Forums : Neplodnost

 Comment
Dodje mi da se ubijem
sarajka033
2011-09-22 01:47 PM
ako ne sebe, onda muza...ovako drage moje..danas sam saznala drugi. rezultat analize sperme mog muza.
prvi je bio 0.8 ml, pokretljivost 25%;
ovaj sto je radio juče je sad skocio na 17.7 ml, pokretljivost 15% (vol 1.4%).

lijepo nam je doktor objastio da je to otprilike 3 miliona pokretnih spermica i da to nije dovoljno za IUI i da je IVF jedina opcija.

Moj muž se obradovao kako mu je broj skocio sa 0.8 čak na 17 i sad je on odjednom postao optimista i misli ako nastavi uzimati vitamine ili šta li već, da će mu se broj još vise popraviti. i još mi kaže da ne želi da zuri da bi nam 'ustedio„ 20 hiljada dolara. (a da ne kažem na kakve je on gluposti trosio pare)

meni je 31, njemu 33- pokusavamo evo osmi mjesec bez uspjeha, tako da cisto sumnjam da je ranije imao bolji broj jer da jeste, sanse su da bih već zatrudnila..
Sad bi on da ceka mjesec dva da vidi ima li kakva opcija da se to prirodno poboljsa..
Ko je sad lud ovdje, ja ili on? Ja možda jesam malo navalila ali znam da su nam sanse jako male za prirodnu trudnoću i ne želim da previse gubim vremena. On bi da uradi još par tih analiza jer misli da mu je samo po sebi krenulo na bolje ( uradio je obadva testa u razmaku od 2 sedmice otprilike)..caki misli da ga laboratorije lažu jer im je kao stalo da ljudi potrose silne pare na ovaj IVF i slično..
Ne razumije da su mu brojevi toliko mali u poredjenju s onim što je ”normalno„ da nam ni IUI ne bi uradili..

Recite mi da je do mene pa da mu se fino izvinem, svakako mu za sve u zivotu povladjujem...”
jelkac
(student)
2011-09-22 02:18 PM
sarajka, nemoj da očajavas, muž ti ima „point” ali ja te 100% razumem. Tako sam i ja očajavala i bila pod pritiskom kao da je sad ili nikad, kao da negde gori...cekali smo na listi za IVF, uradili 2 IUI (jedan u januaru, jedan u februaru--oba negativna) i ja prirodno zatrudnim u martu nakon 2 GODINE preciznog „gadjanja” --ono, svaki mesec cekirala kad ovuliram, merila temperaturu, piskila na one stapice da detektujem LH surge, itd...znaci, kao sto sam na prethodnom postu spomenula, muž poceo piti vitamine i svaki mesec spermogram bio bolji (mada dva IUI nisu uspela) i ja se konacno smirila, racunam, ok to je sto je, u aprilu krecemo na IVF i ja se opustila, i jednom imali sex i eto ti...zatrudneh. samo se pokusaj malo opustiti i budi optimisticna ipak, hvala Bogu, ima poboljsanja kod tvog muza, sto znaci, povecava sanse i za uspesan IVF na kraju krajeva, ali pokusaj da se malo opustis , sav taj stres može negativno da utece na vasu vezu...
srećno
jelkac
(student)
2011-09-22 02:26 PM
još samo da dodam, mom muzu -ne secam se specificno detalja- ali znam da mu je otislo sa 6%, na 12% pa na 18% pokretljivosti, a minimum je bio 15%, i eto, uspelo nam.
Milica83
(raspevana)
2011-09-22 02:27 PM
Ti vitamini verovatno pomazu ali ne mogu mu sigurno poraviti spermice na 60-70% pokretljivih a sa toliko se prave deca bez ikakve pomoći. Mesec dva nije puno sacekajte, postoji mogućnost da će mu rezultati naglo biti losiji nego oni prvi tako je to sa tableticama i oni variraju često u toku jedne godine. Spermatogeneza traje negde oko70 dana znaci pravi rezultat terapije će se videti tek nakon tog vremena.
vangog
(sales executive)
2011-09-22 03:29 PM
Sarajka...i od goreg uvek ima gore..kao npr. kod meene. Moj muž (dok cekamo termin 29og gde bi trebali d radimi ICSI) je otisao u drugu kliniku da ponovo uradi spermogram cisto da vidimo da li je i dalje loše..i na zadnjem nema ni jedan spermatozoid!!! Ono sto mene ubija sto ja vise i nemam vremena a trebale su mi godine da ga bukvalno nateram da uradi spermogram. E sad panika i kod njega a za mene da ne pricam...tako da draga moja vi još imate vremena i da se spermogram popravi i zato ne ocjavaj. Ja sam od ogorcenja sledjena. Hodam kao luda.Vi ste još mladi i ne gubi nadu.
sarajka033
2011-09-22 03:38 PM
vangog zao mi je bas to sigurno nije lako..ja sam svog isto jedva nagovorila..
meni nije zao cekati mjesec dva tri ali on nije kao vecina muskaraca ocigledno jer ne mislim da mu je stalo da ima dijete kao sto je meni. sve je nekako na meni i ne mogu vise da izdržim. dosta vise, dok ga nagovorim da pocnemo probati za dijete, pa dok ga nagovorim za spermogram, pa dok ga nagovorim za ivf..u šta meni zivot prolazi...treba mi partner da kroz sve ovo prolazimo zajedno a ne da ja nasilu sve ovo radim..
želim vam sve najbolje..ne znam jesi li u americi ili gdje, ali moj je sedmicu dana pio tablete, ja mu kupila multivitamin iz GNC za muske, i eto broj mu se koliko toliko popravio. ako te zanima mogu ti reci tačno koje su tablete kad dodjem kuci.
andrejko
2011-09-22 04:36 PM


