Forums : Trudnice i mamice

 Comment
(Ne)ukljucenost u skolu
skoljka
(student)
2014-10-02 12:58 AM
Cerka mi je krenula u full time french immersion kindergarten (5 god) i veceras smo imali prvi roditeljski i tako nist specijalno. Uciteljica starija francuskinja, onako zvuci malo nepovezano na engleskom, al hajd. Ono sto mene malo muci je sto inam osjecaj da se od roditelja dosta ocekuje, stalno nam salju forme da ispunjavamo za kojekakvo volontiranje, pa da bydemo clanovi roditeljskog komiteta, ovo, ono, a ja nit imam vremena nit volje za ovo, i sve mi to nekako formalno i strano zvuci. Ja bih voljela da onako neobavezno caskam s roditeljima i upoznajem drugare moje cerke, al to da se ja obavezujem za kojekakve organizacije to mi je previse.
Kako je to kod vas? Dal ste clanovi i koliko vam to vremena oduzima, dal se uklapate dobro u skolski communityni koliko vam je to uopste bitno? Dal vas uciteljica zna po imenu?
Gala06
(......)
2014-10-02 03:52 AM
Idi bre Skoljka, uplasi me. Po naslovu pomislila sam da ti dete ima problem sa skolom :))

Nemam pojma, dete mi još ne ide u skolu, ali mislim da toga nema kod nas. U vrticu imamo nekoliko puta okupljanja roditelja i dece, nešto kao kreativna radionica, i zajedno pravimo kojekakve predmete, ali tada nemamo vremena da caskamo. Sa majkama iz decijeg vrtica se najopustenije a i rado družim na decijim rođendanima u igraonicama.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-02 07:05 AM
Ja mislim da je bitno biti ukljucen u skolske aktivnosti. Moj sin je u 2. razredu sada, ja sam clan tog roditeljskog komiteta (PTO), imamo sastanke svaka dva mjeseca po sat, voluntiram u skoli (30 sati godisnje) - nekad pomazem za vrijeme rucka, nekad je to izlet, neka aktivnost u skoli (trka oko skole, trunk n treat, dorucak za bake i dede, izlet u muzej, zoo...), pomazem na projektima od kuce - kad treba da se naprave dekoracije ili flyers šta već ima uciteljica da posalje kuci a potrebna joj je pomoć oko toga. Tako upoznam druge roditelje a u drugu ruku dijete vidi da se zanimam za njihove aktivnosti u skoli. Nadje se vremena ako se organizujem.

Takva je kultura i ko želi da se uklopi bude dio toga.
una_una
2014-10-02 08:11 AM
Isto je tako I u nasoj skoli. Stalno traže nešto, da se volontira itd. Ja lično nemam vremena jer radim

sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-02 08:51 AM
ista stvar i kod nas, ja ću nastojati da volontiram možda za skolske izlete.

uciteljica me zna jer često odbacim dijete u skolu,malo procaskamo,ne vjerujem da mi bas zna ime.

nastojim da se pojavim kada su u pitanju nagrade, godisnji rostilj i slične aktivnosti.

mislim da je to o.k i da se može pokupiti dosta info.

nisam clan PT counsel a ne bih imala ništa protiv

mayche možeš li nam popblize reci o PT counsel kkao to izgleda?
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-02 09:33 AM
Ja nisam clan nikakvih organizacija. Imam full time posao, dvoje dece, njihove obaveze oko van skolskih aktivnosti i svoja interesovanja i prijatelje. Zakidam na snu da bih moglada posvetim malo vremena sebi, jer ga nemam.
Ja mislim da oni tako pokusavaju da privuku sto vise roditelja, ali cisto sumnjam da bas moras. Ja jednostavno sa dvoje dece nemam vremena da se obavezem na nešto long term.
Ja posvetim jedan dan svakom detetu da volontiram. Volontiram recimo za Thanksgiving kod jednog deteta, za Valentines day kod drugog. Ako imaju Bozicnu zabavu, ili zabavu za kraj godine, isplaniram svoje vreme za rucak da se pojavim, ali ne ucestvujem u organizaciji.
U nasem PTO su većinom majke koje ne rade. Neke od njih provode zaista mnogo vremena tamo, a može im se, šta bi drugo radile. Zaista su aktvini, vazda nešto planiraju i organizuju.
Ja doniram novac, neke stvari koje mogu za njihove zabave (recimo notese sa imenom kompanije, olovke...i sl), pomazem na način na koji mogu. Posle celog radnog dana, dok spremim za svima, skuvam veceru za 4 osobe, skuvam rucak za 4 osobe za sutradan, odradim 40+ minuta domaći s jednim, i jedno 20ak s drugim, ja jedva mogu da gledam od umora. MM radi drugu, tako da nije tu.
Meni je najbitnije biti u kontaktu s uciteljima, i uvek biti upucen kako dete napreduje, šta radi, kako mu pomoći. Što se tiče ostalih stvari, pomozi koliko možeš, ucestvuj koliko možeš, ali ne da uzimas na sebe obaveze koje će ti postati teret. Radi koliko možeš.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-02 09:41 AM
Ocekivanja su slična, ali mene to ništa ne zanima. Trenutno imam i vremena, ali neću da se bakcem time. Odem na roditeljski; ne smaram puno uciteljice a ni one mene. To da li me po imenu zna, nije mi ni važno. Važno je da zna moje dijete. Kad imaju neki 'fundraiser' tu samo napisem cek a ne bavim se prodavanjem kojekakvih dzidza-midza itd. Međutim, smatram da ko ima vremena i voli da je ukljucen u volonterski posao, da je to vrlo fino. Mora neko i to da radi.
maja3s
(diskutant)
2014-10-02 09:41 AM
Тачно је то и овдје од родитеља се пуно очекује... Ја сам исто укључена али сам им рекла да немогу на састанке ако ми не најаве 2 мј. унапрјед ... Али да сам ту за све практично :))
Тако кад се организују школске забаве морам да будем ту з сата раније да све припремимо...

Имамо и неке изласке на вечеру али ја не идем ако ми неки разлизи не дозвољавају...углавном комбинујем...како и шта могу

Сад ми је баш густо све ми се састало :))
Gala06
(......)
2014-10-02 09:52 AM
Ma šta im kažeš Majo? Da nemas vremena i moraju dva meseca unapred da te obaveste ?! hehe
Snezana
2014-10-02 10:31 AM
Majo ti nikad nemas vremena :)

Mislim da je ok biti ukljucen u skolu onoliko koliko ko sam želi. Vise mi je bitno kako je mom detetu i ono sto radim radim zbog njega. Npr i u vrticu ima toga svega i ovde su roditelji mnogo ukljuceni.
Nisam ukljucena u organizacije dalje od da napravim kolac ili doniram novac za neki projekt u koji je vrtic ukljucen. Ali i ja i mm smo prisutni na svim organizacijama,jer mi ne bi palo na pamet da moje dete tamo sedi samo dok su svima drugima roditelji tu. To je npr za dan državnosti, bozicni i uskrsnji dorucak, neki drugi praznici ili predstave. Sve se održava u radno vreme,tako da nije lako ali je meni to važno zbog mog deteta.
-afrodita-
(♫)
2014-10-02 10:41 AM
Ja ne volontiram, čak i ne vodim decu u skolu posto mi je iza kuce, ne poznajem roditelje. Znaci ništa, bukvalno. I tako već godinama, sa najstarijim i sad sa srednjim, a tako će biti i sa malim. Idem samo na parent teacher intrw i ostalo preko emaila.
Email komunikacija super funkcionise, ništa ne propustam sem tracarenja dokonih majki. Vidim da po celo pre podne sede u dvoristu i naglabaju, inače su ukljucene u sve zivo, žive u skoli, uzas.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-02 11:30 AM
Ja ne znam Snezo kako to kod vas funkcionise, ali kod nas ama bas nikad nisu svi roditelji tu.
Imali smo mi pre te manifestacije i zezancije na nivou cele skole, kao „muffins with moms and doughnuts with dads,” kad su bili bas mali. Na to smo i suprug i ja isli. Ako su u pitanju neke predstave, kao npr kada je Vaske glumio jednog od prvih doseljinika u jednoj od njih, to je nešto sasvim drugo. Naravno da ću otici ako moje dete ucestvuje, Ali ovo volontiranje, bar jednom nedeljno po ceo dan, ili da uzimam godisnji da bih organizovala neku zabavu, a oni imaju milion onih dokonih, ja vala ne mogu i neću. Ja sam skolu zavrsila.

Što se tiče ovih Winter Party, kako je oni zovu, i zabave za kraj skole, pa čak i Thanksgiving i Valentines, ja jako malo roditelja vidim tamo. 5-6 u vrh glave. Oni čak i traže da potvrdis da ćeš doći, jer ne mogu ugurati još 25 roditelja u ucionicu. Zato se mi raspodelimo lepo. Upisemo se na pocektu godine na papir, i na svakoj od zabava bude neko. Nikada nisam videla sve roditelje tu. To je u sustini neizvodljivo.
Snezana
2014-10-02 11:39 AM
Ma lud vrtic skroz. Prve godine ja otisla sama na bozicni dorucak. Jedina ja sama. Ostali su poveli i babe i dede i tetke i ne znam ni ja koga. Tad sam rekla nikad vise. Jedino vidim da je deci to mnogo drago. Pokazuju sve u vrticu bas onako ponosni. I ja mislim da je ovaj vrtic malo specijalan po tome.

Skole nemaju bas toliko organizovanih gluposti kao nas vrtic. Bar ne ove državne.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-02 12:09 PM
Majo ti ko prime minister, dva meseca unapred si bukirana :)

Skoljkice, na početku je uvek tako- traže pomoć, pogotovo u mladjim razredima. Ja sam volontirala skoro svake godine, a iskreno mrzim to. Za starije dete sam morala, jer je bio high maintenance, a sad za cerku isto volontiram, jer njoj znači a meni glupo da ne radim to za nju ako sam radila za sina. Nisam član ni jedne organizacije u školi, uskočim kad treba ako mogu. Iskreno, više volim da napišem ček, od te love se finansira arts program, fizičko i muzičko. Ipak hvala onim roditeljima koji se trude i tamo provode vreme jer čine da to školsko iskustvo bude prijatnije a i dobija se više individualne pažnje.
AZ83
2014-10-02 12:21 PM
Zanimljiva tema. Ja se slazem s tobom, niti imam vremena niti zelje da se aktiviram. Ali zato moj suprug, koji je trenutno bez posla ne propusta prilike. I lunch time supervisor, i nekakve sjednice school board, field trip supervisor... Ja se ništa u to ne razumijem. On je rođen u Kanadi, i poznaje skolski sistem. Kad su djeca krenula u skolu meni je sve bilo nepoznato -tako da sam sve to prepustila njemu. On uzuva u drustvu ostalih mama, i mame i djeca ga znaju po imenu, i uciteljice ga vole... A meni je dobrodoslo da se fokusiram na kucne potrebe... Jedino se ukljucim kad ima neki party da spremim tortu,kolace, cupcakes ili šta već zatraže...
maja3s
(diskutant)
2014-10-02 12:31 PM
bas tako ...prije mjesec dana imali neki sastanak u vezi neke zabave...ili vise zabava sto organizuju roditelji...i posto sam drug 'clan' rekose dan i datum kad da dodjemo...ja im odma napisem mail...ja ne mogu taj dan...ako hocete drugi dan predlozim mogu...kažu one nisam jedina bila još jedna mama da ne moze...onda ja njima napisem...šta god se dogovorite posaljite mail i ja ću napisati dal se slazem...a inače sve PRAKTICNO sto treba tu sam...tako je i bilo...
kad neki dan salju opet mail..kaže datum taj i dan taj...neslaze se...datum i dan jel danas il sutra pitam...kažu sutra e reko dobro i one pobrkaju...uglavnom moram ranije doći i u kupivinu namjernica..ma bezveze...odkud im vrjeme za sve te budalestine...ja bih vise da se onako odmorim

ja sam aktivna na vise polja tako da sve obavljam u trku...one se sastaju kod jedne od njih...imaju po jedno djete zato i mogu...a mi sa troje i vise ne možemo :))
svirena
(teaser)
2014-10-02 12:38 PM
„On uzuva u drustvu ostalih mama, i mame i djeca ga znaju po imenu, i uciteljice ga vole... ” Bogami, AZ83 puno je to uzajamne paznje:-))

Volontiram kad god mogu, radim puno radno vrijeme i uvijek mogu naći vremena da ponekad uskocim ako treba pratnja za neki izlet, ili ako treba procitati knjigu, kupiti šta god, sjeckati kod kuce...Nemam vremena za skolske odbore i room parent board, to su uglvnom yoga pants moms koje sjede kod kuce, imaju nannies i ostale pomoći, pa neka se onda malo i vise angazuju kad mogu vremenski da priuste.

volim da se ukljucim u skolske aktivnosti, dodjem na jutarnji sastanak da vidim kako to izgleda ponajvise zbog svog djeteta da vidim kako i šta rade, a vidim da i njoj to bas znaci. muž je takođe u vrticu isao skoro uvijek kao pratnja, isao da pravi drvene ograde za bastu, fotografisao za dz svu djecu i ucitelje, i slično. sada u osnovnoj skoli sa uciteljem često popricam kad mogu, upitam šta rade, ima li problema i slično. ne vidim ništa tu loše. družim se i sa ostalim roditeljima onim koji su mi slični po 'energiji', ne tracamo jer postoje i drugi vidovi komunikacije i druzenja, super provodimo vrijeme zajedno. preko vrtica smo upoznali nekoliko porodica sa kojima se i danas družimo i jedni drugima pomazemo, cuvamo djecu kad treba, i slično.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-02 12:45 PM
On uzuva u drustvu ostalih mama, i mame i djeca ga znaju po imenu, i uciteljice ga vole... „ Bogami, AZ83 puno je to uzajamne paznje:-))

ja bas htedoh to da ”primetim,„ al rekoh bacicu ženu u paniku, pa šta ćemo onda :)”
AZ83
2014-10-02 01:34 PM
Ma kakva panika! Nemam ja problema s tim! Ako je njemu zabavno - meni još vise... Njemu odgovara da je u centru paznje a tako među ostalim mamama „strci” pa izaziva paznju i sav je srećan zbog toga!
BigSur
2014-10-02 03:07 PM
Ja jako volim biti ukljucena u aktivnosti mog djeteta u skoli I odem kad god mogu. Obično se raspored zna skoro cijelu skolsku godinu unaprijed tako da nije teško organizovati se.

