjetujem jer ćeš na taj način najlakse i najbrze, skoro u roku u mjesec dana, da uradis sve istrage, testove preglede i dobices sva saznanja koji mi ostali na forumu već imamo oko FSH, AMH, hormona i svega drugog. Nisi pod obavezom da krenes sa nekim tretmanom ili procedurom sa njima ukoliko nisi spremna još, ali bar ćeš znati na cemu si i kad dodje vrijeme da krenes u akciju ti ćeš imati sve informacije u rukavu. Vecina doktora na fertility klinikama rade i operacije ukoliko je to potrebno, cisto da znaš. Takođe, oni mogu da ti daju vise informacija o tvojim miomima, da li su usli u tvoj „cavity” pitaj ih to..Ako nisu, nego su na primjer spoljasnji, onda ne bi trebali da predstavljaju problem oko trudnoće. Ono sto možeš da uradis na fertility klinici za mjesec dana, u normalnim okolnostima lutajuci od ginekologa do ginekologa, od ultrazvuka do ultrazvuka, trebalo bi ti oko 6 mjeseci. Na fertility klinici oni imaju svu opremu, aparate i uredjaje na jednom mjestu što se tiče dijagnostike, tako da sve preglede radis odmah tu kod njih, ne salju te nigdje dalje. Vadjenje krvi se takođe radi tu..Znaci definitivno ima to svojih prednosti, u smislu brzine i lakoce da dobijes sve informacije i da saznaš svoje opcije.
Oni takođe mogu da ti urade kompletno pracenje ciklusa, kada ti dolazis redovno na kliniku, pred ovulaciju svaki dan, oni ti vade krv i ultrazvuk rade da bi vidjeli da li dolazi do ovulacije na prirodan način, kolika je velicina folikula i da li je na tom planu sve ok...
E sad što se tiče homeopate, ja sam takođe čula price o ženama kojima su pomogle. Nazalost nemam inoformacije ili preporuke konkretno. To pomaze, ali moras biti sigurna da je homeopata zaista strucan i da zna svoj posao, znaci najbolje bi bilo licna preporuka od nekoga ko se već lijecio kod odredjenog homeopate. Obično se daju homeopatski lijekovi ali oni uz to savjetuju i potpuno promjenu nacina ishrane i stila zivota, tako da se na taj način postize ciscenje organizma na svim planovima, a samim tim ciscenje od mioma, cista, tumora...
U svakom slučaju šta god odlucis, srećno! Fertility klinika, ukoliko odlucis da odes na neku, svakako bi ti dala sve informacije vezano za tvoju plodnost i eventualne probleme u veoma kratkom roku. Ponavljam, nisi u obavezi da krenes sa nekom procedurom kao sto je IVF ili IUI ukoliko još nije dosla ta faza u tvom zivotu. Ali bar ćeš biti potpuno spremna i informisana o svom stanju, i opcijama.
NadaII
2011-10-19 12:08 AM
Hvala vam, bas ste divne, sve. Sanduce, upravo to mi treba, da upotpunim nalaze i dobijem sto vise informacija o polozaju i detaljima, u sto kracem roku, pa da vidim šta mi je ciniti. Hvala ti puno na varemenu i iscrpnom odgovoru. Zaista je korisno, još da ubijedim doktoricu da me uputi na fertility kliniku i sto je sve brze i na jednom mjestu. Nadam se i da su bolji doktori. Dobro je ako će me prihvatiti na fertility kliniku radi dijagnostike.
U međuvremenu tragam za preporukom od nekoga ko zna dobrog doktora homeopatije, jer zaista vjerujem da mogu pomoći ako su dovoljno strucni. Treba tretirati organizam kao cjelinu i lijeciti uzroke, a ne simptome. Bar i samo zaustavljanje rasta i smanjenje mioma bi bio veliki uspjeh. Promjena ishrane je već u toku, a trenutno radim i detoksifikaciju kao prvi korak. Malo je teze promijeniti zivotni stil, najviše zbog sopstvenih navika i kapitalisticke masinerije, ali i to se može. Srećno i vama, da uspijete sve do jedne.
Sanduche2010
2011-10-19 10:55 AM
Doktori na fertility klinikama jesu bolji i strucniji, to je njihova uza specijalnost takođe su ginekolozi prema tome to je sve sto ti treba.
Da ides samo običnom ginekologu koji nije pritom specijalista za pitanja plodnosti, po meni je strasno gubljenje vremena, vozace te 6 mjeseci i slati po pregledima, jer oni to nemaju u svojim kancelarijama već će te slati na druge lokacije da radis sve bitnije preglede, a onda dok oni dobiju nalaze nazad to može da traje.
Ukoliko ti doktorka ne želi dati preporuku za fertility kliniku, ili ti je iz bilo kojeg razloga neprijatno, možeš uvjek da odes u bilo koji „Walk-in” kliniku, oni će ti dati bez pitanja, samo treba da im kažeš ime klinike na koju želiš. Ja sam upravo isla u „Walk-in” kliniku, jer sa svojim family doktorom nisam mogla da se sporazumijem najbolje:-)...

Što se tiče homeopate, ako nadjes dobrog, ne samo da mogu da smanje miome, ciste i dobrocudne tumore raznorazne, već mogu potpuno da ih pociste, iz onoga sto čitam to je stvarno moguće, ali to takođe uzme vrijeme...Srećno kako god bilo i sve najbolje..Uz trud sve se postigne!
LeeLu
2011-10-19 10:42 PM
I ja sam uzela uput u walk-in klinici, ti porodicni lekari su mi se već popeli na vrh glave koliko su naporni i koliko veze nemaju. Slazem se da homeopatija može uzeti vremena. Nadall, fertility klinika je odgovor za sva tvoja pitanja i rešenje za eventualni probleme.
NadaII
2011-10-19 11:12 PM
Sanduce, hvala ti i za savjet u vezi walk-in klinike, vrlo je dragocjen. Da li si srela nekog doktora na fertility klinici sa kojim si bila zadovoljna, koga bi preporucila? Ne mora to da mi bude blizu, vaznije je da je to neko dobar, od povjerenja, tako da ne gubim vrijeme.

