Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Govor kod deteta
alskdjfhg
(supermama)
2014-10-01 08:43 PM
pitanjce, znam da se sva deca razvijaju drugacije, i da ne treba paniciti ako tvoje dete nije po nekim 'standardima', ali me zanima kada se treba obratiti doktoru oko govora deteta tj. ako dete -ne prica?

Negde procitah do 15 meseca bi trebalo da zna par reci do 18tog oko 25 i vise,... opet koleginicin sin poceo da prica tek posle 2 ge godine, kod njega je sve bilo ok samo je progovorio kasnije, ali šta ako nešto zaista nije u redu kako se to 'leci' i koja sve dijagnoza može biti...

hvala unapred
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-02 01:26 AM
Kolika je tvoja malena? Znam iz sjecanja da je negdje preko 1 godine.
Iz mog iskustva, mogu da ti kažem da ne trebaš traziti nikoga niti se kome obracati do makar 2 godine. Ne čitaj previse o tome šta kad dijete treba da postigne, niti uporedjuj svoju malenu s tim, nerviras se bez potrebe.
Nas su poceli povlaciti po speech pathologists, pedijatrima, physios, itd, od 2. rođendana, nagubila sam se vremena i naplacala svima i svakome, da bi na kraju rekli da mi je dijete normalno i da su je samo maltretirali. Da sad znam šta sam onda znala, nikad me niko ne bi od njih vidio.
Daj svojoj curici makar do 2.5 godine da se razvija kako ona hoće, naravno prati je u međuvremenu, ali i da nešto stvarno nije OK, mnoge dijagnoze, među njima i autizam, tek mogu da se donesu oko drugog, treceg rođendana najranije.
Gala06
(......)
2014-10-02 03:44 AM
Desava se da deca progovore kasnije, pa i u 2+ godini, ali najpre se gleda da li dete RAZUME govor.

Ako dete do dve godine ne govori i ne razume govor, to mi se ne dopada i slala sam na dalje ispitivanje(ranije dok sam se bavila time).

Zatim, oko 3 godine ako ne govori a razume govor, takođe se salje na ispitivanje da se iskljuci oralna apraksija.
safira
(.)
2014-10-02 11:51 AM
Gala, jel mislis ne razume šta joj se govori?
Gala06
(......)
2014-10-02 12:14 PM
Pod tim ' razume govor' mislim na receptivni govor, tj. razume šta joj se prica, razume reci...
Lilu
2014-10-03 02:36 AM
Tvoje je dete nešto čini mi se mladje od mog. Moja ima 21 mesec. Od 10 meseca razume šta joj se govori, nešto posle godine je znala da kaže „daj” , oko nekih 15 meseci još možda par reci.

Posle 18 je pocela da se malo vise interesuje za komunikaciju, mada je pokusavala da mi pokaze šta hoće umesto da kaže.Od nekih 19 meseci ona ponavlja kao papagaj za mnom, ne govori bas cisto npr. Cao kaže tao, i čula sam je da govori oko 20 reci, sto uopste ne znači da samo to zna, jer u zadnje vreme samo kaže nešto novo jednom i više ne ponavlja.

Evo bas veceras je videla da starija cerka pije sok od borovnice i zapela hoće i ona. Ja joj dala, ona se namrsti i na moje pitanje da li je lepo, fino zavrte glavom i rece mi „nije”. Inače starija cerka je cutala kao zalivena do pune 2 godine, nije čak ni mama govorila, i onda je jedan dan bubnula „pada kisa”.

Ja isto mislim da dokle god dete razume, odaziva se na ime, donese šta se trazi, pokazuje gde joj je nos, glava itd. nema razloga za brigu.I da zaboravila sam bas me zanima da li pricate sa njom samo srpski?
jelkac
(student)
2014-10-09 04:50 PM
nemam mnogo vremena, ali ukratko

(pisala sam pre par meseci na ovu temu, neko postavio)
živimo u Kanadi.
u kuci se prica srpski. Cerka progovorila sa 2 god i 7 meseci, ono , da je pocela da sklapa recenice od par reci. „ Mama daj mleko” „Tata kupio igracku” i sl.
A sin,
tek sad u decembru progovorio > Znaci, sa 3 godine i mesec dana. Vodila sam ga i kod Speach Therapist na assessment, jeste kasnio, ali posto je bilingual nisu mogli da ocene koliko.
Do tad čak ni svoje ime nije znao reci „Stevan” on bi rekao „AN” .

sve je bilo... I want „to” , „bum-bum to” da opise neku akciju kako radi, lupa, itd...strasno.
Ja reko, ajde, svi su razliciti, malo kasni, bilingual itd...ali nakon treceg rođendana, ja stavila SVE reci sto koristi na papir: jedva sam presla 40-tak reci, i to ukljucujuci one sto izgovori pravilno, i one druge sto samo ja razumem - takoder ukljucila i „mama, baba, deda, tata, Nana” znaci bas one naše jednostavne...jedva presla 40-tak...

Ali, da skratim, u decembru, dok smo bili na letovanju s prijateljima, skroz progovorio -e pa skoro bukvalno preko noći...eto tako, za utehu...mada, ako te bas muci, prijavi se negde za „speach assessment”---
Evo on je sad krenuo full time u JK- i bas smo imali assessment za Speach Language Pathology u septembru ( posto je bio na waiting list 9 meseci)- ona ga lijepo „discharge”- kaže, nema potrebe, pravi greške sto su normalne za njegov uzrast...ako imam brige do kraja skolske godine , mogu da se javim , ali evo, od kad je skola pocela, skroz je nadoknadio sve, brljezga kao i drugi,. MOram da priznam, da sam ja presla s njim na engleski jedno vreme, kad sam vidjela da kasni s govorom, i sad pogotovo kad je krenuo u skoli, on koristi engleski, ali sve na srpskom razume.
srećno
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.