Uzmem nekoliko sati slobodnih od posla I odem. Juče sam bila u skoli 2h na nekoj skolskoj manifestaciji; muž za nekoliko sedmica ide sa djecom na izlet (on će I da vozi grupu djece do tog mjesta I da ostane s njima tih 5h.). Za mene je to odličan način da se upoznamo s onim što nam dijete radi tokom dana, da upoznam drugu djecu, njihove roditelje I naravno uciteljicu. S uciteljicom sam isto tako u vrlo redovnom kontaktu.

Izbor je vas ali nema potrebe vrijedjati one koji žele da budu ukljuceni I imaju mogućnosti. Nisu sve mame (I tate) koji volontiraju u skoli dokone, neobrazovane žene, koje ne rade van kuce a imaju dadilje I koje setaju naokolo u hlacama za yogu. Ja se s nekima znam van skole, s mnogima ne, ali mi je drago upoznati nekog prijatnog, popricati ili mahnuti u prolazu.
svirena
(teaser)
2014-10-02 03:16 PM
bogami ove moje u razredu u parents room su sve kao sto sam opisala-besposlene u pravom smislu te rijeci, trula burzoazija-lulemon yoga hlacice, niti kuva, niti sprema, niti cisti (ima ih 4,5), iamju i žene koje im izvode psa. nema se ko šta nalaziti uvrijedjen i pronalaziti se tamo gdje mu nije mjesto, ja sam opisala razred svog djeteta, ne treba nam zastitnik potrosaca za svaku stvar, zar ne? u ovo ne ubrajam majke koje ne rade ili rade od kuce i još trce na sto strana, koje ceka i sporet, i djeciji rucak, i vecera, i još stignu i da volontiraju, pa kapa dole, šta drugo reci.

Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-02 03:21 PM
Ova skola je jako dobro organizovana i ima svega 220 ucenika. Mi smo prošle godine bili prva generacija ovog kampusa. Godinama raste skola i otvaraju se nove lokacije. Uz pomoć roditelja veoma su uspjesni.

Sharlota, svi sastanci su unapred zakazani, otprilike 2-3 mjeseca tako da imam vremena da dodam na kalendar i održavaju se od 6-7 uvecer tako da bi roditelji koji rade mogli da prisustvuju. PTO organizuje nekoliko voluntera da cuvaju djecu koju roditelji dovedu sa sobom, kao ja npr sto nemam sa kim da ga ostavim za vrijeme sastanka. Ovo je charter school pa malo drugacije funkcionise od public skole, ali direktorka iznosi financijsku situaciju (budget PTO koji se koristi obično za te aktivnosti tako da se ne mora traziti od roditelja non-stop), prica se o fundraisers (2 godisnje), predlozima za aktivnosti, sve aktivnosti (izleti i pri skoli) se odluce uz input roditelja sto mi se jako svidja. Ja radim puno+ radno vrijeme i sama se brinem o sinu i kao sto sam napisala već uz dobru organizaciju (i malo odricanja licnog vremena :-) stizem. Ja sam isto zaduzena za loan coordination pri skoli - ponekad malo research šta ima dostupno i prosljedim aplikaciju direktorici... To je par minuta posla ali se racuna kao volunteering hours.

PTO isto napravi video snimke tj DVDs za bozicni koncert u kome djeca nastupaju. Par roditelja pomogne da se naprave DVDs itd. Ovo su samo neki primjeri.

Ništa komplikovano, ali bas dobro funkcionisu i svidja mi se sto ukljucuju roditelje.
Gala06
(......)
2014-10-02 04:17 PM
Šta je to parents room? Soba za roditelje?
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-02 06:08 PM
I ove moje su upravo takve, kkao ih je svirena opisala,prosto običnom smrtniku neprijatno da volontira sa njima.
burzujke u yoga outfits koje su onako snobby

prošle skolske god je doslo do raspda ssitema parents counsel lider je dala „otkaz” taman kad sam htjela da odem na meeting ukinuse ta okupljanja.

naravno tu je puno finih zenica sa kojim se covjek brzo upozna preko djece,možda su i ove burzujke fine osobe već eto nama nas metalitet neda da se oslobodimo naših duboko usadjenih predrasuda.

da su dokone dokone su, da djeluju snobby djeluju -kažem opet možda grijesim nisu one krive sto su rođene ko burzujke.

sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-02 06:10 PM
ali su zato burzujski frajeri onako bas prijatni stavise friendly:)
nervira me što se bave biciklizom pa me strah da nedje nekog ne potkacim:(
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-02 07:16 PM
Mi makar jednom u 2 nedelje dobijemo notice o volontiranju, ja nemam volje da pomazem, a ni vremena. Ne znam skoro nikog od roditelja, nastavnica me zna, procavrljamo o malenoj itd., za mene dovoljno. S nekim roditeljima se znam samo ono sa „hi, how are you”, s drugim ni to. Pokusala sam da budem friendly, ali ovdje u mom kraju nema puno imigranata, I nas par gledaju kao da imamo rogove I sl. Druge mame dodju u 2pm, dave jedne druge s pricama od kojih može samo glava da me zaboli, ja udjem u dvoriste u 3:25, pokupim malenu i cao. Ispecem nekad kolac za „cake stall”, nekad ni to, zavisi od vremena.
Za parents council ili kako se već zove, isto nemam volju niti vremena, to treba da radi neko ko je stvarno dokon da se ne lažemo. Realno, roditelj sa 9-5 poslom ne može, može neko ko ne radi, ali ako ja dodjem kuci u 6-7pm, bas mi je do njihovih meetinga I do naglabanja da li će peci „sosice” za vikend ili ne. Pa onda imaju veceri kad organiziraju igre za djecu I roditelje, kao sah, trivia, I sl., pa nisam penzioner hehe. Radije sjedim kuci procitam knjigu ili odgledam film.
svirena
(teaser)
2014-10-02 08:46 PM
sharlota, ta sam! sa sve predrasudama koje nikako iskorijeniti-ne tražim mnogo-minumum kulutre, dobro jutro, ne mora ništa vise, skromnih sam ukorijenjenih prohtjeva:-) Ovo moje mišljenje dijele i ostali roditelji, sad smo dobili da damo po 75$ svako za uciteljev rođendan. mislim helou, malo realnosti nije na odmet ponekad. da se razumijemom, da ne bude zabune da sam ogorcena na ljude koji imaju para-ni najmanje, obično su ljudi rođeni pod zlatnim zvonom ili oni koji su sami stekli u velikoj vecini slučajeva izuzetno prijatni, voljni pomoći, srdacni, a i ako nisu, svako nosi svoju zvijezdu, nema mjesta zavisti. priznajem da snobovima ne dajem drugu sansu, takvog ponasanja se jezim oduvijek i ne tolerisem, bez obzira na novcanik. sindrom pokondirene tikve je meni dno brate, i iskljuciva sam, šta ću, priznajem

da se vratim na volonterizam u ovom 'zapadnom' svijetu- meni se izuzetno dopada to što su ljudi voljni i zeljni da svoje vrijeme/novac podijele na neke aktivnosti koje im znace..a vidim da manje vise svi ovde na neki način volontiramo u skolskoj sredini, ko kako može i želi, osjeca potrebu..
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-02 09:57 PM
Cuj $75 :) To je bezobrazluk. Ja do sad nisam još nikakva potrazivanja dobivala povodom bilo cijih rođendana. Nisam protiv toga ako je to kultura skole, ali sam za nešto simbolično.
tweety_m
(?)
2014-10-02 10:07 PM
Nisam nikad do sad volontirala,prijavila se jesam,odradili background cisto ako me nekad zainteresuje da idem sa njima.Sad smo dobili pozive za Pumpkin Patch ko hoće da ide sa djecom,tu sam se prijavila da idem sa mladjim,i to ne zato što mi se ide nego hoću da vidim kako se on ponasa.Što se starijeg tiče,kod njega i ne mogu da volontiram jer bi morala mladjeg da vodim sa sobom.Jao kao i Pusta posaljem cek,keksice ne prodajem,niti šta skupljam. Što se uciteljice tiče vidjela sam je samo jednom,sve ide preko emaila,djecu izvode iz skole pomoćnici,i to kupim ih na drive-thru ne izlazim iz kola.Svirena kod nas je bilo za rođendan drugacije,posto je uciteljici rođendan u avgustu,tražili su da joj ranije slavimo u maju,pa su poslali listu šta uciteljica voli, u fazonu cokolada,Sonic gift cards,target gift cards,nešto za bastovanstvo i tako to.Ovoj smo napravili čestitku neki dan jer nisam stigla da joj uzmem gift card,dobili zahvalnicu i toliko.
Ovdje te PTO mame zovu soccer moms :)
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-03 12:10 AM
u nasoj skoli ucitelji imaju nalog na tweeteru pa mi kao pratimo šta se desava zanimljivo u razredu,aktivnosti isl.

uglavnom te neke mamice su u bigrafiji napisale da su ponosne posvecne mame tog kvarta i te skole te da one make the difference.

u sustini lijepo je biti bogat:)

ne mislim da su one pokudirene tikve,već da su jedostavno takve, tako naucene od malih noga.

maja3s
(diskutant)
2014-10-03 01:48 AM
Да ја сад мало похвалим Данску :))

Овдје нема сједења у дворишту... Школа је за дјецу а не за родитеље... Нема куповине поклона учитељицама... Она може да части дјецу за свој рођендан колач или бонбон или маннчмало ито је све ... Почастиће је дјеца пјесмицом за њен рођендан

Увјек питају ако треба неко колач да направи ... Али то није обавезно

Овдје одбор из разреда организује та нека скупљања и то се ради о з скупљања у току године... А остало су школске забаве...божићна , проредба, јубилеј ...
skoljka
(student)
2014-10-03 02:01 AM
Eh, zenskice, sad mi nekako lakse kad vas čitam jer se bas i ja tako osjecam kao mnoge, nit sam ovdje odrasla, nit razumijem sve te fore, a ni vremena nemam za bacanje. Ja bih jedino voljela zbog cerke da sam vise ukljucena jer mi ona kaže kako nečije mame dolaze u razred, a kad ću ja. Tako da ću sigurno tu i tamo uskociti iako nisam kliknula ni s uciteljicom nit nešto s ostalim mamama koje sam dosad upoznala, koje su manje vise domaće stay at home moms. A ja s takvim nemam skoro nist zajednicko.
Gala06
(......)
2014-10-03 06:38 AM
Čitam vas i stvarno vam zavidim. I ja bih volela da se kod nas organizuju takve manifestacije kao kod vas. Zvuci zanimljivo, okupljanja za Bozuc, dan zahvalnosti, pravljenje kolaca, itd... Doduse ja ne bih da organizujem, ali bih da ucestvujem i jedem :)))
Gala06
(......)
2014-10-03 06:41 AM
I ajde molim te odgovorite mi na ono pitanje kakva je to soba za roditelje? Dvoriste za roditelje? Šta se tu radi, zvuci mi zanimljivo. Nisam dokona, ali rado bih i ja da razglabam, naravno pod uslovom da su majke ok kao sto jesu kod mog deteta u vrticu :)))
BEHEPA
2014-10-03 12:49 PM
Gala, ja ne znam šta je parent room, to kod nas nema, ali ima room parent ;). To je jedan od roditelja, najcesce majka (i najcesce nezaposlena, nisam do sada srela nikoga ko radi i postize da bude i room parent), koji je zaduzen da sve sto ima veze sa skolom, nastavom, razredom... podeli sa ostalim roditeljima, uglavnom putem e-maila. Tu su i druga zaduzenja, organizovanje nekih proslavica u okviru tog razreda za Bozic, Valentine's, kraj skolske godine... Room parent je desna ruka nastavnika.

Ja volontiram, ali ne kao pre dve godine kad sam pomagala u drzanju casova fizickog. Idem na izlete, pravim pite ili proju za dane kulture (to mi dodje najlakse da zbuckam), a da bi bio ozbiljan volonter koji se nalazi u skoli svake nedelje, potrebno je dati otiske prstiju i priloziti negativan TB test. Jesam clan PTA (Parent Teacher Association) sto postajes kad das donaciju skoli (nije obavezno ali ti se popnu na glavu) i bila sam na jednom sastanku koji je bio presipanje iz supljeg u prazno.

Ko može da bude vise ukljucen u zivot skole i ko u tome nalazi zadovoljstvo, blago njemu, mnogo mu je lepo i lako u zivotu.

Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-03 01:13 PM
WOW 75 doll...Pa to je zaista preterivanje. Šta kupuju?
Dok sam radila pri skolskom sistemu, svaki poklon koji smo dobili, ili dali jedni drugima, nije smeo biti iznad 50 doll. Valjda se sve iznad smatra mitom. Iskreno, ne mislim da je zakon, vise polisa organizacije, ali iz nekog razloga ja sam mislila da je tako u svim skolama.
Ja se slazem s BEHEPOM, ja ne vidim nacina da ja nađemvreme posle 8-9 sati radnog dana, svih obaveza koje jedna cetvoroclana porodica nosi sa sobom, i mog licnog vremena. I ako je ovo moje lično prilično retko.
I kod mene su sve mame ove koje je svirena opisala. Jednom prilikom smo otisli na neku zabavu kod Dimitrijevog skolskog drugara, povodom korizme. Tate su pricale price tipa avioni i kamioni, mame, sve iskvarcane, o dekorisanju kuce, interior i exterior dizajnerima, tutorima, i zalile se kako uciteljice nita ne rade.
Apsolutno ni jedna nema posao. Ugovaraju izlaske i car pool. Ja sam prakticno bila jedina koja ima full time posao tu i kako mi se čini, koja sama kuva. Ko krme u Teheranu :)
maja3s
(diskutant)
2014-10-03 04:21 PM
sve zavisi od klase...evo ja sad sa zabave koju je organizovao odbor iz klase...mi smo sve organizovali...igre za djecu i veceru za roditelje...za sat vremena smo zbrckali veceru...mesa je vidim nestalo ali salata ostala...u sinovoj klasi su roditelji srednje vise klase...koliko sam primjetila nema nekih napucanih ...u fazonu niko kao ja...

dok mi drugarica ima djete u istoj skoli samo par razreda stariji i ona mi kuka kako ima par bogatih koji im stalno organizuju nešto skupo...a ona ide da bi bila tu zbog djeteta

valentin dan se ovdje u skolama ne organizuje...ali se organizuje priredba za Bozic...zabava za ljeto...i poklade za Uskrsnji post...
to nema ništa sa odborom...

ove godine ovo je rva zabava...sljedeca je u decembru...poslje crkvesvi na kafu i na kolace...i onda izlazak zajedno sa djecom na veceru negdje u janura ali to se nas ne tiče...

odlazak u crkvu organizuje skola a kafu i kolace odbor...sigurno će biti da se prijavimo da napravimo kolac i malo da popricamo

skoro poslje svakog rođendana imaju kafu za roditelej...ja još nisam imala vremena da prisustvujem a bilo je masa rođendana od početka skolske godine...

valjda ću i ja imati vremena sljedeci rodjus da sjedim i pijem kafu :))
Gala06
(......)
2014-10-03 04:29 PM
Hvala Venera. Ja sam drugacije to zamišljala, ali dobro.

Elem, da li sam dobro razumela, svako po 75 dolara ili ukupno 75 dolara?

Nije valjda 75 $ puta koliko vas ima?

Covece, pa ako je vas je 10 covek dobija 750 dolara. Ako vas je pak kojim slučajem 15 pa i vise, mozete mu ladno uplatiti zimovanje.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-03 09:40 PM
nama je stiglo u e mail da je 5 ocotobar internacionalni dan ucitelja te da bi bilo dobro da se sjetimo ucitelja svoga djeteta da mu pokazemo koliko cijenimo sve sto čini,da izrazimo svoju zahvalnost i sl.

da li to zanci da je prikldano prilici da posaljem neku simboličnu gift kartu?

navodno pokazivanje zahvalnosti i cijenjenja traje 5 dana

šta da radim? jel ima neko iskustvo ?
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-03 10:07 PM
To ocigledno zavisi od skole do skole, jer ja, sharlota nisam ništa dobila u vezi sa tim danom ucitelja koji spominjes. I da sam dobila, ja bih to ignorisala.
SarenaLazaOriginal
2014-10-03 11:54 PM
Kao i sve ostalo u zivotu (u vecini slučajeva), sto ulozis, to i dobijes. Ovo je bar tema gdje ne bi trebalo biti toliko polemike da li želiš ili ne želiš uloziti sebe/vrijeme/novce,itd. Ono sto ulozis u skolu/drustvo/okruzenje u kome tvoje dijete provede vise od pola svog budnog vremena, ne bacas za dzaba već doprinosis njenom odgoju (a i ostaloj djeci oko nje).

Ne vidim uopste nikakvu povezanost 'ja nisam ovde odrasla/ne razumijem se u ovaj sistem' i zakljucak da je prihvatljiva odluka ne ukljucivati se u skolu.

Nisi kliknula sa uciteljicom, pa dobro, ne moras da ides da volontiras u razredu. Možeš otici na redovan rucak sa svojim djetetom, možeš ići na svaki field trip, na svaku priredbu (ucestvovalo tvoje dijete ili ne), doprinijeti skupljanju novaca za razlicite aktivnosti, itd.

Investicija u lokalnu skolu je po meni jedna od najboljih investicija u moje dijete i nas komsiluk. Imam troje djece u tri razlicite skole pa je investicija u tri razlicita okruzenja bas naporna ali vrijedna i vremena i truda. Idem na rucak kod svakog djeteta bar jednom mjesecno, idem na sve skolske aktivnosti a bude sigurno bar jedna nedeljno jer je ipak troje djece u pitanju (a nekad se zadese u isto vrijeme pa se muž i ja podijelimo), clanovi smo svakog PTA iako na sastanke odem možda dva puta godisnje (ali clanostvom podržavamo skole i u toku smo sa svim informacijama putem elektronske poste), podržavamo fundraising aktivnosti, itd.

Uzme puno vremena (a i novaca) ali u ovom periodu našeg zivota, to nam je glavna obaveza, oni i njihov svijet koji je satkan najviše od skolskih stvari.

Ne treba suditi mamama koje ponekad imaju i (previse) vremena i volje da se ukljuce u volontiranje po skolama pa izgube identitet u tom procesu. Ima sigurno i grupica kojima je biti na PTA board veci posao nego moje profesionalno zanimanje (a neke od tih aktivnosti stvarno i jesu veci posao nego puno radno vrijeme).
U velikoj vecini, kad se ukljucis u skolske aktivnosti, vidis da ima i te kako pametnog, finog, zanimljivog svijeta i sa tim poznanstvima gradis osjecaj pripadnosti koji je važan i za dijete a i za vas. To sto nisam ovde 'odrasla', ne znači da mi ovo nije 'dom'. Ovde živimo, ucimo, djeca nam odrastaju kao domaći, pa sto bi mi sad trebali da se vadimo na cinjenicu da 'nismo ovde odrasli i sve nam je ovo strano'.

Svako ima svoje kako i zašto ali ne treba ići linijom manjeg otpora pa se ne upustiti dublje u investiciju u okruzenje u kojem vam dijete provodi većinu svog vremena.

Ja veceras izasla sa svojih troje u setnju na sladoled, 5 blokova od kuce, i usput pozdravila i popricala sa nekoliko sto prijatelja, sto poznanika bas iz skole najstarijeg sina (skola u komsiluku). Tako se stvara 'selo', drustvo u kojem jedno drugo podržavamo, u kome možeš nekome uskociti pomoći a i tebi će neko, djeca se osjecaju prijatno u komsiluku, znaju komsije i oni njih, itd.
Živimo u ovoj kuci 14 godina i tek zadnjih 3-4 godine smo se 'srodili' s komsilukom bas zbog djece i ukljucenosti u skolu/skole. Toplo preporucujem.
tamara
2014-10-04 07:02 AM
Nije ti snezana specijalan vrtic, takvi su i skoro svi.i mene uzasno nerviraju stim dorucak.ok, zbog dece oni se raduju tim bozicnim, uskrsnjim doruccima ali kad one debelguze mame i mutave tate(ima i normalnih da nebude zabune) dodju pa zderu kao da nisu nedelju dana jeli meni cir na zeludcu proradi.one jadne žene sto rade samo im kafu donose a ovi isto kao u restoran da su dosli ili na majin rođendan.
Ispostujemo mi sve zbog dece, ako dobijemo da nešto trebamo napraviti ili nešto odraditi sat dva i to uradimo sli nigde se ne prijavljujem dobrovoljno.bila jednom i jedva se izvukla a sad troje dece nepada mi napamet.ucitelji malo bezobrazni, oni dobiju ideje za svasta nešto i traže dobrovoljce ali se nepojave na te druzenja.odemo zbog dece ali ne skacem od radosti.poznajemo se skoro svi roditelji, vecina nas je odrasla u naselju, ovde se svi poznaju i u skoli i vrticu, ne znamo sve po imenu ali ko je cija mama tata ako mi ne znamo znaju deca.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-04 07:57 AM
Potpisujem SLO od a-ž. Koliko ulozis toliko i dobijes nazad u sirokom smislu.
svirena
(teaser)
2014-10-04 08:31 AM
jep, 75 baka po porodici, 19 porodica pa sracunajte. van pameti. još jedan dokaz koliko su neki van dodira sa realnoscu. skrenuli smo im paznju, nekoliko ljudi je već reklo da neće dati tu sumu, mislim da će to da koriguju, tj nadam se. ucitelj je fenomenalan i vrijedan i vise od toga, ali ne može se to sve tako novcano ispostovati. ja volim da ulazem u svoje dijete, to je uglavnom vrijeme koje nesebično dajem koliko ga imam, a tako će da bude i sa ostalom djecom kada za to dodje vrijeme. davanje para za PTA i slično mi trenutno nije na listi prioriteta i mogućnosti.
tamara
2014-10-04 08:53 AM
Kod nas u skoli pred bozic ima predstava koju uglavnom roditelji sponzorisu dobrovoljnu i prodavnica ublini da veliku korpu voca.dobijemo da neko pravi kolac neko pecijo bude svasts.ulaz naplacuju oko 3evra po osobi, kafa caj kolaci budu po malo jače od evra i prodaju lutriju a nagrade su to što roditelji donesu.tu skupe oni puno i kad je beki jubilej kupe.tim parama raspolazu roditelji njih tri i na kraj godine kupe cvece ucitelju i jednom godisnje organizuju jednu subotu bazen za celi razred ili kuglanje.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-04 09:54 AM
Svirena, je l ta škola u nekom fensi kraju? Baš su me zapanjili sa sumom. Ovde ev. po 5-10$ po porodici. Ove godine učiteljicin rođendan bio nekoliko dana po početku godine, nisu se organizovali, pa smo naknadno davali ko je šta stigao za nešto što su room Moms već kupile ( bean bags i neke jastuke za učionicu, za reading corner, što je učiteljica tražila inače)
Pitam za fensi kraj jer deset minuta od mene na jug je jedan gradić gde se koncentrišu novopečeni (a i stari) bogataši iz Sil. Doline, uglavnom drugaricin sin je krenuo u školu tu, i njihov after school care je skoro duplo od onoga što plaćamo mi po detetu. Ist stvar, ista država, isti county, samo malo južnije. Pritom su toliko bogati, da city mečuje donaciju roditelja school districtu. Ludilo.
Oli1
2014-10-04 10:33 AM
Mislim da se mnogo toga se svodi koliko ko ima vremena. Prvo da kažem da nemam opciju da se ne radim i ne mogu raditi od kuće. Moja plata značajno doprinosi kućnom budžetu tako da pijrivamo troškove sa nekom odmorim. Znači svaki dan od 8-4. Dane odmora koristim kad moram ostati kuci, evo bas juče izvrnuta noga, bolesti, ostalo P.A. dan. Tako nakupimo bar 10 dana godišnje. Ono što ostane,, recimo nedelju dana, idemo negde na odmor. Ove godine je bila Srbija i nema više odmora do kraja godine.
Pomoć u kući nemam, sve je na meni što se tiče kuće, muž radi do 6 onda vodi decu na aktivnosti, ja uskačem kad on ne može. Ja kuvam, čistim, perem, obavljam administraciju...što se u poslednje vreme svelo na slanje gomile e-mailova, telefoniranje...
Ja zaista ne vidim kako bi se uključila nešto više u školi, uzimala slobodne dane za doručke, ručkove, izlete. Gledam da izadjem ranije kad su neke predstave a to posle odradim.
Naravo da je potrebna i volja za sve, ali mislim da samo mame i tate koje ne rade, ili rade od kuce, možda imaju fleksibilno radno vreme mogu ovako nešto sebi da priušte.
Volela bi da mame koje su ovde izjavile da ucestvuju u svim tim aktivnostima kažu kakvo je njihovo radno radno vreme i kakvu pomoć imaju oko dece.
Nadam se da sad neću dobiti odgovore tipa, juriš karijeru, promeni posao...
svirena
(teaser)
2014-10-04 10:49 AM
oli, spot on sto bi se reklo 'u sridu'. radim do 5, 6 i nemam nikakvu pomoć (za sada). muž radi drugu smjenu, on ide kad može ujutru ako treba pratnja za neki izlet i slično.

barili, jeste fensi kraj, sa kombinacijom internacionalaca koji su ovde privremeno ili tek dosli. tako da jedni druge dobro ne razumijemo, čini mi se:-). sad je upravo stiglo da se preporucuje minimalna donacija od 500 $ po djetetu godisnje za PTA. kako to ostali rjesavaju?
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-04 11:15 AM
SLO je l ti radis puno radno vrijeme? Jer ovo sve sto si navela nema sanse da uspije da ispostuje osoba koja ima full-time posao i koja pored toga ima i druge obaveze tipa pospremanje kuce, vanskolske aktivnosti, administracija kucnog budzeta, a još ako slučajno i sama ima neku aktivnost ili hobi... eh
tamara
2014-10-04 11:32 AM
Sto ja volim ovo 'ulazite u decu preko skole'ulazemo mi svi i bez gubljenja vremena.meni je dan kratak kako god pogledam.dvoje dece po tri aktivnosti koje uzimaju po 3 sata 4 dana u nedelji x 2 uz to malisa koji isto ima svoje potrebe.msl.stvarno još da sedim i pijem kafu grickam keksice u skoli, neka hvala.sve te roditelje iz skole sretnem po treninzina.ponekad zaboravim kako mi muž izgleda, u prolazu se vidjamo jbt.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-04 11:58 AM
Volontiranje nije sedenje u školi po ceo dan i naglabanje sa ostalim dokonim mamama. Da napomenem da je to za Ameriku vrlo uobičajeno, pogotovo u sredinama gde nema dovoljno sredstava od države ili je veći ratio učenici: učitelj. Evo npr. svirenina ćerka je kao i moja u Kindergartenu. Reče da kod nje ima 19 dece u razredu, kod mene je primera radi 24. Kod sina u razredu ih je 30.

