Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Lijekovi, osiguranje
curice
(trazim informacije)
2014-08-16 10:27 PM
Pozdravljam sve mamice (i trudnice, svakako:)
Ne znam tačno ni zašto otvaram temu-možda da se samo malo pozalim i podijelim svoju zbunjenost americkim zdravstvenim osiguranjem (mada sam mislila da vise ništa po tom pitanju ne može da me iznenadi).
Možda,ipak,vise u nadi da će mi neko imati reci nešto pametno da malo i sama razbistrim glavu i skontam do ponedeljka ujutru šta mi je ciniti.

Naime, moja kcerka ima epilepsiju i svakodnevno pije lijekove.
Koristi brand name lijekove, a da bi koristila njih, a ne generic, svake godine nas neurolog dostavi nasem osiguranju autorizaciju za brand name, u kojoj objasni da je BAS TO lijek koji njoj treba i da ne može da koristi generic zbog komplikovane epilepsije. To tako traje već par godina i nije bilo nikakvih administrativnih komplikacija.
Cijele ove sedmice jurim se između njegove ordinacije i osiguranja kako bi ta autorizacija stigla na vrijeme, ali mi juče u apoteci ne dadose lijekove, jer ne prolaze kroz osiguranje, iako doktor kaže da je sve poslao????
curice
(trazim informacije)
2014-08-16 10:30 PM
Tablete koje moja cura koristi imaju 100mg i pije ih 5 ujutru(500mg)i 7 uvece(700mg)
Ne postoje tablete od 500mg, ne proizvode se uopste, pa zbog toga ide ovako.
Farmaceut u nasoj apoteci se malo vise angazuje da vidi gdje je zapelo i osiguranje mu kaže kako ne može da pokrije 360 tableta mjesecno, koliko broji njena mjesecna terapija, nego samo 65 !!!. To bi njoj trajalo 5 dana.
Rekao im i on da NE POSTOJE tablete od 500mg, ne proizvode se, a da je njena doza tolika kolika je. Rekao da ne može osiguranje smanjiti njoj dozu već doctor.

Rekao i da se doziranje lijekova/terapije ne vrsi po broju tableta :)), … ali oni tjeraju po svome i ne pustise mu lijekove.
Kažu da je jedna tableta $3.5, da je to preskupo za njih i da oni mogu da pokriju samo 65 tableta, bez obzira koliko mg imaju:)).
Kraj razgovora. Da mi nije tragicno i da mi se ne tiče djetetovog zdravlja stvarno bih se na glas smijala. Ovako me muka pojede.

Naravno, to se sve dogodilo u petak popodne kada u osiguranju vise nema nikoga da mi odgovori, pa ja danas cijeli dan samo o tome razmišljam.
Ima li iko ista pametno da me posavjetuje? Je li bio iko ikada u sličnoj situaciji, čuo za nešto slično? Koja su moja prava, uopste, po ovom pitanju? Ko tu ima zadnju riječ?

Hvala na paznji :), malo mi je lakse kad se izjadah, bas sam se od sinoć nakostrijesila :)
Gala06
(......)
2014-08-17 07:10 AM
Ja ne znam kako funkcionise americki zdravstveni sistem, pa nemam savef što se toga tiče. Pada mi na pamet nas sistem i zakoni koji još nisu u potpunosti regulisani i usvojeni. Pa se pitam da li su ti lekovi koji tebi trebaju jeftiniji u Srbiji, ako jesu da li možeš preko lekara privatne prakse da dobijes uput koji ti dozvoljava da kupis te lekove, posto kod nas se više ne mogu kupovati lekovi za nervni sistem bez uputa , čak ni u privatnoj apoteci.

Nadam se da će se situacija uskoro rešiti, saljem vam pozitivnu energiju :)))

svirena
(teaser)
2014-08-17 08:11 AM
jedino sto mi pada na pamet osim ovoga sto je Gala predlozila je da farmaceut ili ti nazovete osiguranje ponovo u ponedeljak. kontam da se nasao neki pametnjakovic kojem je bio los dan pa se istresao na vama. kao dodatni back-up možda zamoliti ljekara da napise istorijat uzimanja lijekova i dozu a ti da se ulogujes na sajt osiguranja i izvadis history of claims od proslih godina gdje se jasno vidi da su sve te doze uredno pokrivali. Srećno.
Lavica71
(Menager)
2014-08-17 08:27 AM
Ono sto ja mogu da ti predlozim je ovako (iz mog licnog slučaja - radilo se o veoma skupim inekcijama za mene):
-uzmi tih 65 ( i 'pokri' potrebe deteta za 5 dana),
-zatim sutra zovi ti lično svoje osiguranje, razgovaraj (zapisi sa kim si razgovarala, vreme i sl, ili još bolje snimi razgovor) i faksni im sve papire koje imaš,
- i daj im malo veremena ( dan, dva) i zovi ponovo.
Meni je ti pomoglo, pokrili su sve, naravno doktor je mnogo pomogao jer pored mene on je zvao i poslao sve papire i analize sto su tražili ( i objasnio im je koji rizik oni preduzimaju...). Jako brzo su resili moj slučaj i zaista vise nije bilo problema.
Sve najbolje za tvoju devojcicu i samo napred ofanzivno
Lavica71
BabyDoll_SW
2014-08-17 01:18 PM
Curice, ja bih samo da potvrdim ovo sto je Lavica napisala. To je bilo i moje iskustvo.

