Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Uporan kasalj- tikovi?
Komunikativna
(($))
2014-10-03 02:35 PM

Drage moje, potreban mi je savet.

Moja cerka kasljuca poslednjih 2 meseca. To je kratko nakasljucavanje koje ne ide dubinski već upravo iz grla. Prvo sam mislila da se malo prehladila, pa od vremena i tako joj davala homeoopatske sirupe, brsljen, luk i med, vlazila sobe peskirima i prošle nedelje uradimo test za alergiju. Sve ok, hvala Bogu! Pije već par dana lek za astmu- Montelukast Sandoz, mada meni vise ništa nije jasno.

Danas smo bile na razgovoru sa doktorom gde nam je dao uput za rentgen kako bi iskljucili upalu pluca ili možda neki udahnuti fizicki predmet (zvaka, perlica...). Kaže on meni da pije još 2 nedelje ovaj lek i ako ne prestane kasalj da pocnemo sa inhaliranjem kortikosteroidima. Cutim ja i gutam knedle i pitam dali postoji neka druga terapija jer bi kortikosteroidi samo prikrili kasalj ali ga nebi izlecili. Dali gresim? Kaže dr da to nije tačno ali mi ipak da uput za rentgen i kod UGN. Rentgen uradimo odmah na spratu vislje i asistentkinja mi kaže da je sve ok, doktorka je odmah pogledala snimak ali snimak uzimam tek u ponedeljak. Sada nam ostaje samo kod UhoGrloNos a na uputu piše „sumnja na tikove”. Dali je moguće da mi dete ima tikove u vidu kaslja??

Sada, vrtim ja film unazad (od letos tacnije) i secam se da je prvo sa takvim kasljucanjem pocela tek kada ukljuci Wii da igra. Ja sam iskreno mislila da joj možda smeta prasina, ne sada da mi je stan prasnjav ali imam veliku sofu u dnevnom boravku koja je od tvida i taj materijal je malo tezi za održavanje. Ja imam alergiju na kucnu prasinu i često cistim stan, imam jak usisivac i stvarno ulazem dosta energije i truda na higijenu stana a i vazduha u njemu. Međutim, ona kaslje sada svuda- na cistom vazduhu, u prostoriji, svejedno.

Ima li iko iskustva sa tikovima u obliku kaslja??

tamara
2014-10-03 03:27 PM
Moja cerka ima sličan problem.nisu joj ništa konkretno nasli ali je dobila jači sprej za nos(na recept) i posle nekoliko dana koristenja joj nestane kasalj ali izbaci mnogo iz nos.njoj isto smeta klima, to i meni smeta ali ja iman polen alergiju pa od toga.mi smo izbacili sve tepihe, zavese perem menjam svake dve nedelje i mokrom krpim bez hemikalija cistim njenu sobu ako ne svaki svaki drugi dan i puno joj bolje.ako mislis da joj smeta wii, možeš nabaviti orgonit(proguglaj ako nisi upoznata) nisam verovala ali to zaista deluje i za zracenje.mi smo dobili na poslu i posle svi kupili za kuce.
Gala06
(......)
2014-10-03 04:36 PM
I moje dete ima to kasljucanje iz grla, a imala sam to i ja kao dete. I sada imam, ali traje dan-dva, a ne po dva meseca kao ranije. Ništa mi nisu nasli. Ni mojoj, a vodili smo je skoro kod pedijatra i u Bg, i u inostranstvu, a i selu Bogu iza nogu( e vala od svih gradskih i stranih lekara ovaj seoski mi se najviše dopao). Uglavnom kažu da joj se sliva iz nosa.
Moja je alergicna na prasinu, mi kuci nemamo ni zavese.
BEHEPA
2014-10-03 11:41 PM
Kod mog sina od 7 godina je to bio bas tik. Imao je prošle zime neku prehladu, kasljao je i kako se to zavrsilo, poceo je tako na sitno da kasljucka, po tri kratka kasljuc-kasljuc-kasljuca. Trajalo je mesec, pa dva, ja sam se zabrinula da je nešto sa plucima, lekar ništa nije mogao da cuje. Znam da se kasalj pogorsava tokom noćipa sam bas obratila paznju: spavao je mirno i neometano, ama ni jednom da se zakaslje. Tad smo ukapirali da je neki tik. Trajalo je dok je trajala skolska godina. Mislila sam da mu skola predstavlja stres, da ne voli da ide... ali on je uvek veseo i isao i izlazio iz skole, govorio kako voli da ide jer svaki dan nešto novo nauci... i uopste, zaista nisam primecivala nikakav problem.

