Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Kvrga u dojci kod dojilje
tea_27
2014-08-21 03:42 PM
Cao drage moje..
Evo mene ponovo.
Ja od kako sam pocela dojiti stalno neki djavo sa lijevom dojkom. Prvo gadna upala..zavrsila na antibioticima.. Onda gljivice (čini mi se još se lijecimo od njih)
I sada ponovo neki djavo.

Čini mi se da dojka nikad nije dosla sebi nakon upale. Od tada sam primjecivala malu kvrgicu na prsima ( iznad bradavice prema vratu sa unutrasnje strane) Znala sam je pomalo masirati pri kupanju. Nije bolila.

E sada..od pre dva dana meni je kvrga narasla. Promjer je skoro 5 cm..jako je tvrda. Masiram je sada često..pri kupanju, dojenju, na suho. Stavljla sam tople/hladne obloge. Čini mi se ništa se ne desava..i dalje je tvrda i velika..samo još sada i bolna na dodir i crvena od masiranja. Može se čak golim okom vidjeti.

Ja dojim moju smuzlu. Na lijevoj dojci je od upsle manje mlijeka..a sada čini mi se još manje. Bradavice me bole kad krene da sisa..
Ostatak dojke nije crven i bolan..samo taj dio gdje je kvrga.

Ne znam vise šta da radim.. Strah me nove upale i da ponovo moram na antibiotike. Ne bih voljela da se nešto izkomplikuje da moram prestati dojiti..barem još mhesec/dva.
Ema fino napreduje.. Sada joj je 7,5 nedelja i ima 5,4 kg i 58cm.

Žene..pomazite! Šta mi je ciniti? Šta bi mogla biti ova kvrga?
Kontam da je mlijecni cvor..valjda bi trebao omeksati i malo se smanjiti nakon masiranja/dojenja i obloga..?!?

Sutra sam zakazala kod doktora..mada sumnjam da će on..doktor opste prakse da ista kaže. Patronazna mi ode u penziju..treba novu da dobijem.

E bas mi se ne da sa dojenjem (sisama) ovog puta.. :(
svirena
(teaser)
2014-08-21 04:15 PM
to jedino možeš da odes kod doktora i vidis, ništa drugo. može biti hiljadu i jedna stvar. pretpostavljam da je vezano sa dojenjem ali bolje provjeriti. možeš otici i kod ginekologa.
hana-banana
(.)
2014-08-21 04:39 PM
To ti se stvorila plocica/blokada. Opet isto - masiranje, tusiranje, kupus dok je ne razbijes.
maja3s
(diskutant)
2014-08-21 05:30 PM
kono, neću da budem neki panicar ..niti da te prepadam...a ni da pravim frku...ali draga moja TRK kod doktora...i Insistiraj na daljem pregledu...

kako radim sa ljudima poznajem razne price i nazalost loše slučajeve...sa još gorim ishodom mlade žene gdje je doktor mislio da je od upale ostala kvrzica anazalost nije bila...

sve se to zbilo ovdje u dk...i sa dankinjom...
nije se sa tim igrati...moras mu reći da ti je kvrga narasla u posljednje 2 sedmice...
nemoj zakazivati već idi sutra ujutro...vjerujem da imate period kad primaju bez najavljenog vremena...
JoannaL
2014-08-21 06:27 PM
Nakon upalica i infekcija moguće je da se stvori absces ili mlecna cista.Ni jedno ni drugo ne možemo da dijagnostikujemo preko neta. Moraces kod doktora i idealno neka urade ultrazvuk. Super sve radis sa naizmenicno toplim i hladnim oblogama i masiraj dok beba sisa.Okreci bebu ako je to izvodljivo, tako da dok sisa, bradica bude uperena prema kvrzi. Neka bebi neko pregleda jezik, da nije frenulum (resica ispod jezika) kratak i da zato ne može da uhvati dojku fino i duboko.
tamara
2014-08-22 06:54 AM
To trebaš snimiti, ja sam imala tako zlezde zatvorene.meni se pojavilo posle porodjaja i gripe.
fizikela
(prevodilac)
2014-08-22 07:41 AM
Tea, izvini unapred ako sam te pomesala sa nekim, ali mi se čini da si ti pisala o nekim problemima sa grlicem materice, pre trudnoće, valjda. Ako nisam pomesala, to je razlog da se ipak javis doktoru, bolje da on utvrdi da nije ništa.
Ja sam imala plocu na jednoj dojci, sama nisam mogla da je razbijem, masazom je „razbila” laktaciona sestra. Sve najbolje!
tea_27
2014-08-22 08:59 AM
Hvala vam na javljnju.