Znači malo je osoblja u odnosu na decu da bi im pružili kvalitetnu nastavu u svakom momentu. Tu na scenu stupaju roditelji, odnosno udruženje PTA. Oni organizuju fundraisers, smišljaju razne načine kako da namaknu budžet, mnogi volontiraju svoje vreme u školi, pomažući učiteljima. Takođe se traže donacije ( ne daju svi roditelji) u našoj školi je baš pomešano: ima dobrostojećih, ima srednjeg sloja, a i siromašnih po ovdašnjim standardima koji ne govore engleski. Od love koje skupi PTA plaća se bibliotekar, nastavnik fizičkog, muzičkog, art uglavnom rade roditelji, zatim finansiraju se neki izleti npr. Godišni budžet je negde 250K ako se ne varam.

Ovako ja ove godine volontiram ( uopšte ne mora da bude dugo) : 25 min jednom nedeljno kod ćerke testiram decu kako čitaju sa još jednom mamom ( drugih dana drugih dvoje roditelja to rade), a kod sina punim koverte sa flajerima i informacijama koji idu kući jednom nedeljno ( pola sata svakog dugog meseca, menjam se sa još jednom mamom) to je znači između pola sata i sat nedeljno, znači nije tako strasno, a pomažem. Znam dosta mama koje rade ali jednom nedeljno odu i odvolontiraju sat vremena, pomeriš schedule za taj dan, valjda može toliko šef da ih pusti

Iako sve ovo kapiram i podržavam, uopšte mi nije stalo da budem član tog udruženja roditelja, ne umem da političim, to mi je strano, pomažem koliko mogu i gledam svoja posla. Ali i pored toga uvidjam značaj i važnost te pomoći i angažovanja roditelja. Ovde se dobre škole odvajaju od loših po toj pomoći, finansijskoj i drugačijoj koje dobijaju od roditelja između ostalog
svirena
(teaser)
2014-10-04 12:22 PM
barili, bas si fino pojasnila taj proces, meni kao novom roditelju skolskog djeteta je sve novina
Oli1
2014-10-04 01:28 PM
U Kanadi je puno drugačije. Skolovanje je besplatno, sto znači da deca imaju obezbedjene učitelje za sve, fizicko, muzicko, biblioteka...ništa posebno ne plaćamo.
Placamo samo ako deca idu na izlet, recimo autobuska karta, ili zoološki vrt, muzej i to samo ulaznice. Roditelje traže da ko može da volontira na tim izletima da prate decu. Nekad u skoli bude skupljanje nešto za Afriku, poplavnjene...i to je to.
Narvno roditelji su dobrodosli dapomognu kad deca imaju rucak, predstave...
Postoji savet roditelje koji se bira valjda svake godine.
skoljka
(student)
2014-10-04 02:19 PM
Super mi ispade ova tema, svasta sam saznala:)
Barili bas to, ja sve nešto nisam za tu pricu i sastancenje, al da pomognem hoću i bas si mi dala ideje. Ja bih imala malo vremena da izdvojim jer radim part time, al sve nisam bila sigurna šta to ukljucuje. Sad ću da se ponudim za lunch time jer uciteljica kuka da nema vremena da svima pomogne. Inače u nasoj skoli je i super, samo 15 djece na uciteljicu.
Meni je bitno da kliknem s nekim SLO, taki sam tip, inače mi taj glupi small talk ispada strasan napor. A nekako kako sam starija ne mogu to, bas nikako mi ne ide. Imam ok odnos sa komsijama i to kuca do nas, djeca nam se igraju, ona kupi djecu kad ja ne mogu i tako. Al problem je sto u mom kraju djeca idu u razne skole ( priv, eng, franc) tako da teško da se i upoznamo. I već sledeći blok djeca pripadaju drugoj skoli, sledeća kuca idu u privatnu i tako. But it's all good, snacicemo se, i napravicemo neko svoje selo ovdje za djecu:)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-04 02:27 PM
Pa i ovo je državna škola, i besplatna je. Radi se o tome da su budžeti skresani i da nema tog roditeljskog volontiranja i angažovanja ne bi bilo ni dodatnih aktivnosti. Vi u Kanadi imate bolju socijalnu politiku, to valjda svi znamo. E sad, ja mogu da se pravim luda i puštam druge roditelje, američke snobove, da se lomataju i rade fundraising zbog kojih moje dete ima muzičko i fizičko i ostale programe, ili mogu nekako da doprinesem
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-04 02:28 PM
Svirena, jutros sam pisala iz kreveta, bunovna, dobro je da se išta razume
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-04 03:19 PM
Ja nemam problem nikakav da se pravim luda i da pustam druge da se bakcu kojecim po skoli. Ono sto ja ispostujem a u vezi skole je sledeće:
- prisustvujem dodjeli priznanja ako moje dijete dobija;
- pred kraj skolske godine, odazovem se na poziv vezan za organizaciju rucka za ucitelje (svako im po nešto donese, pa tako i ja);
- ako djeci uvale cokolade da prodaju, odnesem na posao i nešto utalim ovim mojima, a sto preostane ja kupim (a po komsiluku ni slučajno ne prodajem);
- redovno prisustvujem roditeljskim sastancima.

I to je otprilike to. Svoje vrijeme im apsolutno ne dajem mimo toga. Niti sam ukljucena u desavanja u skoli i po skolskim odborima, niti me,iskreno receno, zanima šta se desava. Nastavni program me još manje zanima. Kako je ostaloj djeci, tako je i mojoj, a ja svakako s njima radim dodatne aktivnosti i vjezbe kod kuce.

To sto je djece puno u razredu i za to me zabole patka. Koliko se sjecam i u mom ih je vazda bivalo najmanje 30-oro pa mi skole nije falilo. A da ih ja subvenciram - pa sad, nerijetko za izlete traže novac i nemam problem nikakav da platim izlet za svoje dijete (bilo da je za autobus ili za ulaznicu).

Jednom godisnje ovdje organizuju fall fair (to im je jedan od glavnih fundraiser-a) za skolu; odvedem djecu, obidjemo te dzidza-bidze. Prošle sedmice sam tu ostavila $40 na budalastine ali ako sam, ne bunim se. Imam i mogu hvala Bogu.
BigSur
2014-10-04 06:22 PM
Barilli je fino pojasnila kako to izgleda u americkim skolama. Potpisujem i ja sve sto su SLO i Mayche napisale. Ja obozavam, da bas obozavam, to što ponekad mogu da se ukljucim u skolski zivot mog djeteta. A to i njoj strasno puno znaci. moguće je apsolutno sve ti stici uz puno radno vrijeme (a ja i vozim na posao 60 km u 1 pravcu 4 dana u sedmici, 1 dan radim od kuce).

Što se novca tiče, mi dajemo po 20$ za uciteljicu oko NG praznika i isto tako za kraj godine. Ko neće, ne mora, niti ja znam ko koliko daje. Rekli su nam da je potrebno $750 po djetetu da se održe vannastavne aktivnosti i ono sto gradjsa vlast više ne pokriva (kompjutere, likovno, razne izlete itd). Mi dajemo relativno puno vise u toku godine. To smatram fantasticnom investicijom - ide direktno u skolu mog djeteta a ne za plate itd. A kad pogledam da bi mjesecna upisnina u privatnoj skoli bila najmanje $1000 mjesecno pa do $3000 mjesecno, onda mi se nasa donacija čini razumna. A i za to, ne daju sogurno svi i ja ne znam ko daje a ko ne.

Svakako istina da se i u skoli grade poznanstva koja možda prerastu u prijateljstva, upoznamo ljude u nasem gradu ili komsiluku - meni je to fantasticno!
Oli1
2014-10-04 08:00 PM
Ja verovatno radim nešto pogrešno. Zamolila sam da mi neko od ovih mama koje učestvuju u skolskim aktivnostima napise kako stiže i ništa sem:
„moguće je apsolutno sve ti stici uz puno radno vrijeme (a ja i vozim na posao 60 km u 1 pravcu 4 dana u sedmici, 1 dan radim od kuce). ”
Ovo zaista ne razumem, i zaista ne želim sad neku prepirku ali Big Sur ako možeš da mi objasnis kako? Kad ideš iz kuce, kad se vraćaš, taj jedan dan sto radiš od kuce, šta to znaci? Imaš li pomoć, ko kuva, cisti, pere, kupuje hranu? Kad stigneš u školu?
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-04 09:13 PM
Oli, da ti odgovorim na pitanje kako to kod mene funkcionise.

Ja npr radim (full-time) od 8-9 do 4 kad radim iz ureda, a od kuce kad radim onda od 9-5, i ponekad uvecer par sati od kuce isto da nadoknadim ili zavrsim projekte koji moraju da se zavrse. Ustajem u 6 svako jutro, akad prespavam do 7 onda mi je haos ujutro pa izbjegavam :-). Ujutro odbacim dijete u skolu (2. Razred) nakon što smo doruckovali kod kuce i spremila mu rucak da ponese. U skoli je od 8:15-3:15, a poslje u aftercare. U aftercare skola je organizovala i clubs tako da ima i homework help club u kom dosta zadace zavrsi, i tražim od njega da bar jedan dio zavrsi u skoli da imamo manje kod kuce jer nam je vrijeme ograniceno. Pokupim ga u 4:30. Dodjemo kuci, on uradi dio zadace dok ja pravim veceru, veceramo, i onda se nastavi zadaca ako je ima još, a ako ne gotovi smo sa obavezama i idemo na plazu ili šta već radimo. Utorkom i četvrtkom imamo karate sat vremena. Na spavanje ide oko 8:30-9 obično čitamo pricu pred spavanje i ja sam slobodna :-).

Ako voluntiram za dorucak onda odemo u skolu malo ranije, obavim to i na posao. Piše se kao sat ali je oko 30-45 min zavisi. Dva dana koja radim od kuce za vrijeme rucka odem da voluntiram sat (ne svaki dan, ali rasporedim tako da mogu da napravim 30 sati godisnje koji se traže od roditelja). Prošle godine nisam tako radila od kuce pa sam vise pomagala sa crafts i dekoracijama koje je uciteljica trebala za kojekakve aktivnosti i praznike itd. Sad trenutno cekam da vidim da li ima neke projekte da mi posalje tako da otkacim dio tih sati.
Kad imaju neki izlet uzmem slobodan dan i tako voluntiram kao chaperone. Prošle godine sam dva puta uspjela da idem, tako nešto planiram i ove jer imaju oko 3-4 izleta obično.

Ja sam se preselila blize skoli tako da mi ta voznja nije vise od 10 min i to pomaze puno u usporedbi sa proslom godinom kad sam vozila 30 min do skole pa 30 do posla. Ova skola je od 1-8 razreda tako da sam tako planirala da živimo blize skoli da se ne lomim sa voznjom jer nemaju autobus.

Kao sto sam napisala PTO/PTA sastanci koji se održavaju svakih par mjeseci su od 6-7 uvecer i tada povedem sina sa sobom.

Što se tiče vesa, spremanja, kuhanja to nekako sve radim 'usput'. Trudim se da nam je uvijek cisto i non-cluttered pa je lakse i održavati. Prljavo sudje odmah ide u masinu tako da nema hrpa sudja na koje moram da trosim vrijeme. Ves stavim da se opere uvecer, ujutro ga prebacim u susilicu, dok pijem kafu/spremam dorucak i rucak za skolu osusi se, složim ga i gotovo. Veceru često pravim i za sljedeci dan ili neke stvari koje je lako spremiti... Sve pojednostavljeno da sto manje vremena treba. Kad mi dosadi rutina narucimo iz restorana ili jedemo vani.

Ja sama živim sa sinom i apsolutno nemam nikakvu pomoć sa strane jer moji ne žive ovdje, ali sam morala dobro da se organizujem da bi mogli da funkcionisemo. Puno mi znaci kad on uradi zadacu u aftercare jer nam to daje vise vremena za nas.