moj je jeo 2 supene kasike sledećeg- u serpu ulijes kg meda dodas po 75 gr badema oraha lesnika suvih smokava grozdjice sljive može svo koštunjavo voce i brzailski orah sve iseckas i promutis drvenom kasikom
srećno

p.s.i po ceo dan je grickao jer sam mu gurala pod nos dok gleda tv indijski orah kikiriki itd
alskdjfhg
(//)
2011-09-22 11:16 PM
Sarajka, da znaš samo koliko je primera ovde na ovom forumu gde je muž imao slab broj i pokretljivost pa žena ipak zatrudnela prirodno?

Nema razloga da se 'ubijes' nije sve tako crno već bacite se na rad i puno sreće pa da nam javis lepe vesti uskoro.

A ako ti se bas zuri- ICSI mi se čini kao jedina solucija, da sam na tvom mestu preskocila bi IUI. (iui je OK samo kad su plivaci dobri)
zasto_bas_mi
2011-09-23 09:07 AM
Ja da sam na tvom mestu otisla bih u kliniku sa muzom, naterala ga da da nekoliko „samples” da zalede, u slučaju da se sitacija pogorsa da imate dovoljno za ICSI i onda bih pokusala da mu popravim spermogram.
Postoji milion nacina za to.
Da li su mu radili ultra zvuk, hormone i genetiku??
Možda ima varikokelu ili slično?
Treba da znaš šta je u pitanju i onda da ga kljukas vitaminima :)
Moj nema niti jedan spermic, tako da nemas razloga za paniku.
Imate vremena.
vangog
(sales executive)
2011-09-23 11:07 AM
Sarajka...moj od kako je uradio prvi spermogram koji nije bio sjajan (40 mil)pa su nalazi poceli naglo da se pogorsavaju ide iz klinike u kliniku i vadi ih ponovo..i nije da ne želi decu daleko od toga ali bio ubeđen da nije do njega..a i ja sam to nekako prihvatila..sto sada vidim da je cista glupost. Već mesec dana pije vitamine za koje mu je urolog rekao da će mu sigurno pomoći...navodno neki novi koji su tek nedavno odobreni (eu cell vital).Ali ja svakako cekam mišljenje od klinike gde bi trebali da radimo ICSI...jer samo spermogram nije dovoljan i važno je da se utvrdi uzrok.
Ja još ne gubim nadu ali povremeno me uhvati takva nervoza i strah a o besu na njega zbog izgubljenog vremena da i ne pricam...no šta je tu je..vreme da vratim ne mogu.
Držim ti palceve i drzi se.
sarajka033
2011-09-23 11:58 AM
on je imao samo jedan pregled gdje mu je doktor rekao da misli da nema tu verikoklu, ali to mora da potvrdi na nekom testu radiologije.

hormone je radio neki dan, nisu još svi rezultati stigli ali ima povisoik FSH, 9.7.