Evo me od doktora. Njegova diagnoza je da se struktura dojke promjenila nakon upale..tj vezno tkivo i da taj dio dojke vise nije u funkciji..tj da ne proizvodi mlijeko. Sve je poslijedica upale. Da je postalo bolno i da se povecala on objašnjava da je zbog masaze.. Da provociram i nadrazujem dio još vise. Po njegovom trebam prestati madorati i stavljati hæadni oblog.
Dobila sam uputnicu za Uz skaniranje da ipak vidimo ima li šta drugo. Zovem odma u ponedeljak.
Prestat ću da masiram i stavljati hladan oblog da vidim šta će se desiti.

I da..fizikala.. Dobri se sjecas. Imala sam promjene celija na grlicu maternice nakon prvog djeteta.
Tu tu tu..neću na tu varijantu ni da pomišljam.
maja3s
(diskutant)
2014-08-22 10:33 AM
Добро је нек су те послали даље... А ти идаље прати ако се повеава а врјеме лекања дуго ти тражи акутни преглед даље без чекања...
То можеш добити и преко онод осигурања Денмарк.. Они који имају њихово осигурање најмање чекају...
tamara
2014-08-23 03:25 PM
Ako si negde blizu nemacke otidji tamo, ima ona evropska zdravstvena karta i sve ti pokrije troskove.sve pregledaju sto može biti povezano, malo preterano za moj ukus.na godisnjem sam otisla jednu stvar da pregledam jer se mora pratiti i htela sam pobeci nikad da stanu.
maja3s
(diskutant)
2014-08-27 07:36 AM
Теа, јеси снимила ? Јел све ок ?
tea_27
2014-08-27 03:51 PM
Kono..u petak tek imam vrijeme.
Kvrga je čini mi se još veca..
Vidjet ćemo šta će reci. Javim se
maja3s
(diskutant)
2014-08-28 06:43 AM
Коно, знам ја да ћеш се ти већ јавити ;-)

Него не свиђа ми се што се кврга повећава... Међутим вјерујем да су у страху велике очи ...
Важно је да си се јавила одма и на врјеме... Сад чекамо добре налазе ...

И да ти кажем и овдје има протекције... Ми нилад не чекамо на уз и ренген ишли смо пар пута само поздравимо коншиницу на шалтеру:)) она нам рекла;-)))
Па ако имаш кога зови на боле :))
maja3s
(diskutant)
2014-08-29 02:41 PM
Шта је било мацо данас... Јави се ма шта да је 💋
tea_27
2014-08-29 03:41 PM
Kono..nije ništa opasno.
Diagnoza..brystbyld. Upala dojke zatvorenog tipa..tj gnojna cista. Njegov prijedlog da idem na antibiotike ili na busenje da izadje upala. Poslao je sviju diagnozu mom doktoru i sada ništa do ponedeljka..

Izgleda se dojka nikad nije ni stabilizovala. Ta kvrga je tu bila čitavo vrijeme ali se sada aktivirala..i buknula. Kao sto sam rekla..čini mi se još veca.
Ja se generalno ok osjecam..eto samo sto imam tu kvrgu u promjeru od 5-7cm. Sada me pocela i svrbiti..kako sam bila masirala pa prestala.

Bas me neće sa lijevom dojkom :(
tea_27
2014-08-30 02:07 PM
Evo me iz bolnice.
Danas čini mi se kvrga još veca i crvenija. Muž me nagovorio da zovem akutno. Oni me poslali u bolnicu na kontrolu.
Doktor me primio..izvadili mi krv da vide ima li infekcije. Srećom nema infekcije.. Izgleda je upala samo unutra u chahuri.
Dobila sam ponovo antibiotik da pijem :( Rekao mi da je dobro da sam dosla sada a ne za 2-3 dana. U ponedeljak treba da idem na kontrolu kod svog doktora. Ako se ne smiri i kvrga ne smanji stavljace mi dren.