Mi nemamo te lude sume od $75+ donacije za ucitelje i to mi bas zvuci mnogo, ali nešto slično sam vidjela u privatnoj skoli u koju je isao u predskolsko - tad su tražili non-stop neke 'donacije' i za rođendan je čini mi se bilo oko $40 po porodici sto je puno kad se zbroji u razredu.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-04 09:40 PM
Ja mislim da se ovdje malo brkaju babe i zabe. To o cemu ti Mayche pišes, to nije volontiranje obzirom da se od roditelja otvoreno trazi da uloze 30h godisnje o kojesta vezano za skolu. Znaci to je standard koji se ocekuje (možda čak i formalno u smislu da se nalazi u radnom pravilniku skole).
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-04 09:44 PM
Oli, možda Bigsur ima helikopter. :P Nema drugog objašnjenja ;)
60 km u svakom pravcu na zapadu stvarno nije mnogo, neki ljudi putuju I po 100. Problem je što se tih 60km nekad pretvori vremenski u 260 zbog saobracaja. Ja vozim po 60 u svakom pravcu, uglavnom u peak hour I put tamo I nazad mi nikad nije ispod 2.5h. Nekovece sam u jednom pravcu vozila toliko. Kad u Melburnu padne malo veca kisa, sav saobracaj u gradu staje. :) Kad sam dosla kuci u 7pm nije mi bilo ni do mene. Sreća pa mi to nije obaveza bas svaki dan inače bih izludila u autu. I ko tako radi svaki dan ja mu se divim, kad takav roditelj stigne skuvati, pocistiti, otici u nabavku, stvarno ne znam... a kamoli još da natovari na sebe obaveze koje bas absolutno ne mora.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-04 10:08 PM
Pusta zelja,
Oni podsticu time roditelje koji nisu zainteresovani za ucestvovanje u skoli da se ukljuce u skolske aktivnosti i ti sati se zovu volunteer hours. Ja sam na to navikla još od pre-k i da se ne ocekuje od roditelja ja bih i dalje to radila koliko se može i koliko bi oni dozvolili.
tweety_m
(?)
2014-10-04 10:13 PM
Kod nas je PTA clanarina bila $ 6 kod starijeg a $7 kod mladjeg. Kad zafali u skoli pribor uciteljica posalje email i pita da posalje ko može,to redovno saljemo (ljepilo,dezinfekt maramice,ziplock kese i to),za fundraiser isto saljemo pare.One smrznute cookies obično otkupim sve pa se mlatimo i pecemo :)kad traže da doneses nešto slatko posaljem to.Sve u svemu saljemo svasta,ali nikad nije bilo cifre kao kod Svirene. Komotno su mogli poslati ucitelja u Cancun na 5 odmor za tu cifru.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-04 10:24 PM
Kontam ja Mayche da oni to tako zovu - volontiranje. Ali mogu oni da ga krste kako hoće, volontiranje u pravom smislu te rijeci je kada dajes svoje vrijeme za nešto a da to uopste ne moras niti si obavezan da radis niti neko to od tebe ocekuje (formalno/neformalno). Velika je razlika između samoinicijativnog i prinudnog volontiranja, bar po meni. Mislim, vis-a-vis krajnjeg rezultata nema razlike - bitno je da je posao obavljen, ali sad se vise osvrcem na same volontere i šta ko smatra za volonterstvo.

svirena
(teaser)
2014-10-04 10:24 PM
haha tweety to sam i ja rekla:-). Kažem ti uco je fenomenalan, ali nemam ja te tolike finansije da ispratim. Na početku godine smo svi morali (bez izbora) donijeti ono sve pakete maramica, olovke, bojice, ljepila, sredstva za dezinfekciju, plus uciteljev wish list sa igrackama, knjigama, i drugim nekim stvarcima, to je bilo optional, ali i to smo sve pokupovali, za knjigu mi nikad nije zao dati para, posebno to je još njihova razredna biblioteka. Nego nešto kontam nakon ove naše price, pa u ovoj zemlji ama bas ništa nema besplatno za gradjane, ni vrtic, ni ova osnovna skola ispade ne može da se finansira iz budzeta već moramo da krpimo, doniramo, placamo ucitelje i pomoćne (arts i ovo sto je Barili navela), a tolike pare se trose na naoruzanje, i druge gluposti,onih jedan dva posto u 'ladovini zasticeni k'o polarni medvjedi a mi se ovde naprdjujemo oko volontiranja...
BigSur
2014-10-04 10:33 PM
Ako se nekome čini vrijeme ulozeno u skolu - I apsolutno ulozeno I u djecu preko tog volontiranja ili boravka u skoli - kao gubljenje vremena, nećemo mi nikog ubijediti u suprotno niti trebamo. Znam da to tako nije bilo kod nas niti kad smo mi bili mali ali to nema nikakve veze sa sredinom u kojoj moja djeca odrastaju.

Meni se to volontiranje u skoli čini kao sasvim prirodno I kao nešto sto ću raditi dok god budem mogla. A I volim da upoznam drugu djecu, čujem o cemu pricaju, s kim mi se dijete druzi ili ne druzi, itd. S uciteljicom sam u kontaktu redovnom ali odem I kad želim, uklopim se s rasporedom taj dan.

Ja znam većinu roditelja djece iz razreda moje kcerke (2 razred), prošle godine je jedna porodica iz skole pocela da poziva roditelje na koktel/zakusku kod njih kuci - sad opet planiramo za nekoliko sedmica. Vrlo neobavezno, ali lijepo druzenje, navecer I bez djece.

I muž I ja vozimo bas daleko na posao al' nam se ne seli nikako iz kraja/grada u kojem živimo pa nastojim I da ne razmišljam o voznji I koliko mi vremena pojede. On vozi 55 km u 1 pravcu.

Kao sto rekoh, jedan dan u sedmici radim od kuce (a I muž, jedan dan, drugi dan od mog) I to mi ustedi tih 2h najmanje u prevozu (najcesce 2.5h). Iz kuce izlazim u 6:30 najkasnije, na poslu sam od 7:30-16h. Muž ode nekad u 5:30 tj prije meme I vrati se do 17h a nekada ode u 7.

Kuci do 17h I onda zadaca, vecera, spremanje za spavanje. Djeca zaspu najkasnije do 20h a ja do 20:30h spremam za sutra (vidim šta ćemo jesti, ves ako treba, itd) Od 21-22h ili lezim I blejim u TV ili radim. Između 22-23h sam u krevetu. Nije ništa idealno ali dobro je.

Imamo Au Pair koja radi za nas 50h, tih 50h koje ja provodim van kuce. Ona se bavi djecjim vesom, ruckovima za skolu, spremi njima dorucak, rucak, pocne spremati veceru, kucu održavamo cistom I urednom svo troje (muž, ona, ja) I uvijek nam je cista ali je lako I pospremiti I taj dio me smiruje. Dublje ciscenje nam dodje jedna žena jednom mjesecno iako nije dolazila već 4 mj jer je bolesna a ja nikom drugom ne vjerujem.

Nabavka za kucu me duže vrijeme smarala I tek sam se sad dosjetila da I muž ima ruke I noge I zna da vozi I cita pa I on može da ode I ne pravim se pametna da samo ja to znam uraditi kako treba. A dosta hrane nam I dostave kuci. Živio Google Shopping Express.

A I da se osvrnem na komentar za posao - dosta poslova koji nisu placeni na sat su takvi - ocekuje se da radis I odgovaras na pozive bilo kada. Ja tako gledam onda - uvijek ću biti na raspolaganju ali postavim I granice što se tiče mog vremena. Odem s posla u 16h ili koji minut ranije (svakih 10 min kasnije me kostaju ravno 20 min u saobracaju kasnije) I ne viidm da ikome to smeta. O ovome sam naravno pricala nadugo I nasiroko dok sam pricala s ljudima iz ove firme I prije nego su mi dali ponudu za posao. Vidim da ljudi u mojoj firmi imaju razne rasporede, neko dolazi rano, neko kasno I ne pravi niko problem, dok god je posao obavljen.

Jeste Svirena, totalno glupost ogromna!!! da u SAD ama bas ništa nije besplatno... ali šta da ja tu radim. Ne mogu sjesti I reci , neću da dajem ni u skoli ni da ulazem svoje vrijeme jer, ako ja ne uradim, ne znam da li će neko drugi. Mora se dati gdje možemo, ja ne mogu million problema ove zemlje da rijesim ali mogu u svom malom svijetu da uradim ono sto mogu, da glasam za ljude kojima donekle vjerujem da nisu lopuze, da volontiram u skoli, kupujem šta već treba u ucionici - SVE to ide direktno za moje dijete.
Oli1
2014-10-04 11:42 PM
Ok. Znaci imaš Au Pair koja ti odvodi i dovodi decu iz škole, skuva ocisti, opere. Znaci tim se ne baviš kad si kući. Ja to sebi ne mogu priuštiti i sve to radim ja kad se vratim sa posla, tako da sam u 10 navece mrtva umorna.

Nisi rekla kad stigneš u školu da volontiras?

Sve ovo oko odlaska na posao je manje vise kao kod mene.
Što se tiče davanja za školu, mislim da plaćamo toliko takse, ucitelji imaju odlične plate i benefite valjda je sramota da traže od roditelja da još i direktno dodaju.
Još ne razumem kako je Mayche napisala da je prošle godine vise radila od kuce pa je mogla vise da volontira u skoli i pomaže u priojektima. Valjda ako radiš od kuce to znači da radiš, kako nadješ vremena da ideš do škole? Valjda moras da naradis neke sate?
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-05 12:06 AM
Rad od kuce je individualna stvar i zavisi dosta i od posla kojim se neko bavi. Ja sam znala povremeno da „radim” od kuce i u mom slučaju rad od kuce = slobodan dan.

BigSur
2014-10-05 12:19 AM
Volontiram u skoli tako što uzmem slobodno jutro ili popodne tu ili tamo - to bude po 1-2 h ali uzmem pola dana slobodno da ne moram da mislim o poslu tih nekoliko sati. Volim da ovi na poslu znaju da radim kada kažem da radim - bez obzira je li radim od kuce ili ne.

Muž isto tako - iduce sedmice uzima slobodan dan jer ide sa djecom na izlet u gradu - za mene odlično ulozeno vrijeme. U svoje dijete.

Rad od kuce je u dijelu svijeta gdje sam ja sasvim uobicajena stvar I niposto rad od kuce ne znaci slobodan dan.Čak I da znaci, brzo se to na poslu uoci I gubi se povjerenje a bez povjerenja tek nismo nigdje prispjeli u industrijama u kojima radimo.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 07:38 AM
oli, slazem se sa tobom, skolstvo finasiramo visokim porezima na imovinu, mislim da je nas visociji nego u torontu i,zasita je blam pored svih benificija i odličnih plata da iz skole salju da im se kupuju ekstra pokloni mimo bozica i za kraj skolske godine.
tim prije sto su ovdasnji ucitelj specijalci u pretvaranju djece u klasicne idiote.

ja gledam i ucim od kaandskih poznanika i drugara, gledam da imam vremena da posvetim svom djetetu mimo skole, sto znaci brizljivo birati aktivnosti,ne pretjerivati sa istim ,a djetetu pruziti paznju imati vremena da ga naucimo svemu onome sto u skoli kažu da nije bitno npr korektan spelling i tablica mnozenja,jer će ih ove nebitne stvari sacekati u 7 osonove i postati jako bitne.

rado se odazivam na sve fond raising, i ostale akcije, skolsku zurku odnesem klopu,primjetila sam svak je donio po tanjiric nečega a ja dvije velike zdjele-prosto me bilo blam kolike su.

ali ucimo dok smo živi.

tu sam za svoje dijete kada su u pitanju nagrade,proslave,možda neki izlet,za svaki projekat ću naći vremena za sve ostalo nemam vremena,niti mogu prisutiti pomoć od 50 sati sedmicno- to je skoro da neko radi dva full time u mojoj kuci.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 07:41 AM
zaboravih da pomenem da mi je fleksibilno radno vrijeme,ali ja tu flesibilnost volim da koristim za sebe i svoje diejte i njegove aktivnosti mimo skole.srećom posao mije blizu, kaoi skol,aradim od kuce često ali vidim da masa žena ne volontira pa ih to ne čini lošim mama ili clanovima drustva-rođene i odrasle ovdje.

ucitelji previse ocekuju,previse su placenia ne rade ono za šta su placeni. i mj ucitelj je imao 28 djece u razredu pa smo si znali va pisma do kraja drugog osnovne.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 08:26 AM
*beneficije
*do kraja drugog razreda smo znali pisati I citati sa dva pisma

Izvinhavam se:)
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-05 08:32 AM
Oli,

Ja sam napisala da prošle godine nisam radila od kuce toliko kao ove i da ove godine mogu vise da ucestvujem. Dzaba je da ti pišem kad ne čitaš. Ljepo sam ti odgovorila na pitanje - kad radim od kuce za vrijeme rucka koji je sat vremena mogu sa odem do skole i pomognem za njihov rucak -kužiš?

A moj rad od kuce je bas rad, čak i vise nego kad sam prisutna u uredu, zato što imam odgovoran posao/poziciju pa ne mogu bas da zujim, ali mogu da pripremim nešto i stavim da se kuha dok radim i to mi mnogo pomaze jer je onda vecera gotova kad sina dovedem kuci.