ja sam pravo nestrpljiva..ja bih da radim ICSI odmah, ko će sad cekati te terapije, da mu se poboljsa spermogram itd..neću sad da gubim godinu dvije i da opet dodjem na to da moram radiiti ICSI a tad ću biti starija i manja sansa za uspjeh..

ocigledno su svi drugi na forumu strpljiviji od mene jer ja bih danas pocela sa procedurom, a muž nek se lijeci u slobodno vrijeme..mislim zvuci uzasno ali tako je..sad on treba da se raduje ako mu skoci sa 17 ml na 19 ml poslije par mjeseci, a ja i dalje uzalud da se nadam da ću postati majka..isuvise sam prakticna izgleda i znam da je najbolje rjesenje ICSI iil da mi je 22 23 pa da kažem hajde pokusacemo prirodno par godina pa da vidimo šta će biti..ali ja nemam vremena za bacanje..nazalost..
ljubicica_ns
2011-09-23 12:20 PM
sarajka,apsolutno si u pravu i dobro je da si prakticna jer nećeš gubiti dragoceno vreme,možda zvuci surovo kad kažeš da se on u slobodno vreme leci kako hoće al si skroz u pravu..druga bi bila stvar da nemas novac za sve to onda bi bila primorana da budes strpljiva al ovako,zašto cekati...mada ako je u pitanju dva meseca to i nije dugo samo ako si sigurna da se to neće razvuci na godinu, dve...nadam se da ćeš naći rešenje za sve i želim ti sreću!!
p.s.ponekad je potrebno naše muskarce postaviti ispred sebe kao malo dete i sve na vrlo jednostavan(vojnicki)način objasniti..
nadam se da nikoga neću uvrediti sa ovim..
ciba
(brrrrr)
2011-09-23 12:27 PM
eh da je meni 31. salim se ali 31 uopste nije mnogo godina. i 8 meseci pokusavanja takođe nije mnogo.
jel ti pratis svoju ovulaciju? možda ne pogodis pravi dan a posto muž ionako ima malo korisnih spermica ne da vam se pokusavati svaki dan da pogodite ovulaciju.
zasto_bas_mi
2011-09-23 12:43 PM
Da, da prati i svoju ovulaciju.
Ja znam parove kojima su doktori govorili da imaju po 1% sanse da ostanu trudni, pa su ostali.
To je sve sudbina.
Nije uvek onako kako statistike kažu.
sarajka033
2011-09-23 01:08 PM
sve ja pratim i ništa od toga. ljubicice bas ti hvala, da mogu zamijenila bih te sad za muza bas mi je nešto muka vise :-)

nazalost ivf ne bi radili za mjesec dva kako to muzic lijepo kaže jer evo danas sam zvala da mu zakazem urologa, primice ga tek 6 oktobra i to na konsultaciju. e sad poslije konsultacije će mu dati da uradi još par tih spermograma..pa će onda provjeravati tu verikoklu..pa će onda vaditi krv da vidi hormone i genetiku.to je već sigurno 10-15 zakazanih sastanaka i to može sve trajati 3-4 mjeseca, a da ne spominjem da smo u americi i da moj muž jedva uspije na pola sata izaci čak i kad ide doktoru jer mu je sef smizla, kao i svi ostali amerikanci i nemaju nikakav osjecaj, briga njih sto moj muž mora ići na testiranje..e onda pored svih tih testiranja (ako mi ne sutnu muza s posla), ako mu preporuci neku terapiju iil operaciju, treba cekati sigurno godinu dana da se on oporavi, pa raditi dodatne testove..stvarno ne pretjerujem nego je tako..njemu je to OK jer on bi radije da ustedi pare ocigledno a ja bih sve dala sad i prodala da imam dijete tako da ocigledno nismo na istom nivou..
Milica83
(raspevana)
2011-09-23 03:48 PM
Treba vremena svakako ali jedino da ti poguras muza.Nama su prošle dve godine u lecenju i radjenju analiza kao i dva bezuspesna IUI dok nismo otisli na ICSi. Ja sam mog terala, prvo u početku sam se snebivala nekako mi ga je bilo zao a posle vise nisam, znaci zovem zakazem mu pregled, konsultaciju ili šta već i kažem mu datum akd treba da se nacrta tamo. On na poslu ima skroz ok sefa i kolege tako da često odsustvovanje nije bio problem.
sarajka033
2011-09-23 04:20 PM
milice i ja to radim. sve mu fino objasnim, zakazem, popunim papirologiju...srećom (li nesrecom) nalaz mu je dovoljno los da nam IUI i ne pada na pamet..jedino IVF i ICSI čim se pokaze da se to ne može prirodnim putem ili operacijom poboljsati..
dajanara
(professor)
2011-09-23 07:02 PM
Sarajkice,

Dazba sve ako ti brak propadne zbog ovoga. Stani malo. Znam da ti se zuri, ma potpuno te razumem, ali nisi stara uopste i imaš fore sigurno.