Uzmi šta ti daju za 5 dana, pa u ponedeljak zovi osiguranje ponovo. Ko zna ko je radio i ko je odgovorio na telefon, tako da ja dok ne dobijem isti odgovor bar 3 puta, zovem ponovo. I uvek uzmem ime osobe sa kojom sam pricala, da znam ko mi je šta rekao.

Istina je doduse da osiguranje VRLO često neće da pokrije „brand” lek koliko i generic. Ne verujem da neće da pokriju uopste, ali me iskreno ne bi iznenadilo da je co-pay znatno drugaciji za isti lek, brand vs generic.

Iskreno, oni bi trebalo da budu isti (safety & effectiveness). Mislim tako se genericki lekovi i stavljaju na trzisete, tako da ne razumem zašto doktor smatra da mora bas „brand” lek. To ti kažem samo da proveris da nije bilo nesporazuma oko toga. Ako nije, onda nije moje da se mesam zašto i kako...

Sve najbole!!

BD
curice
(trazim informacije)
2014-08-17 05:01 PM
Hvala vam na javljanju.
Ja i ne mislim bas da je brand name lijek daleko bolji od generic. Nema bas puno logike da bude neka drasticna razlika u pitanju.
Pomalo čak i vjerujem da je sve to samo dio biznisa i lakseg izvlacenja većih para, ali možda i nisam u pravu. Možda razlika stvarno postoji.
Razlog zbog kog se u nasem slučaju insistira na brand name je samo taj sto smo KONACNO, nakon 10ak godina čak, uspjeli da joj nekako izbalansiramo terapiju da makar nema dugacke napade, ili čitavu seriju napada, koje ne možemo prekinuti.
Možda prelazak na generic ne bi ništa promijenio, a možda i bi, jer je ona vrlo osjetljiva na promjene i doza i lijekova. Mislim da je strah taj koji nam ne dozvoljava da eksperimentisemo. Bar još godinu-dve.

Zvacu ih ja svakako sutra, i naći će se neko rjesenje, ali sam se ja vise smorila od cinculiranja :))
Svaki put se iznova i iznova cudim dokle idu ta zdravstvena osiguranja i na kakve prefrigane nacine igraju, samo da bi otkacili pacijente. Barabe prave.
Lavice, ja već 12 godina živim ofanzivno:)), iako mi karakter uopste nije takav, već bas suprotan.
Da sam kojim slučajem bila vojskovodja zafrknula bih i aleksandra makedonskog u osvajanjima :)), a uopste mi nije do toga bilo:)
Hvala svima, javicu sutra dokle sam dogurala.
SarenaLazaOriginal
2014-08-18 02:21 AM
Curice,
Ti si čini mi se svjedok pravih 'gluvih telefona'.
Spletom okolnosti, nasao se vjerovatno neko iz apoteke ko ne zna bas da komunicira sa osiguranjem, doktor je vjerovatno sve poslao ali i to mi zvuci nešto aljkavo a onda i ovi u osiguranju zvuce malo neiformisani. Ko zna koju ekipu si ovaj put dobila, može biti 'dobitna kombinacija nesposobnih', taman tebi za ludnicu.
Sutra zovi prvo farmaciju, potvrdi da oni imaju recept za non-generic a onda stavi njih na cekanje (skoro svaka land line ima opciju 3way call, press flash i onda nazovi sledeći broj pa ponovo press flash da spojis sva 3 telefona). Tako ćeš dodati na istu vezu i ove iz osiguranja (ti, apoteka i osiguranje). Onda na '3 way call' budi facilitator da se razjasne pred tvojim usima a ti sve fino, kulturno, umiljato ali strogo poslovno.
Nije moguće da osiguranje trazi neke tablete koje ne postoje na trzistu. Svi oni rade sa istim listama lijekova, te liste se dopunjavaju skoro dnevno i nema sanse da oni traže nešto što ne postoji. Znaci, neko tu stvarno dobro grijesi. To da tablete kostaju po tableti a ne po dozi, to je istina iako je totalna glupost. Mi placamo za 5mg tablete i vise nego za 25mg (a 5mg su vece po velicini od 25mg). Bas sam se prošli mjesec zezala na FB sa izjavom kako nam se farmaceut sav uzvrpolji u julu kad nam predaje ljekove jer ono malo sto dobijemo u saku može stati a racun dodje od $2,100. Tačno se covjek sav unezgodi i kaže 'znate li vi koliko je ovo skupo?'
Pomislih 'sinko moj, da si ti ziv i zdrav, te vase cifre znam napamet, sanjam ih, koliko su mi važne'.