--/--
Uopste nema potrebe prepucavati se da bi sebi ili nekom drugom justify ako neko ne želi da ucestvuje u skoli svoga djeteta. Niko nikoga ne ocjenjuje, po hiljaditi put na ovim diskusijama pišem da svaki roditelj sigurno radi najbolje za svoje dijete i nema potrebe uporedjivati se jer je svačija situacija drugacija.
maja3s
(diskutant)
2014-10-05 09:02 AM
žene dzaba se raspravljate oko nekih stvari...

ovdje nema tog tia volontiranja...zamisli da ti dodje bilo koji roditelj...imaš ti svakakvi roditelja i da 'voluntira' sa mojim djetetom...osao u skoli se dobija preko ispravnih atesta od policije...ustvari svaki posao sa djecom i inače rad sa ljudima...

po meni je to jako opasno to što rade kod vas u americi..

i pored sve predustroznosti desavaju se kriminalne radnje pedofili i sl. to voluntiranje su izmislili da se lakse pridje djeci...to je njen tata ili mama sto nebi i tei pomogao ...kad dobije ovjerenje djeteta a i roditelja ..opa...može biti kasno i opasno...

kod nas je opet druga situacija...roditelj je zaduzen za sve sa svojim djetetom...jesu oni u skoli...ali sve se svodi na rad kod kuce...sve preko Intre-program za skole ovdje...zadace i sve sto treba da uradis sa djetetom taj dan ..i svaki dan nešto novo...mislim slomis se oko jednog djeteta a zamisli da imaš troje manje djece...samo dan da ti prođe u pokazivanju i radjenju njihove zadace...a gdje su ostale aktivnosti sa djecom ili bez...

sve se to radi da bi roditelj imao sto manje uticaja na rođeno djete...tako djete postaje dio sistema a ne porodice...i dio nekih standarda ispunjava se sve sto treba da postigne u toku dana...zato imamo sve vise oboljelih od stresa i raznih psihickih bolesti jer nisu svi ljudi isti...pa ne mogu da podnesu...

kad smome porodicu..majku ženu...slomili su stup a onda se lako kuca srusi...i sa stvarima iz kuce možeš da radis šta hoćeš

svidjelo se vama ili ne ovo sto sam vam napisala ali tako je...

svi smo mi mali ljudi u rukama velikih mocnika :(((

a nasa djeca će biti i gore od toga...nazalost :(((((

Gospode Pomiluj
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 09:08 AM
Da svakako svačija situacija je drugacija, zivotni stil, kvadratura zivotnog prostora, velicina porodice, obaveze I preraspidjela, pomoć u kuci određuje koliko ćemo biti u stanju da budrmo angazovani u skolI sto nas vraca na početak teme.
Neko ima to vrijeme neko nema.
A izgleda da skolstvo u Kanadi nudi vise nego u USA.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 09:45 AM
Prosto nije tačno da je neko ovdje rekao da ne ucestvuje u skoli svoga djeteta.Evo ja npr;Ja sam posvetila sigurno 20 sati skoli svoga djeteta a ne volontiram. Pored toga sam potrosila vrijeme, mimo tih 20 sati koje sam provela u skoli, I novac namjenski nekih $200.00 a to ne smatram tom nekom donacijom poput vase. A sjetila sam se I ucitelja mada me nisu odusevili ali red je red.
Iskreno voljela bih da mogu I vise dok su ovako mali, ali zivotna organizacija mi ne dozvoljava.
Snezana
2014-10-05 09:57 AM
Majo sistem koji opisujes u skoli je i kod nas takav. No koliko mi poreza placamo taman posla da nema u skoli osnovnih predmeta i da na tome ukidaju i ocekuju od roditelja. Dovoljno su i prebacili na zadacu.

Htela sam se nadovezati na ovo sto pišes o tome kako ovde treba atest od policije. To je potrebno i za upis na fakultet i za trazenje posla ako je u pitanju rad sa ljudima, pogotovo decom . Ali da bi taj atest nešto pokazao moras biti prijavljen tj osuđen za krivicno delo. Mnogo je onih koji to nisu i ako nisu ni malo nevini. Tako da ni to ne daje neke velike garancije.
Oli1
2014-10-05 11:01 AM
Mayche, nisam razumela, to volontiranje si odradjivala kod kuce radeći projekte za školu. Mislila sam da je to volontiranje vezano sa boravkom u skoli sa decom. Kod nas te opcije nema.
Mislim da nije toliko pitanje da li neko želi da provodi vreme u skoli sa svojim detetom, za mene je to pitanje kako da se stvorim na dva mesta u isto vreme.
Znači slobodni dani koji koristite za volontiranje u školi su dani uzeti od odmora. Te dane ja koristim kad su mi deca bolesna. To moram da imam u rezervi jer kad su bolesni ne mogu ih ostaviti same kući.
Pošto sam ceo odmor od ove godine upotrebila, muž ima još 3-4 dana, samo se nadam da neće biti potrebe za istim do Nove godine.
Mene nisu bile jasne izjave tipa, sve se može kad se hoće, dobra organizacija...
Sad vidim da se moji zivotni uslovi umnogome razlikuju od uslova mama koje su tako nešto izjavile i mislim da su one u mojim uslovima, isto ne bi mogle volontirati.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-05 11:06 AM
Kod nas u skoli se mora proćidva nivoa background check i niko ko to ne prođe ne može da ima kontakta sa djecom u skoli - mislim na voluntiranje. Uzimaju otiske prsta (level II screening) roditeljima koji žele da imaju kontakta sa drugom djecom u skoli i provjere da li osoba ima neki kriminalni ili civilni prekrsaj a to ukljucuje i database pedofila. Naravno ništa nije 100% garantovano ali bolje i tako nego nikakva provjera.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
2014-10-05 11:22 AM
Oli potpuno se slazem i razumijem. Ne možeš se ti sada slomiti ili bend backwards ako ne možeš da nadjes vremena, zato kažem nezahvalno je uporedjivati svoju situaciju sa tudjom u bilo kojoj situaciji.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-05 12:53 PM
Ja mislim da ovde postoji mesanje tri razlicita pojma. Ucestvovanje u skolskom odgoju deteta, u edukativnom smislu, prisustvo na zabavama i manifestacijama u skoli kao podrska detetu i rad/volontiranje za stvari za koje su ucitelji već placeni.
Ova dva se podrazumevaju, kod svakog iole normalnog roditelja, ovo treće je cisto izrabljivanje roditeljske ljubavi, udaranje na najnizu kartu savesti roditelja. Kada u sustini to „volontiranje” ne pomaze samom detetu skoro nikako, ali svakako ni blizu kao prva dva.
Ne pada mi na pamet. Mi placamo 2% takse i 1% od 2 ide samo za skole. Dobijaju ogromne sume novca s kojim svakako ne raspolazu kako treba. S ovom cinjenicom se slazu svi, Novac odlazi na znak skole na fodbalskom terenu (koji treba promeniti svake godine), stub za zastavu ispred skole, krecenje skole, novi znak ispred skole, i na sve ostale gluposti osim na skolovanje. Roditelji dolaze u kopiraju papire, seckaju slicice, stavljaju papire u foldere, rade sve one gluposti kojima pozivaju ostale roditelje da daju još vise, da bi mogli da obezbede neasoj deci sto bi ustvari trebali da im obezbede novcem koji već dajemo. Ali ne, taj novac ide na fudbalere, bejzbol igrace, na sve ostale stvari, samo ne na obrazovanje. Državne skole za renoviranje prostorija dobijaju novac od države. To 100% znam. Tako da ne ide i na to.
To volontiranje ne pomaze mom detetu apsolutno nikako. Samo skoli koja za taj posao ne mora da zaposli nikoga, a novac bacaju na gluposti. Ono sto mom detetu znaci za uspeh u skoli, nema ništa sa „volontiranjem” ali ima sa mojim stalnim kontaktom sa uciteljicom, znam kad je koji test, kad šta uce, ucim s njima kod kuce.
No, nije dovoljno 1% takse, sav onaj silni probor koji kupimo na početku godine (kome još treba 4 pakovanja krejona i 20 običnih olovaka godisnje, al hajd nije beg cicija), mali bedni skolski fee, sto salju papircina i papircina kuci da ja radim s detetom, projekata i projekata, još im daj i moje slobodno vreme da radim ono za šta su oni placeni. Pa šta oni rade? Imaju administraciju, koja je bar u mom distriktu placena bolje nego ja koja radim u multibilionskoj profitnoj kompaniji. Otkud? Od naših para.
ma hadje molim te još da volontiram, i testiramo djake, radimo posao koji oni treba da rade??? Hoću-al isti onaj dan kad oni dodju kod mene pa odvolontiraju nekoliko sati.
Skola je sastavni deo decijeg odrastanja i kao roditelj zainteresovana sam, ucesvujem i znam o njihovom obrazovanju koliko treba da znam, al da izgravam kopir damu, data entery ili još i uciteljicu za šta već dajemo ogromne pare-tačno je nemam vremna i neće se desiti.
tamara
2014-10-05 02:02 PM
Kod nas je skoro bio strajk ucitelja inače oni stalno strajkuju bune se a ništa nerade.matematku oni deci u 7razred ne znaju objasniti.piju kafu i pricaju i deca ništa ne skontaju.ja već dve tri godine sa decom sve ispočetka radim jer ništa nisu shvatili.nisu glupi ni nezainteresovani ali njima ne objasne ništa.za moju decu i nekoliko njihovih drugova ja ihucim matematiku stalno, vise mi dopizdilo sve izpočetka svaki put.ucitelj je dosao na ideju jer mi to 'ide od ruke'da ''pomazem deci da usavrse''.mislila sam da sali se ali nije.ok, rekla sam moja satnica na poslu je tolika plus 50% prekovremeno i tebi ću objasniti jer ti ne znaš matematiku.ništa od toga naravno ali koja drskost, on pije kafu boli ga cosak sto deci nije objasnio i da mu neko radi.ovde vole naći nekog koga će tapsati po ramenu a za uzvrat oni im rade sve.tako je i u skoli i poslu takva je nacija.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-05 02:07 PM
Haha svugdje isto:)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-05 05:17 PM
Tako je I kod nas. Bilo u kinder (za 4yo) i prep, bilo je obavezno I imali smo čak raspored. Znala sam po jedan dan da budem tamo 5h. Tih 5h mog dana je PUNO, a kamoli da bi radila nekome za Dz još pogotovo sto me deru s taksom za isto.
Njih 2, 15-ak djece I ne mogu sve stici, smjesno je s obzirom da smo mi kao djeca isli u razred od 30 djece s jednom nastavnicom. Nije bilo idealno, ali nismo ni ostali glupi. Sad za prvi razred se pravio raspored, ja sam rekla da za ama bas ni jedan dan nisam dostupna. Treba pomagati oko citanja I matematike, njih su ili 2 (ima neke dane) ili jedna na 15 djece, snace se.;) Otisla sam nedavno na 15min pricati o tome šta radim, malena ne rekla nastavnici, I sva je bila uzbudjena, pa ajd, da ne budem bas bezveze. Roditelji su dolazili par nedelja pricati o razlicitim zanimanjima, kontala sam, to im je zanimljivo I možda korisno, bolje nego da dodjem tamo na 3h I skupljam prasinu u razdredu prateci djecu kako čitaju ili bojaju neke papire.
Onda npr bili smo kao ucjenjivani za obaveze oko održavanja, platis $50 za gardening okolo kuce gdje je bio Kinder ili dodjes 2 vikenda u godini da to sredis. Na kraju godine nas je bilo 3 familije koje su tamo ostavile svoj vikend cupajuci korov, svi su platili po $50. Mi nismo otisli zbog $$$, nego što se dvoristu I vratima nije moglo prici od trave I lisca. Reko ajd, pokazacemo se, a od nikog ni hvala ne dobismo. A gdje su sve te pare za gardening I mojih $250 (fee) za 3 mjeseca otisle, ne zna se. I onda kad mi neko kaže zašto sam odustala od svega toga, e pa naucila sam se pameti.
Platim taksu, placam skolu da se gradi, placam nastavnike, kako svoj djeci tako I mojima.
tamara
2014-10-05 05:40 PM
Kod nas ne traže novac nizasta, to je sve besplatno,izleti bazeni ali vole glumiti žrtve i obično roditelji prve dece u skoli ih shvate ozbiljno ali brzo odustaju.
Jedino se cela skola organixovala i imali dezurni na sve strane sve vreme kad je neka budala htela staviti decu u auto dva puta za nedelju.tsko kad se nešto desi svi su tu bez da neko zove.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-06 08:46 AM
Ja bih se slozila sa Teodorom na ovoj temi. Vidim neke mame volontiraju tako što idu da testiraju djecu iz matematike i citanja. Prvo, pitanje je kako i one same čitaju strani jezik. Druga stvar, u nasoj skoli ima program 'reading buddies' gdje je bar 1 dan sedmicno posvecen tome - upare stariju djecu sa mladjom i starija djeca pomazu mladjoj oko citanja. Tako moja cerka koja ide u JK ima reading buddy-ja iz 4. razreda. Kod starije je reading buddy čini mi se iz 6. Meni je to recimo mnogo pametnije već izrabljivati roditelje kroz kao „volontiranje”. Prvo jer su djeca svakako već u skoli i to im se uvrsti u nastavni program, a drugo jer se mladja djeca socijalizuju sa starijom i stvara se ta neka veza sto ujedno i stariju djecu uci empatiji i da se na neki način brinu za mladju.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-06 09:07 AM
ja bih se slozila sa pustom zeljom na ovoj temi.
ja npr savrseno vladam engl jezikom, jako puno čitam, i jako puno pricam u toku radnog vremena, ali ja imam accent,nije katastrofalan,ali je accent- tako da je malo bzvz da ja npr poducavam djecu citanjem njihovog maternjeg jezika.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-06 10:11 AM
*čitaju
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-06 11:11 AM
Svašta, ne znate kako mame čitaju ili da li imaju akcenat? A kako predaju učiteljice koje imaju akcenat, nisu native speakers? Ima i takvih, pogotovo u Kanadi. Tipičan primer kako se kod nas izražava mišljenje o stvarima koje ne razumemo i ne poznajemo

To su početni koraci, dete čita, a ja kontrolišem kako je pročitao. Rečenice su tipa
„I see 2 eyes”, „I see a park ” ili tako nešto, cilj je da se dete brzo dovede na nivo čitanja jednostavnih reči ( sight reading) a počinje se sa zvukovima slova. Znači roditelj samo proverava ono što je dete vežbalo kod kuće i beleži progres.