Daj mu neki rok, neku granicu. Reci da ako se ništa ne desi prirodno do prvog februara, recimo, krecete odmah na ICSI.

Nama je kalendar ovako isao:

Vencanje - februar 07
Poceli pokusavati da zabebimo - septembar 07
Ništa od bebe, ja zabrinuta, njemu svejedno - april 08
Moji svi nalazi ok (hormoni, prohodnost jajovoda), njegoca sperma uzas, nema razloga za losu spermu, jednostavno tako je - maj 08
On pocinje klomid i vitamine - june 08
I dalje ništa - novembar 08
Brak je pakao, bas smo nesrecni, ja mu kažem da do prvog februara mora da idemo na IVF - decembar 08
Prvi razgovor sa IVF klinikom - januar 09
Poceli proces - februar 09
Ja trudna - YAY - mart 09
Katarina se rodila - decembar 09

Hoću da ti kažem da svakome uzme vremena da se sve to sastavi. Nema potrebe da se odugovlaci 2 godine, ali vredi pokusavati još 2-3 meseca, pogotovo ako mu se sperma popravila tako mnogo.

sarajka033
2011-09-23 10:09 PM
hvala na podrsci danajara draga, nama će sad treca godisnjica braka a prve dvije godine sam ga pokusavala nagovoriti na ideju da imamo dijete jer on nije bio zagrijan..umorna sam vise..ni meni nije jasno kako mu je skocilo tako jer je radio obadva testa u 2 sedmice, ali kažu da kod muskih koji imaju problem sa plodnosti da njima broj još vise varira nego nekome sa normalnim brojem. ne znam šta će sad, uzimati test svake sedmice da provjeri broj? da mu je broj valjao zatrudnila bih vise u ovih 8 mjeseci..

želim ti sreću kad vi pocnete sa novim ciklusim, čini mi se da si rekla u martu.
dajanara
(professor)
2011-09-24 01:08 AM
Sarajko - ja trudna. :)

Cudo.

Ja sam prestala cerku da dojim u septembru prošle godine i od tada pokusavamo svaki mesec da zabebimo, bas onako ciljano smo sex imali, bez romantike. :). Eto, uzelo godinu dana. Ni ne znam kakva je sperma sad muzu, nekako me to nije ni zanimalo jer sam već u glavi imala ICSI zacrtan.

Želim ti da se i tebi 'cudo' desi. Vidis da je moguće - mislim da moj muž nikada nije imao 17MM spermica.

