Forums : Neplodnost

 Comment
U vezi placanja za IVF
sarajka033
2011-09-14 08:48 AM
Pozdrav svima još jednom,

imam jedno pitanje vezano za IVF proceduru.

Recimo da u prvom IVF ciklusu uspije vise embrija da se fertilizuje i odlucim da ih zamrznem. Da li to znači da ako doktori transferisu jedan embrio i taj embrio ne uspije, da li se se ovi ostali koji se zamrznu smatraju još uvijek dijelom prvom ciklusa ili se mora dodatno placati?
nadam se da je pitanje jasno...znači da li cijena jednog pokusaja ukljucuje transferisanje koliko god embrija je uspjelo iz tog prvog puta, ili oni prebace taj jedan najbolji, pa ako taj ne uspije placa se dodatna cijena da bi se koristilo to što je zamrznuto..

Hvala svima na odgovorima..
Milica83
(raspevana)
2011-09-14 01:06 PM
Ne, placa se posebno i to se zove FET. Ali tu kod vas u Americi, koliko sam razumela tamo si, ima neke povoljnosti tipa 2 ivf i 2 fet u paketu za neku odredjenu cenu.
sarajka033
2011-09-14 01:15 PM
hvala milice, uvijek si tu kad savjet zatreba :-)

bas sam gledala cijene, pravo skupo..taj jedan paket sa dva regularna i dva FET $21,000...uzas...