Imamo i mi reading buddies u školi, ali to je nešto drugo, i sigurno nije dovoljno.
( jednom nedeljno, pola sata?) Stvarno ne mogu da verujem da ste se uhvatili za ovaj primer koji sam ja pomenula i na osnovu toga negirate svaki pozitivan uticaj volontiranja. Niko vam ne traži da volontirate ako nećete, ne osudjujte roditelje koji to žele.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-06 11:37 AM
bez uvrede, meni je to malo cudno.

ja bih voljela da moje dijete u skoli poducava i kontrolise uciteljica/ucitelj.

dobro mi je poznato kkao nasi ljudi čitaju engleski i poslije mnogo godina accnetuacija nekada nije najpravilnija,izlisno je reći da i native speakers nekada grijese,to znaju stranci,jer mi smo optereceni time da nam engleski bude savrsen.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-06 11:54 AM
Barilli,ja sam pomenula to citanje deci vise u vezi s tim da od roditelja ocekuju da rade ono za sto su oni placeni. Ovo sa akcentom je sasvim druga stvar.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-06 12:14 PM
Pa ne rade roditelji učiteljicin posao. Ona takođe kontroliše napredak dece. Međutim, ovim pristupom se dobija to da dete svako veče vežba kod kuće, a sutradan se taj progres testira i beleži. Znači napredak je mnogo brži, nego da učiteljica sama to radi. Za vreme dok roditelj testira jedno po jedno dete, učiteljica predaje drugoj deci. U svakom slučaju, tek je oktobar, a mnoga deca već čitaju sa 5 god., po meni je to fantastično
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-06 12:30 PM
ALi Barilli njihova duznost je da to rade i da obezbede nekoga ko će to raditi. Duznost skolskog distrikta je da edukuje, testira dete, i prati njegov progres. No Child left Behind- nacionalni program. Dajemo ogromne pare kroz takse za to.
Ako će roditelji da volontiraju to je njihova stvar. Moja poenta je da oni dobijaju novac za te pozicije, a oni ga trace i trose na nepotrebne stvari, pa na kraju roditelj volontira svoje vreme da radi nešto za sto SU ONI PLACENI.
I sve dok roditelji budu volontirali, oni će moći novac da trace na gluposti, a mi ćemo da placamo dodatno iz svog dzepa, ili ćemo da volontiramo da bi deca mogla da imaju likovno, muzicko, i u slučaju naše skole, prevoz.
Vracam se na tacku jedan. Izrabljuju rositeljsku ljubavi i pozrtvaovanost, da bi oni mogli da trose pare na imidz, a ne na obrazovanje. I još uz to da ocekuju od roditelja da rade njihov posao ili ovo nametanje osecaja krivice, i lošeg roditeljstva zato što neću da radim tudji posao.
Bezbroj puta sam pisala da skole dobijaju ogromne novce za pomoć deci sa atipicnim razvojem. Deci kojoj treba IEP, 504...SKOLE DOBIJAJU NOVAC ZA TO, a kopaju i nogama i rukama, prvo da roditelja ne obaveste o tome, da mu odloze i otezaju dobijanje istog, a onda i ako do plana dodje, da ga ne prate, ako neko ne drzi oko na njima. A dobijaju pare od države na to.

Ucim s njima kod kuce, radim projekte kod kuce, ucim ih nečemu svaki minut dana, pa čak i kad nije vezano za skolu, još treba da idem u skolu da radim posao za koji njih već placam. U suprotom sam los roditelj jer, ocigledno mi nije stalo do moje dece posto nemam i ne dam vreme za to.

svirena
(teaser)
2014-10-06 12:34 PM
meni je lično to forsiranje citanja uz samo jedan ili dva 15minuta odmora za petogodisnjake bolest, potpuna ludost. cijeli ovaj skolski sistem, testiranja i akcenat na 'competitive market' koji ih ceka i priprema tako male za koledz je sulud koncept koji potpuno ubija djeciju kreativnost i dovodi do akademske inflacije, gdje se za običan posao za koji nekad nije bila potrebna ni srednja skola sada treba barem fakultet (dodiplomski),a za one za koje je trebao cetvorogodisnji fakultet, sada treba najmanje magistarski ili doktorat (i to ne u smislu stvarnih potreba i vjestina stecenih u skolovanju radi obavljanja zadataka tog radnog mjesta već zbog konkurentnosti i preopterecenosti trzista). Prema posljednjim podacima, u USA je broj onih koji su zavrsili fakultet (dodiplomski) dostigao najveci nivo ikada.

I moje dijete je testirano sada na početku kindergarten nivoa (5 i 6 godina djeca), to nije bilo samo citanje već i matematika, a način testiranja i milestones koje su mjerili je bio takav da mi ne bi bilo svejedno da li je testira neki roditelj-volonter, ili skolovano lice-ucitelj (nema veze ni sa tobom Barili niti sa jezickom podlogom roditelja, da ne bude zabune da u nekoga upirem prstom).
svirena
(teaser)
2014-10-06 12:34 PM
meni je lično to forsiranje citanja uz samo jedan ili dva 15minuta odmora za petogodisnjake bolest, potpuna ludost. cijeli ovaj skolski sistem, testiranja i akcenat na 'competitive market' koji ih ceka i priprema tako male za koledz je sulud koncept koji potpuno ubija djeciju kreativnost i dovodi do akademske inflacije, gdje se za običan posao za koji nekad nije bila potrebna ni srednja skola sada treba barem fakultet (dodiplomski),a za one za koje je trebao cetvorogodisnji fakultet, sada treba najmanje magistarski ili doktorat (i to ne u smislu stvarnih potreba i vjestina stecenih u skolovanju radi obavljanja zadataka tog radnog mjesta već zbog konkurentnosti i preopterecenosti trzista). Prema posljednjim podacima, u USA je broj onih koji su zavrsili fakultet (dodiplomski) dostigao najveci nivo ikada.

I moje dijete je testirano sada na početku kindergarten nivoa (5 i 6 godina djeca), to nije bilo samo citanje već i matematika, a način testiranja i milestones koje su mjerili je bio takav da mi ne bi bilo svejedno da li je testira neki roditelj-volonter, ili skolovano lice-ucitelj (nema veze ni sa tobom Barili niti sa jezickom podlogom roditelja, da ne bude zabune da u nekoga upirem prstom).
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-06 01:06 PM
slazem se sa svirenom 100%

ali hajde, de, i onako smo svi zamorcad

procitah nešto pametno neki dan:

We live in the era of smart phones and stupid people- to je to

djeca od 5 god treba da skacu,da trce,da se penju,da su sto aktivnija zbog opsteg psihofizickog razovoja,da se igraju i uce kroz igru,da istrazuju,da razvijaju motoriku.

nedostatak fizicke aktivnosti vodi ka nedostatku koncetracije hiperativnosti,jer dijete za zdrav razvoj i rast treba da je fizicki aktivno- elem sve u svoje vrijeme

ovo što se radi je u kontradikciji sa prirodom, isforisraju djecu sa 5 god, pa ih onda nicem ne uce kada treba da ih uce,kada je djeci vrijeme da pocnu da usvajaju znanje

skoljka,kako ti se čini french immersion?

PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-06 01:15 PM
Ja sam za to svako radi SVOJ posao. Prošle godine, skoro pa jedini domaći koji je moja cerka imala u drugom razredu bilo je dnevno citanje kod kuce. I ja fino posjednem svoje dijete KOD KUCE, dam joj knjigu da cita i ja pratim sa njom - ispravljam, korigujem, itd. Ne znam zašto to svaki roditelj ne bi mogao sa svojim djetetom kod svoje kuce, da izdvoji 15 min, pola sata na tu aktivnost npr? Sa njom sam to citanje vjezbala u SK, SVAKODNEVNO. U prvom i drugom razredu, prema rijecima njezinog ucitelja, moje dijete je bilo bar 3 nivoa ispred u citanju u odnosu na svoje drugove iz razreda. Tako da s njom u 2. razredu, skoro da citanje nisam uopste ni vjezbala već sam se preusmjerila na matematiku.

Barili, ja sam na početku svog javljanja jasno rekla da se ne bavim volontiranjem po skoli niti da me to zanima. Nemam uopste problem grize savjesti niti kako to drugima zvuci. Takodjer sam rekla da ko to voli da radi i ima vremena za to, da PODržavAM.

Međutim ja ovdje diskutujem o stvarima koje mi smetaju - a to je perfidni sistem koji promovise prinudno volontiranje i roditelji odradjuju posao za koji je neko drugi placen i skolovan. Meni to smeta. Otici pomoći oko organizovanja nekih manifestacija itd, razumijem. Ali da neko glumi uciteljicu u razredu, sa tim se ne slazem.

Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-06 01:52 PM
Ne znam da li nisam dovoljno jasna ili vi ne čitate pažljivo- niko tu ne glumi učiteljicu. Niti je to testiranje zvanično, ono se odvija neformalno, za nekim stolom, dok su sva deca u circle time i učiteljica ih uči.

Ova učiteljica koju sad ima moja ćerka je jako posvećene, organizovana i efikasna. Poznajem je od ranije jer je bila učiteljica mog sina u 1. razredu. Pošto sam bila dosta uključena u njegov razvoj i školovanje, poznato mi je kako radi i kakve rezultate postiže. Osećam možda i neku dužnost da joj pomognem koliko mogu ( nisam naravno jedina, sigurno 10 ili više roditelja iz razreda pomaže)

Svirena, činjenica da živimo u društvu opterećenom testiranjem, i kompeticijom, i time da petogodišnjaci čitaju, je odvojena tema, mogli bi posebno o tome. Slažem se da je suludo, ali nažalost, ja živim ovde ( a i većina vas) u vrlo kompetitivnoj sredini, gde dolaze najbolji iz celog sveta da se takmiče za ograničen broj poslova, ili nekih solidnih životnih pozicija, da se prosto bojim kako će moja deca uopšte da se izbore sa svim tim jednog dana. Nismo bogataši da možemo da priuštimo opušteni pristup školovanju/ životu. Treba ovaj tempo izdržati još 20 godina, ćerka mi tek pošla u K. Mi ovde opstajemo jer mi je muž talentovan, neverovatno radan i izdržljiv, a i dalje posle 20 godina kao da radimo i živimo od danas do sutra, nema nikakve garancije, nikakav safety net. Juče mi baš reče, „ja i dalje radim za sendvič”
svirena
(teaser)
2014-10-06 02:10 PM
da u pravu si, proširih temu u potpuno drugom pravcu, to je zasebno poglavlje, ali kad smo se već dotakli skolskog sistema da i to napomenem. to je ono sto mene kao roditelja tisti i duboko sam razocarana tim preranim kalupljenjem u kome moram da ucestvujem iz tih istih razloga koje si bas navela-ovdje živim, ucestvujem u svim sferama zivota, ali eto, pricamo i diskutujemo, pa je to ono sto mene lično 'zulja'. tako sam nekako sebi (odnosno muž i ja zajedno) dali zadatak da tu njenu kreativnost i djeciju razigranost i znatizelju potaknemo i ne dozvolimo da se ugusi, i to je ono za šta ću se ja kao roditelj zalagati u okviru skole ali i u moje kratko slobodno vrijeme koje imam sa djetetom poslije dugog dana i kada god smo u mogućnosti. za nas to znaci sto vise igre i razvoja motorike,po mogućnosti na cistom vazduhu, bez mog pracenja u stopu, kreativno rjesavanje problema, sloboda u izboru i shvatanje posljedica tog izbora. i još mnogo, mnogo toga...ali to nije tema naše danasnje emisije:-)

Ne znam da li je ovo testiranje napretka u citanju i logici i matematici u kcerkinom razredy bilo zvanicno ili nije ali opet smatram da je to posao i zaduzenje strucnog lica, zbog objektivnosti prema drugim djacima, istreniranosti 'uha' i slično. naravno ne znam kakav je sistem kod vas, pa i nije red da sudim o tome.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-06 02:15 PM
Shvatam ja Barilli šta ti pricas ali eto razmisli malo nepristrasno konkretno o tom primjeru gdje volonter cita sa jednim djetetom dok uciteljica predaje ostalima. I tako u krug. Meni takav pristup salje poruku da to što uciteljica predaje nije ni od kakvog značaja čim bar jedno dijete ne mora da slusa predavanje već može da radi nešto sporedno..cita u ovom slučaju.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-06 02:26 PM
To „ predavanje” je dosta dinamično u smislu da ona da neki novi koncept koji će vežbati na početku dana, posle 5 min roditelji ulaze u učionicu, svako dete je sa roditeljem volonterom najduže 3 minuta, za to vreme učiteljica utvrdjuje novi koncept pojedinačno sa svikam detetom, znači usmeno ih proziva i promptuje da odgovore. Dete koje čita ništa ne propušta jer će i na njega doći red kod učiteljice. Bilo kako bilo, ja u pola devet napuštam učionicu, odslušala sam sam jedno 7-8 dece brzinski kako čitaju

Ova žena je fenomenalno organizovana i zna šta radi. Divim joj se kako hendluje 24 petogodišnjaka i kako im drži pažnju
BEHEPA
2014-10-06 02:53 PM
Majo, ne možeš ni ovde da budes redovan volonter a da na prođes provere. Konkretno, u skoli moje dece, da bi neko bio volonter koji je svake nedelje u skoli, mora da da otiske prstiju (sam placas), rentgenski snimak pluca i ostale negativne testove na tuberkulozu, a i radi se tzv. background check i proverava databaza Megan's Law (da nisi pedofil kojim slučajem). Dakle, ne možeš bas da radis sa decom svake sedmice a da nisi ispregledan i uzduz i popreko. Ja nisam morala da prođem kroz uzimanje otisaka i TB testove kad sam drzala casove fizickog jer je to bilo samo za razrede kindergartena (predskolaca) mada su mi svi drugi podaci provereni. Na skolski posed ne bi trebalo da udjes dok se ne prijavis u sekretarijatu.

