Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Usvajanje deteta
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-28 07:23 PM
dugo se predomišljam da li da postavim ovu temu ali kako već ne nalazim na odgovore u svojoj okolini, resih postaviti ovde par pitanja, ...

kao prvo, da li je neka od vas usvojila dete ili zna nekog ko jeste?
vrlo mi je bitno da odovore dobijem is prve ( ili druge ruke )

pored zakona ( zemlji u kojoj živite ) koliko dugo ste cekale, kakave je protokol itd ali najviše me zanima kako je prošla adaptacija deteta na novu porodicu, a naročito na brata ili sestru (naročito ako je prvo dete - kao u mom slučaju- rođeno dete)

znam da je sve u odgajanju deteta ali se bojim te razlike koja je moguća da se desi između dece tipa rođeno / usvojeno...

Snezana
2014-07-29 03:18 AM
Mongo toga zavisi u kojoj državi si ti i iz koje želiš da usvojis dete. Lično iskustvo nemam ali sam studirala nedavno sa jednom koja je usvojila dete iz Indije. Proces je trajao oko 3 godine i kostao oko 40000 eura. Dobili su sina 2 god starog, po kog su sami morali ići pa jedan deo troskova je i zbog toga. Dete se uklopilo fino. Brzo naucio jezik i postao deo porodice. Oni druge dece nemaju sto je u ovom slučaju ok jer je ovom detetu trebalo jakooo puno paznje i vremena. Posledica ima raznih iz doma i treba imati na umu da se nikad ne zna Kakvo se dete dobije i kako će prilagodjavanje proći
MalaHeroina
(doktor)
2014-07-29 03:19 PM
Da i ja poznajem ženu koja je usvojila djevojcicu iz Indije. Proces je trajao bas dugo. Rekla bih neke dvije godine, a kostalo ih je $35,000.
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-30 03:54 AM
Da, svuda se dugo ceka, strasno koliko sam proces kosta i ko to zaradjuje na tudjoj muci...cccc

Kako to bas iz Indije, koji je razlog, zar u Srbiji nema dece bez roditelja, jer zbog samoog procesa, papirologije ili...?
Snezana
2014-07-30 04:54 AM
Srbija koliko ja znam ne dozvoljava usvajanje van Srbije. Ova o kojoj ja pricam je norvezanka, zato su bas izabrali Indiju ne znam. Ali moguće je da je zbog cekanja. Trenutno cekanje za npr Kinu je i do 7 godina ovde. A ona je pri početku procesa imala 40 god.
neobavestena
2014-07-30 06:12 AM
Ovo je prosto neverovatno, u svetu toliko dece bez roditeljskog staranja a toliko se čeka na usvajanje deteta! I meni je logično da se usvaja dete iz matične zemlje jer na žalost sumnjam da neka zemlja nema dovoljno nezbrinute dece:(
Apsolutno bi mi bilo neshvatljivo da neka žena npr. iz Srbije ima posebnu želju da usvoji dete iz neke druge zemlje, ne vidim svrhu.
Zašto jednostavno kada može komplikovano...
Ovo se ne odnosi samo na Srbiju, vidim da nigde taj proces nije pojednostavljen. Pretpostavljam da i tu kao i svuda ima zloubotrebe i kapiram kojekakve provere, ali ne treba preterivati.
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-30 06:33 AM
Tačno tako, i meni je neshvatljivo, sirotista puna a lista cekanja na usvajanje, kilometarska...
Snezana
2014-07-30 06:46 AM
Pa Norveska npr nema. Dece na usvajanje je jako malo u odnosu na parove koji ne mogu imati svoju. I ono sto ostane dece bez roditelja obično ima neku rodbinu pa se kombinuju druge solucije, hraniteljske porodice itd. Ja znam vise njih koji su hraniteljska porodica detetu od rođenja skoro pa do odraslog doba.

A ovo da se dugo ceka i mnogo kosta to jeste sramota. No zna se da je to kao i sve drugo biznis na kome neko zaradjuje. Tuzno.
Tri_boje_plavo
2014-07-30 08:04 AM
Caos Alsk,

Nisam usvojila dete ali sam, cekajuci da se dogodi cudo, ozboljno uzela opciju usvajanja u razmatranje.

