Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Gvozdje i Vitamin B12
nijesvetakocrno
2014-07-10 05:00 PM
Ja danas bila kod dr da saznam rezultate analize krvi.
Pocinje sa: secer super, holesterol odličan, bubrezi super... Bla bla. e onda dr promijeni facu i kaže „Pitanje za tebe: kako ustajes iz kreveta”
ja se odma sjetim onoga profesora fizickog iz filma „lajanje na zvijezde” pa rekoh u sebi ne mogu joj ja objašnjavat sad tu metodu...
Ona kaže „ozbiljno te pitam, gvozdje ti je 3 (ne znam jedinicu) a vitamin B12 150 (isto tamo nečega).
dala mi je rok od 3 mjeseca da promijenim ishranu, da jedem crveno meso minimum 4 puta nedeljno, zeleno svaki dan i da dodam pasulj, grasak i takve stvari...
ja se osjecam relativno dobro, nekad sam umorna ali kako mi je ona interpretirala situaciju izgleda da sjutra neću ustati iz kreveta...
Još mi je rekla da će da mi da infuzije ako za tri mjeseca ne vidi razliku...
znaci ja se bacam na pasenje trave... Kelj, rastan, spanac... Imate li recepte? savjete? ”
skoljka
(student)
2014-07-10 05:18 PM
I ja imam Fe i B12 snizen, pijem suplemente i bolje se osjecam. Meni je sve krenulo sa prehladom od koje nisam mogla da se oporavim, i anemija je bila razlog.
Što se recepata tiče, morace neko drugi da se javi, ja se bas ne hranim previse zdravo (vise šta dohvatim) plus ne volim meso i to je problem kod mene, tako da me suplemeti spasavaju.

doncorleone
(moto)
2014-07-10 05:38 PM
Ako je za utehu nisi jedina.

Crveno meso je poželjno a još pozeljnije je ako možeš jednom nedeljno sniclu konjskog mesa. Zlatno pravilo je da namirnice sa gvozdjem ne mesas sa mlekom i mlecnim proizvodima, najmanje 2 sata razlike između unosa njih. Pojacaj vitamin C kad jedes namirnice sa gvozdjem, on ga vezuje. Sto vise vremena na svezem vazduhu je isto važno.

Namirnice prepune gvozdja su:

svinjska dzigerica
crveno meso
zumance
suve smokve
suve sljive
parmesan i ostali zreli sirevi...

Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj
hana-banana
(.)
2014-07-10 11:36 PM
OMG, stvarno je cudo kako se odlijepis od kreveta ujutro. Sve manje od 12 je anemija, a ti si daleeeko od gornje granice.

Iskreno receno, ne znam da li možeš to popraviti bez supplements. Imala sam klijenticu kojoj je gvozdje bilo bas na 3 i posle nekoliko mjeseci intenzivirane ishrane obogacene gvozdjem nivo gvozdja se nije ni mrdnuo sa trojke.