Jbga..bas me neće ovog puta.
To sto imam se na zove absces dojke, tj gnojna infekcija. Da li znate šta o tome?
JoannaL
2014-08-30 11:34 PM
Kao sto sam ti i napisala gore da posle infekcije ume da nastane gnojna kolekcija odnosno absces. Nije ništa strasno, antibiotici će smanjiti absces i ako se sasvim ne povuce, radice drenazu. Sad od mog iskustva sa dojiljama, nekad rade drenazu samo punktiranjem(igla) a nekad seku i ciste absces. Obe intervencije su brze i rutinske i nema potrebe da se dojenje prekida, osim ako absces nije bas na neprijatnom mestu, na samoj areoli/bradavici. Vrlo je često, tea, ali nije strasno.
maja3s
(diskutant)
2014-08-31 04:41 AM
Коно, булд је нека врста чира... Јеесте да они пробавају са пенцилинима и иду на двије терапије... Знам неке којима није успјело па су морали локално да отворе и очисте... Гној сама исцури... Рест доктор очисти иколило знам отвор се не зашива... Сам се смањи и пивуче ... Незнам код тебе је на грудима па је можда добро да заљепе посље кад је све готово...

Добро је да није нешто горе 😃
Republica
(®)
2014-08-31 09:41 AM
Ciao Tea, zaista mi je zhao shto prolazish korz ovaj period.
JoannaL ti je sve objasnila.
Eto deshava se da ta infekcija nije u samom početku zalecena pa recidiv i eto abcesa. Nadam se da će druga kura antibiotika pomoći , antibiotici koji mogu prilikom dojenja a da budu ipak iz druge grupe za anaerobne bakterije( onima kojim nije potreban kiseonik da opstanu i zato ih je tezhe unishtiti).

Odluka koji antibiotik početi je najvazhnija.

Da bi bila najsigurnija da se to vishe ne ponavlja sledeći je proces ako lekari izadju u susret.

Uraditi drenazhu jako precizno zbog uzimanja uzorka.Anaerobne bakterije zaista teshko rastu na kuturi tako da je sam proces uzimanja od izuzetne vazhnosti. E kad se zna tačno koja je beshtija tek onda sa terapijom.

Neke anaerobne bakterije reaguju odlično na penicilin a druge ich.

E sada ako te je doktor već stavio na antibiotike, onda sacekati rezultat lab-a i videti da li je terapija dobra ili je preusmeriti na osnovu rezultata.

Pozdrav ;)
Ka
2014-09-07 02:50 PM
Ja da se javim kao veteran s cistama, doktorka onkolog mi je punktirala 3 za vreme dojenja. Prvo antibiotici, a zatim punktiranje spricom i iglom. Nije bolelo ni najmanje, a donelo mi je instant olaksanje! U mom slučaju je izvukla mleko s primesama krvi, boja bele kafe, ali ja sam imala te ciste i pre trudnoće, i kod iste doktorke sam pratila. Ciste su se upalile i napunile mlekom bas zbog masiranja i stiskanja, sreća u UZ, pa vide da li je cista (ne sme se masirati) ili nakupljanje mleka (mora se masirati).
tea_27
2014-09-09 03:25 AM
Evo me po treci put u bolnici.. Sada je kontrola i nadam se da smo zavrsili.
Još sam na antibioticima. Prošle nedelje su mi punktirali cistu/chir/absces..ne znam vise ni kako da ga nazovem. Spricom izvukli dio upale (gnjoj pomjedana sa krvlju) a veliki dio je sam iscurio tokom noći Ja sam se zaprepastila koliko je toga bilo.
Sada će mi ponovo raditi UZ..i nadam se da nema vise ništa. Doduse, ja i dalje imam tvrdu kvrgu..vise kao plocu..ali mi je receno da će da prođe još dugo dok se ne povuce.
Moracu ih pitati šta sada da cinim da se ponovo ne vrati. Ne mogu stalno biti na antibioticima.

Hvala vam svima na vasem mišljenju i savjetima. Nadam se da neću vise zapirkuvati vezano za ovaj slučaj :)
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.