Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Lenja beba?
nunuc
(psiholog)
2014-09-16 12:37 PM
Drage mame,
molila bih vas za savet.
Moje dete od sedam ipo meseci neće da se prevrce (prevrne se samo na stranu i neće dalje) i ne sedi samostalno. Vrlo je inače zivahna i kada je uspravim da sedne ona hoće da stane na nogice.

Ja sam zabrinuta i nisam sigurna da li je treba voditi kod neurologa. Bili smo kod fizijatra koji nam je dao vezbe i napomenuo da ne smatra da joj je neurolog potreban (tome ima mesec dana). Ona vezbe ne voli i protestvuje svaki put kada je stavim na stomak. Jedino vreme sto provede na stomaku je kada gleda omiljeni crtani. Čini mi se i da je malo lenja...a inače je i bucika i dosta velika beba.

Šta bi radili na mom mestu? Da li guram bebu u nepotrebne preglede ako je vodim kod neurologa ili da sacekam još malo? Ima li neko slično iskustvo?

Pozdrav svima
Snezana
2014-09-16 01:29 PM
Ja ne mislim ni da je lenja ni da treba dodatne preglede. Naravno ovo ako je sve drugo u redu. Deca se razvijaju razlicito,kako je nekom normalno da prohoda sa 10 meseci tako je nekom normalno sa 18 meseci, ako razumes šta hoću da kažem.
skoljka
(student)
2014-09-16 03:07 PM
Nunuc, meni se čini ok po mom iskustvu. Moja sa 7 isto nije htjela da sjedi, ja nisam brinula, nikakve vjezbe ništa. Prpouzala je sa 10 mjeseci, a sa 15 prohodala i sve super. Mladja je sjedila s 5, a hodala sa 8 mjeseci, bas je bila napredna a sad sa 3 i 5god nema nikakve razlike.
Komunikativna
(($))
2014-09-17 12:22 AM
Ja bih isto bila lenja da me neko postavi ispred tv-a.

Uzmi procitaj nešto od Emmi Pikler.
tamara
2014-09-18 02:19 AM
Idite u setnju.stavis je u kolica , dovoljno je velika da joj dosadno da sedi.bapravis poluulezeci polozaj i polako ispravlja, oni vole gledati okolo.u kucu oko nje stavis jastuke da sedi i zabavljas je.
nunuc
(psiholog)
2014-09-20 10:04 AM
Hvala svima na komentarima. Mislim da ipak napreduje što se sedenja tiče, čak hoće i na nogice da stane ali imam utisak da će ona preskociti fazu prevrtanja.
buducamamica
2014-09-22 08:56 AM
Mi smo imali isti takav problem, ali smo ga lako i brzo resili vezbicama i tako što smo forsirali da beba lezi na nekoj prostirci na podu, stavimo igracke, malo animiramo, ona kuka, ali nema popustanja i uskoro je sama pocela i da se okrece i sedi, pa puzi. Ako si već bila kod fizijatra ne razumem što ne radite vezbice i ne postujete njegove preporuke. Sto je beba veca to joj je teze da se okrece i mora sama da razvija misice pa su vezbice zakon. Postoji neki redosled u razvoju motorike beba i ne možeš ga preskociti, prvo bebe nauceda se okrecu, pa nauce da dodju u klececi polozaj, na kolena-odatle same dolaze u sedeci polozaj i pocinju da puze, pa se hvataju za namestaj, pa pocinju da hodaju. Lepo vezbaj sa bebom-bunice se u početku posle će navici drzi je na podu-ugasi TV i igraj se sa njom i stimulisi to okretanje i rezultati neće izostati.
Pozdrav
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.