Pre svega, nije tačno da dete koje je sprki državljanin ne može biti usvojenio od strane stranog državljanina -procesljaj linkove koje sam navela za detalje,pogotovo prvi link koji sadrzi detalja zakona o usvajanju (clan 103):

http://www.mojepravo.net/propisi/srbija/porodicni_zakon.html

http://www.yumama.com/želim-bebu/problemi/3668-kako -usvojiti-dete-u-srbiji.html

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Starateljstvo-u-Srbiji/t53163.lt.html

Znam nekoliko porodica koje su usvojile decu: u nekima se osecaju trzavice, u nekima ne. Ali isto tako je u i porodicama u kojima deca nisu usvojena: ima toliko primera gde su deca od istih roditelja,a da prave,emotivne spone među njima ne postoje.
Mislim da je,kad se dotaknemo roditeljstva, bitno ne praviti razliku među decom i onda nema zime.
maja3s
(diskutant)
2014-07-30 08:10 AM
para vrti tamo dje bu...

i ovdje je raširen tip hraniteljskih porodica...samo sto neki ljudi prave biznis od toga :(((
ima i onih stvarno velikog srca...

hraniteljska familija može biti i baka...a može neko sa strane ...

znam jednog indijca ovdje koji je htio da usvoji djete ali da mu neko da djete a ne da placa za njega...rekao je da neće da kupuje svoje djete već da ga Dobije...nije uspjeo isao je lično :(((

kod nas u Srbiji nije dozvoljeno usvajanje ali dosta majki oplaka i ne znajuci da li je djete prosljedjeno negdje...znate da su jedno vrjeme novine bile pune majki koje traže svoju djecu :(((

sjecam se bio je jedan film davno 80-tih kad čini mi se LJ. Samardzic trazi svoje djete oteto u americi...nije film napravljen tek tako...gdje ima dima ima i vatre...kze se kod nas...

Snezana
2014-07-30 08:28 AM
Tri boje plavo, možda gresim jer ovo sam samo čula, ne detaljno raspitala. Srbija ne dozvoljava usvajanje van Srbije, dozvole samo ponekad u posebnim slučajevima ako u Srbiji nisu mogli da nadju adekvatnu porodicu nakon odredjenog vremena pokusavanja. A onda to budu obično starija deca i deca sa posebnim potrebama, koju na zalost nije svako spreman usvojit.
Tri_boje_plavo
2014-07-30 10:54 AM
Zdravo Snezana, delimicno si u pravu,delimicno si u krivu. Tj nije bitno ko je u pravu/krivu već šta je tacna informacija, zar ne? :)
Srpski zakon o usvajanju dozvoljava stranim državljanima usvojanje pod tim uslovima koje si navela-dakle sasvim je moguća ta opcija tj zakonom je jasno predvidjena.Takođe, zakon ne sprečava državljanina Srbije (koji pritom živi na teritoriji neke druge države) da usvoji dete.
Ja na primer imam dvojno državljanstvo te samim tim, iako živim van Srbije, imam sva legalna prava da usvojim dete iz Srbije. Proces bi u trom slučaju, zbog raznoraznih provera, potrajao duže, ali zakon je jasno definisan.
Sanduche2010
2014-07-31 01:47 PM
Smatram je usvajanje djeteta jedan od najplemenitijih cinova...

Što se Srbije tiče, znam pouzdano, za 2 usvojena djeteta iz Srbije koja sada žive u Kanadi. Znači da jeste moguće usvojiti dijete ukoliko živis u inostranstvu. Nisam bliska sa ovim ljudima da bih znala vise detalja, ali oba para su usvojili djevojcice potpuno zdrave koje su bile recimo do 3 god uzrasta u vrijeme usvajanja.
Prema tome, ne treba donositi sudove bez detaljnog provjeravanja, svakako da se treba detaljno raspitati i utvrditi koji su uslovi i na koji način se može usvojiti djete iz Srbije.

