Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Iskusne mame, pomagajte!
partita
(lumpenproleter)
2014-10-11 10:19 AM
kako privoleti dete od godinu dana koje još sisa da jede cvrstu hranu? tu i tamo pojede ponesto, ali uglavnom se sve svodi na nekoliko jela koja ne odbija, ali bilo šta drugo ni da okusi neće. šta god da sam pokusala nije urodilo plodom, on je još uporniji u odbijanju da jede, a ja totalno demoralisana - i iscrpljena od kuvanja, sve u nadi da će mu se bar neko od jela dopasti.



tweety_m
(?)
2014-10-11 02:35 PM
Dijete od godinu dana bi trebalo da jede hranu koju jedu i ostali ukucani,izuzimajuci ljuto i eventualno nešto sto mu ne prija stomaku. Ja imam taktiku koja se mnogima ne dopada.Ono sto 100 % znam da ne vole i ne kuvam,a ono sto vole a u odredjenom momentu neće da jedu iz nekog xy razloga ponudim,ako ne žele pustim ih da idu od stola,sljedeci put kad potraže da jedu ponudim isto.Oko jela nema kod mene diskusije,jede se ono sto iznesem,a inače nikad ne pravim nešto sto znam da neće jesti.
Kaži ti meni kakva je malenom krvna slika i koja su to jela sto hoće da jede.Moj stariji je recimo u početku kad se privikavao na cvrstu hranu imao furku da jede samo ono sto ima u sebi breskvu,ja sam mu dodavala breskvu u sve sto je jeo (ali to je bilo u periodu 6-12 mjeseci),sa 12 su sve jeli,kao i sada osim boranije i graska,to znam da ne vole i ne nudim im,ne vole od prvog dana.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-11 06:26 PM
Ja bih da se složim sa zemljakinjom. Nema se tu šta privolijevati. Kad bude gladan, jesce.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-11 10:30 PM
Kad su moji zavrtali nos na nešto, ja od tog odustanem jedno vreme, pa opet vratim na meni. Bilo je i kod nas rata oko jela, te ne pojedu skroz rucak, odu polu-gladni od stola, ili sjede nad tanjirom po pola sata, svasta smo probali... Dok nisam naucila da se ne nerviram i da im ja ili niko drugi ne gura kasiku s hranom u usta. Stavi se pred njih, pa koliko pojedu da pojedu.
Najmanje još uvijek probira, skroz je nepredvidljiva. Jedan dan će ostaviti meso, pojesti povrce, nekidan je npr. ostavila povrce, pojela meso i malo hljeba. Nekad će smazati tanjir corbe, nekad će samo probrljati.
Kuvam sve i svasta, jedino ljuto odvajam za mene i MM, ostalim sve ide, neki ne vole pecurke, neki grasak, neki mrkvicu, mene bas briga. :) Sve se skuva, a oni neka biraju po tanjiru.
Kad malo porastu i dodju teenage godine otvori im se apetit malo vise, zavole dosta toga sto nisu voljeli kao mladji, mada neke navike ostaju.
E i poslije godine dana starosti djeca mogu sve da jedu što se u kuci skuva, samo da nije ljuto i preslano.
bt
2014-10-12 06:10 AM
I kod mene kao kod Tweety!!Nema puno price oko jela,kad su gladne jedu,ako neće pustim,kad ogladne nudim isto.Danas sa skoro 7 i 3 god,znaju sistem i jedu odlično.Moj savjet bi bio da nudis hranu prvo.Ujutru ga pusti pola sata da se razbudi,ponudi zitarice npr,onda ga doji kroz par sati,pa pusti nekoliko sati prije rucka da malo ogladni i onda pokusaj.Ako neće sacekaj,pa opet probaj.Možda da pocnes soliti hranu,da bude ukusnije.Puno sreće :-)
tweety_m
(?)
2014-10-12 12:23 PM
Ja bih to dojenje svela samo na ujutro i uvece,ništa preko. Možda bi čak i ovo jutarnje ukinula a isla sa regularnim mlijekom i zitaricama za dorucak.
peri-peri
2014-10-13 05:06 PM
Ono sto je kod nas bilo presudno je sedenje za stolom u visokoj stolici, svi ukucani jedu (ili ko je već kod kuce) i dete jede samostalno. Nikad problema s klopom! Između obroka ne nudim ništa sem voca i možda jogurta. Svi jedemo isto, sa godinu dana vise nema pasiranja ni gnjecenja, komadici (meke) hrane, dete jede rukama, razvoj fine motorike. Ako je supa na stolu, ponudis kasicicu, a ti pomazi drugom. Moj dasa sad pokupi rezance kasiciccom pa nagne ciniju i popije supu:-) Ja sam dojila 14 meseci, u tom periodu samo ujutru i uvece. Srećno!
partita
(lumpenproleter)
2014-10-16 05:16 PM
hvala vam puno svima na savetima! pocela sam da ih primenjujem i već ima rezultata.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.