Jedva cekam da nađemnekog dobrog homeopatu ili sl., pa da zapocnem nešto već jednom, da vidim kakav je uspjeh, a vjerujem da će biti dobro.
vangog
(sales executive)
2011-10-20 08:57 AM
Nadall..u sličnoj smo situaciji. Meni su na pregledu (fert. clin.) rekli da imam 4 velika mioma koja se moraju operisati (bila sam u cudu jer mi je moja dokt. rekla da mam 1 ili dva ali vrlo mala koja ne smetaju). Zakazala sam (po uputu iz fert. kl.)Magnetnu rezonancu koju sam imala juče. Dali su mi samo CD i ako sam ja ocekivala da će tu biti dr koji će ocitati nalaz.
Sldeci termin u fert. kl. mi je tek 1 nov. pa da ne bi u međuvremenu poludela od cekanja ja lepo opet danas odem kod moje gise. Kad sam joj rekla za operaciju poludela je. Kaže, u mojim godinama (41) ni slcajno, drugo kaže da apsolutno nema sanse da je on video tolike miome a ona ne i cudno joj da mi odmah nisu 'procitali' snimak. Tako da je odmah tražila da joj sa klinike gde sam radila MRT posalju nalaze...sve u svemu kome verovati.. mada ja ipak verujem njoj. Kaže on verovatno nije siguran šta je video čim me poslao na magnetnu i da kad bi imala operaciju minimum 6 meseci ne bi smela da radim ISCI.A ja vremena za cekanje nemam.