Generic vs. non-generic igra OGROMNU ulogu kod ljekova za epilepsiju, bar kod nekih od pacijenata. Recimo, razlike u Keppri između generic i non-generic može biti i do 10% a kad ti povecanje od 1 ml izaziva nespavanje od 10 dana, ludu glavu gdje tačno imaš ludo dijete isto toliko dugo, ili kad se zapuca u zid nekoliko puta dnevno jer mu je lijek tek povecan i nije se još navikao na njega, e u takvim situacijama ne možeš da se igras sa non-generic koji može biti i do 10% razlicit od 'serije do serije'. Razlika u 1ml je NEVJEROVATNA i to ne možeš opisati nekome ko nema iskustva sa nekim od ovih ljekova.

Znaci, ne brigaj brigu oko generic vs. non jer to je veoma fino zakonom odradjeno i sa receptom nemas problema (kao sto nisi imala ni do sada). To je bar lako rjesenje i ne objašnjavaj se nikome za to. Osiguranje je tu da plati oba lijeka JEDNAKO, ako je to tako propisano.

Ja u tvojoj prici naslucujem nekompetentnost farmaceuta ili predstavnika osiguranja ili neka izmijesena kombinacija obe strane koji se još pored toga igraju gluvim telefonima (rekla kazala).

Sve ćeš ti to danas da rijesis sa 3-way call, u 10 minuta rijeseno.
Nema sanse da osiguranje trazi neku dozu koja ne postoji. Oni svi rade sa istom bazom podataka kad su u pitanju lijekovi (ne iz istog izvora ali sa istom listom koja je standardna lista).

Zovi ako treba ujutru, ja ću da ih zovem pa da nas stavim sve na conference call.

A što se tiče iscrpljenosti na ovu temu, tu te razumijem toliko, ja sam umorna od 10 godina borbe na ovim frontovima. Ne znam šta me vise slama, smara, siba, udara, depresira, izluđuje. Dugo je to godina borbe a nema joj kraja. Ti si meni najsabranije biće koje znam da postoji i kad tebi dodje zuta minuta, onda mogu zamisliti koju partiju gluvih telefona si sad odigrala. Draga moja curice, nema te 'take' na daleko, tvoje 3 rijeci meni rasciste glavu vise nego trabunjanje sa terapeutom sat vremena. Kad ti meni ono jednom rece 'znaš šta, meni se čini da ti sad sve radis pogresno', ja bolje konstatacije u zivotu nisam čula. Spasi me tad k'o nikad niko! Zato dragice moja, ljubim ja tebe 100 puta tako pametnu, spretnu i sposobno a ovo sa gluvim telefonima ćeš sutra da racistis i da ih posaljes sve u lijepu materinu kad spustis slusalicu!!!!
ciba
(brrrrr)
2014-08-18 11:21 AM
Pošto si godinama već prolazila dobro sa tim osiguranjem verujem da ste samo naleteli na nekog novog ili lošeg zaposlenog i da će to sve da se zavrsi dobro koliko danas.

Ako imaš još problema, moj savet je da ako znaš nekog u HR tvoje kompanije (te preko koje imaš osiguranje) da objasnis problem. Naime oni znaju ljude na visim pozicijama u zdravstvenom osiguranju pa možeš da preskocis one loše i neiskusne odgovarace na telefon.
skoljka
(student)
2014-08-19 02:46 AM
Samo da stanem u odbranu svoje branshe:) mala je sansa da je farmaceut pogrijesio, on je middle man i greška je najvjerovatnije u tome šta je doktor napisao u svom special authority request i naravno u toj osobi iz osiguravajuce kompanije koja je odlucivala dal će da prođe request ili ne ( a to nije osoba koja se javlja na telefon, nego zdravstveni professional koje radi za tu kompaniju). Znaci na tebi je sad da saznaš gdje je greška bila, tu ti dosta može pomoći farmaceut da zove kompaniju i da trazi da mu oni obrazloze zašto šta, i ako treba zove doktora da revidra svoj request. Možeš i ti sama to da odradjujes, samo trebace ti vise truda i vremena jer farm/ dr ima direktne brojeve telefona i drugaciji tretman.
Sve u svemu , nadam se da si ti već to rijesila!
curice
(trazim informacije)
2014-08-20 09:40 PM
Imam lijekove konacno i mirni smo sad do iduce godine:))
Nije ovdje niko pogrijesio, i farmaceut i doktor su odradili svoje, samo se osiguranje pravi blesavo i zavlaci do poslednjeg momenta.
Bila je ovo rovovska bitka :))
SLO, steta sto nisam procitala tvoj post ranije, uvalila bih ja njih tebi sa zadovoljstvom, da se ti s njima naganjavas:))
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.