Preporucujem ti i green smoothies - stavis malo banane, nešto od bobicastog voca šta volis, malo OJ i punu saku spanaca ili kale i sve to izblendas i popijes. Voce ublazi ukus povrca, a ja lično i volim ukus spanaca ili kale u smootie. Sto vise salate sa spanacem i kale, ali dooobro isjeckane, inače nas organizam ništa ne absorbuje.
Jedi nuts - sjemenke bundeve, ljesnjake, cashews, ne znam kako se kaže na srpskom, bademe.
Pojacaj malo i cereal za dorucak, zitarice imaju zeljeza i gledaj da to jedes uz casu soka od narandze da se bolje absorbuje gvozdje.
Meso, skoljke, dzigericu i to ja lično ne jedem, ali ti si toliko kriticna da bi možda trebala, samo ako bbudes jela dzigericu makar uzmi organic jer su obične pune kojekakvih hormona i antibiotika što se daju stoki.
Tajci
(...)
2014-07-11 12:19 AM
Moje lično iskustvo je da bez suplemenata tako nisko gvozdje nema sanse da se podigne samo ishranom. Trebalo bi da pojedes tri kile zelenisa dnevno da bi unela gvozdja koliko jedna tableta ima ako je uopste i toliko dovoljno. Drugo ako je gvozdje tako nisko znači da su i svi depoi prazni tako da iako malo podignes nivo gvozdja i rezultat bude bolji čim malo kiksnes s ishranom ode gvozdje opet dole. Depoima treba tri meseca suplemenata da se napune minimum. To je sve meni rekao dr. Mislim da porazgovaras još sa nekim ako možeš. Ja sad sama proverim gvozdje, ako je loše menni bude 4-5 uzmem ferum sandoz i pijem tri meseca i mirna sam. Odmah se osecam bolje. Kod mene je pospanost i dzangrizavost uvek znak da je vreme da vadim krv.
maja3s
(diskutant)
2014-07-11 03:15 AM
Мој смутиШ кад не радим се састоји од: цвекле мркве першуна јавуке ђумбира меда и јабуке... Онда варијације су ми банана зобене пахуљице... У све то додам и мало воде... Изађе доста немигу да поједем и кад ро пијем не пијем кафу... Пуно је енергије...
Да заборавила сам сок од лимуна онако одокативно
Valenciana
2014-07-11 04:49 AM
Moje gvozdje je bilo 3.9 prošle godine. Jedva sam mrdala! Receno mi je da ishranom neću mnogo promeniti, ali pomogao mi je Floradix suplement, tecni, ne tablete. Moj organizam teško podnosi gvozdje u tabletama, ali sa tecnim preparatima nisam imala problema. Floradix je na biljnoj bazi i nije previse bljak ukusa, tamno braon tecnost. Pravi se u Nemackoj. A tokom trudnoće sam pila neke „kesice”, unutra je kao voda, samo se ne secam imena. Gde živis? Raspitaj se u apoteci šta preporucuju.
nijesvetakocrno
2014-07-11 04:27 PM
Hvala drage moje. ja se osjecam konstantno umorno, ali sam se nekako navikla na to... Ali sto me najviše brinulo je da mi kosa strasno opada... Danas sam kupila Nutri Bulet i otisla u moj omiljeni kineski market i nakupovala se zelenisa da krenemo sa smoothies.
bas sam provela dosta vremena trazeci recepte i dosta sam pokupila.
Vidjecemo šta će biti u oktobru...
mikimarko
2014-07-12 10:30 AM
Umor koji osecas, kao i to što ti kosa opada mogu da budu i rezultat malo poremecene funkcije stitne zlezde. Smanjeno gvozde i B12 je nešto sto ti možda ide paralelno sa ovim, pa ti je moj savet da uradis i analizu hormona tiroidne zlezde,nije ništa strasno, a ne bi bilo loše da znaš.
Ako imaš još neke simptome, kao sto su grublja koza,nervoza, ponekad prekomerno znojenje, to može da ukaze na neki početni stadijum hipotiroidizma, pa ne bi bilo loše da uradis analizu. Ništa strasno.
Pozdrav,
nijesvetakocrno
2014-07-12 09:21 PM
Sve je drugo u redu, radila sam i hormonske analize zbog PCOS-a samo gvozdje... a uzrok su nenormalno obilne (ali za divno cudo jako redovne i kratkotrajne) menstruacije...
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-12 11:56 PM
Ja imam katastrofa menstruacije I bas se poslije njih osjecam iscrpljeno. Zeljezo mi je Ok ali ipak pazim šta jedem. Ne pretjerujem, ali uvijek imamo nekog zelenisa za rucak. :)
Ne znam je li ti ko predlozio suvo voce, preletila sam postove, npr suve kajsije, breskve,grozdjice, sljive, sve je bogato zeljezom. Svo bobicasto voce je odlično. Ja sad preko zime uglavnom nalazim smrznuto, borovnice, maline, kupine, tresnje, natrpam u serpicu sa malo smedjeg secera, podgrijem I obarim tek toliko da dobijem gust sos. Ohladim I to mi stoji u frizideru po 2-3 dana, imam s jogurtom, pudingom I sl. kao snack.
Kelj, spinat, kupusic pupcar, svi su odlicni.
Kupus pupcar isjeckaj, samo blago obari I s njim na vruce ulje s malo slaninice I bijelog luka, pržiš minut dva dok se ne uprže I dobiju karamel boju. Ja ih ovako obozavam.
Od spinata pravim pljeskavice, obarim, ocjedim, dodam malo luka, zacina, mrvica, rendanog topljenog sira, jaje I pravim pljeskavice, pržim ih par minuta u malo ulja. Ili sebi nekad za dorucak samk ga umutim s jajima u kajganu. Nekad pravim quiche, jaja, slatka pavlaka, dimljeni losos, malo luka, sira, sve zbuckam I zapecem.
Lece, pasulj I sl isto bogato zeljezom, mogu na corbu, lece u pljeskavice, itd. Mi pasulj uglavnom kuvamo onako bez slanine, kobasica I sl, bude manje masan.
I naravno za zeljezo I B12 bitni su meso, jaja, fine jetrice ako možeš naći gdje domaću ili organsku. Onda još I integralna brasna, pahuljice, itd.
Ja sam svoju djecu poslije duge borbe istrenirala na integralni hljeb. Kaže jedno nekidan, nemoj mama vise pliz kupiti nikad bijeli, ono je kao da jedem spuzvu hehe. :)
Još samo da napomenem da nekad probavne tegobe I bolesti kao npr cejilaklija mogu da uzrokuju nisko zeljezo, vitamine itd. Može lako da se nadje na krvi, mada je za potpunu dijagnozu potrebna biopsija.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.