vama je uspjelo iz prve je li tako? nisam pametna više ne znam šta bi bilo bolje, uraditi jednom i ako ne uspije koristiti te FET (bar je manja cijena, negdje oko $5,000), ili uzeti par tih svjezih i par FET.
ciba
(brrrrr)
2011-09-14 02:06 PM
Sarajka, proguglaj malo regulativu u svojoj državi. Najlakse ti je na forumima za IVF. Mislim da ovde u Ilinoisu zdravstveno mora da ti plati ivf ako dokazes da nisi mogla da zatrudnis godinu dana.
Inače ono sto sam ja odoka videla ovde je oko 9k i to kao reklamiraju kao jeftino.
Druga opcija je da uradis u evropi tj beogradu ako možeš da priustis 2-3 meseca puta tamo.
Mica
2011-09-14 03:15 PM
Sarajka, mi smo imali sličan problem sa kojim se susrecete i isli smo na ICSI na jednoj klinici u Hjustonu. Imali smo sreće da nam je prvi pokusaj bio uspjesan i sada imamo blizance koji imaju 16 mjeseci. U tvojim postovima prepoznajem iste dileme koje smo i mi imali, pa se nadam da će biti korisno da podelim naše iskustvo.
Što se tiče troska, jedan pokusaj ICSI-ija smo platili oko $11000, a imamo i 9 zamrznutih embriona koje klinika cuva tri godine besplatno, a posle se dodatno placa njihovo cuvanje. Svaki novi ciklus ICSI-ija se u principu dodatno placa, sa tim sto nasa klinika u svakom narednom ciklusu ne naplacuje za usluge ljekara (otprilike 50% popusta). Takođe se naplacuje i FET, ali on je znatno jeftiniji (oko $3000). Ono sto vecina doktora ne napomene na početku jeste da i neke dodatne pretrage i intervencije (pre samog ICSI-ija) mogu dosta da kostaju. Na primjer, nas doktor (koji ima preko 60% uspjesnosti u starosnoj grupi 30-35 godina) rutinski radi histeroskopiju svim ženama i to kosta oko $3000-$5000 (nama je osiguranje pokrilo troskove sve ovakve intervencije).
Ovo je mala digresija od teme troska, ali moram da prokomentarisem na temu histeroskopije. Naime, u nasem slučaju se pokazalo potpuno neophodnim jer se u toku dijagnosticke histeroskopije pokazalo da ja imam urođeni septum koji je popunjavao značajno ispunjavao matericu i potencijalno predstavljao prepreku za uspjesnu implantaciju. Inače, nas problem je bio mali broj spermatozoida (između 1 i 7 miliona), a pre histeroskopije su svi ljekari tvrdili da je sve super sa mnom i da nema nikakvih problema. Elem, ja sam morala da radim dve histeroskopije, jednu u kojoj je uklonjen septum, i drugu kontrolnu i to je pokrilo moje osiguranje. Osiguranje je takođe pokrilo sve moje dijagnostice testove, kao i mnogobrojne ultrazvukove u ranoj trudnoći, ali nije pokrilo ništa od troska ICSI-ija.
Što se tiče samog troska, on zaista jeste veliki. Savjetujem vam da pozovete vase osiguranje (i muzevljevo i tvoje, ako ih imate) i detaljno se raspitate da li je nešto od „infertilty services” pokriveno. Neke kompanije pokrivaju par pokusaja, neke pokrivaju do nekog fiksog iznosa (npr. $20000), pa je bitno da se informisete na vrijeme. Ako slučajno neko od osiguranja pokriva (dio ili sve) troskove, mozete da radite na tome da se na sledećem „annual enrollment period-u” registrujete na tom osiguranju i onda koristite te beneficije.
Mi smo takođe bili sokirani cijenom, pa smo razmatrali alternative, poput odlaska u Srbiju ili Cesku, ali smo odustali od toga. Shvatili smo da će nas doći jeftinije samo u slučaju da uspije u prvom pokusaju. Međutim, sve naše racunice su pokazale da svaka druga varijanta ili isto kosta ili je skuplja. Pri tome, zaista je teško koordinisati odlazak na tretman u inostranstvo, sve je dosta stresno, a stresa sam ionako imala dovoljno. U Srbiji sve privatne klinike imaju prilično komplikovanu proceduru, pa je potrebno biti tamo i po vise mjeseci (možda i vise puta), pa smo mi odustali od toga. Moram da priznam da je za nas značajno bilo sto nasa klinika ima 50% popust na 2+ pokusaja, a i imali smo i izuzetno povjerenje u našeg doktora.
Slobodno posalji privatnu poruku ako mogu da podijelim još informacija. Mi smo izuzetno zadovoljni nasom klinikom, toplo je preporucujem, ali je možda nerealno da je vi razmatrate kao opciju s obzirom da ne živite u Teksasu.
Znam da vam ova borba izgleda teska sada, ali vjerujte da ste u mnogo boljoj situaciji od mnogo drugih parova. Nakon prve posjete nasem doktoru, tokom koje smo mi izgledali da su nam potonuli svi brodovi, on je prokomentarisao da mu je ovo jedna od laksih situacija, da bi muž mogao da bude donor sperme za druge i da on ne vidi što se mi toliko sekiramo. Pokusajte da gledate na to tako, a iskreno se nadam da ćete sve probleme uskoro razrjesiti. Mi sada često komentarisemo kako su pare koje smo potrosili na ICSI najpametnije ulozene pare i kako bismo smo sada platili i mnogo vise. Prosto ni sa čim drugim ne može mjeriti sreća koju iskusimo svaki put kada se naše srećice nasmjese ili nas zagrle onim njihovim malim rukicama.
IvaSpring
2011-09-14 04:54 PM
Sarajka , ako si u USA, raspitaj se da li se u tvojoj državi nudi Attain ili ARC program, to su paketi za određeni broj pokusaja, a ako, daleko bilo, nijedan pokusaj ne uspe, dobija se refund 70%. Mi smo tako uzeli paket za 3 sveza i 3 FET ciklusa, uspelo je iz treceg pokusaja,po ceni je bilo manje nego da smo za svaki ciklus placali odvojeno, tako da se nama isplatilo, jedino se ne isplati ako ti uspe iz pvog ili drugog pokusaja, ali onda si barem srećan, pa ti nije ni bitno da li si preplatio.
sarajka033
2011-09-14 09:04 PM
Milice i Spring hvala vam na odgovorima.

Milice, možeš li mi reci malo vise o tvom iskustvu sa blizancima. ja sam originalno planirala prvo probati samo sa jednom embriom (imam 31 godinu), pa za par godina ako šta ostane zamrznuto da probam drugo. zato sam nekako i pod stresom jer razmišljam šta ako taj jedan pokusaj ne uspije. međutim posto nisam bas s muzem pricala o broju tih transfera, jednostavno nije mi palo na pamet da bi on možda i htio blizance nisam ni razmišljala o 2 transfera..ali on mi upravo kaže da bi volio da probamo sa 2 embria (ako uspiju naravno). već mi je lakse jer za tolike pare bih voljela bar malo povecati sanse..
mi nećemo imati nikakvo osiguranje nazalost, sve ćemo sami platiti..

