Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Hana-Banana
nijesvetakocrno
2014-07-16 04:14 PM
Puno pozdrava Hana-Banana.
Nisam bas sigurna da li si ti prava osoba kojoj da se obratim, ali sam zakljucila po tvojim postovima da si po zanimanju nešto iz medicinske struke. Zanima me koja je dozvoljena kolicina elementarnog gvozdja koju smijem dnevno da pijem. Kupila sam supplement i žena u apoteci rece da pijem 9 tableta dnevno, imaju 35mg elementarnog gvozdja. Da to nije mnogo?
Hvala unaprijed.
hana-banana
(.)
2014-07-16 04:24 PM
Nisam u medicini, tako da stvarno nisam strucna da ti preporucim ovo ili ono. Čini mi se da je Out od Control med. sestra, i Republica zna dosta što se medicine tiče, ja sam laik i odgovaram ti iz tog ugla.
Sve sto znam to je iz sopstvenog iskustva i iskustva drugih koji su imali taj problem. Ja lično ne jedem meso preko 20 godina i nikada nisam bila malokrvna, ali znajuci da to može biti problem citala sam dosta na tu temu i znam otprilike šta treba da se jede, šta ne.

Generalno, GENERALNO, zdravoj ženi treba od 18-20 mg gvozdja dnevno. Tvoja doza jeste velika, ali ti je i nivo anemije ozbiljan tako da možda i nije previse. Najbolje da se konsultujes sa doktorom, nemoj sama mijenjati dozu i prekrajati.
Da, te tablete osim ako uputstvo ne kaže drugacije nemoj zvakati. Zeljezo boji zube, znam ljude koji su izgledali ko da su petarde zvakali posle koriscenja iron tableta.
hana-banana
(.)
2014-07-16 04:27 PM
Oladi me, boktemazo, ja reko i mene neko proziva!
doncorleone
(moto)
2014-07-16 05:51 PM
Nijesvetakocrno, čini mi se da si na prosloj temi pisala da ti je gvozdje ispod 5 jedinica. To ti je verovatno u pitanju Feritin. Sa takvim rezultatom ti je najbolje da sve buse pod kontrolom lekara. Najbolja opcija ti je da isprimas turu infuzije i da onda nastavis sa konkretnom ishranom.

Kada sam bila u situaciji kao ti secam se da je lekar pricao o tome da telo uzima 10 procenata gvozdja od unete kolicine infuzije. A opet da sam na tvom mestu ne bih ništa bez lekara jer gvozdje zavisi od mnogih parametara (upala...).

Puno sreće da to resis sto pre
nijesvetakocrno
2014-07-16 09:14 PM
Hvala drage moje. Hana-banana, izvini sto te oladih 😁
ja sam trenutno skroz sama, muž preko sedam gora sedam mora,djeca sa bivšim mužem, svi bivši prijatelji nestali, tako da ste mi vi najbliže. Hvala
pozdrav svima
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-07-17 03:05 AM
Nijesve...moj sin pije 2 tablete od po 18mg, dakle 36 ukupno, ima nizak feritin. Tako mu je doktor preporucio

Bas mi je žao što se osećaš usamljeno, čitam šta pišeš, nije mi jasno kako da dvoje dece od tri godine nisu sa majkom, još ranije rođeni. Mislim srce mi se steže kad se setim svoje dece sa tri godine i pomisli da ih neko drugi svakodnevno odgaja. Neću da ti stajem na muku, samo da kažem da mi je baš žao zbog toga, koji god da su razlozi
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-17 04:03 AM
Hana je sve lijepo objasnila. :)
I ja se slazem da ne trebaš ništa uzimati na svoju ruku, doktor će ti odrediti potrebnu dozu I vreme za koje ćeš uzimati. Med. sestre, a vjerujem i prodavaci u apoteci (osim ako nisu farmaceuti) se ne bi trebali petljati u doziranje I prepisivanje lijekova, pa makar to bilo I zeljezo iz slobodne prodaje. Ne treba ga uzimati olako, jer predoziranje s njim zna biti opasno. Mnogi od nas to ne znaju jer ih ima svuda u slobodnoj prodaji, kupuju se kao bombone.
Ja sam npr na odredjenom lijeku, svaki dan, Dr mi je povecala dozu na 2 dnevno, ali ja sam senilna sa starim receptom otisla po lijek. Znaci 2 put za mjesec dana za nešto sto sam trebala uzeti jednom mjesecno. Ispitivali su me u apoteci kao kriminalca. :) Nekad su eto strogi, ali ne uvijek.
Republica
(®)
2014-07-17 07:59 AM
Ciao, prvo da ti napomenem nikako doziranje gvozhdja bez saveta sa lekarom. Ako ti je ona i preporucila koliko vidim sa predhodne teme promenu ishrane,tako isto mora da ti preporuci koji vid suplementa i doziranje.