Kako je doslo, tako je i prošlo.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-04 02:19 PM
Može, i moja starija je imala to jedan period. Ona preko dana nije uopste kasljala. Tek nocu, i to kad se umiri i sjedne sa nama u dnevnu npr da gleda TV. Tad, iz nekog razloga, bi pocinjala da kasljuca. Nešto se ne sjecam koliko je trajalo, ali uglavnom je prošlo. I mi smo isprva mislili da je prehlada, pa možda alergija na nešto - međutim da je alergija bilo bi i drugdje u kuci a ne samo u dnevnoj sobi i ne samo navecer. Onda smo pretpostavili da se radi o tiku; tad smo poceli da je opominjemo u vezi toga i to je nekako nestalo.
svirena
(teaser)
2014-10-04 09:06 PM
komunikativna, da li dijete ima problema sa sinusima? zna se desiti da se sliva iz sinusa i nosa u grlo i dolazi bas do tog nadrazaja u podrucju grla/zdrijela. od testova na alergiju, šta ste radili, na koje alergene? Možda grinje (dust mites)?

ne bih se ni ja zalijetala sa kortikosteroidima, posebno sto nisu utvrdili uzrok kasljanja. Nemam iskustva sa tikovima, ali imam sa dugotrajnim kasljanjem, na kraju se ispostavila alergija na macke i te grinje.
Ilkka
2014-10-05 06:48 PM
Ako je tik, onda je kao svaki drugi..zvucni tik, ništa tu ne možeš, sem da se pravis da ne postoji. Nikako je ne prisiljavaj da prestane.
Možeš da odes do psihologa da vidite da li će se razviti u nešto ozbiljnije. Nikako ne zanemarivati i reci „a proćiće”..kod neke dece prođe, kog neke se razvije u Tourette. Sto ranije pocnes sa terapijom to su bolje sanse da (ako ima sklonost ka Touretteu) se malo normalizuje.
Naravno možda će i da nestane, ali bolje se konstultuj i sa decijim neuropsihijatrom. Nemoj da panicis, ali nemoj ni da se ponasas kao da nije ništa. Nemoj da slusas primitivne savete kako treba detetu da naredis da prestane, kako se prenemaze, itd.
Tikovi su neuroloski poremecaj i dete tu ne može ništa.
kayleen
(bankar)
2014-10-07 04:44 PM
Komunikativna,
kada sam pocela da cital tvoj post,kao da sam slusala svoju kumu da piše u vezi njene devojcice(9godina).
Da li kaslje i nocu ili samo preko dana?
Bitno je,jer ako je neka upala,neki problem infekcila i sl.morala bi da kaslje i nocu?Tako i je i ona od aprila kasljuce,kao neko nakasljavanje,nakasljavanje u grlu,ne znam kako drugacije da opisem.
Bila sam sa kumom prisutna (na moju preporuku je dosla kod decijeg plumologa,jer se mesecima vukla bukvalno po njenom d.zdravlja bezuspesno),kada je dr.pregledala.
Nalazi su uredni što se pluca tiče,ali joj je nadjena kandida u grlu i nosu,i dr.kaže da to iritia,tj.reflekso izaiva nakasljavanje,i da vremenom postaje navika kod dece.Dala joj neku kremu,tj.gel,i dijeta bez slatkisa.sokova...
Mogu da se tačno raspitam za terapiju.Mislim da je bezazzleno.
Proveri i ti briseve grla,nosa...
Pozzz sve naj naj
Vanderbilt
(whatever)
2014-10-07 09:17 PM
Ja sam kasljala 5 meseci prošle zime, bukvalno. Isla sam kod lekara toliko puta, prosto nisam vise imala snage da se borim sa tim upornim kasljem, te je bio suv te produktivan, ali nije prestajao, radila x-ray, vadila krv, sto cuda, kao ništa. Prosao je u maju. Bog zna šta je bilo po sredi. Znaci može da bude i dugotrajni kasalj koji nije tik.

Da li ste radili ekg - da li su uopste proveravali srcani rad? Pitam zato što je to kasljucanje kao iz grla karakteristicno za aritmije. Ja sam kao mala imala česte aritmije, i dobila ih ponovo u trudnoći - od onda su prošle, ali pratilo ih je to, taj neki nagonski kasalj koji ne možeš da kontrolises, koji je zapravo neka vrsta ispontanog spravljanja srcanog ritma - to mi je rekao kardiolog. Postoje neke „vezbe” za ljude kad dobiju aritmiju pa imaju osecaj da im srce preskace ili tako nešto, to ume da istera vazduh iz pluca pa se zakasljes, a nekada kažu i namerno da treba da kasljucnes da bi vratio ritam u normalu. I zaista pomaze. Tako da hoću da kažem da možda treba proveriti srcani rad i da li postoji mogućnost da ima aritmije i da je kasljucanje zapravo refleksna reakcija.
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.