molim te reci mi kako je sve prošlo sa blizancima, je li dosta rizicno, jesi li imala tesku trudnoću itd..šta go ti padne na pamet, mene sve zanima :-) hvala..ako želiš možemo se i privatno dopisivati ali tek tad ću da ti dosadjujem :-)
Mica
2011-09-14 10:30 PM
Sarajka, mislim da je kljucno da muž i ti porazgovarate o svemu opsirno, da vidite na šta ste sve spremni i da razmotrite sve opcije. Mi smo bili u jako sličnoj situaciji kao vi, ja sam imala 31 godinu kada smo isli na prvi ICSI, pa sam sa te strane bila u nekoj relativno povoljnoj grupi po pitanju uspjesnosti. Mi smo odlucili da nećemo nikako da pristanemo na prebacivanje tri i vise embriona jer nismo bili spremni na ekstremno rizicne trudnoće, a za nas embrioredukcija nije dolazila u obzir. Iskreno govoreci, mi smo uglavnom razmatrali prebacivanje jednog embriona, a onda smo se nekako pred sam kraj odlucili da prebacimo dva da bismo poboljsali sanse za uspjeh.
Što se tiče našeg slučaja, mi smo zaista imali sreće jer je sam ICSI prosao izvaredno, imali smo 19 jajnih celija, a 11 embriona je bilo odlicnog kvaliteta petog dana, dva su prebacena (uskoro će da napune 17 mjeseci), a 9 zamrznuto. Što se tiče blizanackih trudnoća, one su zaista prilično rizicne, i to je nešto sto morate da uzmete u razmatranje pri donosenju odluke. Kod mene je sve bilo super do tridesete nedelje, a onda sam dobila kontrakcije koje su srećom na vrijeme otkrivene. Posle dva dana hospitalizacije u cilju kontrole kontrakcija, stavili su me na strogo kucno mirovanje, lijekove i monitoring kontrakcija ujutro i uvece. Bila sam zaista disciplinovana i izgurala sam trudnoću do 36. sedmice, bebe su rođene za 2350g, bile su zdrave i izasli smo iz porodilista treci dan. Opet kažem, mi smo zaista imali sreće, na vrijeme smo uhvatili kontrakcije (koje ja uopste nisam osjecala), lijekovi su ih drzali pod kontrolom i dobili smo blizance koji nisu morali da budu u NICU ni sata.
Dakle, moj savjet je da o svemu dobro porazgovarate, mislim da nije loše da probate da dobijete perspektivu vise ljudi sa sličnim iskustvima, cisto da skontate o cemu treba razmišljati. Naravno, svako iskustvo je drugacije, a mišljenje je često oblikovano iskustvom. Kljuc je da vi donesete neke svoje odluke i da ste spremni da živite sa posledicama istih bez nekih velikih preispitivanja.
Slobodno pitaj šta te još zanima, nadam se da ću moći makar malo da pomognem. Nama su dosta pomogli forumi poput ovog, a naročito toplo preporucujem kolevku (nadam se da ovo nije protiv pravila komunikacije na serbiancafe-u).
sarajka033
2011-09-14 10:48 PM
divna si stvarno, bas ti hvala na brzom odgovoru.
sva sam sad zbunjena, mislila sam dosad da bih radije prvo jedno pa onda drugo za par godina ali šta ja znam sad kad je muž rekao da bi volio blizance, pomislila sam da nije losa ideja uopste. ja se najviše bojim da ćemo potrositi silne pare a da sve nade polazemo na taj jedan embrio..ako stavimo dva, sansa je veca da će se bar jedan primiti, a ako se prime dva onda još bolje..pa čak i ako izgubim jedan od ta dva ne daj boze znala bih da sam donijela pravu odluku jer da sam krenula samo s jednim imala bih propali ivf ciklus..ne znam pokusavam da logicno razmislim o svemu..znam da su blizanci rizicni ali mnogima uspijeva...a iskreno, posto će mi 32 za par mjeseci, ne bih voljela kroz sve ovo da opet prolazim za godinu dvije,svakako mi je zelja imati dvoje djece..kad se odlucimo da krenemo sa tim ivfom/icsi moracemo odluciti da li da stavimo jedan ili dva..valjda ću dotad imati vremena da još malo razmislim..nekako se osjecam sigurnije sa 2, jer ipak su i pare velika investicija..ne znam...veceras signurno neću oka sklopiti..
