Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Spavanje i jelo novorodjoncadi
tea_27
2014-07-12 02:40 AM
Cao drage moje..

Sada vas ja zasipam pitanjima..sorry. Ali potrebno mi je vase mišljenje.

Da li je normalno da beba od nepune dvije nedelje prespava cijelu noc i sisa samo jednom/dvaputa?

Ja mislim da je ovo super..ali me malo i brine.

Evo primjera..nocas. Bila je budna 3 sata, uz drijemanje po 5 min. Juče sam je dojila na zahtjev..imala je 2x duže spavanje od 2-3 sata.
U ca.23 je bio zadnji podoj gdje se komirala i zaspala. Spavala je do 05h bez budjenja. Spavala i ja.. :) Tu sam je nahranila..da bi ona ponovo zaspala i spavala do skoro 8 jutros.

Da li da je budim? Da li da sebe budim i izpumpavam? Taman mi se dojka smirila..

Da znam da dobiva na tezini ne bi me brinulo. Kako zadnji put nije dobila na tezini, sada sam u nedoumici šta da radim.
Komunikativna
(($))
2014-07-12 04:12 AM
Tea, dok su pelene pune, nemas razloga za paniku. Uzivaj i odmaraj dok ti beba spava. Oko 6-7 pelena treba biti u tom ranom periodu.

Znam tačno kako se osecas jer sam ja iz panike malog odvela u hitnu jer je spavao duže od 3h. Htela sam sebe da smirim jer je imao zuticu. Kada je doktor rekao da je sve ok, bilirubin nizak, opustila sam se i ja. Nakon toga smo i imali super rutinu- dojenje na zahtev. Zadnji podoj oko ponoci, pa oko 3. U 7 ustajanje, podoj pa spavanjac do 9-10 onda opet malo igranje, mazenje, nosanje i tako u istom taktu. Oko treceg meseca je skok u razvoju pa će ti bebica biti malo cesce na dojenju.

Što se samo dojenja tiče, pocni podoj na dojci gde je beba zadnji put sisala. Drzi je 20-ak minuta pa druga. Ako se uspava, golicaj je oko vrata, uha, stopala kako bi se razbudila.
tamara
2014-07-12 11:42 AM
moji decaci su tako spavalice bili.malisa je od 19-07 spavao,pelene mu menjali kad mi podjemo spavati i oko 03h mu dali mleko,podrigne i nastavi bez budjenja.za dojenje ne znam,ja nisam dojila ali neki kažu da su ispumpali jer im curi.za tezinu ne brini,da je gladna plakala bi.opusti se
Shomikus
(Striper u penziji)
2014-07-12 02:20 PM
Draga Tea, moja srednja cerka nikada se nije budila nocu da jede bukvalno od prvog dana, u toku dana je jela na svaka tri do četiri sata i uvece kada bi je okupala i na nahranila ona se nije budila do ujutru. Neki su mi govorili da je budim i hranim nije mi to padalo napamet jer smo starijeg sina bili jedva odvikli od nocnog hranjenja. Meni je to bila druga beba tako da sam imala vece samopouzdanje nego ti sada. Dok je pelena puna a i ti vidis da je beba zivahna mislim da nema potrebe da se brines, nego uzivaj jer možeš da odspavas. Pozdrav
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-12 02:56 PM
I sama kažeš da imaš dosta mleka a beba ti izgleda fino naucila sisati pa dobija koliko joj je potrebno za noć.
Ja da sam na tvom mestu ja bih ispunpavala, makar 15 min, da održavas milk flow a i ne želiš da ti se ponovo upale grudi.

Nego, jel joj ti das ispumpano mleko na flasicu pre spavanja? Ako da, onda beba definitvno ima dovoljno zaliha za noć
Nema razloga za brigu draga Tea, uzivaj u bebici:)
pozz
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-07-12 10:10 PM
Ako beba redovno piski i kaki i ako kaka nije zelenkasta, onda nema razloga za brigu i ja je ne bih budila.
JoannaL
2014-07-12 11:51 PM
Tea uzivaj, i odmaraj jer neće svaka noc da bude ista. Moja deca iskreno nikada nisu sisala vise od 2-3 puta nocu. Ja sam koristila mali trik iskusknih dojilja. Okupam dete oko 7-8 i već je do 8.30 fino nadojeno i spava. Oko 11, ja sam ih dojila , i sina i cerku kad su bili novorođencad, bez obzira dali su se budili za sisanje ili ne. Ovde u Kanadi to zovu „dream feed”. Beba odmah krene da sisa čim nanjusi dojku i nasisa se opet fino sto nas je drzalo do 4-5 ujutru. Ne samo da je to upalilo da uhvatimo neki kakav takav ritam, nego taj ritam je ostao još dugo.
Ja ne bi davala flasice prvih 6 nedelja, jer prvih 6 nedelja se još uvek razvija zlezdano tkivo za dojenje.Ako se tada uvode flasice, rizik za smanjenje kolicine mleka je veliki.Nema potrebe od prihranjivanja akoje mama tu i na raspolaganju.
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-13 04:23 AM
Zar nije mala beba od 2 nedelje za ikakav 'ritam' ?