Za ovaj drugi par znam da su i otac i majka u ranim cetrdesetim u trenutku kad su doveli dijete u kanadu, i da su morali provesti mjesec-dva u srbiji da žive sa djetetom prije nego sto su ga doveli u kanadu da se vidi kako se uklapaju kao porodica. To je bio kao poslednji test za njih i dijete prije nego sto im je dijete po proceduri zakonski dodijeljeno.

Ima mnogo nagadjanja oko svega, ali treba kontaktirati institucije direktno i cuti od njih informacije iz prve ruke.
tamara
2014-08-03 01:19 PM
Snezana upravu si,u norveskoj ne možeš usvojiti dette iz srbie.ja sam bila u tom procesu ali sam posle dva meseca ostala trudna pa smo odustali jer je cekanja bilo do tri godine a takav nam je i ugovor bio.oni nemaju dogovor sa srbiom i moguće usvajanje je tad bili da se privremeno preselim dole sto tad nije bili aktuelno.dete bi dobling iz Korea.dete nisi mogao da biras ako se tako može reci jer mi vulgarno zvuci nego pristajes na dete i sa mogućim bolestima,posledicama.ne znam kako je sad ali nije bili nimalo naivno per 14god.pored toga ti ekonomija mora odgovarati,stambeni proster,proces je nije bas najjednostavniji.
Pantija
2014-08-05 11:41 AM
Prijatelji su pokusavali da usvoje dete iz Srbije, pa imam informacije iz druge (njihove) ruke.
Nakon usvajanja treba da se provede godinu dana u zemlji, da bi se finalizovao proces. Oni su zbog toga i odustali, nisu mogli toliko dugo da odustvuju sa posla.
Ljudima iz inostranstva se u Srbiji uglavnom daju na usvajanje deca sa posebnim potrebama. Mada verujem da veze i novac i tu cine cuda.
Ono sto je najveci problem je sto po nekom nasem tupavom zakonu dete ne može da se da na usvajanje ako roditelji nisu eksplicitno dali pristanak za to. To znači da sva ona deca koja su nadjena ostavljena i napustena - ne mogu da budu usvojeni. Zato su kod nas sirotista prepuna dece koja ne mogu da budu usvojena.

Nisam ti pomogla sa informacijama, izvini. Meni je suludo da proces za usvajanje deteta traje i po nekoliko godina i kosta desetine hiljada dolara, barem u severnoj Americi. Umesto da taj proces ubrzaju sto vise da se decica sto manje i sto krace pate i setaju od jednih do drugih, to traje i traje i ugradjuje se u cenu i Kurta i Murta.
Oli1
2014-08-08 07:48 AM
Sanduche je dala najbolju informaciju. Treba neko vreme da se provede sa detetom u Srbiji ali to je par nedelja 3-4, svakako nije godinu dana. Ovo mogu da napisem jer su moji prijatelji u Kanadi usvojili dete iz Srbije.
Naravno treba reći da se deca prvo nude parovima u Srbiji. Tek ako parovi koji su prvi na listi odbiju dete onda se nudi u inostranstvo. Muška deca do godinu dana su najtraženija.
Isto tako po domovima u Srbiji ima puno dece koja nisu za usvajanje, sto znači da se roditelji nisu odrekli roditeljskog prava. Znaci ako se majka zvanicnim dokumentom ne odrekne deteta ono nije moguće usvojiti.
Ako se nešto promenili u zadnjih 3-4 godine onda neka me neko ispravi.
Ipak najbolje se obratiti nadležnoj ustanovi jer ovako sa interneta možete dobiti dezinformacije tipa, čuo sam, rekao mi neko...recimo ovo sto je Panija rekla(o). Verovatno, je prenela kako je čula...ali totalna dezinformacija.
Pantija
2014-08-31 05:42 PM
moguće Oli, znaš kako se kaže - posto sam kupila, po toj sam ceni i prodala. U jednom se slazemo, dece ima puno po sirotistima, ali vecina njih nisu slobodna za usvajanje. Meni je to uzasno tuzno i nepravedno prema njima, na zalost ne mislim da će se nešto uskoro promeniti...
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.