Eto ovo je moje iskustvo. Koliko sam procitala treba izbaciti crveno meso i mlecne proizvode iz ishrane...
Pozdrav.
Sanduche2010
2011-10-20 12:20 PM
Nadall,
Ja sam upravo u fazi promjene klinke, i dvoumim se između 2 klinike „TCART” u downtown Toronta, i „New Life” u Mississaugi.Što se tiče moje sadasnje, a uskoro i bivše klinke to je bila „Create” klinika u downtown..Ne znam šta da ti kažem, da sam pretjerano zadovoljna ocito ne bih tražila dalje, međutim ono sto je dobro za ovu kliniku sto oni imaju brzu dijagnostiku. Napr ja takođe imam manji miom, i kod njih sam radila sonohisterogram i odmah na licu mjesta mi je doktor ocitao rezultate i rekao da miom nije mnogo veliki i da nije usao u „cavity” tako da ne treba ništa da se radi na njemu. Takođe oni su mi nasli da imam i 3 manja polipa i vjerovatno su i jadina klinika koja radi takve manje operacije na licu mjesta uz blagu lokalnu anesteziju, tako da su mi skinuli sva tri polipa sa materice. Što se tiče tih nekih stvari dijagnostike, oni su zaista brzi a takođe su i pristupacni pa imaš konstantan kontakt sa doktorom koji te vodi. 2 doktora na toj klinici sa kojima sam ja imala kontakt i koji su me lijecili su Dr Sarma, i Dr. Librach. Oba doktora su dobra. Međutim, ono sto mi smeta je beskrajno cekanje u cekaonici svaki put za procedure. Znaci doktore ne moras nešto specijalno da zakazujes, možeš da ih vidis kad želiš, ako hoćeš svaki dan, ali to rezultira ogromnom cekaonicom i kad si u postupku za IVF napr, i moras da dolazis cesce, s obzirom da nema nikakvog zakazivanja, svede se na to da silne dane proveds cekajuci na klinici, sto je kod mene nedopustivo jer ipak moram na posao, nazalost, svaki dan:-)
NadaII
2011-10-20 10:25 PM
Vangog, ni ja nisam niposto za operaciju, ali me interesuje zašto je doktorica tog mišljenja. Miomi mogu naglo da porastu, mislim da je sve moguće, mada kod tebe sigurno to nije čim doktor kaže da nije siguran. Ipak je bolje provjeriti sve. Nego nisam bas ovo shvatila: „Dali su mi samo CD i ako sam ja ocekivala da će tu biti dr koji će ocitati nalaz.” Kako nalaz a CD, šta je to?
NadaII
2011-10-20 10:31 PM
A jeste li vi razmišljale o homeopatiji. Ja sve cesce čujem vrlo pozitivna iskustva. Rekla mi je jedna Indijka da oni to bas dobro znaju u Indiji i da mi je samo da čujem od nekog Indijca za nekog dobrog homeopatu. Kaže da to bas treba da se nadje po necijoj preporuci, nekoga ko je dobar u tome, a oni to znaju. Rekla mi je da ima jedan veliki strucnjak koji je nekada lijecio ljude tamo, a sada je na homeopatskom koledzu, ali samo predaje, a ne prima pacijente.
Milica83
(raspevana)
2011-10-21 02:49 AM
Mislim da u tvom slučaju homeopatija nije instant rešenje zbog tvojih godina. Verovatno je da pomaze posle 1-2-3 godine, ali pitanje je da li ti imaš toliko vremena da provedes kod homeopate a možda ne urodi plodom?
vangog
(sales executive)
2011-10-21 02:22 PM
Nadall..snimke su preneli na CD i koliko sam čula iskustv drugih ljudi dr bi trebao odmah da ocita te snimke. Ali kod mene to nije slučaj. Operacija naravno ne dolazi u obzir zbog godina. Moja doktorica kaže da apsolutno nema sanse da ih ona nije videla..ovaj drugi kaže drugacije. Videcemo ko je u pravu. Ja samo hoću da sto pre krenem na ICSI.
Ja sam malo korigovala ishranu i to je to. Sad cekam da mi jave kakvi su konacni nalazi i to je to...
NadaII
2011-10-22 06:06 PM
Strasni su ti doktori. Ja danas odem i ne da mi uputnicu za fertility kliniku, kao ne ide tako po protokolu, a sto je još gore, tražila sam da mi razjasni neke nalaze i ona sve kao nema moj karton, nisu tu nalazi. Na moje insistiranje je priznala da ih je odnijela kuci jer puno radi pa ne stize!!!??? Uzasnula sam se i ostala bez rijeci. Gdje je tu privatnost klijenta i sigurnost njegovih ličnih informacija? Još se obrecnula drsko na mene sto pitam gdje je moj karton. Ostala sam u soku, a uz to mi je kao rekla da mi čini uslugu jer me ubrzano salje ginekologu. Nije ni spomenula da je razlog jedan abnormalan nalaz koji je jedino imala u kancelariji. Srećom sam sama shvatila zahvaljujuci istrazivanju po internetu. Ja sam zbog ove doktorice isla na sasvim drugi kraj grada jer sam vjerovala da je dobra. Da ne pricam da zakazuje duple appointmente, pa cekas minimum sat vremena, a provedes kod nje pet minuta. Sad moram da nađemnovog doktora opste prakse, a ne znam nikoga dobrog. Postoji li igdje doktor koji hoće iskreno da saslusa pacijenta i da pomogne, a ne samo da provuce OHIP karticu? Prosto sam se istraumirala danas :(
NadaII
2011-10-22 06:13 PM
Evo, nasla sam nešto, možda može da vam pomogne, samo ne znam ima li neka nasa biljna apoteka gdje ovo mogu da kupim (mislim prvenstveno na ulje od kantariona, kao i na neke od ovih cajeva):
http://snagabilja.com/lecenje-biljem/23-miom-materice.html
NadaII
2011-10-23 12:57 PM
Samo da vas pitam, dobicu uputnicu za Dr Librach. Znate li šta o njemu? Jeste li bile kod njega, kakve utiske imate?
NadaII
2011-10-23 01:03 PM
Sanduce, sada vidim da si bila kod tog doktora i mislis da je dobar. Sada mi je malo lakse jer me hvata briga oko svega. Nadam se da ću uspjeti da ga vidim uskoro, za par nedelja.
mimozaaa
(posmatrac)
2011-10-25 01:43 PM
Moje dvije poznanice su operisale mime i obje zatrudnjele bez problema. Inače nisu mogle zatrudnjeti bas zbog tih mioma. jedna je imala dva mimoma i dva polipa a druga je imala tri mioma. Objema su poslije OP rekli da se cuvaju 3 mjeseca od trudnoće i da onda mogu da krenu. Jedna je ropdila prije mjesec dana sina a druga nosi blizance i rodit će u decembru. Operacija nije strasna, radi se ginekoloski odstrane ti miome i sve bude u redu. Čak rade i ambulantno s tim da odlezis malo dok popusti nerkoza. Kod tebe će vjerovatno traziti da ostanes koji dan u bolnici jer su malo veci miomi ali operacija nije strasna i ne treba se toga bojati. Inače mimomi ako uspijes ostati trudna znaju rasti u tu
rudnoci pa može doći do spontanog. U svakom slučaju je za preporuciti da se operise i za tri mjeseca se može krenuti u trudnoću.
Nemoj se zavlaciti oblogama jer od toga ćeš samo izgubiti vrijeme nego kreni u konkretnu stvar, odstrani to i bit će sve u redu.
NadaII
2011-10-25 11:11 PM
Hvala mimoza na ohrabrenju. Znam da je operacija brzo i konkretno rjesenje, a biljke mogu biti dugotrajne, ako uopste pomognu.
Mislim da je najbolje da se to ne dira, ali posto je veliko trebalo bi se nešto raditi. Plasim se da će mi šta zeznuti, ili još gore izvaditi matericu, ako ne može drugacije, a onda je kasno. To ne znam kako bih prezivjela. Osim toga citala sam da se često nakon takvih operacija javljaju oziljci na tkivima, a i miomi da se znaju vratiti. Doktorima inače ne vjerujem puno, a od ovih na zapadu gdje živim se prosto uzasavam. Nije to samo ni strah od doktora, već od cijelog zdravstvenog sistema, a ko zna, možda je svuda tako. Nadam se da ću ovih dana nešto razjasniti, pa ću moći i donositi odluke, mada će mi trebati dosta vremena da se nakanim i odlucim.
mimozaaa
(posmatrac)
2011-10-26 04:13 AM
Nemoj se plasiti. Vecina žena ima miome a da i ne zna. Miomi se obično prave nakon porodjaja. Nekom ne stvaraju probleme a neko ima probleme zbog njih. Eto ja sam imala miom velicine oraha koji se nije uvecavao godinama ali mi je izazivao krvarenja u ciklusu tako da sam znala krvariti po cjeli mjesec. Vjecito anemicna, vjecito krvarenja nekad obilna, nekad po malo. Pila hormone po preporuci ljekara da mi uredovi ciklus, napravila haos u organizmu od hormona i na kraju izvadila matericu sa svojih 40 godina. Imala sam dvoje djece i donjela odluku da se rijesim tog organa. Od tada sam se preporodila, krvna slika ne može biti bolja ali sam od hormona dobila vodene ciste na grudima. Sada su i one nestale jer sam ostarila i prošla klimaks. Neće ti ostati veliki oziljci, neće ti to skoditi trudnoći, nećeš imati problema, samo trebaš otkloniti strah od operacije. Ako nisi sigurna u te ljekare zašto ne odes u naše kraje da ti to operisu? Moja rodjaka je operisala u Zagrebu u privatnoj klinici a živi u Singapuru. Pošto joj tamo nisu mogli utvrditi zbog čega ne ostaje u drugom stanju ona fino ode u Zagreb i tamo joj nadju mimome, operisu je i eto sad ima sina kojeg je isto rodila u Zagrebu. odlucila je otici u istu kliniku da rodi jer im vjeruje. Operaciju je platila manje od 1.000€. Zašto nebi i ti to uradila ako već nemas povjerenja u te ljekare? te pare sto ćeš dati na kojekakve meleme od kojih teško da će ti pomoći ja bih ulozila u kliniku gdje imam povjerenja.
Prvo uradi tu sve snimka i cuj njihova mišljenja pa onda odluci šta ćeš raditi. Operacije nemoj da se bojis jer to nije ništa strasno. Oziljaka nemoj da se bojis jer žene imaju i vece oziljke pri carskom rezu pa opet ostaju trudne i radaju drugo i treće djete. Operacija se radi ginekoloski, sve ti odrade odozdo bez oziljaka. I ja sam izvadila matericu na isti način, odozdo, nisu mi sjekli stomak. A i da jesu nije ništa strasno.
Mislim da ti imaš veliki strah od OP i nemas povjerenja u te ljekare, ali i to se da srediti. U svakom slučaju sretno ti.
NadaII
2011-10-26 11:06 PM
Što se tiče oziljaka, nisam mislila na te spoljne, već na unutrasnje. Citala sam o tome na vise sajtova, može da se javi kao posljedica, evo jedan citat: „Adhesions (bands of scar tissue between organs that can form after surgery or trauma) occur in 15–53% of women postoperatively.”
Otkrivam polako o estrogenskom uticaju odredjenih vrsta hrane i preparata, tako da ću izbaciti iz upotrebe, ili bar smanjiti sve sto ima estrogensko djelovanje na naše tijelo, kao npr. slatki krompir, mrkva, bundeva, laneno ulje, maticna mlijec...probacu i da koristim sodu bikarbonu sa jabukovim sircetom, citala sam da je to dobro. Neću ishitreno ići na operaciju, već ću pustiti da mi se sve malo slegne, pa ću hladne glave odluciti, a u međuvremenu ću saznati detalje mog stanja i vidjeti da li prirodne metode pomazu. Sutra idem kod ginekologa.