Milica83
(raspevana)
2011-09-15 06:31 AM
Cesce se radja jedna beba nego blizanci ali naravno da je moguće, menu su vracena dva embriona a jedan se zakacio. Ja svakako ne bih pristala na manje od 2 pre bih i na tri pristala
sarajka033
2011-09-15 07:44 AM
milice zašto ne bi pristala? je li mislis da je sansa puno manja ako stavis samo jedan? bojim se koliko je svih tih mogućih komplikacija sa blizancima, ne daj boze da se nešto desi...
IvaSpring
2011-09-15 08:05 AM
Sarajka, imala sam iste strahove kao i ti, u prva dva ciklusa sam ipak vracala po 2 embriona po dogovoru sa dr, pa kad mi nije uspelo i dosla do treceg pokusaja, čak sam htela i 3 da vratimo, ali dr nije dozvolio. Lično mislim da su mnogo vece sanse za uspeh ako se vrate 2 embriona, ali izuzetaka uvek ima, imam prijateljicu kojoj je uspelo sa jednim jedinim i to iz prvog pokusaja i ima preko 40g!
sarajka033
2011-09-15 09:53 AM
Iva, koliko je tebi godina? Meni je 31 i po..U sustini želim dvoje djece, ali ne znam šta je teze za ženu-biti trudna s dvoje u 31-oj ili s jednim u 35-toj (tako sam originalno planirala, obaviti jedan pa se vratiti za godinu dvije i uraditi FET)..
stvarno sam u strasnoj dilemi..posto osiguranje ništa ne placa sve meni ide iz dzepa..dvije sanse su naravno bolje od jedne...ali bojim se komplikacija koje se mogu pojaviti sa blizancima. zna li iko kolike su uopste sanse da se prime obadva embriona?
IvaSpring
2011-09-15 10:20 AM
Razumem te skroz,u istoj sam situaciji bila - problem sa osiguranjem, hiljadu dilema, godine itd. Imala sam skoro 31.g kad sam usla u pricu, a porodila sam se par dana posle 32. rodj.
Moj ti je savet da sad planiras taj prvi pokusaj,i da se usmeris na to, a kasnije ćeš već videti, teško je u ovoj prici praviti neke dugorocne planove. Srećno!
Mica
2011-09-15 03:31 PM
Zaboravih da kažem da su i lijekovi značajan trosak koji uglavnom (koliko ja znam) nije uracunat u osnovnu cijenu IVF-a. Mislim da su prije dvije godine kostali oko $3000, nama je to pokrilo osiguranje (mi platili oko $250).
Izvinjavam se unapred jer zaista ne znam vasu situaciju sa osiguranjem, ali mislim da treba da provjerite da li je ista pokriveno. I kod nas su inicijalno rekli da ništa na pokrivaju, a ispostavilo se da su pokrili lijekove, dijagnostiku, histeroskopiju i masu ultrazvukova i testova u ranoj trudnoći. Savjetujem ti da zakazes konsultaciju na par klinika, saznaš vise o razlicitim uslovima placanja, a oni mogu da nazovu tvoje osiguranje i raspitaju se da li je ista pokriveno. Takođe su na par klinika koje smo mi razmatrali imali neke vrste seminara svakih par mjeseci, a tu su kao „nagrade” davali jedan-dva besplatna ciklusa, besplatne lijekove. Mi nismo nikada isli, ali mislim da nije loše da odete da se upoznate sa doktorima, dobijete odgovore na pitanja, a možda dobijete i neki popust (ili još bolje nagradu).
Što se tiče dileme oko jednog/dva/tri embriona, nemoj toliko sada da razbijas glavu. Odi na par razgovora, vidi šta će ti ljekar savjetovati, razgovarajte muž i ti o svim opcijama, pa na miru odlucite. Takođe dosta toga zavisi i od samog toka IVF/ICSI-ja, nikada se ne zna koliko ćete imati embriuona, kakvog će kvaliteta biti. Imajte vise scenarija, pokusajte da definisete jedan ili dva koja vam najviše odgovaraju, ali budite fleksibilni i pripremljeni da ćete planove možda morati da promjenite. Nama je bilo izuzetno bitno sto smo potpuno vjerovali nasem ljekaru i njegovim savjetima, on je u samom startu govorio da bi on vratio jedan ili maksimalno dva embriona, pa se toga drzao čitavo vrijeme.
Kada se vi spremate za ICSI? U svakom slučaju vam želimo mnogo sreće i da uskoro postavljate pitanja vezana za trudnoću.