Uz nedostatak Fe, ide obično i nedostatak vitamina A kao i B. Posebno B12.

Znaci gledaj prvo sledeće, da ocistish creva. Sva apsorbcija se vrshi naravno preko tankog i debelog cerva i potrebno je malo detaljnije cishcenje. :0)
Najefikasnije ti je da to radish sa kefirom, jogurtom i kashikom lanenog semena-slomnljenog za prvi obrok.100ml jogurta i kashika lanenog semena.

Nakon toga gledaj da podelish dnevni unos Fe. 50% ishranom i 50% suplementima. Pored toga, vitamin A,C i B komplex.

Izbegavaj da meshash mlecne proizvode sa zelenishom & crvenim mesom. Kalcijum otezhava i smanjuje apsorpciju Gvozhdja.

Mislim ipak da je isto neophodno da se uvidi uzrok anemije. Da li je to samo zbog menstruacije ili ima neki drugi razlog.

Pozdrav :0)
maja3s
(diskutant)
2014-07-17 08:11 AM
Кад смо већ код витамина да и ја питам нешто...

Упитању јевирамин Д... Није алармантно стање... Само нека бројка мање ид доње границе...доктор препиручио обичне таблете Д- витамина... Ја опет нисам за то... Недавно сам пула комплекс витамина на авоју руку због друге болести коју имам и таблете по докторовој препоруци... Удебљала се и све баталила... Рекла доктору да ћу прекинути треапију промјенила исхрану дјелимично и кад год кажем на глас да ме не боли опет почне да ме зеза... Зато уопште више не причам о томе ;-)

Него шта да радим са овим Д- витамином... Како њега природно да домирим... Једем рибу 2 пута седмично...шта још могу да урадим ?
doncorleone
(moto)
2014-07-17 08:54 AM
suncanje sad na moru?
maja3s
(diskutant)
2014-07-17 08:59 AM
То и радим али не од 12-3 3,30
-Layla-
2014-07-19 02:23 AM
Nećeš se ugojiti od vitamina D. Ja isto redovno moram da ga uzimam i nisam primetila da se zbog toga gojim.
maja3s
(diskutant)
2014-07-21 05:51 AM
nisam se udebljala od vitamina D već od multi vitamina koje sam uzimala u jednom periodu skupa sa tabletama koje mi je propisao doktor zbog moje bolesti ...pa sam sve sama obustavila i obavjestila doktora da odustajem od terapije...sad se lijecim sama...ishranom i smatram da sve bolesti dolaze preko hrane...

doduse na svoju ruku sam uzimala vitamine...

nisam se dugo kontrolisala kod doktora a i doktor mi je oddokativno dao terapiju...nije krv prikazala bolest koju mi je on prisio...samo mi je rekao da može dobro da se sakrije u krvi...na šta je druga doktorica bila skepticna kad sam joj rekla da ja od danas ( tog dana ) prestajem sa terapijom...

a onda mi se bolest smanila i ako se tako bolje osjecam onda treba da živim bez lijekova na način na koji živim...hranim se i sl...
ovo sam probala i iskreno bila sam skepticna ali uspjelo je...još ja nisam skroz korigovala ishranu ali se osnova držim :D
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.