Hug!!
vangog
(sales executive)
2011-09-24 09:03 AM
Dijanara...divna vest..čestitam!!! Bas mi je drago kad čujem tako nešto lepo.
Sarajka...samo npred. Muskarce nekad treba pogurati..i mom je bilo sve prece, o svemu je razmišljao sem o onom sto je trebalo da bude prioritet..a sad panika..no šta je tu je.
Puno pozdrava!
ljubicica_ns
2011-09-24 11:07 AM
sarajka,cinjenica je da vecina parova koji imaju problem sa neplodnoscu kad tad dodju u sukob jedno sa drugim...nikad nisam čula da žena ne želi dete a da je muskarac taj koji želi dete vise od nje...prosto oni to nemaju u sebi..oni nekada strasno negativno reaguju kad saznaju da su oni potencijalni „krivci” za problem,zato što je u pitanju njihova „muskost”pa prosto ustuknu i zacude se(kako nije žena jer žena je za sve kriva,zar ne) i svu paznju usmere ka resavanju tog(svog) problema...al je i cinjenica da stalno nagovaranje,razgovori,ciljanje plodnih dana,sex kao po porudzbini itd,idealan okidac za izazivanje bracne krize...i covek tek onda ništa nije napravio..naravno,ti svog muza najbolje poznajes,al pokusaj da ga stavis pred sebe,kao sto dajanara kaže, postavis rok,pa onda zajedno se lecite i pripremajte,ti za vantelesnu a on nek popravlja svoje plivace ..ti plivaci će mu kasnije trebati :-) zar ne...al ne dozvoli sebi kao sto ima slučajeva da se ti odreknes svog sna,zarad njegovih trenutnih razmišljanja...
ti možda jesi mlada al zelja se sa godinama ne meri..cinjenica je da ti mladost otvara druge mogućnosti u smislu možda malo sporijeg tempa u resavanju problema al vreme leti nazalost,i dok se okrenes..cao..prošlo...a zivot je jedan
sve smo mi udate i vrlo dobro znamo kako je boriti se sa ovim problemom i koliko energije je potrebno za to,al isto tako je potrebna i podrska jer bez nje leba nema..podrska je i osnova braka..
ne bih volela da ispadne da ja nešto pametujem al ovo je moj stav o resavanju toga...ja se nadam da me niko neće pogresno shvatiti,možda isuvise otvoreno govorim al nisam tip osobe koji cuti,i ceka da zivot prođe pored nje
sarajka033
2011-09-24 12:27 PM
dajanarice tebi još jednom čestitke od srca, stvarno nisam ocekivala..mada ja uvijek kažem mene ta buha neće ujesti naprosto nemam sreće, ali ko zna, dajes mi nadu sad definitivno da u međuvremenu i dalje pokusavamo.
ljubicice, slazem se s tobom u potpunosti. i znam da si u pravu za plivace ali kontam dok god ima imalo, meni vise nije bitno jel ih ima milion ili deset ili petnaest ako ću već morati raditi taj ivf/icsi daj da pocnem...ja bih bila ko dajanara ja mislim, smirila bih se poslije prvog djeteta pa bih pokusavala tako godinu pa ako ne bude islo isla bih na drugi ivf..zato i jesi u pravu jer stvarno vrijeme leti ko ludo, nema se vremena...sve prolazi osim mog sna da imam dijete..
Milica83
(raspevana)
2011-09-24 05:33 PM
Sarajka nikad ne reci nikad! Ja sam mogla da se zakunem u sve najmilije redom da nema sanse da ostanem prirodno trudna, ma bila sam 1000% sigurna, ma milion posto i verovala sam da se to desava samo tamo nekom na nekom forumu, ali sam se grdno prevarila. Čula sam za dosta žena koje su ostale trudne nakon ivf ili nakon usvajanja deteta ali sam prosto mislila da ja nema sanse da budem jedna od njih, ali kao sto vidis ipak se desava. Jedna meni jako draga forumasica je ostala prirodno trudna nakon 5 ivf i to u ciklusu odmah nakon poslednjeg Ivf, cuda se ipak dogadjaju.
sarajka033
2011-09-25 08:54 AM
hvala ti milice. vise mi je sad svejedno kojim putem se to desi, samo da se vise desi. ;ostala sam nestrpljiva.
dajanara
(professor)
2011-09-26 05:46 PM
Mi smo poceli pokusavati prošlog septembra, ciljani seks, dan pre ovulacije i na dan same ovulacije.

Uzimala sam testova na ovulaciju na amazon.com - nekih 20 dobijes za samo $5.

Muž je poceo da uzima FertilAid vitamine ali ih je poceo uzimati krajem avgusta, a zatrudnela sam devetog septembra, tako da nisam sigurna da su ti vitamini mogli tako brzo da pomognu.
sarajka033
2011-09-27 08:49 AM
dajanara sjecas li se koji je bio najboji rezultat njegovog spermograma..broj i % pokretnih?

dajanara
(professor)
2011-09-27 06:08 PM
Mislim (nisam 100% sigurna) da mu je bilo 11 miliona, oko 20% pokretnih. To je bilo u martu 2009, kad su mu uzeli spermu za ICSI. Od tada nismo radili spermogram.

sarajka033
2011-09-27 08:32 PM
hvala na informaciji..znaš kako kažu, nada zadnja umire..:-)
bela_orhideja
(balerina)
2011-11-28 09:23 AM
Cestitke trudnicama...
Blago vama dok vasi muzevi pristaju da idu na ta ispitivanja...
Moj muž mene samo gleda kad mu to spomenem i ne razume/shvata da je meni 33g.I ja želim dete,ali njemu se sve cesce spusta.Tuga tragedija. Imate li kakav recept da deluje,jer on mene uporno odbija kad mu spomenem vitamine i koje šta...Očajna...dok ne okrenem drugi list!
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.