dajanara
(professor)
2011-09-15 03:47 PM
Prvo i osnovno: Možeš li se brinuti o blizancima? Imate li novaca, snage, energije, volje i zelje za blizancima? Ako je odgovor da, onda mislim da treba da vratis 2 embriona.

Ako je odgovor ne, onda vrati samo 1.

Naravno, blizanci se uvek radjaju ranije i manji se nego 'single' bebe, ali mislim da rizik nije sad nešto naročito veliki.

Što se cena tiče, kod mene u Kaliforniji je bilo ovako (zavisi od države):

Prvo pretrage za mene i muza oko $1,000
Lekovi oko $3,000 (preko interneta inače bi bilo $5,000)
2 ciklusa pokrivena sa ICSI metodom $12,000

Meni je osiguranje pokrilo $10,000

Dva ciklusa znači da ako ne dobijem dovoljno jajnih celija i nema embrio transfera, drugi ciklus mi je bio automatski ukljucen i besplatan.

ja sam dobila 10 jajnih celija. 2 vratili.

Zamrzavanje je kostalo $500 za svakih 6 meseci

sarajka033
2011-09-15 04:32 PM
Još uvijek nisam sigurna kad ću početi jer treba da se muzu ustanovi još jednom ta analiza da vidimo hoće li biti ista znatno gore ili bolje nego sto je sad (0.8). on u srijedu ima zakazano kod urologa. ako rezultat bude isti, ja ne bih cekala vise jer oni možda hoće da on radi neke terapije ili uzima hormone..ja jednostavno ne želim da gubim vrijeme i da potrosim godinu dana da se on „oporavi” (ako je uopste moguće da se taj broj podigne sa 0.8 na nešto normalno kao 20 ili 30/ml).
za blizance nikad nisam mislila da ću doći u tu situaciju..ja kad bih mogla birati možda bih prvo voljela jedno pa onda drugo ali nazalost nisam u situaciji da bas puno biram jer ova moja klinika je dobra, i doktor je dobar, ali oni imaju taj program sa vise ciklusa ali je cijena negdje od $25,000-$27,000 čini mi se. nema sanse da možemo priustiti to, jer je jedan pokusaj $15,000-$18,000, i ja bih isla na tu varijantu..
dajanara- da mi vrate jedan i da ne uspije, ne bih sebi oprostila jer bih zijanila sve pare a umanjila sebi sanse. ako stavim dva i ispadne jedan bila bih sretna pravo. ako stavim 2 i ispadnu dva bila bih sretna ali i zabrinuta jer je znam kako je to ni imati jedno dijete a kamoli dva..nekako sa jednim covjek se i prilagodi ali dva odjednom šta ja znam..ne kažem da ne bih voljela ali bojim se malo..
IvaSpring
2011-09-16 04:26 AM
Dajanara , neverovatno, kod tebe u CA je sve bukvalno duplo jefitinije nego u NY/NJ!
Sarajka, kao sto ti rekoh, u istoj sam dilemi bila, taj program jeste skup, ali ipak imaš neku garanciju, a ovako kad placas ciklus po ciklus, das $15-18K i šta ako ne uspe? Još ja recimo u prvom pokusaju nisam ni imala embrione za zamrzavanja, tako da nije ni bilo FET-a.
sarajka033
2011-09-16 08:41 AM
znam iva, dilema je ogromna..ja bih mnogo radije prvo jedno dijete pa probala onda još jednom za godinu dvije ako ostane šta zamrznuto..ne znam kako bih mogla sa blizancima, nemamo momentalno bas najbolje uslove ni finansijski ni stambeno ni ništa..
Iva, znaš li kad se kupi taj paket ili program, može li se ono sto ostane koristiti za godinu dvije tri ili je taj program samo za jedan ciklus?

IvaSpring
2011-09-17 05:15 PM
Taj paket o kom sam pisala vazi samo dok ne dodje do uspesne trudnoće i porodjaja, kad rodis dete, to je to ,paket si iskoristila.
dajanara
(professor)
2011-09-21 06:10 PM
Možda se isplati otici u drugu državu ako je mnogo jeftinije.
Nina72
2011-09-28 07:08 PM
Evo i ja da se prikljucim...35 godina,dva neuspela ICSI ,radila u Madjarskoj kod dr.Kovac ,spremam ze i treci put za jedno 2 meseca!Ah zaboravih reći da živim u USA ,i da je zaista preskupo ovde i eto odlucili smo se da idemo tamo samo sto smo sve analize ovde uradili .Pa eto ako i to ne uspe ,onda ćemo raditi ovde,koliko god kostalo jer vreme leti...Moje osiguranje ništa ne pokriva,žene gde vi radite i kakvo osiguranje imate pa vam bar nešto pokriva?Srećno svima i stvarno ste divne što se tiče objašnjenja,saveta...
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.