NadaII
2011-10-27 04:33 PM
Bila sam danas kod doktora, ali to nije onaj Dr. Librach. To je njegov otac, Samuel. Isprepadao me je i rekao da je jedini način da se pokusa miomektomija i to staromodna operacija sa rezom na stomaku, ali ne može se garantovati da će mi moći sacuvati matericu. Kaže da od mioma ne može da vidi jajnike i da zbog toga može biti moguće i da ima nešto možda čak i maligno na jajnicima, a jedini način je pogledati ih prilikom operacije :( tako da ako ima nešto maligno na njima i to izvadili. Poslace me na CT scan, mada to kao i nije nešto važno. Još me je isprepadao da sad kao miomektomija i može da se radi, a kasnije, recimo sa 46 godina ne bi ni razmatrali miomektomiju, već bi uradili histerektomiju.
Kaže da je miom na zidu materice i prolazi kroz matericu i unutra i spolja. Ja ne želim na tu operaciju jer osjecam da bi mi izvadili i matericu, ili bi ostala ostecena. Sa ovim miomima za sada mogu da živim.
Moram hitno da probam neki prirodan način, dok cekam na to sve, prvenstveno da zaustavim dalji rast i ako može, bar malo da ih smanjim. Zaista mi je potrebna pomoće, a ne znam kome da se obratim.
Kada bih samo znala šta im je uzrok. Tražim po internetu, neki izvori tvrde da je visak estrogena, drugi da je progesteron, treci da nisu hormoni, ko će ga znati. Moram hitno da probam akupunkturu, kinesku medicinu, homeopatiju, ma šta god, a ne znam nikoga provjerenog ko bi mogao pomoći u ovakvim slučajevima.
NadaII
2011-10-27 04:36 PM
A ima li u Beogradu neki dobar doktor kod koga bih mogla otici po drugo mišljenje? Molim preporucite. Napominjem da bih tamo bila strani državljanin, tako da ne znam ima li to kakve veze, tj. da li bi bilo ostvarivo.
mimozaaa
(posmatrac)
2011-10-27 06:04 PM
Ti kao strani državljanin možeš svugdje da se lijecis za svoje pare. Nema veze ciji si državljanin jer sve placas tako da ćeš imati i neku prednost tj. naći će se odmah slobodno mjesto kad se placa. Ne znam nikog u Srbiji ali sigurno da ima dobrih strucnjaka. Nadam se da će ti neko dati informacije.
Nemoj se brinuti doktori znaju malo da napusu problem. Ipak trebaš imati još neko mišljenje tako da obavezno trazi još koje mišljenje i onda donesi odluku.
Sretno ti i uvjek misli da si ti i tvoje zdravlje najprece a sve ostalo može i ne mora biti.Želim ti sreću i da brzo rjesis svoje probleme na najbolji način.
marina2005
2011-10-27 11:36 PM
Da, nemoj da zuris nego obavezno trazi drugo mišljenje i još jedan detaljan pregled jer doktori često grese i uplase pacijenta bez razloga.

Uklanjanje mioma ili cele materice je „lecenje” simptoma, a ne uzroka nastanka mioma. Znaci problem koji dovodi do nastanka mioma je i dalje prisutan i posle operacije i miomi se mogu pojaviti ponovo. Na zalost, danasnja medicina „leci” simptome, a ne otkriva uzroke bolesti. Da li treba da odsecemo i glavu kako bi „izlecili” migrenu? Otkrivanje uzroka bolesti nije profitabilno za medicinsku industriju, a operacije i lekovi jesu.

Što se tiče makrobioticke ishrane to je jedna velika zabluda. Ispostavilo se da nije tako zdrava kao što se mislilo.

Najbolje je izbaciti iz ishrane na neko vreme sve vrste ugljenih hidrata (hleb, peciva, paste, krompir, kukuruz, pirinac, secere bilo koje vrste, sokove) i onda pratiti situaciju. Takođe, treba izbaciti sva ulja koja sadrže omega-6 jer podsticu rast tumora (suncokretovo, kukuruzno, sojino, kanolino, margarin, susamovo i laneno ulje). Zameniti ih avokadom, puterom, maslinovim, kokosovim i kvalitetnim ribljim uljem. Još malo o ishrani:

http://www.natural-health-for-fertility.com/fertility-diet.html

Ovo je link na kome se mogu naći saveti u vezi prirodnog lecenja mioma, a može i da se stupi u kontakt sa homeopaticom specijalizovanom za zenske bolesti:

http://www.natural-health-for-fertility.com/uterine-fibroids.html

Pozdrav i puno uspeha u lecenju!