Ja volim da pomognem i tu sam uvek kad uciteljice nešto traže. Idem na izlete sa oba deteta i pri tom vodim racuna o bar još petoro dece pored mojih. Donosim hranu kad god je potrebno, sitne dzidze kojima se deca nagrade za pozitivna rešenja, pomazem u organizaciji, uciteljici čak rezem olovke, sastavljala sam pakete domaćih, prošle godine sam zirirala neko takmicenje, a ove sam mislila da im se ponudim da kaligrafski ispisem diplome kad sam videla kako su k'o nogama ispisane one koje su dobili moji klinci. Odbila sam citanje reci na Spelling Bee-u jer sam mislila da to treba da radi native speaker. Ali ja ne mogu, a i neću, da budem deo skolskog inventara. Ovaj minimum vremena koji poklanjam smatram samo vidom pomoći, ali americkom skolskom sistemu nema pomoći pa tako mislim da ulazem u svoju decu pre svega kod kuce radeci sa njima. I to je ono što se isplati. Nemam nikakav odnos prema community niti osecam da pripadam tu niti me zanima niti mislim da nešto dugujem. Ovde ima jako puno ocigledno bogatih mama (čak i tata koji ne moraju da rade) koje mogu da izdvajaju vreme i po ceo dan se muvaju po skoli. Room parent kod mog starijeg sina po ceo dan je u ucionici uz uciteljicu. Ali to su sve starosedeoci, žive u otplacenim kucama, i sasvim sigurno nemaju brdo izazova kroz koje prolaze emigranti koji se bore da stanu na noge i otplate silne racune.
svirena
(teaser)
2014-10-06 02:57 PM
venera, potrefila si neki moj unutrasnji sentiment kad mi 'zakace zhicu', od a do zh.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-06 03:16 PM
da se nadovezem na venerino pisanje,ja sve mislim da oni nas ne bi ni primila da volontiramo po cio dan,pored onoliko srećnih bezbriznih bogatih stayhome mama, one stvarno mogu da daju maksimum jer imaju uslove za to.

ne kažem da djelujem nesrecno,već bas onako zamišljeno,meni se sto misli i sto kombinacija roji po glavi svakog momenta.

:)

tamara
2014-10-06 03:40 PM
Slazm se sa pustom, nije poenta pricati jezik, citati, komunicirarati.jezik moras znati.ja znam norveski ali srpski me znam često ni gde treba zarez staviti koji može oktenuti recenicu u dva smera.e, sad da moje dete neko slusa kako cita i taj zatez ne primeti ili im procita sa istom greškom ja to ne bih prihvatila.ovde na disk.ima mnogo mama koje du se skolovale na srpskom a pismenost im nije na zavidnom nivou saf kako te mame govore jezik države u kojoj su bez da znaju jedan kvalitetno ja ne kontam.ovde mnogi nasi imaju pridtojna zanimanja i rade u struci ali kad ih ja čujem oni zamene ne znaju ovaj jezik.takvi ljudi dalje od moje dece i prenosrnja svog znanja na njih.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-06 03:52 PM
Joj tamara koji si ti snob to je neverovatno. Pa i tvoji roditelji su bili ti što su nabadali jezik. Neće ih pogrešno naučiti neko ko ih čuje tri minuta kako čitaju ili sriču reči, ne čita se Dostojevski, zaboga.

Samo da doživim da me rođeno dete zapljune što imam akcenat. Interesantno, mala deca se ne podsmevaju strancima zbog izgovora ili akcenta, to rade samo odrasli izgleda
tamara
2014-10-06 04:23 PM
Ja, barili ok si.nije to podsmejavanje nego cinjenicno stanje.sa svojim detetom možeš kako želiš ali ne sa tudjom.nije za mesara da menja motor na autu niti automehanicaru da cita udarne vesti na tv-u.radi ono sto znaš ali znaš ne, ma mogu ja.
tamara
2014-10-06 04:27 PM
I da, moji roditelji jesu nabadali nekad ali su prepustili onima koji znaju da rade svoj posao.
skoljka
(student)
2014-10-06 11:36 PM
Sharlo, ne znam još za french imm, za sad moja cerka nevjerovatnom brzinom kupi nove rijeci. Mene to odusevljava jer sam i sama nekad obozavala strane jezike, al sam kasno pocinjala, pa sve nešto kilavo na kraju. Ona je tip djeteta za koje sam znala da će joj dobro to ići, nikad ne mijesa srpski i eng i sad francuski iako je tek 2 nedelje pna već zna dosta toga da kaže. Mada mi već dugo čitamo na sva 3 jezika, imamo veceri za srp, eng i franc, imamo mnogo knjiga i moje obje mnogo vole tu nasu rutinu. Nego, za samu FI skolu, dobro je sto su ih ina samo 2 razreda, djeca mogu da steknu prijatelje jer će ih uvijek biti samo 30, i svidja mi se ta stalnost, skoro da nema ESL niti djece koja imaju problem sa ucenjem i vladanjem . Znaci za sad sve pozitivno al vidjecemo kad pocne ozbiljnije.
A kao osvrt na ovo sto Venera recimo piše, mogla bi svasta da pricam o tom uklapanju u sistem. Ko nije prosao ne može ni da pretpostavi šta to znaci., koje mentalne i to svakodnevne napore to iziskuje. Meni ode cirka 30% energije na to što bi ti Sharlo rekla kombinovanje i analiziranje svega i svačega sto ovim ovdje dodje common sense. Ne radi se po meni tu ni o otplacenim kucama jer ovdje gdje sam ja otplacene kuce imaju samo bogati imigranti iz Azije, ostali možda mala prednost u odnosu na mene. Po meni je to taj osjecaj sigurnosti koji neko može da ima samo tu gdje je odrastao, to je prosto ono zivotinjsko, najsigurnije se osjecas u svom krdu ( iako za nas iz one zemlje objektivno nikakve sigurnosti za nas tamo nema). Nastavljam dalje, moram djecu na spavanje:)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-07 01:21 AM
Ovo zadnje što si napisala, školjka, to baš i ja mislim, taj osećaj sigurnosti i pripadnosti nemam, to nije samo finansijski, u pravu si, nego malo i gde si odrastao, osetim ja to kad odem leti u Srbiju, neku opuštenost, kao kod kuće sam. Dok pohvatamo sve cake i fazone, prođe 20 godina, ovi što su rođeni ovde su automatski u prednosti. Ne mora da im je tata ostavio otplaćenu kuću, ali znaju sistem i umeju da ga koriste.
Meni na decu i školu i obaveze ode sigurno 50% vremena i jedno 85% živaca i energije
skoljka
(student)
2014-10-07 02:47 AM
A što se tiče konkurencije na poslu, zavrsenih skola, to je bas tako svirena kao sto kažeš, sve vise i vise se trazi. Ja da upisem super kompetitivan fakultet prije 15 god nisam imala ni test, ni intervju, nego samo kratki rezime i ocjene dotadasnheg skolovanja. A u sadasnje vrijeme, ne pitajte, test ( moras biti u 90 posto), intervju da vide da si zaokruzena licnost, volontiranje, dobre reference i stosta još, e onda te možda i prime. Ma, mislim, moras se spremati od kindergartena.
I još skolarina poskupila 4 puta za tih 15-ak god. Šta reci osim da za nasu djecu ne izgleda da će biti lakse.
BigSur
2014-10-08 12:14 PM
Ponukalo me je ovo sto je vise vas gore napisalo o porezima u vasim gradovima da napisem kako je u mom gradu a slično je I kod Barilli jer mi je komsinica.

U Kaliforniji je osnovan čitav system univerziteta (University od California, jedan od njih je u University of California Berkeley) I dobre državne skole su se decenijama snadbjevale iz državnog budzeta. Najveci dio novca za skole I univerzitete je isao iz poreza na imovinu (U americi se placa porez na imovinu svake godine, neki postotak vrijednosti kuce. Nekada se taj porez mjenjao kako se I vrijednost kuce mjenjala.

Univerziteti su bili skoro besplatni, skole imale dosta novca I racunalo se da je Kalifornija 1960 I početkom 1970ih davala skoro najviše po studentu u cijeloj Americi.

Sada je to upravo obrnuto - Kalifornija je pri samom dnu država u Americi po tome koliko daje po studentu. University of California univerziteti su postali skupi i mnogi su van dometa prosjecnom narodu. Mnogo vise u Kaliforniji se daje na zatvorenike po glavi nego po studentu.

U Kaliforniji je krajem 1970-ih donesen zakon (Prop 13) kojim se porez na imovinu racuna prema cijeni kupovine kuce. Znaci ako si kupio kucu za $50,000 1960g I ako u njoj živis I dan danas, placas porez na imovinu (property tax) samo na tih $50,000 kupovne cijene kuce, ne na $800,000 koliko kuca danas vjerovatno vrijedi. Tako je sa komsijama u kuci do moje i sa mnogim drugim ljudima koje znam.

Tako da je npr SF, gdje ja živim, dobijao mnogo manje novca od poreza na imovinu nego sedamdesetih godina. Ogromne svote novca koje vise nisu dolazile gradu. Dolazi novac od novokupljenih kuca, loše je raspoređen, po mom mišljenju ali to je još duza prica.

U isto vrijeme se u Kaliforniji znatno povecalo 'hispanic' stanovnistvo, iz Meksika I drugih država centralne Amerike, koji I inače imaju vise djece po porodici = mnogo vise studenata se upisivalo u skole.

Velike promjene za skolski system. Skole koje su još uvijek dobre - a ima ih dosta u SF) su one u kojima su roditelji ukljuceni, sto vremenom sto $ doprinosom.

U nasoj državnoj osnovnoj skoli roditelji skupe $350,000 godisnje - novac koji ide direktno skoli. Ide na razne programe, nastavu koju vise država ne pokriva (likovno, fizicko, muzika, dosta drugih programa). Taj novac ide direktno skolama, nikakvim guzonjama po kancelarijama koji rukovode svim skolama u SF.

Ja se ne slazem sa dosta toga u americkoj vanjskoj politici, pa ni unutrasnjoj, ali ne mogu da sjednem I ne radim ništa I ne dajem doprinos skoli mog djeteta „zato što oni u skolama već primaju plate I skole dobijaju novac iz državnog budzeta” i zato „sto ja ovdje ne pripadam niti ikom ista dugujem.” Skole su ostecene po mnogo cemu, novac ide na ratove i beskucnike i šta već ne, i ja ne mogu na sve to da uticem.

U svom malom svijetu mogu i te kako da dajem novac skoli mog djeteta, da volontiram kada stignem (1-2 x mjesecno po 1h otprilike), da glasam za ljude kojima iole vjerujem. I apsolutno vjerujem u formiranje svog „sela” - prijatelji i komsije u gradu u kojem od rodbine imamo samo sestru mog muza.

Ne mislim da dugujem nikome ništa nego jednostavno gledam da je to moj doprinos obrazovanju mog djeteta. Ne mora svako da da, niti da radi.

U nasem slučaju volim ovo naše „selo” - i skolu i komsije i prijatelje. Sve to utice da se ovdje osjecam „svoj na svome” iako se ovdje nisam rodila.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-10-08 02:13 PM
U USa treba neka solidna revolucija da se desi, zuta, narandjasta... nevjerovatno kako se manipuluse sa narodom - placaj porez da se ubijaju nevina tudja djeca po svijetu. Izdvajaj crno ispod nokta da doprines skoli u javnom sektoru koji bi trebao sa se finansira novcem gore pomenutog poreza.
Jedna cekam izbore u Kanadi da smaknemo ovog našeg glavonju koji bi kod nas da uvede amaricki haos.

skoljka
(student)
2014-10-08 09:13 PM
Big Sur, ja nisam ni znala da to tako u anerici funkcionise. Pa koliko vi para onda donirate vasoj skoli po porodici(350,000 je ogromna suma). Koliko je onda privatna skola?
Kod nas ta vremena nisu dosla još uvijek, ali ka tome ide. Sve vise i vise je privatnih skola, ljudi sve manje povjerenja imaju u državne skole. A kog djavla placamo tolike takse onda. Kod nas se property taksa racuna prema sadasnjoj vrijednosti kuce, koga briga kolko je prije kostala. To su velike pare plus takse na prihode, prosjek 30% i vise, pa onda sales taksa 13% na sve sto kupis. Tako je to kod nas, al zato još uvijek te državne skole i zdravtsvo donekle funkcionise.
BigSur
2014-10-09 12:37 AM
Skoljka, osnovna skola u koju ide moja kcerka ima 518 ucenika. Otprilike $600 po uceniku se racuna da trebaju roditelji da daju. Neki daju mnogo vise, neki toliko, neki manje, a neki ništa. Zavisno od mogućnosti I interesovanja.

privatna skola je druga sasvim prica, kostaju od $10000 po skolskoj godini do $34,000 po godini.

Kanada je druga prica, sa uredjenijim socijalnim sistemima.
Pantija
2014-10-10 12:29 PM
Sharlota, ovaj nas glavonja hoće da uvede americki sistem, ovi provincijski pokrase sve zivo, a oni socijalni hoće sve da razdele dzabalebarosima i dovuku pola Azije i Afrike na kojekakve socijalne programe...
Ma muka mi je od svih njih...
LeaDiKaprio
(shumska)
2014-11-07 05:18 AM
nemam kad da čitam šta je ko rekao bas ste se raskokodakale :)

hoću samo da kažem da niko od nas nema vremena i svi imamo nešto pametnije da radimo. međutim, ono sto sa ja primetila je da moje ucesce u tim aktivnostima jako prija mojoj deci. deca vole kad vide svoju mamu da deli uzinu, da cita sa djacima prvacima i vezba speling.

eto tako sam nasla vremena.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.