JoannaL
2014-07-13 12:54 PM
A jeste mala, nema diskusije, i naravno nikakav trening nije preporucljiv, ali „dream feed” nije neki trening i ne upali bas uvek :) Vise je zbog toga sto nakon 3 sata mamine grudi pucaju, pa sam mislila bolje da beba posisa pa neka piski vise, nego da se backem flasama i pumpama. Neke mame izmuze pa skladiraju za „crne dane” sto je opet ok, kako kome pase. A nekad se desi i da nadojis dete pa se sito rasani i krene zuraj do ujutru.Sve je to ok kad su tako mali. Moji su sami nametali neki njihov red.
tea_27
2014-07-14 07:49 AM
Hvala svima na savjetima.
Nocas smo spavali od ponoci do 6 jutros bez dojenja. Neću da je budim..kontam da je gladna valjda bi se probudila. Ali, neću da donosim nikakve zakljucke..sacekat ću srijedu i novo vaganje. Ako i tu nije dobila dovoljno na tezini..morat ću nešto da učinim.
Ja još nisam pocela ispumpavati. Iznajmila sam automatsku pumpu..ali nekako nikako da dodje na red. Pokusavam da beba iscjedi sto vise.

Joanna, imam pitanje za tebe.
Ova moja beba kao da je zaboravila da sisa. Neće da otvori usta nego sve licka kad je stavljam na sisu. Onda kad uhvati..pocne u momente da klokce..pogotovo na desnoj dojci. Ne znam šta je razlog..nije to radila na početku.
Gledala sam joj usta da nema naslaga sto bi moglo pokazati ba sor (gljivice) ali ne vidim ništa cudno. Hm..a ponovo me strah da ipak ima nešto. Mene bradavice i dalje bole, ali nisu vise krvave i ispucale.
Da li može biti da ne prihvati bradavicu kako treba?
Može li biti zbog cucle? Uveli smo cuclu u saglasnost patronazne nakon podoja..da zadovolji potrebu cuclanja.

Meni je ovo drugo dijete.. Prije nepunih 6 godina nisam imala ovih problema i dilema sa starijom. Imala sam puno mlijeka..bez izmuzavanja, bez upale, bez klokcanja dok sisa..jela na svakih 3 sata ili vise (zavisi od spavanja)..napredovala super. Sada..meni sve ovo novo.
Čini mi se čak da na lijevoj i nemam puno mlijeka nakon upale.
Još sam na antibioticima.
JoannaL
2014-07-14 07:00 PM
Jeste, vrlo moguće je da je cucla problem.Na cucli ne moraju uopste da otvaraju usta, čak mogu da nauce i da zagrizu na dojci sto nije prijatno. Ne svidja mi se savet patronazne, iskreno. Znam da je dobronameran i ona verovatno(vrlo pogresno) misli da će česti i dugi podoji pogorsati stanje bradavica i preporucila je varalicu. Pogresan polozaj na dojci kvari bradavice a ne dugi i česti podoji. Vecina novorođencadi sisa satima i danima a mame nemaju probleme sa bradavicama. Ako beba nocu spava sa varalicom satima to može da bide problem i za dobitak na kilazi. Ostavljam ti da pratis svoj instinkt oko toga, znaces kad je preterano. Golicaj joj gornju usnu da otvori usta sto vise i prinesi je brzo k sebi da uhvati duboko. Pazi da bude potpuno prilepljena uz tebe stomacicem.
tea_27
2014-07-16 04:48 AM
Evo upravo patronazna ode..
4125 gr i 55 cm :)
Kao fino je uznapredovala i da nema potrebe da je budim.. Da uzivam dok traje :)
Rekla mi je da nema potrebe ni za izmuzavanje jer ću da proizvodim vise mlijeka..kao da pustim da beba sisanjem regulise mlikeko koliko je njoj dovoljno.
JoannaL
2014-07-16 12:53 PM
Super, tea uzivaj,doji kad trazi i opusti se.Nadam se da su se grudi sredile i ne boli.
maja3s
(diskutant)
2014-07-16 02:49 PM
Баш фино напредује Коно :))

Маца мала ;-)
safira
(.)
2014-07-18 03:30 AM
Ja sam sad sa cerkom primenjivala ovaj Joannin trik, stavim je ranije da spava i oko 11 kad idem ja u krevet dam joj da sisa i ona spava do zore,dam joj opet i spava do 9 tako da sam stizala da se naspavam, doduse to je trajalo do 6. meseca, posle je krenuo neki ludi skok u razvoju pa se budila cesce
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.