Sanduche2010
2011-10-28 09:54 AM
Nadall, zao mi je sto je tako loše prosao ginekoloski pregled, i da si se tako istraumirala. Stari dr. Librach, ima sigurno oko 80 god ako ne i vise, zacudila sam se da još uvjek radi:-)...Svakako da bi bilo bolje da si isla na fertility kliniku, jer su tu doktori prije svega maladji, a dosta ih saradjuje sa univerzitetima, i što se kaže, oni su „on the top of the game”, i updated sa svim najnovijim metodama, istrazivanjima i tehnologijama. Pri tome su oni i ginekolozi, pa ćeš jednim udarcem da ubijes dvije muve. Primjera radi, ti si kod starog Libracha imala obični ultrazvuk,a tebi treba pravi pregled, mislim da se zove sonohysterogram, za koji treba i priprema i koji je najtacniji i najbolji pregled da se vidi kakva je situacija. Ne osporavam da je on miome vidio, i da su oni tu zaista, ali pitanje je koliko je u toku sa najsavremenijim stvarima, i možda se njemu stvari cine dramaticnije nego sto one u stvarnosti jesu. Sjecam se price tako, za jednu poznanicu sa bivšeg posla koja je ruskinja porijeklom su poslali kod tako nekog starog ruskog ginekologa koji radi u Torontu, i koji ju je istraumirao kao maltene da mora sve da vadi i jajnike i matericu,,,...Nakon silnih isplakanih noćii dana, dobila je preporuku na drugo neko mjesto gdje su utvrdili samo da treba da vadi jednu fallopian tube na kojoj je bio neki dobrocudni tumor..Znaci sve uzmi sa rezervom, i uvjek potvrdi diagnozu sa bar još jednim mišljenjem, ako ne i dva da budes sigurna...Srećno...
NadaII
2011-10-28 11:57 PM
Da dodam da sam se tek kasnije sjetila da stari Librach nije govorio o miomektomiji sto sam ja ocekivala, već o laparotomiji. Tek sam kasnije nasla na internetu da je to u stvari operacija da se istrazi stanje, a uz to se može i uraditi operacija lijecenja. Ovog mjeseca sam 2 puta radila ultrazvuk. Prvi je radila tehnicarka i kao jajnici su u redu, doktorica opste prakse mi nije ništa spomenula, a drugi je radio ovaj doktor i kao uopste ne može da vidi jedan jajnik . Zato mi je rekao da je moguće i da ima nešto na jajniku i da je moguće i da je maligno. Kako je moguće da jedna osoba nešto vidi a druga ne vidi? Rekao mi je da su miomi gigantski i za jedan je rekao da je i sa unutrasnje i sa vanjske strane materice, a o drugom mi nije puno rekao. Ja kad sam pitala rekao je da nije bitno. Ako je stanje tako katastrofalno, onda se plasim da ako pristanem na operaciju, da bi oni izvadili i matericu, da je ne bi mogli sacuvati, a pomenuo je i mogućnost vadjenja tog „nevidljivog” jajnika ako se nadje nešto na njemu. Napominjem da sam radila CA125 i da je vise nego udvostrucen od normalnog, a on govori da to može biti od mioma.
Uputio me je na fertility kliniku kod njegovog sina i još da uradim CT scan, mada je reako da taj scan i nije bitan. Ne znam šta da tražim, kakve još nalaze, doktor je uradio papa, bakterioloski bris i obični pregled, a i urin sam radila ponovo. Još ne znam rezultate. Otisla sam kod starog doktora jer nisam morala dugo cekati, doktorica me nije htjela uputiti na fertility jer „nije po protokolu”, a nisam stigla otici kod drugog doktora po uputnicu za fertility kliniku. Vidjecu šta kaže njegov sin, a onda ću prema stanju vidjeti da vjerovatno odem još kod nekog doktora na nekoj fertility klinici, da mogu da uporedim sva mišljenja.
Sutra idem kod nekog kineza sto praktikuje akupunkturu i staru kinesku medicinu i koji tvrdi da tretira i velike miome. Jedva cekam da vidim šta će mi on reci, mada ništa ne ocekujem, ali se bar nadam. Mislim da je ovo tek početak moje trke u raznim smjerovima. Operacije se plasim i iz razloga sto sam mrsava, zeljezo mi je nize, a sigurno bi od operacije još vise smrsala. Homeopatu još nisam nasla, a to mi je jedna velika zelja i da zapocnem tretman sto prije. Bar da probam prije nego pristanem na operaciju, ako je neizbjezna.
Izbacila sam skoro sve gore navedeno iz ishrane, mada nisam sigurna za krompir i braon ili divlju rizu. Citala sam da slatki krompir ima estrogensko dejstvo, a ja sam ga jela često, sada i to otpada. Od ovakve ishrane ću još vise smrsati. Sada će mi trebati i nutricionista kako ne bi ubila samu sebe ishranom.
Da li valja koristiti ulje od konoplje (hemp seed oil) u ushrani? Kako utice na hormone? Hvala svima od srca na korisnim savjetima i sto ste podijelile svoja znanja i iskustva sa mnom. To mi puno znaci. Izvinite sto vas davim.
NadaII
2011-10-29 12:13 AM
Marina, slazem se u potpunosti da ljekari samo gledaju profitabilnost, a to se vidi i kroz to što odbijaju da daju uputnice, kažu nije po protokolu, ili ne daju da vadis neki nalaz ako trazis, kao to se ne radi; govore o parama i šta država hoće ili neće. Zato im ni ne vjerujem ništa jer me gledaju kao da sam sablon, i procjenjuju me kroz statisticke podatke. Vjerujem da vole to što rade i da ima dobrih ljekara koji zaista pomazu, ali svi su dio sistema i moraju svirati kako im se diriguje. Kako im se prepustiti kada nemam povjerenja? Da li da im dozvolim da me otvore radi dijagnostike jer na drugi način kao ne mogu da ispitaju jajnik? Znam da je bitno u slučaju da je nešto maligno, ali nisam bas uvjerena ni da bi im se prepustila na hemoterapiju ako bi bilo neophodno. Neću se zuriti sa odlukama, pusticu da mi se malo slegne, a u međuvremenu dobiti i mišljenja drugih ljekara i pratiti da vidim kakvo je stanje.
marina2005
2011-10-30 12:26 AM
Nema sanse da ubijes sebe ishranom, ako prazne ugljene hidrate zamenis kvalitetnim proteinima i mastima, niti ćeš još vise da smrsas. Naprotiv, mi polako ubijamo sebe nepravilnom ishranom punom ugljenih hidrata i previse omega-6 što se manifestuje mnogim modernim bolestima (dijabetes, rak, srcana oboljenja, alergije, itd.) koje nisu postojale pre pojave prehrambene industrije. Nasem telu su potrebni proteini i masti, a ugljeni hidrati nisu neophodni. Sve potrebne minerale i vitamine imaš u mesu, ribi, jajima, mlecnim proizvodima, povrcu i vocu. Ja sam imala dva mala mioma na zidu materice i samim tim sto sam promenila ishranu uspela sam da ih uklonim za tri meseca. Međutim, tvoji su veliki pa ne znam koliko vremena treba i da li su ti potrebni i neki lekovi. U to vreme sam se raspitivala i čula za homeopatu Lauru Margaritis iz Hamiltona (905) 383-3951, ali nisam imala prilike da odem do nje.

Trudi se da uvek pozitivno mislis i da uvek gledaš dobru stranu zivota. Koliko god možeš smanji stres u svojoj okolini. Nemoj o sebi da mislis kao o bolesnoj osobi. Tvoje telo ti daje signal da nešto nije u redu i da treba da menjas dosadasnje navike i razmišljanja. Meni je puno pomogla knjiga „You Can Heal Your Life” od Louise Hay ( http://www.louisehay.com/ ).

Što se tiče konopljinog ulja mislim da nije dobro za tebe jer sadrzi previse omega-6. Unos omega-6 prema omega-3 treba da bude 1:1 ili najviše 2:1, a u danasnjem svetu je čak i 20:1. Sve semenke i zitarice imaju previse omega-6, pa tako i njihova ulja. Takođe, izbegavaj meso, jaja i mlecne proizvode zivotinja koje nisu hranjene travom nego kukuruzom i sojom jer i tu ima previse omega-6.

Pozdrav!

