Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Pravna pomoć, help!
alskdjfhg
(supermama)
2014-10-03 01:43 AM
jel ima pravnica među mamama ovde?

zanima me pravo prodaje stana dok se vodi parnica nad tim stanom

hajd ukratko:)

moja tetka prodaje stan u bgd već recimo 2 god
taj stan je na njenom imenu znaci sve uredno sređeni papiri.

od prošle godine se razvodi i sad bivši muž trazi deo tog stana.

sudski spor traje nekoliko meseci a sad zbog strajka se odlozio mejdutim ona juče nasla kupca i sad ne zna da li sme da ga proda ili ne.

u papirima koje je dobila od suda ( a da, ona živi u au) nigde ne piše da ne može da ga otudji dok se spor vodi (mada meni je logicnio da ne može) ali eto, nigde ne piše pa reko da priupitam ovde da li neko zna ili ako znate neki websajt gde mogu da potražim odgovor.

da ponovim, stan je SAMO na njenom imenu , sve srejdeni papiri'cisto ko suza:)

PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-03 02:36 AM
Nisam pravnik, a pogotovo ne u Srbiji, ali idem nekom logikom. Pretpostavljam da ti tetka živi u Australiji a i njen, uskoro bivši suprug takodjer. Znaci, njihova primarna rezidencija i matrimonial home je u Australiji, ako sam dobro razumijela. U tom slučaju mislim da njoj ne treba potpis muza niti njegova dozvola da proda stan.

Međutim, bez obzira na to što je stan u njezinom vlasnistvu, poteze se pitanja da li je imovina stecena u braku i ako je to slučaj, sredstva od prodatog stana se dijele na pola, sto je sasvim posteno. Ako je ona stan imala prije braka ili ga dobila kroz naslijedje, onda mislim da muž nema pravo na dio novca od prodatog stana.

Ipak, sve ovo je samo moja pretpostavka i ja bih se ipak konsultovala sa strucnim licem.
Snezana
2014-10-03 05:46 AM
Pa logicno bi bilo da ako se vodi sud oko toga kome Stan pripada i koliko da do konacne odluke suda ni ona ni on ne mogu uraditi ništa sa stanom.

Ali ako ga ona proda sad i on dobije npr pola na sudu ona će njemu morati dati pola tog novca. Pitanje je jedino da li ona može prevesti Stan na novog vlasnika dok pitanje delenja nije rešeno. Žena valjda ima nekog advokata koji joj može dati savet.
tamara
2014-10-03 08:18 AM
Ovde npr.sva imovina i krediti se dele na pola čak i ono sto je steceno pre braka ako su vencani i nemaju neki ugovor koji je napravljen pre braka.u srbiji mislim da posle 5godina braka je isto.lako može doći u situaciju da mu isplati pola sa kamatama ako proces potraje.los potez skroz.
alskdjfhg
(supermama)
2014-10-03 08:58 AM
Stan je stecen u toku braka, pa da onda ko sto rekoste, deli se sve na pola... Na to sam zaboravila:))))
Bivši je u Srbiji, ona u Au, stan u srbiji i sud se vodi tamo.
Nema advokata.

Hvala na odovorima, bas sam se zaletela da joj nekako pomognem a nema logike...eeee izes to kad te skot vara godinam, pravi majmuna od tebe pred svima pa onda mu još dupe zine i.na taj jadni stancic...uf jadna moja keka.

Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-03 09:12 AM
Sva imovina stecena u toku braka se deli, bez obzira na kome se vode papiri. Na zalost i svi dugovi :(
tamara
2014-10-03 11:19 AM
bolje joj je da nadje advokata jer samo to što je austriji može je skupo kostati.u srbiji je sve na prodaju, on može za par hiljada evra dobiti mnogo vise nego mu pripada.moja rodica je morala deliti stan koji su joj moji roditelji kupili pre braka.ali i ta nepravda se može ublaziti, npr.moja rodica je napravila kupoprodajni ugovor sa mojim caletom na smesnu cifru i dobio je gospodin pola s kamatama, tuzio je on podsle za to ali ništa nije uspeo dobiti.
Komunikativna
(($))
2014-10-03 12:04 PM
Nisam pravnik ali znam da se brak može razvesti ukoliko jedan od supruznika vara a ovaj to dokaze na sudu. Čak može kasirati i od ljubavnice i njega po hiljadarku ukoliko ih je uhvatila na delu u zajednickom bracnom krevetu i ima dokaza. Sva zajednicki stecena imovina se deli, ukoliko nemaju predbracni ugovor.
LeaDiKaprio
(shumska)
2014-11-07 05:32 AM
Ima nekoliko bitnih pitanja koji odgovor mogu da preokrenu za 180 stepeni.

Recimo:

Gde se tetka razvodi (u Srbiji ili au?).
Da li je brak razveden? (ovo pretpostavljam da jeste?)
Da li je postupak za podelu imovine POKRENUT? Ovo posebno naglasavam jer jedno je da se planira da bi trebalo i da svi znaju kome šta pripada, a drugo da je proces zaista u toku. (iz teksta mi nije bilo jasno da li se sudi za razvod ili za imovinu)

Kako se stvari rade u au je da se kada pocne parnica za podelu imovine na stan/kucu se stavi tapija (caveat) koji zabranjuje prodaju stana.

Stan bez tapije može da se proda ako na kupoprodajni ugovor stavi potpis osoba/ili osobe koje su vlasnici stana.

Ono sto muž posle treba da uradi je da tuzi ženu i da dokaze da je deo tog stana bio njegov.

Ukoliko je postupak poceo i taj stan je stavljen na spisak (listu zajednicke imovine) ona opet može da ga proda ali je veoma verovatno da bi ex-muž dobio postupak ukoliko bi je tuzio.

Mislim da je malo neozbiljno traziti ovako preko Interneta trebalo bi tetka da trazi pravnu pomoć.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.