NadaII
2011-10-30 01:20 PM
Marina, ako je tako onda i barley grass podstice estrogen jer barley (jecam) je zitarica. Pocela sam da koristim barley grass jer mi je neko rekao da to umanjuje tumore. Možda onda da prestanem s tim? Bila sam nabavila i maticnu mlijec, međutim kad sam otkrila da podstice estrogen prestala sam sa upotrebom.
Trenutno sam na detoksifikaciji i izbacila sam iz ishrane svo meso, jaja, mlijeko/mlijecne proizvode, hljeb i makarone, slatki krompir i tikve, laneno ulje.
Jedem samo zitarice umjesto hljeba: proso (millet), amaranth. Jedem skoro svaki dan po malo badema, oraha, brazilskih oraha, lecu (lentil), mung beans, ulje od kostice grozdja ili maslinovo, grozdje, jabuke, limun, kupus i brokoli, paprike, gljive, salatu, sparoge (asparagus), cveklu. Povrce uglavnom jedem sirovo, osim gljiva. Pocela sam da kuvam miso supu od maitake gljiva i arugule.
Mislim da mi je ishrana veoma ogranicena. Vidim da sam smrsala i trenutno imam samo 49, a visoka sam preko 170 cm. Grijesim li negdje?
Šta da dodam ili oduzmem? Pocela sam stavljati obloge od ricinusovog ulja.
Bila sam kod kineza i mnogo me je umirio. Pristup je totalno jednostavan i suprotan tradicionalnoj medicini i koliko me je doktor isprepadao, toliko me je kinez opustio. Odlucila sam da krenem sa kineskim biljkama i akupunkturom, jer je rekao da je pomogao kod dosta slučajeva i da se smanjivanje mioma može početi primjecivati već nakon 3 mjeseca. Strahovito je paprena cijena, ali nemam šta izgubiti osim novca. Ako ne pokusam neću znati.
marina2005
2011-10-31 12:52 PM
Nadall, gresis u tome što ne unosis vitamine rastvorljive u mastima od kojih su najvazniji vitamin A i D. Ni tona povrca i voca dnevno ti ne vredi bez tih vitamina jer oni pomazu apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane. Bez njih telo vrlo slabo apsorbuje vitamine i minerale iz voca i povrca. Vitamina rastvorljivih u mastima ima u mesu, ribi, jajima, punomasnim mlecnim proizvodima, zivotinjskim masnocama i kvalitetnom ribljem ulju. Bez proteina i masnoca telo „jede” samo sebe jer nema drugi izvor tih hranljivih sastojaka, pa koristi svoje rezerve masnoce i proteina.

Ako želiš da uradis detoksifikaciju onda je za to najbolja GAPS dijeta ( http://gapsdiet.com/The_Diet.html ). Tu imaš i listu dozvoljenih i zabranjenih namirnica. Ovom dijetom ćeš ojacati crevnu floru i dovesti ceo organizam u ravnotezu sto je veoma važno u procesu izlecenja, a tezina će se sama regulisati.

Amaranth, millet (proso), buckwheat (heljda), divlji pirinac i ostale bezglutenske zitarice i semena nisu preporucljivi iz razloga sto sadrže ugljene hidrate (skrob) koji se prilikom varenja pretvara u secer, odlazi u krv i izaziva lucenje insulina, a on pospesuje rast tumora isto kao i omega-6. Jecmena trava nema u sebi skrob, dok ga zrno jecma ima tako da to nije isto. Na tvom mestu, ja bih izbacila iz ishrane ulje od semenki grozdja jer ono sadrzi čak 70% omega-6. Takođe, izbegavaj plastiku sto vise možeš jer sadrzi sinteticki estrogen (plasticne flase, kutije za cuvanje hrane, tetrapak i konzerve jer su oblozeni plastikom sa unutrasnje strane).

Ovde možeš naći sva objašnjenja u vezi problema koji te muci, pa čak i iskustva žena koje su patile od sličnih problema:

http://www.westonaprice.org/womens-health/wise-choices-healthy-bodies

http://www.westonaprice.org/womens -health/three-case-histories

http://www.westonaprice.org/womens-health/natural-protection-against-estrogen-overload

Pozdrav!
vangog
(sales executive)
2011-11-01 02:47 PM
nadam se da će ti moje iskustvo pomoći...meni su danas rekli da je snimak na magnetnoj pokazao jedan veliki miom (i 2 manja ali to je nebitno) koja se moraju ukloniti jer bi mi svakako u roku od 2 godine napravio haos i morali bi verovatno i matericu da vade. Dakle operacija ali na zalost dok sam dosla do kuce ja sam zaboravila koji je to način (imam još jedn razgovor pred operaciju pa ću pitati ponovo)..uglavnom objasnio mi je da ću imati mali rez na stomaku i da se tom metodom operise da se ne bi ostetila materica. Miom je inače na zidu materice.Operaciju sm zakazala za 14 ti i već krajem januara ili u februaru mogu (ako Bog da i sve bude kako treba) početi sa pripremom za ICSI.
Eto..nadam se da ćeš i ti rešiti svoj problem sa miomima i na bolji način nego ja.
NadaII
2011-11-02 09:09 PM
Hvala Marina. Ipak sam zbunjena jer sam na vise sajtova nasla da se preporucuje izbaciti meso i mlijecne proizvode, mada i te informacije variraju od recimo potpuno vegan do upotrebe malih kolicina organic bijelog mesa i mlijecnih proizvoda. Citala sam pricu jedne žene koja bukvalno zivjela na vodi i čini mi se jabukovom sircetu sa sodom bikarbonom, ili melasom, nisam bas sigurna i da su miomi nestali, jer nisu imali hranu od koje rastu. Plastiku ne koristim, osim ako recimo kupim organic jogurt ili kefir koji dodju u takvoj ambalazi.
Vangog, želim ti da ti operacija prođe super i da se brzo oporavis u potpunosti. Koliki je tvoj miom? Ne znam da li je priblizno kao kod mene, nadam se da nije toliko veliki. Mislicu na tebe 14-og. Bilo bi mi drago da se opet ovdje nađemokada se malo oporavis, da vidim kako je prošlo. Ja sam primijetila da mi pomaze kada stavljam tople obloge od ricinusovog ulja, ali miomi su još tu i plasim se da će da rastu. Dajem sebi malo vremena da ispitam sve prirodne nacine i da vidim da li ista pomaze, a u međuvremenu ću saslusati vise doktora i uporediti prijedloge.
vangog
(sales executive)
2011-11-03 12:18 PM
Draga Nadall...nisam ni pitala koliki je ali se na snimku vidi da je prekrio vise od pola materice. Pitala sam ga i da li bi pomoglo da korigujem ishranu dr je rekao ne to ne moze da pomogne. Da su manji i da ne predstavljaju problem verovatno bih ipak pokusala ali ovako ne mogu jer nemam puno vremena. Jedino rešenje je da se ukloni jer čak i da ne radim vantelesnu pravio bi mi probleme, kao sto sam ti i napsala.
Tebi želim sve najbolje i javi povremeno šta se desavakod tebe.
Pozdrav!
NadaII
2011-11-03 10:39 PM
Vangog, spominjala si da si radila magnetnu rezonancu (MRI). Mene je doktor uputio na CT Scan, međutim sad mi se nešto ne ide na to jer to je ipak zracenje i to vece od običnog X-ray. Pošto mi je povecan CA 125, plasim se da idem na to zracenje, da se dodatno izlazem tim stetnim uticajima. Da li i jedan od ova 2 nacina dijagnostike može sa sigurnoscu da utvrdi da li se radi o malignom stanju ili ne? Da li znaš koja dijagnostika je bolja/tacnija? Pretpostavljam da ni mangentna r. nije bas zdrava, ali koje je manje zlo? Da li si morala placati to snimanje (koliko kosta), ili je pokriveno OHIP-om (ako si u Ontariju)?
I meni je doktor rekao da promjena ishrane apsolutno ne može promijeniti stanje, ali ja se nadam da kombinacija ishrane, akupunkture, cajeva ...itd, može možda dati neke rezultate, mada naravno ne vrlo brzo. Ici ću još na jedan pregled i konsultacije u vezi operacije, a onda ću sebi dati 3 mjecesa, pa otici na kontrolu, cisto da vidim ima li ikakvih promjena. Zavisno od rezultata ću zaljkuciti da li vrijedi nastaviti ovako ili ne. Doktore uvazavam, ali uzimam sa velikom rezervom. Ne znam da li je to dobro ili loše, ali pratim moje instinkte. Valjda će mi se nešto razjasniti tokom vremena. Neću da panicim, jer stanje je i onako vrlo komplikovano i još uvijek dosta nejasno. Bićemo u kontaktu. Još jednom, puno sreće i da sve bude po planu.
vangog
(sales executive)
2011-11-04 07:09 AM
Nadall...ja nisam ni razmišljala o zracenju MR meni je bilo samo bitno da odluce mog li odmah na vantelesnu ili ne.Inače je prolično neugodano raditi taj snimak jer te uvuku u neku kao cev...no izdrzi se. Čak i da ne idem na vantelesnu morala bih na operaciju i jedino mi je zao što se ranije nisam pozabavila time jer ja imam sve simptome mioma. Inače snimak mi je platilo osiguranje ali vantelesnu placam sama jer imam 41 godinu.
Valjda će biti sve u redu...:)
ciba
(brrrrr)
2011-11-04 10:34 AM
MRI je bezopasna posto nema radioloskog materijala i na bazi je magneta (opasna je samo ako imaš metal u telu). Nekad koriste supstance za poboljsavanje kontrasta ali to su netoksicne supstance.
CT je xray metoda i ima zracenja ali se obe koriste na kancer pacijentima zato što je od velikog značaja za kancer rana detekcija tako da korist prevazilazi stetu.
pogledaj na wikipediji kako se radi. objašnjeni su i rizici.

što se tiče kancera, analiza celija je jedina mogućnost da se odredi kakva je celija. tumor markeri kao sto su ti pomenuli su samo verovatnoca tj indikatori. u svakom slučaju sto ranije reagovanje je vrlo bitno za sve bolesti a za tumore narucito.

nazalost ni medicina (ni standardna ni alternataivna) nema odgovore na sve i moraju se praviti odluke u hodu. ti izgleda nisi bas sklona odlucivanju. u svakom slučaju srećno.
Sanduche2010
2011-11-04 11:25 AM
Nadall, nemoj da se plasis MRI... Evo mene je doktor na novoj klinici poslao za MRI grudi, samo zato što postoji u porodici rizik na rak dojke i on hoće da rascisti sa tim prije nego krenemo u IVF postupak.
Čim postoji i 1% sumnje na nešto, bolje da to rascistis. Zavrsi prvo sa jajnicima da si sigurna da tu nema ništa, kao sto nema ništa vjerovatno, ali ne bi smjela mnogo da cekas jer čim ima nešto indikativno kao tumor markeri koji su poviseni, onda je pametno to rascistiti i zavrsiti bar sa tim, pa onda ćeš da znaš da su tvoji problemi jedino miomi, i onda da se skoncentrises na njih iskljucivo...

Što se tiče ishrane, ni to ne treba kompletno napamet i na svoju ruku. Napr, moja rodjaka koja je imala kancer dojke, je isla kod nutricioniste na savjet i dobila je kompletnu listu šta treba da jede a šta ne, i na koji način da pripremna hranu. Vecina stvari koja se preporucuje ljudima koji imaju kancer vrijedi za sve tumore pa čak i dobrocudne. Ako nećeš kod nutricioniste ima dosta knjiga na tu temu. Jednostavno jede se hrana bogata antioksidantima koji uticu na smanjenje tumora, a istovremeno jacaju imunitet, i preciscavaju organizam, tako da ova rodjaka jede dosta povrca, voca, meso je popuno izbaceno, kao i secer i masnoce. Fakticki to bi bila vegetarijanska hrana u sustini,osim ribe njoj je meso potpuno zabranjeno kao i sve sto ima secera u sebi (osim prirodnih secera koji su napr u vocu). Dozvoljni su joj mlijecni proizvodi ali u veoma limitiranim kolicinama i to samo organic. Sve sto kupuje, kupuje iskljucivo „organic”. Jede dosta i ono što se zove „raw food”, sto vise zivu hranu uz minimalnu termicku obradu, da se ne izgube vitamini i enzimi u hranu. Ona je mimo toga procitala bar 5 knjiga na temu ishrane, sakupila je oko 1000 novih recepata i promijenila je drasticno način ishrane. Rezultat je vise nego dobar.
E sad ono sto ti kažeš da stimulise estrogne kao sto je slatki krompir, sa druge strane je jak antioksidant tako da se ipak preporucuje. Poenta price može biti nešto sto kao na prvi pogled podstice estrogen ali sa druge strane je jak antioksidant pa se po tim svojstvima vise izdvaja. Laneni proizvodi, flax seed and flax seed oil su ovoj mojoj rodjaki preporucili i ona ih koristi svakodnevno, a njen kancer je osjetljiv na estrogen, pa da je nešto stetno, sigurno joj ne bi preporucili...I pravo da ti kažem, to je manje-vise i hrana koju ja jedem, jer je dobra i za plodnost, kao i za generalno zdravlje.

Ima tu dosta toga sto možeš da uradis i sebi pomognes, način ishrane je iskljucivo u tvojim rukama uz strucne savjete, ali i mimo toga ja mislim da ipak trebaš da uradis sve potrebne preglede. MRI je najtacniji kako sam shvatila, i ne treba da se brines, uradices jedan da otklonis sumnju za jajnike, i posle toga vise nećeš. Prema tome, jedan MRI sigurno nikakvu stetu ti neće nanijeti...Ne vjerujem ni ja puno doktorima, ali i tu treba imati granice u nepovjerenju i ne ići totalno iz krajnosti u krajnost, u smislu da se situacija totalno zapusti. Puno sreće i sve najbolje!
marina2005
2011-11-04 04:14 PM
Draga Nadall, kada čitaš te sajtove treba da znaš da su mnogi sponzorisani od strane države, raznih organizacija, asocijacija, farmaceutske i prehrambene industrije kao sto su i sami doktori i nutricionisti. Teško je rastaviti zito od kukolja. Meni su bile potrebne godine. Takođe, imaj na umu da doktori imaju vrlo ograniceno znanje o ishrani. Čak su i uceni na fakultetu da ishrana nema nikakvog uticaja na pojavu ili izlecenje bolesti.

Mislim da izgladnjivanjem nećeš ništa postici. Možda samo još pogorsas situaciju. Miomi koje imaš nisu strana tela koja su odjednom odlucila da rastu u tebi, pa da možeš da ih ubijes izgladnjivanjem. Kao sto sam ti već napisala, oni su samo signal koje ti tvoje telo daje da nešto nije u redu i da treba da menjas ishranu i navike koje su dovele do tog stanja.

Ali, naravno, slazem se da ne treba da menjas ishranu na svoju ruku. Zato sam ti i dala linkove gde doktori i nutricionisti (nesponzorisani) daju savete kako se hraniti i izleciti. Molim te, izdvoji malo vremena da ih procitas.

„Once the body is detoxified and cleared of toxins and dietary imbalances and given exactly what it needs to restore balance in the cells, it will go right to work rebuilding the body. This is automatic as the body always does the best it can with what it has. The body is always creating a state of balance that results in the least amount of damage over all. As soon as conditions improve, healing begins.”

„The mainstream recommendation to avoid meats and dairy is misguided and is not based on any reliable scientific evidence. In order to have healthy reproductive systems women must avoid xenoestrogens (synthetic oestrogens), which come from personal care products, contraceptive pill, HRT, many other drugs, many man-made chemicals in the environment, and processed foods; they disrupt our normal hormonal balance and can cause infertility, endometriosis, PMS and other reproductive problems.”

„ Am I going to loose weight on the GAPS diet? I am already underweight and find it very difficult to gain weight.

Regular consumption of grains and processed carbohydrates causes water retention in the body. As you stop consuming these foods, you will loose that excess water and hence loose some weight, which usually happens in the first few weeks. Without the water retention you will get to your real weight and size, which will show you the real extend of your malnutrition. As you follow the GAPS nutritional protocol your digestive system will start absorbing foods properly and nourishing you; you will start building dense bones, healthy muscles and other tissues and organs and gaining weight as a result. You may remain fairly slim for the rest of your life (as it may be your constitution), but you will become strong, vibrant and full of energy.”

http://gaps.me/preview/?page_id=32

http://fourfoldhealing.com/2010/06/10/a-holistic-approach-to-cancer/

http:/ /www.westonaprice.org/vegetarianism-and-plant-foods/myths-of-vegetarianism

http://articles.mercola.com/sites/articles /archive/2002/04/03/evolution.aspx

Pozdrav.
marina2005
2011-11-04 04:22 PM
mimozaaa
(posmatrac)
2011-11-04 06:00 PM
Ja sam prije 7 dana snimala misic na ruci na magnetnoj uz injekciju kontrasta. Snimanje trajalo 20 minuta a kontrast je isao kompijuterski jer sam osjetila toplotu za koju su mi rekli a i gubilo se. Nije strasno samo sto je uzak prostor pa se malo osjeti nelagoda. Ja sam uglavnom zmirila sa slusalicama na usima i razmišljala o nekim ljepim stvarima. Muž je prije mene snimao koljeno (meniskus) ali bez kontrasta a isao je u tu cjev obrnuto tj. nogama unutra a glava vani. moguće da će i tebe tako snimati. Ne smije se imati ništa metalno ni u sebi ni na sebi. grudnjak i sve ostalo sto imalo ima nekog metala skinuti. Što se tiče zracenja tu je minimalno jer su tu magneti a što se tiče CT i se uvlaci ali prostor je veci, ima i novih aparata koji imaju samo obruc. Ne opterecuj se zracenjem jer ja sam imala mamografiju prije mjesec dana, snimanje ruke na rendgenu i sad magnetnu. Uopste ne razmišljam o tome jer nije to toliko opasno zracenje kao sto ti se čini. Odradi to snimanje da znaš kako stvari stoje da ne gubis vrijeme.
NadaII
2011-11-08 12:07 AM
Marina, hvala puno. Sacuvala sam sve ove linkove i čitam. Ima tu dosta korisnih i interesantnih informacija.
Jesi li ti bila na GAPS dijeti? Ako ti je to pomoglo, onda sigurno vrijedi probati. Slazem se da je potrebna duboka detoksifikacija. U međuvremenu sam krenula sa tretmanima tradicionalne kineske medicine - akupunktura i mjesavina cajeva za ciscenje jetre, uravnotezenje hormona i smanjivanje tumora. Nakon 3 mjeseca ću kontorlisati da vidim ima li kakvih rezultata. Usput istrazujem dalje sve opcije i korisne informacije.

Definitivno mi je potreban i nutricionista. O tome već dosta dugo razmišljam, a sada ću ga i potraziti. Prilikom kupovine ulja otkrila sam da i maslinovo ima dosta vise Omega 6 masnoca u odnosu na Omega 3, a kod avokado ulja je obrnuto, tako da sam njega kupila. Koristim i omega 3 ulje kao dodatak i postepeno uvodim meso, povecavam unos povrca, pogotovo kupusastog, a smanjujem unos zitarica. Nastojacu sto raznovrsnije da se hranim dok mi nutricionista ne kaže šta i kako.

Tačno je da nisam sklona brzom odlucivanju. To je dosta mucno ponekad, mada ima ona narodna: sto je brzo to je i kuso (kusavo). Nakon istrazivanja po internetu odlucila sam da tražim uputnicu za MRI umjesto CT scan, jer je zracenje dosta veliko i moglo bi biti opasno u ovom momentu. Ionako rezultat ne može dati siguran odgovor po pitanju prirode tumora. Tačno je da to treba sto prije rascistiti, mada mi je doktor rekao da je jedina opcija eksplorativna operacija koje se ja sada ustrucavam jer nemam dobar osjecaj u vezi toga. Jedva cekam da čujem mišljenje drugog doktora, pa i vise ako je potrebno.

marina2005
2011-11-08 03:56 PM
Da, bila sam na GASP dijeti. Nutricionistkinja koja je upoznata sa tom dijetom i koja mi je mnogo pomogla je Patricia Meyer Watt (416) 653-7112.

Nerafinisano riblje ulje sa prirodnim vitaminima A i D koje uzimam je http://www.greenpasture.org/public/Products/PurityStatement/index.cfm

Pozdrav i puno uspeha u lecenju.
NadaII
2011-11-09 10:38 PM
Hvala Marina, puno. Eto jedna briga manje jer sad znam kod kog nutricioniste da odem. Puno pozdrava.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.